Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri 30.9.2014 Ari Luostarinen 1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammatillisen koulutuksen opintohallinto kohti yhteentoimivuutta Seminaari Kokemuksia tieto- ja opintohallinnon kehittämisen suunnittelusta tukipaketin.
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tilannekatsaus • Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina oposeminaarin antia •Hankekokonaisuuden määrittelytyön uudelleen organisointi.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Kokemuksia tieto- ja opintohallinnon kehittämisen suunnittelusta tukipaketin avulla.
Opintohallinnon kehittämispolku <Organisaatio> X. X
Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri – soveltamisen askeleet
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Keskustelua vuoden 2015 opiskelijavalintoihin valmistautumisesta OHA-forum Tuija Pasanen, UEF.
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri – Koulutuspaketti v1
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Opintopolku.fi tilannekatsaus
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
HOPS –projekti Tavoite ja hyödyt: kansallinen opetuksen ja koulutuksen järjestäjästä riippumaton palvelu oppijalle tukemaan opintoihin kiinnittymistä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Yhteishaku Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
VIRTA - Opintotietopalvelu. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
EHops-palvelu kansallisessa viitekehyksessä Diasarjan tuottanut Jukka Söderdahl Winnova.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Opintopolku.fi KSHJ tutkintoon johtavalle koulutukselle. Missä mennään ja mitä saadaan? Joni Penkari, Opetushallitus
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä Anita Johansson.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Opintopolku.fiOpintopolku.fi – elinikäisen oppimisen tukena Opetushallitus.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Tavoitteet ja tehtävät Anne Kauhanen-Simanainen
Yhteentoimivuus ja avoin tieto Tietohallintolaki ja PSI-direktiivi Mikael Vakkari Neuvotteleva virkamies VM / JulkICT.
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena Kooste kyselyn tuloksista Paula Merikko
Yhteentoimivuusmenetelmä ja julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Kohti yhteentoimivaa metatietoa
Metatietopalvelut Elementit LUONNOS
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Tietomallit digiaikaan
OILI - tilannekatsaus OIG.
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Anne Kauhanen-Simanainen
Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR
Julkisen hallinnon metatietopalvelu
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Näkökulmia opintohallinnon prosessiin, opintohallintojärjestelmiin, TUTKE 2 toimeenpanoon ja Oppijan palveluihin– Case Koulutuskeskus Salpaus SePPO-hankkeen.
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Koulutusinformaation, tarjonnan ja opintopolku.fi:n uudistus (KTO)
Esityksen transkriptio:

Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri Ari Luostarinen 1

2 Kansallinen opetuksen ja opintohallinnon yhteentoimivuus pähkinänkuoressa

Yhteentoimivuus on muutakin kuin teknistä integraatiota Tekninen yhteentoimivuus Tiedon siirto ja yhteydet Semanttinen yhteentoimivuus Semanttinen yhtenäistäminen Toiminnan yhteentoimivuus Organisaatioiden ja prosessien yhtenäistäminen Lainsäädännön yhteentoimivuus Lainsäädännön yhtenäistäminen Poliittinen tahtotila Tekniset rajapinnat on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat järjestelmien ja palvelujen yhdistämisen Informaatiolla on täsmällinen merkitys, joka säilyy tietoa vaihdettaessa muuttumattomana ja ymmärrettävänä kaikille osapuolille Eri organisaatiot pääsevät kokonaisedun mukaiseen tavoitteeseen yhteen sovitettujen prosessien kautta Lainsäädännölliset tekijät on otettu huomioon tietojen vaihtamisessa Osapuolilla on samansuuntaiset visiot, prioriteetit ja tavoitteet

Koulutuspaketti Koulutuspaketti osana laajempaa kansallisen opintohallinnon viitearkkitehtuurin käyttöönoton tukipakettia 2 2 Kokonaisarkkitehtuuri kehittämisen ja suunnittelun välineenä - yleiskatsaus 3 3 Kansallinen opetuksen ja opintohallinnon yhteentoimivuus pähkinänkuoressa 4 4 Askeleet kansalliseen opintohallinnon yhteentoimivuuteen

Tausta: Oppijan palvelukokonaisuus Oppijan palvelukokonaisuus on yksi SADe- ohjelman hankkeista Hankkeesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö Hankkeen tavoitteena on jäsentää ja kehittää oppimisen sähköisiä palveluita Ylimmät vaikuttavuustavoitteet: –Kansalainen pystyy kehittämään itseään ja osaamistaan tavoitteidensa mukaisesti –Kansalainen pystyy osallistumaan ja vaikuttamaan oman oppimisensa toteutuksen suunnitteluun aikaisempaa paremmin –Opetuksen ja koulutuksen järjestäjien toiminnan tuottavuuden lisääminen –Työmarkkinoiden tarvitseman työvoiman tarjonnan ja laadun turvaaminen 5

