Parisuhde ja lapsen sairaus 18.11.2014 Lastenklinikka Psykologi Keijo Markova Väestöliiton Parisuhdekeskus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

Ihminen on lunastamaton lupaus
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Toimintaohjeet opelle
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Opettaja ja tunteet.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
1 Ihmissuhdetarpeiden täyttäminen lapsen elämässä Raamatullinen malli terveiden ihmissuhteiden saavuttamiseksi.
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
Mitä kirjoittaminen on?
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Työrauha ja haastavat tilanteet
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Aggressiontunne Luento nro 1..
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
VOIKUKKIA vertaistuki-
Mielenterveys s. 110 –
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Koulussa elämää opettelemassa
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Suomen mielenterveysseura
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Toimintaohjeet opelle
Isyys, vanhemmuus ja parisuhde
Ops seminaari Askola.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Mielenterveyden häiriöt
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Seurustelu ja parisuhde
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Esityksen transkriptio:

Parisuhde ja lapsen sairaus Lastenklinikka Psykologi Keijo Markova Väestöliiton Parisuhdekeskus

Paritehtävä: Lapsen sairastumisen aiheuttamat tunteet  Kirjoittakaa ensin omat vastauksenne siihen varattuun tilaan. Kun olette valmiit, jakakaa vastauksenne vuorotellen toisillenne. Vastauksia ei jaeta muille. Tehtävän suorittamisen jälkeen voidaan kysyä, miltä tehtävän suorittaminen tuntui.  Mitä sinun sisälläsi tapahtui, kun sait kuulla lapsesi sairaudesta? Kirjoita omista tunteistasi ja ajatuksistasi kyseisenä hetkenä  ___________________________________________________________________________  Millaista tukea olisit silloin tarvinnut kumppaniltasi?  ___________________________________________________________________________  Millaista tukea kaipaisit tänä päivänä kumppaniltasi?  ___________________________________________________________________________  Jos kumppanisi ei ole paikalla, voit kirjoittaa omat vastauksesi ja jakaa ne myöhemmin kumppanisi kanssa

Läheinen parisuhde antaa parhaan perustan hyvälle vanhemmuudelle  1. Lapsen stressin säätely  2. Lapsella oikeus saada osakseen ”rakkautta ja ihailua” – ”olet ihana ja rakastettava”  3. Antaa turvallinen tunne sitoutumisesta, läsnäolosta ”vanhemmat ovat aina minua varten, kun tarvitsen heitä”.  4. Jotta vanhemmat voivat ”täyttää tehtävänsä”, heidän pitää itse voida hyvin – jotta voin auttaa toista, minun pitää itse ”seistä tukevasti”  Vanhemmilla on myös ”vastuu” toistensa hyvinvoinnista. Vrt. vastuu toisen elantoveloista.  Ja tänään teemanamme on ”Hyvä keskinäinen läheisyys ”

Mistä parisuhteessa sitten on kysymys? Mikä on parisuhteen ”ydin”?

 Ihmisen tärkein tarve on läheisyyden ja tyynnyttävän yhteyden tarve.  Me olemme kaikki riippuvaisia – vastaus riippuvuuden tarpeeseemme on toinen ihminen.  Rakkaus varmistaa meidän olemassaolomme – se on vastaus meidän sisään rakennettuun liittymisen tarpeeseemme. CCC:Connect, care – and commitment Ihmisen tärkein tarve Esityksen tekijä

Läheisessä suhteessa Toisen olemassa olo on elämäni perusta. Toinen on myös elämässäni turvasatama. Miten käy, jos läheinen ihminen ei olekaan saatavilla tai ei henkisesti läsnä?

A. Kasvun taso: Leikillisyys, Ilo, Halu tutustua uuteen, Empatia, Hyväksyntä B. Neutraalitaso C. ”Paniikkitaso” A1.Rakkaus, luovuus ja voimaantuminen (Primal power ) A 2.Täydellinen rauha B 1. Odotukset +merkkisiä (Myönteinen ennakointi) B 2. Odotukset –merkkisiä (Huolikeskeisyys) C 1. Ärtymys, Ahdistus, Suru, Masennus C 2. Tuhoutumisen pelko (Primal panic) Jäykkä vuoro- vaikutusmalli: ”Hyökkää tai pakene” Elävä vuorovaikutus Tilaa omalle itselle, omille tarpeille Kosketus omaan itseen Yhteys toiseen Keijo Markova: Vuorovaikutuksen tasot parisuhteessa Asiakeskeinen arki

