Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Advertisements

SÄILYTTÄVÄ KORJAUS ja vähän rakennussuojelustakin
Rakennusvalvonta Rakennuslupa
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
Sulle, mulle, sulle, mulle Ympäristöliikkeen historia yhdessä talteen - yhteistyössä museot, arkistot ja kansalaisjärjestöt Harri Hölttä Projektitutkija.
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
METSO- toimintaohjelma Monimuotoisuuden turvaaminen yksityismetsissä – kokemuksia tähän asti Lea Jylhä METSO-ohjelman valtakunnallinen vuosiseminaari
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Esa Iivonen (MLL): Lasten peruspalveluiden leikkaukset tulevat kalliiksi ( ) Peruspalvelut aliresurssoituja, korjaavat palvelut voimakkaassa kasvussa.
MIKÄ ON RIITTÄVÄ SELVITYS Arkeologisessa inventoinnissa
KAAVAMERKINTÖJEN JA -MÄÄRÄYSTEN KÄYTTÖ JA VAIKUTUKSET
Hautausmaiden kulttuuriperinnön hoidon rahoittaminen Turun arkkihiippakunnan koulutuspäivä Harri Palo.
KAAVAHIERARKIA, KAAVAMUODOT JA RAKENTAMISEN OHJAUS
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Tulvadirektiivin keskeinen sisältö
Kansalaisneuvonnan markkinointi Neuvontapalveluiden yhteistyötilaisuus
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Rakennettu hyvinvointi – arjen ympäristöjen arvot museotyössä Maakuntamuseoiden teemapäivät 2010: "Kulttuuriympäristön palasista kokonaisuudeksi ” Ulla.
PELASTUSTOIMEN LAITELAKI
Rakennusperinnön vaaliminen Mauri Marttila Motto: Rakentaminen pelkästään taloudellisin ehdoin ilman perinteiden ja esteettisten arvojen kunnioittamista.
EVA 2010 ”Säädösten muutoksia tarvitaan etenkin tietoon (tietosuojasäännökset) ja julkisen vallan suoritteisiin (maksuperustelaki) kohdistuvan lainsäädännön.
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALASISTA KOKONAISUUDEKSI Maakuntamuseoiden teemapäivät Jyväskylä 20. – MUSEOVIRASTO Elisa El Harouny
Viestintäsuunnitelma
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
Kysy kirjastonhoitajalta Nina Granlund Kysy kirjastonhoitajalta Suomalaisten kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Sijaitsee Kirjastot.fi –sivustossa,
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
KUUMA –johtokunta HS
Helsingin rakennuslautakunnan linjanvetoja esteettömyysasioissa
1 Invalidiliitto 1 ARMI ry:n ja Invalidiliitto ry:n esteettömyyspalkinto ARMI ry: Arkkitehtuurin, rakentamisen ja muotoilun informaatiokeskus SAFA ry,
HARMAA TALOUS TILAAJAVASTUU KÄÄNNETTY ARVONLISÄVERO ASt 2015
Lemmenjoen kansallispuisto
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Kulttuuriympäristöt ja maisema-alueet
Ajankohtaista rakentamisen säädösmuutoksista Teppo Lehtinen Rakennusneuvos SPEK Palonehkäisyn perinnepäivät
Kaavoituksen ja rakentamisen kehityspiirteitä alueella Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Vaasa Matti Rantala Etelä-Pohjanmaan elinkeino-,
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Teollisuuden perintö Pirkanmaalla
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
SOPIMATON MENETTELY ELINKEINOTOIMINNASSA
Valtakunnallinen kulttuuriympäristöstrategia - toteuttaminen
5S puuseppien opetuksessa
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
796/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Lainsäädäntötyö Voimaantulo
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
Maankäyttö- ja rakennuslaki
Esityksen transkriptio:

Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100498 o

1 § Lain tavoite turvata rakennetun kulttuuriympäristön ajallinen ja alueellinen monimuotoisuus, vaalia sen ominaisluonnetta ja erityispiirteitä sekä edistää sen kulttuurisesti kestävää hoitoa ja käyttöä

2 § Soveltamisala 1) kohteella on valtakunnallista merkitystä; 2) kohteen säilymistä ja suojelua ei voida turvata maankäyttö- ja rakennuslailla ja sen nojalla annetuilla säännöksillä tai määräyksillä; tai 3) kohteen suojeluun tämän lain mukaisesti on erityisiä syitä asemakaavoitustilanteen vuoksi.

3§ Suojelun kohteet …suojella rakennuksia, rakennelmia, rakennusryhmiä tai rakennettuja alueita, joilla on merkitystä rakennushistorian, rakennustaiteen, rakennustekniikan, erityisten ympäristöarvojen tai rakennuksen käytön tai siihen liittyvien tapahtumien kannalta. … myös rakennuksen osaa, rakennuksen kiinteää sisustusta taikka muuta rakentamalla tai istuttamalla muodostettua aluetta. Kiinteällä sisustuksella tarkoitetaan ovia, ikkunoita, listoja, tulisijoja, pinnoitteita, teknisiä laitteita, kiintokalusteita tai muuta näihin verrattavaa sisustusta sekä rakennuksen käyttötarkoituksen mukaisia, siihen pysyvästi kiinnitettyjä koneita ja laitteita.

8§ Suojelun edellytykset 1 Rakennuksen merkittävyys arvioidaan seuraavilla perusteilla: 1) harvinaisuus tai ainutlaatuisuus (harvinaisuus); 2) historiallinen tyypillisyys alueelle (tyypillisyys); 3) aluetta tai tiettyä aikaa kuvaavat tyypilliset piirteet (edustavuus); 4) alkuperäistä tai sitä vastaavan käytön, rakentamistavan, arkkitehtuurin tai tyylin ilmeneminen ja jatkuminen (alkuperäisyys); jatkuu

8§ Suojelun edellytykset 2 5) merkitys historiallisen tapahtuman tai ilmiön todisteena tai siitä kertovana ja tietoa lisäävänä esimerkkinä (historiallinen todistusvoimaisuus); tai 6) näkyvissä olevat eri aikakausien rakenteet, materiaalit ja tyylipiirteet, jotka ilmentävät rakentamisen, hoidon ja käytön historiaa ja jatkuvuutta (historiallinen kerroksisuus).

10 § Suojelumääräysten sisältö Suojelumääräykset voivat koskea rakennuksen: 1) säilyttämistä suojelun edellyttämässä kunnossa; 2) käyttöä siten, ettei sen kulttuurihistoriallista merkitystä vaaranneta; 3) entistämistä tai siinä tehtäviä korjaustöitä siten, ettei niillä vaaranneta suojelun tarkoitusta; sekä 4) suojelun turvaamisen edellyttämää yhteydenpitoa suojelua valvoviin viranomaisiin (kursivointi SJ)

20§ Seurannan järjestäminen Ympäristöministeriö järjestää tämän lain toimivuuden ja suojeltujen kohteiden tilan ja kehityksen valtakunnallisen seurannan tarpeellisten seurantajärjestelmien ylläpidon. Tarkempia säännöksiä seurannasta ja seurantajärjestelmistä voidaan antaa ympäristöministeriön asetuksella. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, maakunnan liitot ja kunnat huolehtivat kukin alueellaan rakennetun kulttuuriympäristön tilan ja kehityksen seurannasta siten kuin siitä erikseen säädetään. Alleviivaus SJ