Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ihminen on lunastamaton lupaus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ihminen on lunastamaton lupaus"— Esityksen transkriptio:

1

2 Ihminen on lunastamaton lupaus
Keijo Markova Ihminen on lunastamaton lupaus

3 Aikuisrakkaus Psykologi Keijo Markova Parisuhdekeskus Tuomassa vauvaa kotiin –kouluttaja

4 Ihmisen ”kaksi pääprojektia”
Keijo Markova Ihmisen ”kaksi pääprojektia” Keskustelkaa 2” vieressä olevien kanssa, mitä ne voisivat olla?

5 Ihmisen ”kaksi pääprojektia”
Keijo Markova Ihmisen ”kaksi pääprojektia” 1. Vihje: Minkä avulla preerialla villihevonen säilyy hengissä?

6 Ihmisen ”kaksi pääprojektia”
Keijo Markova Ihmisen ”kaksi pääprojektia” 1. Vihje: Minkä avulla preerialla villihevonen säilyy hengissä? 2. Vihje: Minkä avulla vauva selviää hengissä?

7 Ihmisen ”kaksi pääprojektia”
Keijo Markova Ihmisen ”kaksi pääprojektia” Vastaus: Liittymällä toiseen. Ihminen on rakennettu olemaan yhteydessä toisiin ihmisiin.

8 Ihmisen ”kaksi pääprojektia”
Keijo Markova Ihmisen ”kaksi pääprojektia” 1. Liittyminen: ihminen on rakennettu olemaan yhteydessä toisiin

9 Ihmisen ”kaksi pääprojektia”
Keijo Markova Ihmisen ”kaksi pääprojektia” 1. Liittyminen: ihminen on rakennettu olemaan yhteydessä toisiin 2. Tunne: olen rakastettu Ray: Rakastava yhteys

10 Rakkaus on henkiin jäämisen koodi
Syntyvän vauvan tai muiden nisäkkäiden poikasten tärkein keino selvitä eloonjäämisen kamppailussa on: Sen pitää saada itsensä liitettyä johonkin aikuiseen tällä planeetalla. Ellei se onnistu siinä, se tuhoutuu.

11 Keijo Markova Cartoon

12 Keijo Markova

13 Kuvittele kaksi eri tilannetta…
Keijo Markova Kuvittele kaksi eri tilannetta…

14

15 Vauva tarvitsee pehmeät ja napakat kädet
Keijo Markova Vauva tarvitsee pehmeät ja napakat kädet Kädet antavat turvallisuuden: Täällä on hyvä olla Kädet antavat tunteen: Olet ihana, rakastettava, olet hyvä juuri sellaisena kuin olet Olla turvassa, olla rakastettu, olla yhteydessä toisiin tällä planeetalla – sitä on rakkaus Sillä rakkaus on pehmeää ja napakkaa Puuma, lapset ja äiti

16 Entä aikuinen - ei kai aikuinen tarvitse ketään?
Keijo Markova Entä aikuinen - ei kai aikuinen tarvitse ketään? Kun aikuinen on rakastettu ja turvassa, hänellä on mahdollisuus olla yhteydessä omiin tunteisiinsa, omaan tarvitsevuuteensa. Ja hän voi lähestyä toista, ilmaista toiselle omia tunteitaan ja omaa tarvitsevuuttaan – siitä voi syntyä keskinäinen rakkaus

17 Kun vauvan ensimmäinen kysymys kuuluu:
Keijo Markova Kun vauvan ensimmäinen kysymys kuuluu: Onko täällä kukaan minua varten?

18 Mikä on aikuisen ensimmäinen kysymys?
Keijo Markova Mikä on aikuisen ensimmäinen kysymys?

19 Aikuisen ensimmäinen kysymys on täsmälleen sama:
Keijo Markova Aikuisen ensimmäinen kysymys on täsmälleen sama: Onko täällä kukaan minua varten?