Susan Johnson  Ihmissuhde rakentuu lähestymisestä, siihen vastaamisesta ja sitoutumisesta  KM:n lisäys:  Ihminen rakentuu lähestymisestä, siihen vastaamisesta ja sitoutumisesta

Kun kohtaan esteen tai ahdistun Lähestyn toista saadakseni tukea Hän on saatavilla ja saan tukea Koen läheisyyden kautta helpotusta ja huojennusta Voin palata tekemään muuta

Kokemus: on turvallista lähestyä toista Kun kohtaan esteen tai ahdistun Lähestyn toista saadakseni tukea Hän on saatavilla ja saan tukea Koen läheisyyden kautta helpotusta ja huojennusta Voin palata tekemään muuta

Kun kohtaan esteen tai ahdistun Voin lähestyä kiintymyskohdettani saadakseni tukea Hän on saatavilla ja saan tukea Koen läheisyyden kautta helpotusta ja huojennusta Voin palata tekemään muuta

Kokemus: pitää selvitä omillaan Kun kohtaan esteen tai ahdistun Voin lähestyä kiintymyskohdettani saadakseni tukea Hän on saatavilla ja saan tukea Koen läheisyyden kautta helpotusta ja huojennusta Voin palata tekemään muuta

Kun kohtaan esteen tai ahdistun Lähestyn toista saadakseni tukea Hän on saatavilla ja saan tukea Koen läheisyyden avulla helpotusta ja huojennusta Voin palata tekemään muuta

Kun kohtaan esteen tai ahdistun Lähestyn toista saadakseni tukea Hän on saatavilla ja saan tukea Koen läheisyyden avulla helpotusta ja huojennusta Voin palata tekemään muuta Kokemus opettanut: kun vain jaksan odottaa...

Ahdistuneisuus ja uhka automaattisesti saavat meidät hakemaan tyynnytystä ja tukea  1. Turvallisesti kiintyneet ovat oppineet luottamaan toisiin.  2. Ahdistuneesti kiintyneet voivat lähestyä toista ahdistuneesti ja vihaisesti.  3. Välttelevät ovat oppineet olemaan oman itsen varassa, eivät tuo omaa tarvitsevuuttaan esiin.

Mihin me sitten toista tarvitsemme?  1. Toiselta saatu tuki on paras tunteiden säätelyn keino (stressin säätely)  2. Tulla nähdyksi ja sitä kautta Kokea olevansa rakastettu Luo pohjan hyvällä itsetunnolle John Gottman:  1. Toisen tunteminen  2. Rakkaus ja ihailu video: TheCourtshipDance (Kosintatanssi) Ihminen on rakennettu olemaan tunneyhteydessä toisiin ihmisiin

Parisuhde on jatkuva prosessi  Parisuhde on jatkuva prosessi: virittäytymistä, yhteyden saamista toiseen, eksymistä, uudelleen yhteyden saavuttamista, toiseen virittäytymistä

Rakkauden ”uudelleen organisointi”  Walter Freeman, Kalifornian yliopiston professori:  Ihmisen elämässä kaksi tärkeintä vaihetta, jotka tuottavat massiivisen aivojen uudelleen organisoitumisen: 1. Rakastuminen ja sitoutuminen kumppaniin 2. Vanhemmaksi tuleminen - vauvan tuleminen Kolmas tekijä on vahva stressitila Aivot ovat siis jatkuvasti muovautuvat

KM: Mitä me tarvitsemme rakkaussuhteessa?  1. Rakkautta ja ihailua  2. Tukea omille tunteilleen  3. Pois psyykkisestä tai fyysisestä kivusta  4. Innostumista, uppoutumista, ”Flow´ta”  5. Seksuaalista toimivuutta (seksuaaliterveyttä)  6. Seksuaalisen alueen jakamista  7. Sitoutumista, mikä tuo suhteeseen luottamuksen ja turvallisuuden

Kohtaaminen tunnetasolla määrittää, miten kohtaamme toisemme muilla elämän alueilla, esim. seksuaalisesti

Parisuhteen heikkeneminen alkaa koetun emotionaalisen tuen puuttumisesta Keskinäisen suhteen lujittaminen on paras tapa auttaa paria vanhemmuuden eri siirtymävaiheissa Vaikea hetki on parisuhteen mahdollisuus löytää uusi yhteys itseen ja toiseen

Rakkaus ja myönteisyys saavat meidät avautumaan kuin aamuaurinko lumpeenkukan …

Apua parisuhteeseen netistä  