Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Viestintä, tiedottaminen ja vuorovaikutus
Advertisements

MIKÄ ON TIIMI?.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Yksilö ostajana.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Opettajat FOKUS: oma osa kokonaisuudesta apu opettamiseen
Vuorovaikutuksesta voimaan
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
Tiedonsiirronperusteet
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Kielen tehtäviä Informatiivinen tehtävä Vaikuttava tehtävä
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Mitä kieli on?.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
LASTENKULTTUURI -luento
Virheenpaljastus- ja korjauskoodit tMyn1 Virheenpaljastus- ja korjauskoodit Virheen havaitseminen Tässä vaaditaan ainoastaan se, että pystytään toteamaan.
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus, 1ov/PätKor1
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Pettit 1996 Institutional design and rational choice.
OpetusSuunnitelmaViestintä W5W-suunnittelijat KTM Marianne Isola, FM Suvi Jutila, FM Aimo Rahkonen, TaM Jukka Savilampi.
Johtajuus- ja asiantuntijaviestinnän erikoiskurssi syyslukukausi 2006
Kuuntelemisen taitoja Kirjoita seuraavasta listasta itsellesi 10 erityisen vaativaa kuuntelemisen taitoa.
Peircen semiotiikka Ahti-Veikko Pietarinen Helsingin yliopisto
Johtajuus- ja asiantuntijaviestinnän erikoiskurssi kevätlukukausi 2006
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Sisäisen viestinnän merkitys työyhteisölle Tekijät: Jukka Hietaharju Pekka Kukkola RAT7SN2.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
MITÄ VIESTINTÄ ON? Vuorovaikutusta eli yhteyttä toisiin ihmisiin ja ympäristöön Sosiaalista vaihtoa, jossa osapuolet vaihtavat keskenään mielipiteitä,
Analyysissä huomioitavaa
Johdatus viestintään Leif Åberg syksy Viestinnän peruskurssin luennot –kaikki tenttivät joulu- tai tammikuussa kirjallisuus –pääaineopiskelijat:
Tervetuloa koulutukseen!. Ryhmätilanteet ja sanaton viestintä.
Viestintätaidot Toisen varapiirikuvernöörin koulutus.
KUVIEN KESKELLÄ MEDIASTA JA VAIKUTTAVISTA KUVISTA.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Konstruktivismi Tekijä Bogi
TU-C9290 Viestintä 2 Luento 4, Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Ilona Rahnasto.
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Fenomenologia.
VIESTINTÄ.
Yhdenvertaisuus koulussa
Mitä väliä? Ketä kiinnostaa?
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
VIESTINTÄTAIDOT - VERKKOTOTEUTUS, 2017
Messages valinta avaa sinun viestilaatikkosi.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Viestintäsuunnitelma
Esityksen transkriptio:

Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005

Viestintä on: (Fiske 1982) Sanomien siirtoa (prosessikoulukunta) Miten lähettäjät ja vastaanottajat sisään- ja uloskoodaavat viestejä, sekä miten viestien välittäjät käyttävät viestintäkanavia ja –välineitä. Viestintä on prosessi, jossa A vaikuttaa B:n käyttäytymiseen. Merkitysten tuottamista ja vaihtoa (semioottinen koulukunta) Kuinka sanomat ja ihmiset toimivat vuorovaikutuksessa tuottaakseen merkityksiä. Miten B tulkitsee A:n viestin sanoman.

Viestintä prosessina Viestintä toimii aina merkkien varassa. Merkit ovat ihmisten tekemiä. Ne viittaavat itsensä ulkopuolisiin seikkoihin ja ovat tällaisina välineitä merkityksen antamiseksi. Viestintä on näiden merkkien lähettämistä ja vastaanottamista jossain tietyssä koodissa. Koodi on kulttuurisidonnainen merkitysjärjestelmä joka määrää miten ja missä yhteyksissä näitä merkkejä käytetään sanomien laatimiseksi.

Viestintä prosessina Viestintä on elintärkeää kulttuurillemme. Ilman sitä jokainen kulttuuri kuolisi. Viestintä on viestien (merkkien ja merkitysten) välityksellä tapahtuvaa sosiaalista vuorovaikutusta. Sosiaalinen vuorovaikutus –viestintä- tekee yksilöstä tietyn kulttuurin ja yhteiskunnan jäsenen.

Viestintä prosessina Sanoma on se mikä siirtyy viestintäprosessissa. Jonkin määrittää sanomaksi vasta sen tarkoitusperä. Tulkitseminen on prosessi, jossa viestin vastaanottaja on neuvottelevassa vuorovaikutuksessa viestin kanssa. Tämä synnyttää merkitykset. Vasta tulkinta antaa viestille sisällön ja merkityksen!

Viestinnän teoria (Shannon & Weaver 1949) Palaute Viesti lähetettynä (Informaatiolähde) Viesti vastaanotettuna (määränpää) kanava hälylähde

Viestinnän teoria (Shannon & Weaver 1949) Häly viittaa kaikkeen siihen lähteen tahdosta riippumattomaan, joka takertuu signaaliin sen kulkiessa lähettimestä vastaanottimeen ja haittaa sanoman perille menemistä. Hälyä voidaan minimoida toisteella. Toiste ei ole viestinnässä pelkästään hyödyllistä, vaan välttämätöntä! Toiste siis auttaa voittamaan hälyisen kanavan puutteita. Jos sanoma on vastaanottajan kannalta odottamaton, uusi, vastakkainen odotettavissa olleelle (konventiolle), se on tarpeen toistaa.

Viestinnän teoria Kuva B Kuva A Kuva A on tulkinnanvarainen, lähettäjän viesti vastaanottajalle ei ole tarkennettu/kohdennettu. – eli viesti on hajeinen (tulkinnaltaan ennustamaton). Yhtyessään lehtiartikkeliin (kuva B) kuvasta tulee hyvin toisteinen. Toisteisuus ohjaa tulkintaa ja merkityksen antamista oikeaan, lähettäjän haluamaan suuntaan.

Viestinnän teoria Palaute tarkoittaa viestinnässä vastaanottajan reaktion välittymistä lähettäjälle. Eli ”viestiyhteyden” pelaamista myös B:ltä A:lle! Palautteen päätehtävä: palaute auttaa viestijää sovittamaan sanomaansa vastaanottajien tarpeiden ja reaktioiden mukaiseksi. Palaute antaa myös vastaanottajalle mahdollisuuden tuntea olevansa osallinen viestintää.

Viestinnän perustehtävät (Jacobson 1960) Ilmaisutehtävä (emotive function) kuvaa viestijän suhdetta sanomaan – viestijä ”ilmaisee itseään”. Sanoma viestittää tällöin myös viestijän tuntemuksia, asenteita, asemaa, yhteiskuntaluokkaa – seikkoja jotka tekevät sanomasta persoonallisen. Vaikuttamistehtävä (conative function) kuvaa sanoman vaikutusta viestin vastaanottajaan. Viittaustehtävä (referential function) kuvaa viestin suhdetta todellisuuteen – paikkansa pitävyyteen eli tarkkaan vastaavuuteen esitettävän asian kanssa.

Yhteenveto: Viestintä merkitysten synnyttäjänä Mitä yhtenäisemmät koodimme ovat, mitä yhtäpitävämpiä merkkijärjestelmiä käytämme (viestintäteko), mitä toisteisempi viesti on, mitä selkeämpää kanavaa käytämme, sitä enemmän sanomalle antamamme merkitykset (tulkinnat) lähenevät toisiaan!