Anna Kruunari 11.2.2009 Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 1 LÄÄKKEITÄ VAI RUOKAA?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Kevät 2014
Advertisements

Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Asiakasmaksulainsäädännön mukaiset kuntoutushoidon asiakasmaksut Lakimies Mari Laurén.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Suomen kielen syötöksen ja käytön kartoitus
Palveluseteli vammaisjärjestön näkökulmasta Pikkuparlamentti, kansalaisinfo Sosiaaliturvapäällikkö Virpi Peltomaa.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
ELMERI – YLÄKOULUIKÄISTEN ELÄMÄN- JA PAINONHALLINTAPROJEKTI HUOLTOLIITTO RY
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Paimiossa
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
ETIIKKA.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
ETwinningin kevätkampanja Kirjaudu sisään työpöydälle.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
”Et ne kattoo, että mihin palveluihin mun pitäs mennä” Lainrikkoja-asiakkaiden näkökulma palveluihin Katariina Pekkola Teija Sundman.
PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Mihin metsiä käytetään tulevaisuudessa? – Ota kantaa -kyselyn tulokset
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
2. vu0sikurssin opiskelijoiden vanhempainilta
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Paniikkihäiriö.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Hyvinvointivaltiomallit
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Nettikiusaaminen Pietiläinen, Korhonen, Saarimäki.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Ennakkotuloksia toimeentulotuen Kela-siirrosta
Kotoutumiskoulutus verkossa
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
SOSIOKOGNITIIVINEN TEORIA
Köyhyys maailmassa.
Vanhat esineet kertovat menneestä
Ohjeita kirjaesitykseen
Yhteiset odotukset Me kuuntelemme aina toisiamme ja käyttäydymme kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Me emme ole aggressiivisia toisiamme kohtaan ja pyrimme.
Mitä historia on?.
KÖYHYYS.
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 4. Taloudellinen toimeentulo
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
Päivi Arvonen Pois kadulta!.
Potilas – renki vai isäntä
Liiton viestintä ja Sotainvalidi-lehti
Esityksen transkriptio:

Anna Kruunari Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 1 LÄÄKKEITÄ VAI RUOKAA?

Aineistosta Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää - keskustelu 2 Aineiston keräsi EANP-FIN (European Anti-Poverty Network Suomen osasto) köyhyys ja terveys työryhmä sekä Kirkkohallitus vuoden 2007 aikana Pyydettiin kertomuksia siitä, onko perhe/henkilö joutunut tinkimään ruuasta saadakseen lääkkeitä tai joutunut ottamaan velkaa maksaakseen terveydenhuoltomenoja Kirjoituksia tuli 35, joista muutama karsiutui pois, tutkielmassa käytettään 30 kirjoitusta Suurin osa kirjoittajista on eläkeläisiä Kirjoittajat olivat sairastaneet pitkään, muutama kirjoittaja mainitsi olevansa vaikeavammainen

Kirjoitusten sisällöstä Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 3 Yksilö- ja perhetasolla esille tuli puute ja niukkuus ei pystytä osallistumaan harrastuksiin tai muuhun yhteiskunnalliseen elämään Valintatilanteet päivittäisiä, lääkkeitä vai ruokaa Pystytään ostamaan vain osa lääkkeistä Yksipuolinen, niukka ravinto Kirjoituksissa usein maininta nälästä Erikoislääkäreille (mm. silmälääkäri) ei ole varaa mennä Joudutaan tinkimään terveyskeskuskäynneistäkin maksujen vuoksi. Valintatilanteita jo ennen asiakasmaksujen enimmäismäärien nousua Useat kirjoittajat kuvaavat itseään sanalla pienituloinen sinnittelijä

Kirjoitusten sisällöstä Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 4 Kirjoituksissa otettiin kantaa myös perusturvauudistukseen; työllisyysasiat keskeisesti esillä. Mitä sitten, jos ei ole enää työmarkkinoiden käytettävissä? Uudistukselta toivotaan huomiota sairaille ja köyhille, mutta taustalla pessimistisyys Epäily ’nollasummapelistä’; joku saa, mutta se on toiselta pois

Lopuksi Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 5 Perusturvan taso koetaan huonoksi Korvausten taso tuntuu jälkeen jääneeksi (maksukatot, Kelan maksamat korvaukset, toimeentulotuki) Järjestelmää pidetään vaikeaselkoisena Epävarmuus oikeudesta Kela korvaukseen tai esim. toimeentulotukeen

Lopuksi Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 6 Kirjoittajilla tunne että heidän tilannettaan ei ymmärretä tunne, että kukaan ei kuuntele sairasta köyhää Toivottavasti tutkielma on pieni osoitus siitä, että on kuunneltu pitkään sairastaneita ja saatu heidän äänensä kuuluville.