Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri? 18.2.2014 Kari Aihinen, keittiöpäällikkö, Executive Chef de Cuisine, Ravintola Savoy
Minä – Kari Aihinen Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö, huhtikuu 2010 Chez Dominique, Palace Gourmet, Sundmans… Turkulainen Helsingissä, kokkien Hollywood Suomen Kokki Maajoukkue 2002-2007 Muuta, yhteistyökumppanit, televisio, kirja Joka päivä Hulluus, Rakkaus Perusperiaatteita, laatu , tyytyväisin asiakas Kaappaus Keittiössä – perheen isä, Savoyn keittiöpäällikkö ja suomalainen ruokakulttuuri
Mistä suomalainen ruokakulttuuri koostuu? 80 kuvauspäivää takana suomalaisissa perheissä viimeisen puolen toista vuoden aikana 20 erilaista perhettä Kaikilla sama, mutta kuitenkin eri ongelma Syödäänkö vai eikö syödä ollenkaan Mitä syödään Kenen kanssa, yhdessä syöminen Kukkaro, kaupassa käynti Tieto, taito, osaaminen Ja sitä kautta into, uskallus, rohkeus Perinteet, lapset, esimerkki (simpukkakeitto Iltalehti)
Ravintolan Savoyn ruokafilosofia sesongin mukaan, parasta mitä tarjolla 6 x a la carte-lista vaihtuu vuodessa listasuunnittelussa nro 1 lähtökohtana ensiluokkainen / paras raaka-aine mistäpäin maailmaa vaan pääpaino kuitenkin kotimaisuudessa ja pientoimittajissa teollista / valmista ruokaa ei ole / ei osteta; KAIKKI TEHDÄÄN ITSE esimerkkinä; keitämme ravutkin itse, jotta uskallamme seistä laadun ja koon takana hinnalla ole väliä, laatu ratkaisee + ympäristömerkki-kriteerit mutta esimerkkeinä ; kananmunat hinta x 2, jauhot hinta x 3 viljelty kala, luomukana ranskasta laatu parempi kuin kotimaa / ruotsi
kun puhutaan luomusta ja lähiruuasta, otettava myös huomioon saatavuus ja laadun säilyminen näin isossa / menestyvässä ravintolassa( esim. kannonnokan villisika) EETTISYYS ; KÄYTÄNKÖ KOTIMAISTA LÄHELTÄ TULEVAA OMENAA VAI ESPANJASTA LENNÄTETTYÄ LUOMU-APPELSIINIA NYT USKOTTAVA JA JAKSETTAVA PUHUA, JA TEHDÄ MEIDÄN OMAN RUUAN JA RUOKAKULTTURIN PUOLESTA maaseudun mukaan saaminen, logistiikka + bisneksen ymmärtäminen miten olla muita edellä ? Kaikki puhuu ja käyttää listanimenä luomua ja pientoimittajia
Mitä meidän pitäisi tehdä? Uskaltaa tehdä, ole rohkea ja ylpeä! (kunhan tekee) Suunnittele koko viikko (ruokalista, kuka käy kaupassa ja kenen kanssa) Jaa työvuorot, yhden ihmisen tuska pois Koko perhe keittiöön, kuka kokkaa, kuka kattaa Vie eteenpäin, välineet, reseptipankki Ole armollinen, ei aina tarvitse jaksaa Arki on arkea, aloita vaikka viikonlopuista Onnistu, kehu ja anna palautetta!
Kysymyksiä? Kiitos!