20 Ihminen on rakennettu olemaan tunneyhteydessä johonkin toiseen olentoon tällä planeetalla.
Tämän kiintymyssuhteen, rakkaussuhteen avulla me kasvamme, kehitymme ja nautimme elämästä.

21 Entä jos tämä tunneyhteys vaarantuu? Jaak Panksepp: Tuhoutumisen pelko
Yhteyden menettäminen vaarantaa turvallisuudentunteemme. Kun koemme jonkin elintärkeän asian olevan uhattuna elämässämme, tunnemme alkukantaista tuhoutumisen pelkoa. Se aikaan hälytyksen amygdalassa, joka on valmiina reagoimaan kaikenlaisiin vaaratekijöihin. Kun amygdala antaa hälytyksen, me emme ajattele - me toimimme. Uhka voi tulla ulkoisesta tai sisäisestä maailmastamme. Ratkaisevaa on se, kuinka koemme tilanteen, ei se, mitkä ovat todelliset realiteetit.

22 Isä ja pieni poika ovat uimarannalla
Isä ui rannan lähellä, 3-vuotias leikkii hietikolla. Niin kauan kuin isä on näkyvissä, lapsen elämässä on kaikki hyvin. Jos isä häviäisi veden alle, samalla häviäisi turvallinen perusta lapsen elämästä. Kun turvallinen perusta elämästä häviää, silloin ihmisen tarvitsee turvasatamaa. Entä jos turvasatama onkin vajonnut veden alle? Pieni poika yksin rannalla? Kun parisuhteessa toinen ilmoittaa yllättäen lähtevänsä, elämän perusta romahtaa – ja turvasatama kävelee ovesta ulos ja kääntää sinulle selkänsä – olet yksin, kuin pieni lapsi huutamassa sydäntä särkevästi rannalla.

23 Primal panic – tuhoutumisen pelko
Jos yhteys rakastettuun on uhattuna syntyy ”tuhoutumisen pelko - primaari paniikki”. Lapsella – ja aikuisella. Molemmat yrittävät saada yhteyden takaisin ja protestoivat sen katkeamista vastaan.

24 Vuorovaikutuksen tasot parisuhteessa
Keijo Markova Keijo Markova: Vuorovaikutuksen tasot parisuhteessa A1.Rakkaus, luovuus ja voimaantuminen (Primal power) Elävä vuorovaikutus Tilaa omalle itselle, omille tarpeille Kosketus omaan itseen Yhteys toiseen A. Kasvun taso: Leikillisyys, Ilo, Halu tutustua uuteen, Empatia, Hyväksyntä A 2.Täydellinen rauha B 1. Odotukset +merkkisiä (Myönteinen ennakointi) Asiakeskeinen arki B. Neutraalitaso B 2. Odotukset –merkkisiä (Huolikeskeisyys) C 1. Ahdistus, Ärtymys, Pelko Jäykkä vuoro- vaikutusmalli: ”Hyökkää tai pakene” C. ”Paniikkitaso” C 2. Tuhoutumisen pelko (Primal panic)

25 Eristäytyminen Kiintymysteoria kertoo, että eristäytyminen – ei vain fyysinen vaan tunnetasolla tapahtuva eristäytyminen – on ihmiselle traumatisoivaa. Aivomme koodaavat sen vaaraksi.

26 Eristäytyminen Eristyneisyys tunnetasolla on terveydelle vaarallisempaa kuin tupakointi. Naomi Eisenberg, Kalifornian yliopisto, Brain imaging studies: hylkääminen ja eristäminen aktivoivat samat alueet aivoissa kuin fyysinen kipu. Näin ”psyykkisen loukkaantumisen tunteet” koetaan samalla alueella kuin fyysisen loukkaantumisen tunteet.

27 Eroahdistuksen vaiheet ovat ennustettavia
Keijo Markova Eroahdistuksen vaiheet ovat ennustettavia Jos kiintymiskäyttäytyminen epäonnistuu tyynnyttävän yhteyden luomisessa ja tyynnyttävän vastauksen herättämisessä toisessa, prosessi etenee tiettyjen vaiheiden kautta: Suuttumus ja vastustaminen Takertuminen ja pyrkimys yhteyden luomiseen Masennus ja epätoivo Luopuminen kiintymyksen kohteesta.

