TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM 10.9.2006 (valokuva Olli Salo)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

Ohjelmassa: Testausyhdistys Ohjelmistotestaus ry esittäytyy
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Helsingin yliopisto ja akateeminen maahanmuutto Markus Laitinen, Markus Laitinen. Kansainväliset asiat.
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta –hanke Helsinki Kunnallinen järjestöstrategia/- järjestöohjelma.
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
•Kapea kulttuurikäsitys: –kulttuuri taiteen, tieteen jne. tuotteina –kulttuuri yksilön, ryhmän tai yhteiskunnan kehityksen tilana –kulttuuri erityisesti.
Raportointi tilanteesta Tampereen kaupunki • Asuntopoliittinen strategia 2004 • Strategian sitovat tavoitteet • 1 Tasapainoiset asuntomarkkinat.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Projekti ja siinä työskentely
Joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet keskisuurilla kaupunkiseuduilla (LVM julkaisu 54/2007) PLL 38. vuosikokousseminaari Helsinki, Juha-Pekka.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Myyrmäki Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
Länsi-Suomen lääninhallitusLänsi-Suomen lääninhallitus Liikunnan ja kulttuurin PARAS Kokkola Liikunnan edellytysten kehittäminen.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Diofantoksen yhtälö 10x + 4y = 36.
Päihdetilastollinen vuosikirja 2011
Kuntaliitto Arto Koski Erityisasiantuntija Kuntajakoselvittäjien työseminaarin tavoitteet.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Kumppanuudella ratkaisumalleja KOMIS – Kunta ja paikalliskehityksen hallinta Mikkeli Sami Kurki johtaja, professori Ruralia-instituutti,
LOIMAAN ASUKASMARKKINOINTI
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Esperi Care Parempaa hoitoa
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Maahanmuuttajien työmarkkinaintegraatio Vuosina Suomeen muuttaneiden tarkastelua vuoteen 2007 asti Dos. Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Matkareppu: mikä on olennaista? Määrästä sisältöön vs. sisällöstä määrään Avoin kaupunki: yhdyskuntarakenteen muutoksen hallinta Yhdyskuntarakentamisen.
Ostareistako asukasareenat –seminaari
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
minä en puhu me emme puhu sinä et puhu te ette puhu hän ei puhu he eivät puhu
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen, ET ja filosofia: Oppilaitosten arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
HENRIK-tietokanta kirjahistoriallisen tutkimuksen apuna Esitys HENRIK-seminaarissa Tuija Laine.
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Iina Oilinki Opiskelijametropoli-hanke PKS-KOKO: Toimenpidekokonaisuus 1 Innovaatioiden edistäminen ja osaamisrakenteiden vahvistaminen –kehitetään.
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Oppiaine-kokonaisuus
Megatrendit Mitä ovat megatrendit? Mannermaa (1999) kuvaa megatrendejä seuraavasti Megatrendillä tarkoitetaan kehityksen suuria aaltoja tai linjoja Megatrendeillä.
Kaupunkiakatemia Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Helsingin kaupunki KATUTILA JA KATUJEN KULTTUURIT Case Helsingin kaupungintalon "Lab”
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Helsingin tila ja kehitys 2016 tilastokuviot
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Esityksen transkriptio:

TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)

…eli siis mistä? 2025 pääkaupunkiseudulla asuu uutta asukasta, joista on ulkomaalaistaustaisia (Helsingin kaupungin tietokeskus). Missä he tulevat asumaan? Globalisaatio ja uusi talous voimistavat tuloeroja: sekä köyhyys että äärimmäinen rikkaus lisääntyvät. Miten tämä näkyy kaupunkirakenteessa? Miten kaupunkia tulisi suunnitella resursseiltaan erilaisille väestöryhmille? Helsinki on 1960-luvulta lähtien harjoittanut sosiaalisen sekoittamisen politiikkaa. Onko kaupunki nyt segregoitumassa? Tulisiko väestöryhmien erojen näkyä maantieteellisinä etäisyyksinä? Metropolialueiden sanotaan kilpailevan keskenään asumisen, palveluiden ja kulttuurin laadulla. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Mikä on urbaanin, suburbaanin ja exurbaanin rooli tulevaisuudessa, entä pikkukaupunkien ja maaseudun? Mitä suunnittelija voi tehdä?

A

SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)

Sisällöstä Yhdyskuntarakenne ja sen muutokset Asuminen, asuntomarkkinat ja asuntopolitiikka Kuntien ja alueiden strateginen suunnittelu Kestävä kehitys kunnallisessa, seudullisessa ja kansainvälisessä kontekstissa Alueellinen eriytyminen ja siihen vaikuttavat tekijät Kulttuurin muutokset ja kulttuurinen suunnittelu Yleispiirteisen suunnittelun työkalut

Työskentelytavasta Luennot keskiviikkoisin 16:15-17:45 A1 Tutoriaalit keskiviikkoisin 18:15 – 20:00 As1, As2, YksLab studiotila Luennot, tutorit ja kirjallisuus resursseja, työskentely 6-9 opiskelijan ryhmissä määritellyn ongelman ratkaisemiseksi Workshop Göteborgissa