Mitä on kognitiotiede?.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Advertisements

Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Filosofian aloja ja suuntauksia
4. Biologia tieteenalana ja oppiaineena
Aineen rakenteen standardimalli
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
7 Terveyden tutkiminen.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tieteellisen tiedon luonne ja tieteen tehtävät
Lauri Rauhalan ihmiskäsitys
Markku S. Hannula Dosenttiluento
Etiikan peruskäsitteet
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
Universaalius Yksilö Emootio Kulttuuri Ryhmä
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Empiirinen psykologia
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Kognitiivinen psykologia tutkii
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
Seminaarityön rakenteesta
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Heikki Hyötyniemi Teknillinen korkeakoulu, Systeemitekniikan laboratorio 1. Älykäs WWW Totuus vai Todellisuus - tutkimuksen haasteet Heikki.
PERINTEINEN LUOKKAOPETUS
Logiikan ja komputaation historiaa
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Yleinen systeemiteoria General Systems Theory Johdatus tietojärjestelmätieteeseen KL2001 Teema numero 1.
Hahmopsykologia Wertheimer, Koffka, Köhler
Peircen semiotiikka Ahti-Veikko Pietarinen Helsingin yliopisto
Aivojen sähköinen taustatoiminta ja kognitiiviset prosessit
Kognitiotiede Helsingin yliopistossa ABI-info ma klo Porthania I Yliopistonkatu 3.
Kognitiotiede Helsingin yliopistossa ABI-info ke klo 17 Porthania I,Yliopistokatu 3.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
1. Tietoinen tiedonkäsittely
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Motiivit, motivaatio ja psykologian osa-alueet
Selittäminen ja tieteenalojen erot
Psykologian perustiedot 1
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Uskontojen tieteellinen tutkimus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Uuspositivismi.
Filosofian osa-alueet
Tiede ja tieteellinen maailmakatsomus
Psykologia tutkii.
Mikä on elämänkatsomus?
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
Persoonallisuus-teoriat
Esityksen transkriptio:

Mitä on kognitiotiede?

Mitä on kognitio? Perinteinen näkökulma: Kognitio = ajattelu (harkinta, päätöksenteko, päättely, käsitteellinen ajattelu, kieli, uskomusten muodostaminen...), eli ihmisen korkeammat kognitiiviset toiminnot, plus kieli "High cognition" Propositionaaliset asenteet (a uskoo että p)

Mitä on kognitio? Laajempi näkökulma: Kognitioon voi katsoa kuuluvan vaistomaisen toiminnan, emootion, muistin, harkinnan, havainnot - kaikki monimutkainen tiedonkäsittely Voidaan kuvata ja pitää kuvata komputationaalisesti Semantiikka (- informaatio signaalina vs. tietosisältö - propositionaalinen t. käsitteellinen kuvaustapa)

Mitä on kognitiotiede? Onko olemassa mitään erityistä kognition tiedettä? Mikä on tämän tieteenalan Tutkimuskohde? Metodinen perusta?

Mitä on kognitiotiede? Onko kognitiotiede itsenäinen tieteenala, vai vain keskusteluareena eri tieteenalojen edustajille jotka ovat kiinnostuneet “mielestä”? Filosofia Kognitologit joutuvat etsimään töitä muualta, hakeutumaan takaisin sisar-aloille jos käy ilmi että yhtenäistä tutkimuskohdetta/omaa metodia ei ole. Tekoäly Psykologia ? Neurotiede & Biologia

Lähitieteenalojen kontribuutioita Psykologia: käyttäytymisen kokeellinen tutkimus, (behavioraaliset menetelmät) neuropsykologia (lokalisaatio, aivojen modulaarisuus) ihmisen kognitio Sosiaalipsykologia? Antropologia? Semiotiikka? Yhteiskuntatieteet…