28 Keijo Markova

29 30% 25% David A Kenny University of Connecticut Department of Psychology 406 Babbidge Road, Unit 1020 Storrs, CT (860) 32% 14%

30 Kipu ja kiintymyssuhteen merkitys
Keijo Markova Kipu ja kiintymyssuhteen merkitys Koe: ”Jos näet ristin monitorissa, voit saada sähköiskun jalkaasi”. Kun aviomies piti kädestä kiinni, kipu ei tuntunut niin pahalta. Vaikutus oli suorassa suhteessa siihen, kuinka onnelliseksi pari kuvaili parisuhteensa. Mitä onnellisempi nainen oli parisuhteessaan, sitä vähemmän hänen aivonsa reagoivat kivun tuottamaan stressiin. Tämähän me kaikki, joilla on lapsia, tiesimme: pitää puhaltaa kipu pois! Mutta tämähän koskee vain lapsia? Vai koskeeko? … Jim Coen Virginian yliopisto:

31 Kiintymyssuhteen vaikutukset
Keijo Markova Kiintymyssuhteen vaikutukset Kiintymyssuhde säätelee kehon fysiologisia prosesseja. Eristäminen on terveydelle vaarallisempaa kuin esimerkiksi tupakanpoltto tai liikunnan puute. Jos aiheutat pieniä haavoja ihmisten käsiin, ja panet ihmiset sen jälkeen keskustelemaan keskenään. Ne ihmiset, joilla keskustelu kääntyi vihamieliseksi riidaksi, haavojen paraneminen kesti merkittävästi pitempään.

32 Keijo Markova ”Kohta teillä on kohta edessä kokemus, jonka useimmat kokevat varsin epämiellyttävänä.” Turvallisesti kiintyneet lähestyvät toisiaan. Ne jotka ovat oppineet, ettei pidä luottaa toisiin, eivät lähestyneet toisiaan eikä kumppani jakanut toisen ahdistuneisuutta. Jeff simpson:

33 Keijo Markova Primaaritunteita 1. Suuttumus - puolustaa itseään, tuoda omia tarpeita esiin 2. Suru - hakea tukea, vetäytyä 3. Yllättyminen, innostuminen - lähestyä, tutkia 4. Inho, häpeä - piiloutua, karkottaa, välttää 5. Pelko - paeta, jäädyttää, luopua tavoitteesta 6. Ilo - luoda kontakti, kiinnittyä

34 Rakkauden osa-alueet Rakastuminen Kiintymyssuhde Seksuaalisuus
Keijo Markova Rakkauden osa-alueet Rakastuminen Kiintymyssuhde Seksuaalisuus

35 1. Rakastuminen Tärkeysjärjestys muuttuu
Keijo Markova, Suvi Laru 1. Rakastuminen Tärkeysjärjestys muuttuu ”Sinä olet numero yksi minun elämässäni – nyt ja tulevaisuudessa” Rakastumisessa luodaan tilaa keskinäiselle läheisyydelle ja seksuaalisuudelle Rakastumisvaiheelle on ominaista se, että siinä opitaan vähitellen tuntemaan toinen. Toisen elämässä ”kartalla pysyminen” on yksi parisuhteen haasteista. Tämän varmistamiseksi meillä on seuraava harjoitustehtävä. Fakta: Rakastumisessa aivojen kriittinen osa-alue vähenee. DVD –lähde!!!

