Lapin korkeakoulukirjasto Sisällönkuvailun käytänteet yhdistyneissä kirjastoissa 26.11.2010 Mirja Raivio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AMKIT & Linnea2 – konsortioiden kustannustenjakoryhmä Tilanne / VP.
Advertisements

Lapin korkeakoulujen ja kuntayhtymien tietojärjestelmien yhdistäminen
LINDA Triangeli-päivä Arne Hedman Minttu Hurme.
Seija Kulmala Sisällysluetteloiden tallentaminen Oulun yliopiston kirjastossa Sisällönkuvailupäivä
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
KIRJASTOSEKTORIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ : TAITOJEN JA TIETOJEN JAKAMINEN Työkierto Jyväskylän kirjastoissa – mistä kaikki alkoi.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Kokemuksia Lindaan ja Alephiin siirtymisestä
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
MARC 21: MIKÄ MUUTTUU? Helsinki Kuopio
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Hankinta- ja kokoelmayhteistyö Lapin korkeakoulukirjastossa
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu Seinäjoki
Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke
SISÄLLÖNKUVAILUN SUOSITUKSET Sisällönkuvailupäivä
TTL Sosiaalisessa mediassa
AMK-kirjastopäivät, Rovaniemi Uudet yhteistyömahdollisuudet suomalaisella kirjastokentällä.
I Ammattikorkeakoulukirjastojen alkuvaiheet 1991 – 1995 II Ammattikorkeakoulukirjastojen toiminnan vakiinnuttaminen Ammattikorkeakoulukirjasto-
AineistotilanneVarastokirjastossa Toiminta-ajatus Vähentää kirjastojen tilantarvetta ottamalla vastaan aineistoa tieteellisistä ja yleisistä.
Hyvää Suomalaisen Kirjallisuuden ja Aleksis Kiven Päivää AMKIT-konsortio Nyt.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Sisällönkuvailupäivä Tarja Turunen
LibGuides-kokemuksia Case SeAMK E-aineistopäivä AMKIT-konsortio Tuula Ala-Hakuni Suunnittelija.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Kokoelmakartta Kymenlaakson amk:n kirjastossa / Jyväskylä.
Teknisiä mahdollisuuksia Sisällönkuvailun parhaat käytännöt – koulutuspäivä Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät.
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Metlan tutkimusaineistojen löydettävyyden parantaminen Tutkimushenkilöstön päivät, Rovaniemi Anu Kantola Tutkimusaineistoprojektin ”Metatieto.
Ajankohtaista Aleph-Lindasta Kirjastoverkkopäivät, Helsinki, Minttu Hurme, tietojärjestelmäasiantuntija
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Asteri-auktoriteettitietokanta Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät Fennica-Melinda työpaja
Wipro Technologies, Wireless Solutions
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Vaski-suunnittelutyöpaja Turku Työstetty Janne Marniemen esitystä
Yleisten kirjastojen kuvailutyön kansallinen viitekehys
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Kysy kirjastonhoitajalta Nina Granlund Kysy kirjastonhoitajalta Suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Sijaitsee Kirjastot.fi –sivustossa,
Linda-päivä Luettelointiryhmän puheenvuoro Pirjo Korhonen.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Auktoriteettitietokanta Asiantuntijakokoukset Laila Heinemann Kansalliskirjasto / Kirjastoverkkopalvelut.
Kirjastot ja Google Ari Muhonen ylikirjastonhoitaja Teknillisen korkeakoulun kirjasto
Tietoaineistot sisällönkuvailulla tietoresurssiksi – miksi, mitä, miten ? MATRI-seminaari Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot Maj-Lis.
Minttu Hurme / KVP, tietojärjestelmät
Sisällönkuvailun periaatteita Päivi Lipsanen Viikin tiedekirjasto Matri-seminaari : Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot.
KOHAA! Leena Kinnunen ja Mikko Paajala Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto Lapin kirjastokokous
Antaa arvoa sinulle. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Osaava kouluttaja ja kehittäjä Rakennamme Lapin tulevaisuutta asiakaslähtöisesti ja aktiivisesti.
Terveisiä Lapista AMK-kirjastokokous Helsinki Susanna Parikka Lapin korkeakoulukirjasto.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Yleisten kirjastojen e-aineistot Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Melinda ja laatu Ulla Ikäheimo Melinda-työpajat, Helsinki 5.2. ja
Synergiaetuja ja. säästöjä
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opinnäytteiden pitkäaikaissäilytys Ajatuksia Kansallisarkiston, Kansalliskirjaston ja korkeakoulusektorin yhteistyöhön.
OILI-palvelun tilanne
Kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kokous,
Julkaisujen syöttöpalvelu
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Asiasanastojen käytöstä
Melindan laatuohjelma ”Yhteistyöllä laatua”
Melindan riittävä laatu
Kansallinen metatietovaranto Vuoden 2018 suunnittelu
Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmä Muusa esittäytyy
Melindan laatuohjelma Lähtotietokyselyn tulokset ja toimenpiteet
KULAsta ja KULOsta YSAan ja YSOon
Esityksen transkriptio:

