Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
Advertisements

Tekijänoikeudet huolettavat –miten käytän omaa ja toisen työtä
Tekijänoikeudet – miten käytän toisen työtä , yliopiston käyttöluvat
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Lähdeviittausjärjestelmä ja tekijänoikeuskysymykset
Mikä tekijänoikeus?.
AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA
Tekijän oikeudet ja velvollisuudet
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
MIKÄ TEKIJÄNOIKEUS Toinen oppitunti.
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry KTOL
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry Kuopio
Tekijänoikeus ja runot
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet ja kirjaston esitykset
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Onnistunut tapahtuma -päivä
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeuden tulevaisuus ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Tekijänoikeudet liiketoiminnassa
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
Netiketti ja nettikiusaaminen
Tekijän oikeudet ja velvollisuudet
Ossi Mäntylahti Yhteiskunnallinen näkemys: tekijänoikeus- lainsäädännön ja käytäntöjen vaikutus suomen kieleen digitaalisella aikakaudella
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Kirjastot ja tekijänoikeus Perusteita ja jotain uuttakin Lapin ja Oulun läänien 10. kirjastopäivät Tornio Heikki Poroila FK, kirjastonhoitaja.
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
TEKIJÄNOIKEUS.
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
Tekijänoikeudet koulun arjessa KIRSI NYKÄNEN
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Musiikin käyttö yliopistossa
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Diaesitys ja hyvä esitystapa

Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Tekijänoikeudet.
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
TEKIJÄNOIKEUS Digiopisto -hanke Webinaari Jari Sarja.
Internetin käyttö opetuksessa
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Artikkelihakujen tekeminen
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Vinkkejä tiedonhakuun
Esityksen transkriptio:

Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset, elokuvat, musiikki sekä tietokoneohjelmat. Myös multimedia koostuu teoksista tai niiden osista. Suoja syntyy suoraan tekijänoikeuslain nojalla eikä vaadi rekisteröintiä tai -merkin käyttämistä. Suoja-aika on 70 vuotta teoksen tekijän kuolinvuodesta.

Tekijänoikeudet Tekijän nimi on hyvän tavan mukaisesti ilmoitettava teosta käytettäessä. Tekijän taiteellista arvoa ei saa loukata teosta käytettäessä. Ulkomaiset teokset kuuluvat tekijänoikeuden piiriin. Niiden suoja- aika on vuotta. Teoksen esitys, esimerkiksi soittaminen tai näytteleminen, nauttii omaa tekijänoikeudellista suojaa. Tietokanta koostuu suuresta tietomäärästä, joka on järjestetty systemaattisesti. Digitaalisessa muodossa tietokantoja on esimerkiksi cd-romeilla. Tietokanta voi sisältää teoksia tai niiden osia.

Tekijänoikeudet Tekijänoikeus koskee juuri sitä, mitä tietoverkkojen käyttäjät tekevät: tallentavat ja kopioivat teoksia ja välittävät niitä yleisölle. Tekijänoikeudet ovat yksinoikeuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että vain teoksen tekijä saa määrätä työnsä käytöstä. Vapaata on vain puhtaasti yksityinen, ts. omiin tarkoituksiin kotona tapahtuva teosten käyttäminen. Tekijänoikeus pätee myös tietoverkoissa. Omia teoksiasi voit tietenkin vapaasti käyttää tehdessäsi esimerkiksi kotisivua Internetiin. Jos kuitenkin haluat täydentää tai elävöittää omaa esitystäsi jonkun muun tekemällä teoksella, tarvitset siihen useimmiten luvan.

Tekijänoikeudet Teoksen muuttaminen digitaaliseen muotoon Digitaalisessa muodossa olevan teoksen kopioiminen Teoksen muunteleminen Teoksen tallentaminen tietoverkkoon yleisön saataville Teoksen kopioiminen tietoverkosta digitaalisessa muodossa Teoksen tulostus paperille Kuvan skannaaminen kirjasta Tekstin kopioiminen cd-romilta tai toiselta kotisivulta Mustavalkoisen kuvan värittäminen ”Uploading" palvelimelle ”Downloading" levykkeelle, kiintolevylle, cd- romille tai intranetiin Tietoverkosta tai cd-romilta otetun artikkelin kopiointi luokalle Ei saa

Tekijänoikeudet tehdä omalle teoksellesi mitä tahdot – mutta et käyttää yhdessä tehtyä teosta ilman kaikkien tekijöiden lupaa käyttää teosten tai tietokantojen sisältämiä yksittäisiä tietoja – mutta et kopioida teosta tai tietokantaa käyttää ideoita, aiheita ja rakenteita – mutta et sellaisenaan kopioida toisten teoksia tai niiden osia siteerata eli lainata muuttamatta osan toisen teoksesta – kunhan mainitset lähteen etkä siteeraa liian laajasti tai ilman asiayhteyttä käyttää lakeja ja asetuksia sekä viranomaisten päätöksiä ja lausumia käyttää teoksia, joiden suoja-aika on päättynyt Saa tehdä

Tekijänoikeudet Keneltä lupa? Tekijänoikeudet ovat yksinoikeuksia ja siksi luvan teoksen käyttöön voi myöntää vain tekijä. Joskus oikeus on siirretty esimerkiksi kustantajalle tai tuottajalle, jolloin luvan myöntää kyseinen siirronsaaja – Kotimaisten tekstien, kuvien, sävellysten ja äänitallenteiden käyttöluvista saa tietoa tekijänoikeusjärjestöjen ylläpitämästä multimedian lisensiointiverkostosta. ( – Ulkomaisen aineiston tekijänoikeusluvat on pyydettävä yleensä suoraan teoksen tekijältä, kustantajalta tai tuottajalta. Tietoja ulkomaisten teosten luvista saa suomalaisista järjestöistä.

Tekijänoikeudet On lainvastaista tallentaa, kopioida tai välittää teoksia ilman asianmukaista lupaa muuhun kuin yksityiseen käyttöön. Tekijänoikeuslain vastaisesta menettelystä seuraa aina velvollisuus suorittaa hyvitys eli normaali käyttökorvaus. Lisäksi on korvattava kaikki muu mahdollisesti aiheutunut vahinko. Tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Tekijänoikeudet Lisää tietoa: Musiikkiteoksethttp:// Äänitteethttp:// Kuvateokset Muut teoslajit ja tekijähakemistohttp:// Opetusministeriö Anti-piratismihttp:// Tietokoneohjelmathttp://