36 2. Kiintymys Turvallinen ja läheinen ihmissuhde ylläpitää kiintymystä
Keijo Markova, Suvi Laru 2. Kiintymys Turvallinen ja läheinen ihmissuhde ylläpitää kiintymystä Kiintymys rakentuu tunnetasolla kumppanille läsnä olemisesta, toisen tarpeisiin vastaamisesta ja tunnetason sitoutumisesta Aikuisrakkaudessa kiintymykseen kuuluu: Antaminen Saaminen Jakaminen Toisen arvostaminen, rakkaus, ihailu ja hyväksyntä ovat edellytys ihmisen kasvulle ja kehitykselle. Toisen arvostaminen, rakkaus, ihailu ja hyväksyntä ovat edellytys ihmisen kasvulle ja kehitykselle. Seuraavassa tehtävässä onkin sikäli hyvin tärkeä.

37 Lähestyminen ja siihen vastaaminen luovat kiintymyksen
Keijo Markova, Suvi Laru Lähestyminen ja siihen vastaaminen luovat kiintymyksen Kiintymyksen ylläpitäminen edellyttää valmiutta antaa itsestään ja ottaa toiselta vastaan eli jakamista Toisen lähestymiseen voidaan vastata aina 3 eri tavalla: 1. Myönteisesti 2. Jätetään toisen lähestyminen huomioon ottamatta 3. Hyökkäämällä Kiintymyssuhteen kannalta vastaamattomuus toisen lähestymiseen on pahinta ”mykkäkoulu” Parisuhteen näkökulmasta vastaamattomuus on pahinta (mykkäkoulu)

38 Keijo Markova, Suvi Laru
3. Seksuaalisuus Seksuaalisuus on kokonaisvaltainen elämänalue, jossa on tärkeää arvostaa omaa itseään ja kehoaan (Palo ym. 1999) Parisuhteessa keskinäinen läheisyys, arvostus, toisen huomioon ottaminen ja tasa-arvo ovat pohjana eroottisuudelle ja hyvälle seksuaalisuudelle Molemmilla on vastuu parisuhteen toimivuudesta – molemmilla vastuu myös seksuaalisuudesta Keskinäinen seksuaalisuus tekee juuri meidän suhteestamme ainoalaatuisen suhteen! Tyytyväisyys parisuhteessa liittyy vahvasti tyytyväisyyteen omaan seksuaalielämään (Kontula, 2008) Seksuaalisuuden seurauksena on tulossa ihana vauva – seksuaalisuus on hyvä ja tärkeä osa ihmisenä olemista. Kontula Osmo Parisuhteen onnellisuus liittyy hyvin vahvasti tyytyväisyyteen omaan seksuaalielämään. Parisuhde koetaan merkittävästi onnellisemmaksi, jos kumppanilla ei ole seksuaalisen halun puutetta. Onnelliset pariskunnat harrastavat seksiä selvästi useammin kuin onnettomat parit. Sukupuolielämäänsä hyvin tyytyväisillä on yhdyntöjä paljon enemmän kuin muilla. Osmo Kontula 2008 Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus: seksuaalisuus lähtee aivoista.

39 Rakkauden neurobiologia
Keijo Markova Rakkauden neurobiologia Rakastuminen: dopamini, norepinehprine (adrenaliini) ja matala serotonini taso (= pakko-oireisilla) Kiintymys: oksitosiini ja vasopresini Seksuaalisuus: testosteroni sekä miehillä että naisilla, estrogeeni

40 Ihmisen 4 huippukokemusta
Keijo Markova Ihmisen 4 huippukokemusta

41 Keijo Markova Kiitos!

42 Kiinnittyneenä elämän lankaan…

43 Understanding Stress: Sources of Stress (Continued)
©John Wiley & Sons, Inc Huffman: Psychology in Action (8e) Understanding Stress: Sources of Stress (Continued)

44 Jukka Mäkelä Punainen lanka -ohjelmassa
”Vanhemman tai muun läheisen hymyilevä katse saa ilotulituksen säkeneräjähdyksen syntymään vauvan aivoissa.” Vauva ohjelmoitu tähän. Tätä tarvetta on kunkin kohdalla tyydytetty omalla ainutlaatuisella tavalla – kenelläkään toisella ei ole samanlaista kokemusta. Tämä luo perustan kyvylle kiintyä ja rakastaa.


Lataa ppt "Ihminen on lunastamaton lupaus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google