Myöhemmin mahdollisesti toteutettavaksi suunnitellut palvelut Myöhemmin mahdollisesti toteutettavaksi suunnitellut palvelut SADe- hankkeessa toteutettavat palvelu t Opetustoimen sähköisiä palveluita keskitetään ja yhdenmukaistetaan hallitusti oppijan näkökulmasta Keskitettyjä, kansallisia oppijan palveluita –Koulutustiedon verkkopalvelu –Opiskelumahdollisuuksia koskevan tarjonnan palvelut –Opintoihin haun kansallinen palvelu –Opiskelijavalintojen laskenta- ja tukipalvelut –Ajantasaiset tiedot opiskeluoikeuksista –Opiskelijoiden läsnäolotietopalvelu (lähinnä lukuvuositasoinen läsnäolo – onko aktiivinen opiskelija) –Koodistopalvelu sisältäen kansallisen opiskelijatunnuksen –Todennetun osaamisen rekisteri sisältäen tunnustetut tutkinnot –Tutkintorakenteiden hallintapalvelu – väline, jota käytetään sekä keskitetysti että hajautetusti –Todennetun osaamisen rekisteri sisältäen osatutkinto- ja suoritustiedot –Hakeutuminen opintojaksoihin ja opintojaksototeutuksiin –Työelämäyhteistyön palvelut –Opiskelun vuorovaikutuksen hallinnan palvelut –Laajennetut koulutusjärjestelmän tieto- ja tilastopalvelut –Koodistopalvelun laajennukset Hajautettuja, paikallisia oppijan palveluita –Koulutuksen järjestäjän itsenäisesti toteuttamiksi palveluiksi jäävät lähinnä opintojen käytännön läpivientiin ja koulutuksen järjestäjän ja oppijan väliseen kommunikointiin tarkoitetut verkkopalvelut. 6 Näistä ei ole vielä päätöksiä

Opintopolku.fi Toisen asteen yhteishaun testaus ja käyttäjäkoulutukset ( Korkeakoulut) Toisen asteen yhteishaku Pilotti 09/2013 Yhteishaun lisäksi muu peruskoulun jälkeinen koulutus TOR vaihe1 03/2014 Aikuiskoulutustarjon ta ja hakupalvelu 10/2014 ePerusteet IHEP-pilotti 12/2014 (Korkeakouluhaku) IHEP-käyttöönotto Palveluiden loppukehitystyö Hankkeen päättäminen 10/2015 Kevät 2013 Syksy 2013 Kevät –Kesä 2014 Syksy 2014 Kevät 2015 Oppijan palveluiden aikataulu (SADe-johtoryhmä 03/2013)

8 Askeleet kansalliseen opetustoimen yhteentoimivuuteen

KOHVIN pilotointi ja pilottiorganisatiot Länsirannikon koulutus Oy WinNova Satakunnan ammattikorkeakoulu Kasvatus- ja opetusvirasto Porin kasvatus- ja opetusvirasto

Opintohallinnon viitearkkitehtuurin soveltamisen askeleet paikallistasolla Tutustu huolellisesti kansalliseen opintohallinnon viitearkkitehtuuriin Selvitä oma lähtötilanteesi Tee yhteistyötä Tunnista kehittämis- ja yhteentoimivuustarpeesi Laadi oma opintohallinnon kehittämispolkusi Sovella viitearkkitehtuuria toimintaa ja ratkaisuja kehitettäessä Varmista yhteentoimivuus

Tukipaketti sisältää kunkin vaiheen dokumenttipohjat KOHVI-1B, Kansallisen opintohallinnon viitearkkitehtuurin koulutusaineisto KOHVI-1A, Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri KOHVI-2B, Lähtötilanne, KA-taulukot KOHVI-2A, Lähtötilannearvio - pohja Tee yhteistyötä KOHVI 3B, Priorisoidut kehittämistarpeet - pohja KOHVI-3A, Kansallisen yhteentoimivuuden arviointi KOHVI 4, Opintohallinnon kehittämispolku - pohja KOHVI 5, Opintohallinnon ydinvaatimukset Varmista yhteentoimivuus – ei dokumenttipohjaa

Aineistot