Lähitieteenalojen kontribuutioita Biologia: evoluutiobiologia polveutuminen, sukulaisuus, organismin ominaisuudet adaptaationa (meemit?) geeniteoria perinnöllisyys ja periytyvyys, ontogeneesin materiaalinen pohja (oppiminen ja synnynnäinen) etologia & kokeellinen eläintutkimus neurotiede - hermokudoksen anatomia ja fysiologia

Lähitieteenalojen kontribuutioita Tietojenkäsittelytiede ja tekoäly: komputaation teoria algoritminen laskenta universaali Turing kone digitaalinen informaatioprosessointi symbolisystemit, tiedonkäsittelykielet neurokomputaatio (konnektionismi)

Lähitieteenalojen kontribuutioita Filosofia: mielenfilosofia mind-body ongelma, dualismi logiikka symbolisysteemien käsitteelliset perustat, metamatematiikka (komputaatio ja kompleksisuus) tieteenfilosofia yleinen tieteenfilosofia: tieteenalan identiteetti ja synty; kognition filosofia: psyyken ja kognition tutkimuksen käsitteelliset ja menetelmälliset erityiskysymykset

Avoimia kysymyksiä Peruskäsitteiden valinta, määrittelý ja käytännön testaaminen. Mihin suuntaan tutkimus tulee kehittymään? Mihin kysymyksiin kognitiontutkimus edes periaatteessa voi vastata? Teknologian vaikutus? Historialliset yhteensattumat (aatehistorialliset kehityslinjat, havainnointi- ja mittausteknologiat...)

Tehtävä: Mitä on tieto? Kognitiotiede on tietoa käsitteleviä järjestelmiä (informaatiota prosessoivia systeemeitä) tutkiva empiirinen tiede – mitä siis on se ”tieto” jota tutkittavat järjestelmät ”prosessoivat”?

Mielen & Aivojen tutkimus 1900-luvulla

Psykologia Tieteenala, jonka tavoitteena on kuvailla ja selittää miten mieli toimii Kognitiotiede  Kognitiivinen psykologia

Neurotiede Hermokudoksen rakenne ja toiminta, neuraalinen organisaatio Kognitiotiede  kognitiivinen neurotiede Anatomia & Fysiologia Neuroverkot

Kognitiotiede Kognitio = komputationaalinen informaationprosessointi (”tiedon käsittely”) Empiirinen hypoteesi: ajattelu = kognitiota = komputaatiota (onko se?) Tieto on koodattu representaatioihin.

Tieto? ”Tieto”-käsitettä ei käytetä kuten vaikkapa (arki)psykologiassa tai filosofiassa Tosi ja perusteltu uskomus Yksilön uskomus, ”mitä yksilö tietää”

Tieto? Propositionaaliset asenteet ”a uskoo että P” Representaatioihin koodattu semanttinen informaatio ”a:n kognitiivinen systeemi X sisältää tiedon siitä että P.”

”Kogniseeraaminen” on kognitiotieteen näkökulma tietämiseen To Know vs. To Cognize ”Kogniseeraaminen” on kognitiotieteen näkökulma tietämiseen subsystem X cognizes that P. Palautuvatko propositionaaliset asenteet (uskomukset, belief) representaatioihin? arkipsykologian redusoituvuus

Informaatio & Intentionaalisuus Aboutness representaatiot sisältävät informaatiota organismin ympäristöstä Abstraktit tieto-objektit tiedon kohteena representaatiot ovat tietoedustuksia, ”edustavat” lukuja, propositioita jne. tiedonkäsittelyoperaatiot on määritelty näiden ”tieto-objektien” avulla

Tietoisuus? Kognitiotiede ei tällä hetkellä pysty käsittelemään qualia-sisältöä (mind-body ongelma)

Ajattelu? Palautuvatko propositionaaliset asenteet (uskomukset, belief) representaatioihin? kognitiotiede ei tällä hetkellä pysty mallintamaan ”keskuskognitiota” kovinkaan hyvin