Tietokonemadot Aleksi Tarhonen Henri Yletyinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Advertisements

Tietoturva Juha Möttönen, Timo Wiik, Lari Oksanen, Sampo Hautamäki, Markus Naukkarinen, Jaakko Penttilä, Jussi Manninen ja Matti Ahonen.
AVA 2004 INTERNET JA TIETOTURVA. AVA 2004 ÄLÄ AVAA EDES TUTTUJEN LIITETIEDOSTOJA, JOS ET TIEDÄ MITÄ NE OVAT ÄLÄ AVAA LIITETIEDOSTOJA, JOS VIESTIN OTSIKKO.
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Internetin ilmaisohjelmat
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Internet Maailmanlaajuinen tietokoneiden verkko
Työskentely verkoissa Jaana Holvikivi EVTEK Tietojenkäsittelyn historiaa luku 2001 Ensimmäiset tietokoneet PC:t Suuret tietokoneet laskentaan,
Kiintolevyn osiointi.
Miten suojaudun haittaohjelmilta
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Samba seminaari. Historiaa  Ensimmäinen versio 1992  Kehittäjä Andrew TridgellAndrew Tridgell.
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Atte Lukkari /OH4 Syksy 2006.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Henri Kesti Myllytulli Mytlpt-09E ◦ Virus on haittaohjelma, joka on tehty tuhoamaan ja häiritsemään tietokonetta ja sen tiedostoja ◦ Jokaisessa.
Käyttöjärjestelmien käynnistyminen
Kotitietokoneen tietoturvasta Materiaalia:
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
WEB 2.0 — Sitä sun tätä Juha Kurri. Folksonomia Flickrissä on luovuttu tieteellisestä, tai muusta vakiintuneesta luokittelusta ja hierarkisesta lajittelusta,
Tietoturva Sami jarkko Henri Myllytulli mytlpt09e 2010.
Tietoturvaideoita meille senioreille (ja muillekin) Voimaseniorit Juhani Tiihonen.
IDS: Intrusion Detection System IPS: Intrusion Prevention System Antti Mattila Mikko Toivonen.
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Tietoturvan historiaa Markus Miettinen Tietojenkäsittelytieteen historia -seminaari
Pikaviestimet ja niiden käyttö yhteiskunnassa Mediatekniikan seminaari Essi Julku
Tietoturva nykyään 2010 – pysymmekö perässä? Kts linkki Kts linkki
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka Tuokio – 3.12 Tuukka Kivioja | Samuel Rahikainen |
Roni Leinonen.  Nimi tulee Gentoo pingviinistä, joka on nopeiten uiva pingviinilaji  Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2002  Käyttäjällä on täysi.
MAILAAMAAN!. Sähköpostiviestin ominaisuudet Perille nopeasti Vastaaminen helppoa Ei tarvitse olla yhtä aikaa viestimässä Ongelmana lyhyt harkinta-aika.
Tietoturvaprojekti 6h.
Tietoturvaprojekti 6h.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
PADS –ohjelmiston asetukset: Ohjeet kirjaston luontia ja ylläpitoa varten sekä varmuuskopiointi HUOM !!!! Kaikki piirilevysuunnittelu uudella PADS –versiolla.
Lehden tietojärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto.
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ TIETOTURVA ON NOUSSUT KESKEISEKSI KYSYMYKSEKSI INTERNETISSÄ. VERKKOYMPÄRISTÖSSÄ ON MAHDOLLISTA MM. MUUNNELLA WWW-SIVUSTOJEN TIETOJA.
Tietoturva. F-Secure Maksullinen ja melko kallis: vuoden lisenssi kolmelle tietokoneelle kustantaa 79.90€ Saatavilla yli 25 kielellä, myös suomeksi Sisältää.
Tietoturva. Tieto turvalla pyritään suojaamaan tietoja, palveluita, järjestelmiä ja tietoliikennettä. Tällaisten uhkina pidetään erinlaisia huijausyrityksiä,
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
H5 Tietoturva. Mikä siis on tietoturva?  Tietoturva tarkoittaa lyhyesti tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.  Tietoturva.
Tietoturva tarkoittaa että pyritään suojaamaan tietoja, palveluja ja järjestelmiä ulkopuolisilta. Tietoturvaohjelmilla suojataan tietokone asiattomilta.
H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen
Jonna Kyllönen mylept14B
TIETOTURVA.
Työelämän tekstejä sähköposti.
Matias Orreveteläinen.
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
Tietoturva.

