Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo 6.10.2014 Pirkko Karjalainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ikäihmiset ja verkko Enter ry, pj Sakari Eränen
Advertisements

TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
TEKOJA JA TEKIJÖITÄ ! Seniorivuosi 2013 Suomen Punaisen Ristin seniorivuosi 2013.
Työhönvalmennuksella työelämään
Jumalan kanssa.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
IkäONT kehittämisteemoja opinnäytetyöaiheiden pohjaksi lokakuu 2012.
Kyläfoorumi Valtimolla
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
1. kysymys  Ikäjakauma vuotta  Teemahaastatteluun vastanneista on:  Miehiä 60%, naisia 40%  Työssäkäyviä 55%, opiskelijoita 45%  Tampereella.
Maritta Törrönen, Sosiaalityön professori Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos Lastensuojelun tila nyky-Suomessa.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
LinkedIn yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Sosiaalisen median suvannot ja karikot Sitran palvelusetelihankkeessa Eija Seppänen, Fountain Park Oy.
Mielenterveysbarometri 2006 Puheenjohtaja Pekka Sauri.
Valtion velka, mrd €, % BKT:sta
5 Jotos, polku osallisuuteen Tampere Muutama ajatus osattomuudesta a la C. Wright Mills.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
TURUN YLIOPISTO MITÄ VOIMME OPPIA KANSALAISKYSELYSTÄ ? Sirkka-Liisa Kivelä professori, ylilääkäri.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Ystäväpiiri-toiminta verkostoi ja lievittää ikääntyvien ihmisten yksinäisyyttä iAreena Anu Jansson Vanhempi suunnittelija (toimintaterapeutti,
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Ikääntyneiden hyvinvointi Kaisu Pitkälä LKT, geriatrian dosentti Professori, Helsingin Yliopisto Miina Sillanpään säätiö
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Käyttöbassetit Ideointia, käsitteitä, tavoitteita marraskuussa 2013.
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015 Keva ja Tela Lisätietoja: Pauli Forma, , pauli.forma(at)keva.fi Suvi-Anne Siimes,
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Terveyden määritelmät
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
TtT, Yliopettaja Lea Saarni Tampereen ammattikorkeakoulu
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
Eläkeikäiset.
Ikäihmisten kuntoutus
Yhteinen keittiö Osallisuuden arviointi
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
Esityksen transkriptio:

Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen

Osallisuuden ja osallistumisen ehdot Iäkkäiden ihmisten osallisuuden ja osallistumisen realiteetit: mahdollisuuksia ja rajoituksia yksilön ja yhteiskunnan kannalta Tiedetäänkö, mitä ikäväki haluaa ja tarvitsee Lakien kautta osallisuutta ?

Muutamia lukuja Yli miljoona 65 + Lähes puoli miljoonaa 75 +, joista yli 90 % asuu kotona Runsaat täyttänyt 80 vuotta ja heistä yli :lla on ajokortti ” Meitä on moneksi niin terveydentilan, toimeentulon kuin asumisen puolesta” Ikäväen monimuotoisuus on otettava huomioon monissa asioissa niin mahdollisuuksien kuin esteiden ja korjaamista kaipaavien ongelmien suhteen

Elämään (ja ikääntymiseen ) voi oppia vain elämällä ! Sulo Aho: Osallisuutemme elämään on monitahoista ja erilaista eri yksilöillä. Työiässä me osallistumme työn ja perheellisinä perheen kautta. Lisäksi voimme olla aktiivisia yhteiskunnallisia osallistujia. Ongelmallisinta on elämään osallistuminen silloin, kun on jäänyt todella yksin. On tavattoman tärkeää, että yhteiskunnankin taholta mahdollistetaan ikäihmisille osallistumisen muotoja.

Millä mielellä vanhana ? Vanhustyön keskusliiton ja Suomen Mielenterveysseuran selvitys kesällä 2014 kartoitti 15 – ikäisten suomalaisten näkemyksiä vanhuudesta ja erityisesti vanhusten mielenterveydestä. Monen mielestä 65 + on elämän paras vaihe ja ikä vin numeroit Mutta: 40 % 80v. täyttäneistä uskoi alakuloisuuden kuuluvan väistämättä vanhuuteen Mielenterveyttä heikentää yksinäisyys, fyysiset sairaudet, muistisairaudet, liikuntakyvyn heikentyminen

Kysytäänkö, tiedetäänkö, otetaanko vaarin ? Palveluiden käyttöä ja tarpeita tilastoitaessa usein 75 v. rajana, mutta onko 80 tai jopa 85 ”vanhuuden ikäraja” Kaikki eivät ole hyvävoimaisia osaajia, kaikilla ei ole nettiä, mutta jokainen haluaa olla oman elämänsä herra tai rouva ! Ns. Hopeamarkkinat mahdollisuutena, jonka voivat hyödyntää sekä palveluiden ja tuotteiden tarjoajat ja myyjät että ikäväki saadakseen sitä, mitä todella haluaa ja – VTT ja VTKL. Tietotekniikka, turvatekniikka, kotien esteettömyys jne.

Tasavertaisuutta, mahdollisuuksia, vastuunottoa Markku Lehto: Taloudellisen vallan käyttäjinä vanhukset ovat sivuroolissa. He eivät ole työelämässä, jossa tehdään suurimmat talouspäätökset. He ovat pudonneet monista vallankäytön verkostoista samasta syystä. Heidän mielipiteillään ei ole samaa arvoa eikä heillä ole käytössään samoja vaikuttamisen välineitä kuin työssä olevilla. Yhteiskunnallisessa keskustelussa vanhukset nähdään taakkana. Muutosta tarvitaan: Vanhustenhuollon rakenteita, palveluja ja etuuksia on muokattava sellaiseksi, että vanhusten omat valinnat määräävät tulevaisuudessa erilaisten toimintojen muodon ja määrän.

Lakeja ja uusia organisaatioita Ns. Vanhuspalvelulaissa kirjattu sekä ikääntyneen väestön että iäkkäiden ihmisten osallisuus ja vaikuttaminen: 1 §, 11 §, 14 §, 16 § Sote-uudistus - viisi sote-aluetta julkisessa järjestämisvastuussa, kunnat ja kuntayhtymät tuottamisvastuussa ( omat palvelut, osto, palveluseteli) - kansalaiset kyselevät: miten kuntien rahoitus toteutuu, saanko erityisesti terveyspalveluita läheltä, onko pelkkään sähköistä neuvontaa, tuleeko liian suuria ”häkkyräorganisaatoita”