Lapin korkeakoulukirjasto Sisällönkuvailun käytänteet yhdistyneissä kirjastoissa Mirja Raivio

Lapin korkeakoulukirjasto Johtosäännön mukaan: Lapin korkeakoulukirjaston tehtävänä on hankkia ja välittää Lapin korkeakoulujen tarvitsemat kirjasto- ja tietoaineistot, tuottaa kirjasto- ja tietopalvelut sekä erikseen tulosneuvotteluissa sovittavia muita palveluja. -5 kirjastoyksikköä -10 toimipistettä 3 kaupungissa (+Levi) -Henkilökuntaa yhteensä noin 55

Lapin korkeakoulukirjasto kirjastoyksikköä: -Lapin yliopiston kirjasto (1979-) -Arktisen keskuksen kirjasto (1989-) -Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kirjasto (1992-) -Rovaniemen ammattikorkeakoulun kirjasto (1996-) -Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin kirjasto (2009-, LaY:n ja RAMKin yhteinen)

Tietojärjestelmien yhdistämistyö Marraskuu marraskuu Valmistelua varten 5 työryhmää, 1-2 jäsentä joka kirjastoyksiköstä, + ohjausryhmä -Luettelointi- ja sisällönkuvailuryhmässä 8 jäsentä  Juolukka syntyi toukok (Hilla + Kaarnikka + Kaisla) (yli bib-tietuetta)  Aleph/Linda-koulutus amkeille elok  Amkien loputkin aineistot siirretty Lindaan marrask. 2010

Luettelointityöryhmän toimeksiannossa: -”Luettelointitietueet ovat kattavia, laadukkaita ja yhdenmukaisia -Toimintaohjeet yhteiseen kirjastojärjestelmään (esim. luokitus, asiasanoitus) -Ryhmä osallistuu testaukseen” -11 LearnLinc-kokousta, 5 lähipalaveria (läh. luettelointi) -Koko henkilökunnan seminaari Kemissä tammik Muistiot ja dokumentit yhteisessä Optimassa -Sisällönkuvailun ohjeisto lausuntokierroksella syys-lokak (vain pari kommenttia)

Sisällönkuvailua koskevat ratkaisut tietokantojen yhdistämisessä: -Kaikki sisällönkuvailu säilytettiin yhdistyvistä tietokannoista -Asiasanojen ja luokitusten tuplat poistettiin automaattisesti -Kaikki kirjastokohtaiset sisältöä koskevat huomautukset säilytettiin -Mottona: Muualla tehty työ hyödynnetään, oma työ hyödyksi Lindaankin!

