Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maailma vuonna 2012 Eli Tulevaisuusluotaimen Delfoi-aineiston valossa skenaariot voisivat näyttää esimerkiksi tältä:
Advertisements

Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuotavuuteen? Kommentti Jussi Ahokkaan esitykseen.
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
KIRJASTOPALVELUT 2010-LUVUN SUOMESSA Lahti Hannu Sulin.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Rahoitusmarkkinoiden myllerrys ja Suomi Pääjohtaja Erkki Liikanen Maanpuolustuskurssiyhdistys ry:n syyskokous.
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Kainuun digitaalinen tulevaisuus Mikko Setälä
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Yritysasiakkaan luottoluokittelu rahoituksen näkökulmasta
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Akatemiasta markkinapaikalle – käytännön kokemuksia Seppo Honkapohja, Suomen Pankki Esitetyt mielipiteet.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Hanke pähkinänkuoressa
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Eurooppalaiset haasteet huippuosaamiselle Hannu Takkula Euroopan parlamentin jäsen, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtaja.
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Neoliittinen vallankumous
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Onko Suomessa tehty paljon vai vähän? Voitaisiinko tehdä enemmän? Mitä ja miten? Mediastudio ( ) tutkimus, koulutus, kehittämispalvelut erikoistuminen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Innovatiiviset kaupungit
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Teollistuminen.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
ONKO EUROOPPA JAPANIN TIELLÄ? OP-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä VTT Jaakko Kiander.
Yrittäjyyden vaikutus alueeseen Alueen vaikutus yrittäjyyteen Pia Arenius, professori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Strategiaperusta ja ohjelmat
Jakso IV Voiko Suomi hyvin?.
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Suomen talouden tulevaisuus
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
Ensimmäinen ja toinen moderni
Päämajasymposium Mikkeli Reijo
Lapin Digistep, ryhmätyö
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada osansa kasvavista metsäteollisuustuotteiden markkinoista Suomen mittava ja kasvava raaka-ainepotentiaali kestävästi.
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Miten toimialamme kehittyy?
TUOTANNONTEKIJÄT s
Esityksen transkriptio:

Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella mukaan 1800-luvun jälkipuoliskolla kun puu alkoi vähetä Keski-Euroopasta ja kuljetuskustannukset laskivat Globalisaation taustalla teknologinen kehitys, mutta ihmisten, yritysten, kansakuntien ja kansainvälisten järjestöjen päätökset vaikuttavat ratkaisevalla tavalla Globalisaation hyötyjä –Tavaroiden ja palvelujen kauppa; työn, pääoman ja yrittäjien liikkeet; teknologian, tiedon ja kulttuurin siirtyminen –Vastavuoroisuus ”globaaleilla sisämarkkinoilla” Pentti Vartia Suomi maailmantaloudessa , Jyväskylän yliopisto

Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous II Globalisaation hinta lisääntynyt riippuvuus, haavoittuvuus; esim. raaka-aineiden hinnat, valuuttakurssit, suhdannevaihtelut, jne. Rakennemuutoksen myötä jotkin ammattiryhmät voivat kadota; hyödyt koetaan yleensä ainakin kansakunnan tasolla, kansojen sisäisillä toimilla voidaan tasata hyötyjä Miksi jotkut maat eivät vaurastu? Syynä usein sisäiset (institutionaaliset) heikkoudet tai huono onni, ei osata (tai haluta) hyödyntää kansainvälistä yhteistyötä, kansallisten kulttuurien säilyttäminen, modernisaation vastustus Pentti Vartia Suomi maailmantaloudessa , Jyväskylän yliopisto

Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous III Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Snellmanilaista kasvu- ja sivistysprojektia ei voida sellaisenaan toistaa Valtiokeskeinen päätöksenteko globaalitaloudessa Kansallisvaltiolla edelleen tärkeä rooli –Verotus, koulutus, tutkimus, instituutiot, infrastruktuuri, julkisten toimintojen tehokkuus Globaalitalouden pelisäännöt tärkeät varsinkin pienille maille: avoimuus; standardointi teknologiassa teollisen vallankumouksen tärkeä osa; entä verotus, lainsäädäntö ja sosiaalipolitiikka? Pentti Vartia Suomi maailmantaloudessa , Jyväskylän yliopisto

Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous IV Suorat sijoitukset ja finanssisijoitukset Miten Suomi voi olla hyvä sijaintipaikka yritykselle? –Periferian, ilmaston, pienen kielialueen ym. ongelmat –Löytyykö luonnonvaroja, suuria markkinoita, tai kustannussäästöjä? –Entä osaamista ja koulutettua työvoimaa? –Ovatko instituutiot ja infrastruktuuri kunnossa? Tuleeko Suomeen finanssisijoituksia? –Tuotto, riskien hajoittaminen, lainsäädäntö ja verotus –Kansainvälinen omistus luo kansainvälisiä vertailukohteita –Kotimaisten omistajien suosiminen Pentti Vartia Suomi maailmantaloudessa , Jyväskylän yliopisto

Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous V Verokilpailu on vain osa kansallisvaltioiden järjestelmäkilpailua –Verokeskustelu on usein varjonyrkkeilyä julkisen sektorin koosta –Kuinka ratkaistaan ikääntyvän väestön ongelma? Eräitä järjestelmäkilpailun alueita –Eläkejärjestelmän kehittäminen edennyt Suomessa paremmin kuin muualla –Fyysisten ja henkisten investointien tehokkuus: esim. koulutuksen kansantaloudellinen tuotto, mestareita vai maistereita? –Siirtolaisten integroiminen, Suomella ei ole siirtolaisuuspolitiikkaa –Julkisten toimintojen tehostaminen –Tutkimus- ja tuotekehitystoiminta –Yrittäjyyden ja luovuuden tukeminen Pentti Vartia Suomi maailmantaloudessa , Jyväskylän yliopisto

Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous VI Ekstensiivisesta intensiiviseen Tekniset, organisatoriset ja institutionaaliset innovaatiot Muutoksen ja luovan tuhon hyväksyminen Suomi on pärjännyt hyvin… …mutta menestys on aina ansaittava uudelleen Pentti Vartia Suomi maailmantaloudessa , Jyväskylän yliopisto