PAIKALLISHISTORIALLINEN TUTKIMUS. Paikallishistorian historia I Suurvalta-aika II1700-luvun paikalliskuvaukset IIIKotiseutuhengen elähdytys IV Tieteellistäminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Piristystä päivääsi MAISKIS MAISKIS!.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Persoonapronominit.
Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Totuus.
Jumalan kanssa.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Romantiikan aikakausi
Kaikkea mahdollista! Tässä esityksessä on arvoituksia ja muuta pakollista asiaan kuuluvaa. Tämä esitys on lopullinen eikä siitä voi valittaa. Aloitetaanpa…
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Kuka määrää, Sinä tai pomo?.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Kaksi nunnaa lähti luostarista kaupunkiin myymään pikkuleipiä
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat työyhteisön arjen tarkasteluun.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Tuomaroinnin periaatteet SJAL tuomarikoulutus 2013.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Valittu kansa – Israel vai me?
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
Murtoluvun supistaminen
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Seminaarin avaus Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Roos Maankäyttö ja elinkeinorakenneseminaari Yleiskaavallisen ohjelman ja keskustan osayleiskaavan.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Niccolò Machiavelli Historian kirjoittaja, joka otti laajan esimerkkiaineistonsa vanhan Rooman historiasta. Firenzen kaupungin sihteeri ja.
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
II Hankkeet, niiden toteuttaminen ja käytäntö
Pohjois-Suomen paikallishistoria
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
HENRIK-tietokanta kirjahistoriallisen tutkimuksen apuna Esitys HENRIK-seminaarissa Tuija Laine.
Tapahtukoon sinun tahtosi
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
VIIME Vuosisadan alun suomalainen yhteiskuntahistorian tutkimus Suolahti ja Voionmaa sekä heidän oppilaansa (Waris, Jutikkala…ja muut) Luento 3/marraskuu.
Opinnäytetyön eteneminen ”Karjavaunu vai karuselli?” Case - Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Hypa-seminaari
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
RAAMATUN TUTKIMUS.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Viisaus- eli opetuskirjat
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Oppilaiden näkemyksiä maakunnastaan Pohjois-Kymenlaaksossa
Tutkielman teko-ohjeet
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Luonnontiedeaiheinen projekti
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Esityksen transkriptio:

PAIKALLISHISTORIALLINEN TUTKIMUS

Paikallishistorian historia I Suurvalta-aika II1700-luvun paikalliskuvaukset IIIKotiseutuhengen elähdytys IV Tieteellistäminen VTämän hetkinen tilanne

I suurvalta-aika 1600-luvun suurvalta-ajan rudbeckiläisyys aktikvaarinen vaihe ja oraatiot Turun Akatemia 1700 – - Aboa Vetus et Nova kotiseutukuvausten sarjan merkittävin

Paikallis- historiallisen tutkimuksen varhaisin vaihe oli Turun Akatemiassa

II 1700-luvun paikalliskuvaukset kuvauksia maakunnista ja kaupungista valtakunnan ja maakunnan hyödyksi. liittyvät usein myös akateemiseen ylistyspuheiden eli oraatioiden perinteeseen (jo 1600-luvulta). Esim. Petrus Nicolaus Mathesiuksen Dissertatio Geographica de Ostrobotnia (Maantieteellinen väitöskirja Pohjanmaasta)

Teidän hyvät tekonne, suuret suosijat ja suojelijat, joiden avulla kiinnititte - minut arvottoman – teidän nimiinne, ovat niin valtavia, etten löydä sanoja niitä yhtä arvokkaasti ylistämään. Kuitenkin tiedän, että on ihailtava ja kunnioitettava niitä, joiden toimesta ja avulla Jumala jakaa palveluksiaan. Päätin jo kauan aikaa sitten yhdistää isänmaallisen pyhyyden teidän kunnioittamiseen. Tästä kiitollisen mielen tunnuksesta en tahtonut puuttuva ainakaan rakkaudenosoitustani, jotta en antaisi pahansuopuudelle tilaisuutta arvostella minua siitä, etten muka olisi pyrkinyt pääsemään suosioonne. Ottakaa siis vastaan, pyydän nöyrimmin, tämä järkeni epäkypsä esikoine, joka on takeena ja todisteena ainakin isänmaani ja minun palavasta rakkaudesta teitä kohtaan. En koskaan lakkaa vuodattamasta kiihkeitä toivomuksia teidän ikuisen onnenne puolesta, ja keskitän tulevaisuudessa koko uutteruuteni siihen, että samalla lailla kuin te osoititte minulle nuorukaiselle luottamusta ja suojelusta, niin yhtä lailla minä joskus vastaisuudessa pyrin entistä paremmin sitä luottamusta vaalimaan. Teidän jalosukuisimpien ja kunniakkaimpien nimienne nöyrin suojatti, Johannes Snellman.

Fennomanian huumassa Kotiseutuaate Suomen- tai ruotsin-kielisiä Sosiaalihistoriallisen tutkimuksen tulo Saksasta: lamprechtilainen koulukunta III kotiseutuhenki

IV vaihe: tieteellistäminen Itsenäisyyden ajan alussa Edellytyksiä: Arkistolaitoksen laajeneminen Historiantutkimuksen eriytyminen maantieteestä Kotiseutuharrastuksen nousu

Väinö Voionmaa ja Eino Jutikkala Paikallishistoriallinen Toimisto 1933

Paikallishistorioiden standardisointi Yhteismitallisuus ja vertailukelpoisuus Sitten voidaan viedä johtopäätökset maakunta- ja valtakunnan tasolle. Kaikkien tutkittava: asutus, maanomistus, maatalous, paikallishallinto ja kirkko. Mallisopimukset ja luettelo läpikäytävistä lähteistä.

V Tämän hetkinen tila Vuosina kirjoitettiin 430 paikallishistoriaa Uudet historiat, uudet sukupolvet, tietoinen päätös, päätös ottaa huomioon tilaajan toiveet – 1990-luvun puolivälissä seminaareja, pohdinta ja käännös Tarkoin harkittu näkökulma Tutkimusongelman asettaminen