Sanni Pietiläinen Myelpt14a
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tietoturva.
Tietoturva.
Tietoturva Internetissä
Riku Heino ja Milo Hakalahti
Samba Tuukka Toropainen.
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
50 aikaa säästävää Outlookin pikanäppäintä
Esityksen transkriptio:

Tietokonemadot Aleksi Tarhonen Henri Yletyinen

Määritelmä Viruksen alaluokka Ei tarvitse isäntäohjelmaa, kuten virus Ottaa hallintaansa tietokoneen tiedostojen ja tietojen siirtotoiminnot Leviää omatoimisesti

Toiminta ja leviäminen Tekee itsestään kopioita Mahdollistaa tietokoneen luvattoman käytön takaportin kautta DoS hyökkäykset yrityksiä vastaan Ruuhkauttaa verkkoliikennettä Kuluttaa koneen resursseja Lähettää roskapostia Nopea leviäminen

Toiminta ja leviäminen Leviää nopeasti esimerkiksi sähköpostin välityksellä Pyrkivät hyödyntämään järjestelmien verkkopalvelujen haavoittuvuuksia Voivat käyttää useita leviämismekanismeja Suurimmassa vaarassa koneet, jotka ovat jatkuvasti kiinni Internetissä Vaikuttavat useimmiten koneisiin, joissa käytetään Microsoft Windows käyttöjärjestelmää

Toiminta ja leviäminen Sähköposti Mato on liitetiedostona tai sisältyy itse viestiin Aktivoituessaan lähettää kopion itsestään kaikkiin osoitekirjan osoitteisiin Haavoittuvuuksien avulla Pyrkii hyödyntämään päivittämättömiä käyttöjärjestelmiä ja ohjelmia

Historia ’Mato’ nimitys tulee 1970-luvun tieteiskirjallisuudesta (The Shockwave Rider, John Brunner) Ensimmäinen mato 1978 (Xerox PARC) Ensimmäinen laajempaa huomiota saanut mato 1988 Morris Käytti hyväkseen BSD Unixin haavoittuvuuksia

Madot nykyään Internetin laajentumisen myötä matojen määrä on moninkertaistunut Monimutkaisempia (tekevät itsestään muunneltuja versioita) Haitallisempia

Esimerkkejä madoista MyDoom (aka Novarg, Shimgapi, Mimail) Nopeiten levinnyt mato Leviää sähköpostin liitteenä Asentaa takaportin ja aloittaa DoS hyökkäyksen Vastuussa Internetin hidastumisesta 2004 alussa ”andy; I’m just doing my job, nothing personal, sorry”

Esimerkkejä madoista ILoveYou (aka LoveLetter, Love Bug) Ehkä maailman tunnetuin mato Leviää sähköpostin liitetiedostona Mukava teksti edisti liitetiedoston avaamista Lähettää kopion itsestään kaikille MS Outlook Expressin osoitekirjasta löytyviin osoitteisiin Tuhoaa tärkeitä järjestelmätiedostoja sekä henkilökohtaisia tiedostoja

Suojautuminen Päivitä käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot säännöllisesti Asenna virustorjuntaohjelmisto ja päivitä sitä Käytä palomuuria Älä asenna epäilyttäviä tiedostoja ja ohjelmia Älä avaa epäilyttäviä sähköpostiviestejä, vaan poista ne lukematta Varmuuskopioi järjestelmäsi säännöllisesti

Madon poistaminen Skannaa virustorjuntaohjelmalla Skannaa spyware ohjelmalla Etsi Internetistä poistamisohjeet (esimerkiksi www.2-Spyware.com)