Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietomallit digiaikaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietomallit digiaikaan"— Esityksen transkriptio:

1 Tietomallit digiaikaan
Semanttisen yhteentoimivuuden ja Yhteentoimivuuden välineistö -projektin esittely- ja keskustelutilaisuus Korkeakoulujen IT-päivät

2 CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, Aalto-yliopisto ja Verohallinto toteuttavat hallinnonalojen ja organisaatioiden rajat ylittävällä projektikumppanuudella menetelmää ja välineistöä, jolla tuetaan yhteisten ja yhteiskäyttöisten tietomääritysten tuottamista ja niiden dokumentointia laajasti saataville. Välineistön kehityslaboratoriona toimii valtiovarainministeriön JulkICT-toiminnon ylläpitämä JulkICTLab-palvelukehitysympäristö.

3 Semanttinen yhteentoimivuus?
Tekninen yhteentoimivuus Tiedon siirto ja yhteydet Semanttinen yhteentoimivuus Semanttinen yhtenäistäminen Organisaatioiden yhteentoimivuus Organisaatioiden ja prosessien yhtenäistäminen Lainsäädännön yhteentoimivuus Lainsäädännön yhtenäistäminen Poliittinen tahtotila Tekniset rajapinnat on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat järjestelmien ja palvelujen yhdistämisen Informaatiolla on täsmällinen merkitys, joka säilyy tietoa vaihdettaessa muuttumattomana ja ymmärrettävänä kaikille osapuolille Eri organisaatiot pääsevät kokonaisedun mukaiseen tavoitteeseen yhteen sovitettujen prosessien kautta Lainsäädännölliset tekijät on otettu huomioon tietojen vaihtamisessa Osapuolilla on samansuuntaiset visiot, prioriteetit ja tavoitteet läpi leikaten Lähde: Valtiovarainministeriö 3

4 Pitkäjänteistä työtä Case Koulutus ja tutkimus
Taustalla vuosien työ – OKM ja korkeakoulut kehittävät ja ylläpitävät tietojärjestelmien yhteentoimivuutta ja tietojen ja käsitteiden yhteismitallisuutta korkeakoulujen toiminnan ja OKM:n ohjauksen tueksi Kehitystyö osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan arkkitehtuurityötä ja koulutuksen ja tutkimuksen yhteisiä arkkitehtuurikuvauksia – CSC tukee Korkeakoulut päättävät itse, mitä tietojärjestelmiä ne tuottavat, mutta yhteinen arkkitehtuuri kuvaa sen, kuinka ratkaisut ovat yksinkertaisimmin sovitettavissa yhteen muissa korkeakouluissa tapahtuvan kehityksen kanssa Kyse on erityisesti mainittujen arkkitehtuurien tieto- arkkitehtuuriulottuvuudesta, jossa identifioidaan osia, joista on tunnistettu tarve luoda tarkempia yhteen- toimivuuden määrityksiä.

5 Ohjelma 15.30 - 15.40 Tervetuloa! / Suvi Remes, CSC
Yhteentoimivuus osana opiskelijan palveluja: Case Opiskelijan opintosuoritusote / Patrik Maltusch, Aalto-yliopisto Käytännön yhteistyötä yli hallinnonalojen / Mikael af Hällström, Verohallinto / YSR-KMR-ryhmä Yhteinen tietoarkkitehtuuri ja sitä tukevat työkalut / Miika Alonen, CSC Keskustelu / Patrik Maltusch, Aalto-yliopisto Miksi tämän iltapäivän tilaisuus on järjestetty? Meille on esitetty paljon, välillä ehkä hieman huolestuneitakin, kysymyksiä, että mitä te oikein teette? Tämä tilaisuus on yksi tapa vastata tiedontarpeeseen. Tavoitteena kertoa mitä ja millaista kehitystyötä on käynnissä ja lisätä tietoisuutta siitä. Yhteentoimivuuden kehittäminen ei voi olla salatiedettä. Tavoitteena on mahdollisesti löytää kumppaneita, joilla on samat tarpeet, ja jotka haluavat osallistua asioiden edistämiseen. Yhteentoimivuuden kehittäminen harvemmin onnistuu yksin. Tavoitteena on osallistuttaa. Uskomme, että yhteentoimivuus on, lopulta, kaikkien asia. Eri näkökulmasta päivän aihetta, yhteentoimivuutta ja semanttista yhteentoimivuutta, tietoarkkitehtuuria, käsittelevät puheenvuorot toivottavasti auttavat löytämään käynnissä olevan tekemisen ja kehittämistyön yhtymäkohdan omaan ja oman organisaation työhön. Jos syntyy ”ahaa”-elämyksiä ja oivalluksia siitä, miten tämä tänään esiteltävä työ tai välineistö auttaa juuri sinun tekemistäsi, niin kuulemme, varmasti kaikki muutkin kuin vain minä täällä, siitä.

6 JulkICTLab kehitysideoiden pilotointiin, keskitetysti koordinoitu palvelukehitysympäristö VM/JulkICT-toiminto koordinoi ja ylläpitää suositaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja lisenssejä tarjoaa teknisen kehitysympäristön… … ja tukea hallintamallin ja palveluiden muotoiluun osaksi kansallista Metatietopalvelua – tukea tuotantopolulle?

7 Suvi Remes projektipäällikkö, CSC etunimi.sukunimi@csc.fi
Tervetuloa! Suvi Remes projektipäällikkö, CSC


Lataa ppt "Tietomallit digiaikaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google