Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Riku Heino ja Milo Hakalahti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Riku Heino ja Milo Hakalahti"— Esityksen transkriptio:

1 Riku Heino ja Milo Hakalahti
Linux VS BSD Riku Heino ja Milo Hakalahti

2 Mikä on Linux? Linux on hyvin suosittu PC-käyttöjärjestelmä ja maailman käytetyin palvelinkäyttöjärjestelmä, myös suurin osa maailman supertietokoneista käyttää Linuxia. Linux on tunnettu esimerkki yhteistyöstä vapaiden ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehityksessä. Työpöytä käytössä yleisesti käytettyjä ohjelmia: Internet selain Mozilla Firefox, Toimisto-ohjelmisto LibreOffice, Kuvankäsittelyyn GIMP

3 Linuxin Historia Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä opiskellut Linus Torvalds aloitti Linuxin kehittämisen 21-vuotiaana vuonna 1990. Ensimmäinen versio Linuxista julkaistiin vuonna Alun perin tarkoitus oli luoda pelkästään Intel x86 suoritinarkkitehtuuriin MS-DOSSIA toimivampi käyttöjärjestelmä, mutta sen jälkeen sitä on portattu alustoille enemmän kuin mitään muuta käyttöjärjestelmää.

4 GNU ja Linux GNU on ohjelmoija Richard Stallmanin vuonna 1983 käynnistämä projekti, jonka tavoitteena on kehittää täysin vapaa käyttöjärjestelmä. Linuxista käytetään joskus Free Software Foundationin suosittelemaa nimeä GNU/Linux, sillä GNU-projektin ohjelmistot muodostavat suuren osan tyypillisestä Linux-käyttöjärjestelmästä.

5 Mikä on BSD? BSD, eli Berkley Software Distribution on nimitys toiselle Unix-päähaaralle ja siitä polveutuville järjestelmille. BSD sai alkunsa vuonna 1977, kun Kalifornian yliopiston Berkleyn kampuksella opiskellut Bill Joy kokosi joukon itsensä, että muiden jatko-opiskelijoiden Unixiin tekemiä lisäyksiä magneettinauhalle, jota levitettiin vapaasti tutkijapiireissä. Myöhemmin BSD alkoi kehittyä itsenäiseksi käyttöjärjestelmäksi. BSD on kirjoitettu C-kielellä.

6 BSD:n jälkeläisiä Darwin
Darwin on vapaa POSIX-yhteensopiva käyttöjärjestelmä, jonka Apple julkaisi vuonna Applen OS X- ja iOS -käyttöjärjestelmät pohjautuvat Darwiniin. Apple on julkaissut Darwinista uuden version aina uuden Mac OS X – järjestelmän rinnalla. FreeBSD FreeBSD on vapaa Unixin kaltainen käyttöjärjestelmä. FreeBSD-projekti on erityisesti keskittynyt luomaan tehokasta käyttöjärjestelmää PowerPC-, PC98-, Sparc64-, Intel- ja AMD-yhteensopiville tietokoneille. Applen Macintosh-tietokoneiden käyttämä Darwin-käyttöjärjestelmä ja sen XNU-ydin hyödyntävät osia FreeBSD:stä.

7 BSD-lisenssi BSD-lisenssi on vapaa ohjelmistolisenssi ja yksi käytetyimmistä avoimen lähdekoodin lisensseistä. BSD-lisenssin ehdot ovat yksinkertaiset verrattuna esimerkiksi GNU GPL:ään, GNU GPL eli GNU General Public License on vapaiden ohjelmistojen julkaisemiseen tarkoitettu lisenssi, joka antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia, mutta mikäli GPL-ohjelmaaa tai sen muunnelmaa levitetään edelleen, lähdekoodi on julkaistava samalla lisenssillä eikä ohjelman käytölle tai levitykselle saa asettaa lisärajoituksia. BSD-lisenssi sallii koodin muokkaamisen ja uudelleenkäytön myös omisteisissa tuotteissa, kunhan lisenssin teksti säilyy lähdekoodissa. BSD-lisenssi ei vaadi lähdekoodin julkaisemista jos lisenssoitua ohjelmaa levittää eteenpäin.

8 Linux ja BSD eroja Linuxin ja BSD:n suurimpana erona on kernel. Linuxin kaikissa jakeluissa on sama kernel ja BSD kernel on versiokohtainen. Linux tukee uutta laitteistoa aikaisemmin kuin BSD. BSD-koodia ei ohjaa vain yksi henkilö, jonka moni ihminen näkee bonuksena kun taas Linux kerneliä ohjaa Linus Torvalds. Linux käyttää GPL-lisenssiä.

9 Lähteet Wikipedia 10 differences between Linux and BSD


Lataa ppt "Riku Heino ja Milo Hakalahti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google