Projektin loppuraportti: -”Uusi yhteinen kirjastojärjestelmä parantaa tiedon löydettävyyttä ja saatavuutta sekä mahdollistaa aineiston joustavan käytön -Järjestelmä helpottaa ja parantaa henkilökunnan työnkulkuja yhteisessä kirjastossa -Vähentää päällekkäistä työtä; kansallisen yhteistyön hyödyntäminen”  Vielä eivät täysin toteutuneet. Tulokset näkyvät myöhemmin

Työryhmän määrittelemät sisällönkuvailun periaatteet ja toimintatavat jatkossa: -”Antaa asiakkaalle ja henkilökunnalle välineet löytää tietoa haluamistaan aiheista kirjastojemme kokoelmista -Mahdollistaa sijoittamisen hyllyyn sekä kokoelmienhallinnan ja arvioinnin -Noudatettava kansallisia sisällönkuvailuohjeita -Verkostomainen toimintatapa: työryhmä, yhteiset koulutus- ja keskustelutilaisuudet esim. kerran vuodessa -Yhteinen sähköpostilista ja intra -Kehittämisehdotusten tekoon kannustetaan jokaista”

Käytänteet uudessa Juolukassa - Noudatetaan Sisällönkuvailun periaatteet -suositusta -Juolukassa säilytetään kaikki Lindasta ja muista tietokannoista siirtyvät asiasanat ja luokitukset -Yhteisenä YSA (ei ketjuteta) -Juolukassa tallennetaan Lappi-koodi (902a l) -UDK yliopiston aineistoissa -YKL amkien + Matkailukirjaston aineistoissa -Amkeissa engl. asiasanat englanninkielisiin teoksiin

Sisällönkuvailun välineet -LaYK: YSA, UDK (vain hyllyluokkataso) -AK: YSA, ei luokitusta (sijaintitietueissa Polar-UDK ja Ursan luokitus) -KTAMK: YSA, YKL, MeSH, Helecon, Musa, LCSH engl. teoksiin; käytetyt vapaat termit intraan ohjelmallisesti -RAMK: YSA, YKL, Agriforest, MeSH, Helecon, LCSH engl. teoksiin -Matkailukirjasto: YSA, Ramk: YKL + LaYK: UDK;  YKL valittu hyllyluokitukseksi syksyllä 2010

Miten jatketaan? -LaYK:ssa noin 80% tietueista poiminnalla 2006: useimmiten sekä UDK että YSA valmiina (nykyisin vähemmän) -LaYK:ssa informaatikot sisällönkuvailevat loput 20% -RAMKssa kaikki sisällönkuvailevat ~ ”kirjastonsisäinen social tagging?” -KTAMKssa luetteloijat sisällönkuvailevat -Sisällysluettelot ja tiivistelmät – onko resursseja? -Englanninkielinen sisällönkuvailu – onko resursseja? (59% engl. kirjoista engl. asiasanat valmiina, LaYK 2007)

Miten jatketaan? -Vähimmäistaso tietueessa? (riittääkö 1 luokka ja asiasana?) -Koko LKK:n asiakaskuntaa varten? Lindaa varten? Maailmaa varten? -Kuka saa ja kellä on velvollisuus rikastaa Lindaa? -Fennican, Selman ja Helkan sisällönkuvailua toivotaan Lindaan kaikkien hyödynnettäväksi -Fennican UDK-kaavan ylläpidosta on hyötyä muillekin

Miten jatketaan? -Sisältöjen analysointi/kuvailu ja aiheenmukainen tiedonhaku sama asia eri näkökulmasta katsottuna -”Rikas metatieto  laadukas tiedonsaanti” (Kirjastoverkkopäivät 2010) -Osa tutkimuksen tiedonhallintaa, tieteenalan osaamisesta on hyötyä kuten tiedonhaun opetuksessa -Resurssit varattava tärkeimmän kotimaisen tiedonhakuvälineen eli Lindan ylläpitoon; sisällönkuvailu ei ole yhtä kuin luettelointi

Lapin korkeakoulukirjasto Yhteenvetona sisällönkuvailusta LKK:ssa: -Nykytilanne kartoitettu ja todettu -Joitakin muutoksia tehty Juolukan yhdenmukaistamiseksi -Arkityö alkaa, tulevaisuudessa Juolukka paranee samalla kun työtä säästyy (kuten Lindassakin)! -Luottamus ja suhteellisuudentaju tarpeen

Lapin korkeakoulukirjasto Kysymyksiä ja kommentteja?