Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen 24.11.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Advertisements

Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
John Rawls REILUPELI.
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Yhyres on paree Mihin järjestöjä tarvitaan Yhteisöllinen lähi-/avopalveluseminaari Juva FM Seppo Niemelä.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Esa Iivonen (MLL): Lasten peruspalveluiden leikkaukset tulevat kalliiksi ( ) Peruspalvelut aliresurssoituja, korjaavat palvelut voimakkaassa kasvussa.
Julkinen talous Suomessa
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Neljä teesiä hyvinvointi- yhteiskunnasta Eduskuntavaalit 2015.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
Liikuntapoliitiikan perusteet. Prosessi (mukana ohjausryhmä) ●Tarvekyselyt (kuntalaiset, järjestöt) ●Perustietojen kokoaminen (miten maassa menee, viralliset.
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
pk Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö Järjestö Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö palveluntuottaja päivittäin yli 600 kuntoutus- ja hoitopaikkaa.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Lisätiedot: ©2010 ISO 1 Kansalaisyhteiskunta ja järjestöt ja oikeudenmukaisuuden eetos Muutosvoima yhteiskunnan suuntaamiseksi.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Leif Åberg: Viestinnän näkökulma kolmanteen sektoriin Opinto-ohjelma Viestintä ja yhteisöt 2001.
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
KANSALAISTURVALLISUUDEN TILA SUOMESSA näkökulma kansalaisten varautumisen tilaan ja resursseihin eri alueilla Tuula Kekki & Teija Mankkinen
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Yhdistykset kumppaneina kunnan kanssa – tasavertaista yhteistyötä Huhmari Kari Hyvärinen, yhteistyökoordinaattori Pohjois-Karjalan kansanterveyden.
Maija Pelkonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja, YTT Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai päinvastoin?
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Strategiaperusta ja ohjelmat
JÄRJESTÖN JA JULKISEN YHTEISTYÖN PULMAT
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
YH 1, OPS Aloitustunti.
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
1. Kansalaiset - medborgare
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Maritan testamentti Miniseminaari Suomen Mielenterveysseura
Hyvinvointi eriarvoistuneessa yhteiskunnassa
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen

Hyvinvointivaltio ja kansalaisyhteiskunta Hyvinvointivaltio on valtiomalli, jossa julkisella vallalla on laaja vastuu kansalaisten hyvinvoinnista, jota toteutetaan järjestämällä palveluja ja tekemällä tulonsiirtoja Kansalaisyhteiskunnalla tarkoitetaan yhteiskuntaa, jossa kansalaisten omalla toiminnalla on tilaa ja mahdollisuuksia ja jossa kansalaiset voivat vaikuttaa omaan elämäänsä ja julkiseen hallintoon –Vilkas järjestötoiminta ja vapaaehtoistyö on toimivan kansalaisyhteiskunnan

Kaksi selitystä hyvinvointivaltion ja kansalaisyhteiskunnan suhteesta Julkinen valta on ottanut liikaa vastuuta kansalaisten hyvinvoinnista ja vähentänyt kansalaisten omaa vastuuta ja kansalaisten vastuuta toisista ihmisistä, minkä vuoksi kansalaisyhteiskunnan toimintapiiri on kaventunut (uusliberalismi) –Kansalaiset ovat ulkoistaneet oman vastuunsa julkiselle vallalle –Hyvinvointivaltio heikentää kansalaisyhteiskuntaa ja vähentää vapaaehtoistyötä –Antamalla tilaa markkinoille ja vetäytymällä tehtävistä valtio luo tilaa kansalaisten vapaalle valinnalle ja vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa Julkisen vallan laaja hyvinvointivastuu vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimivuutta luomalla yhteiskuntaan eheyttä ja sellaista perusturvallisuutta, joka on edellytyksenä kansalaisten osallistumiselle ja aktiiviselle vapaaehtoistoiminnalle –Vapaa markkinatalous vähentää yksilöiden välistä solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuutta –Hyvinvointivaltion rapautuminen vähentää myös kansalaisyhteiskunnan toimivuutta

Kansalaisyhteiskunta ja julkinen talous Julkista taloutta voidaan supistaa siirtämällä tehtäviä kansalaisyhteiskunnalle (esim. vapaaehtoistyön vastuulle) –Keskeinen kysymys: Miten järjestöt ja vapaaehtoistyö voivat korvata julkisen sektorin työtä? –Kyse on vastuun ja tehtävien siirrosta kansalaisille Toimiva kansalaisyhteiskunta ja vilkas vapaaehtoistyö lisää kansalaisten hyvinvointia ja vähentää hyvinvointivajeiden aiheuttamaa rasitusta julkiselle taloudelle –Keskeinen kysymys: Miten vapaaehtoistyö parantaa ihmisten hyvinvointia? –Kyse on edellytysten luonnista, yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta

Kansalaismielipide Hyvinvointivaltio saa kansalaisten laajan kannatuksen Hyvinvoinnin lisääntyessä kansalaisten auttamishalu kasvaa Kansalaiset katsovat, että hyvinvointipalvelujen tuottaminen kuuluu julkiselle sektorille Sosiaalisen tuen tuottamisen ja vapaaehtoistyön osalta katsotaan, että ne eivät ole julkisen hallinnon tehtäviä vaan ne sopivat paremmin järjestöjen tehtäviksi Kansalaiset ovat sitä mieltä, että ihmisten pitäisi huolehtia nykyistä enemmän kanssaihmisten hyvinvoinnista

Julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan suhde Suomessa julkisella sektorilla ja kansalaisyhteiskunnalla on ollut kiinteä suhde –Valtion syntyyn vaikuttivat voimakkaasti kansallisuusaate, työnväenliike ja kirkolliset liikkeet Kuntahallinto on syntynyt kansalaisyhteiskunnan perustalle –Paikallishallinto rakentui kuntalaisten vapaaehtoiselle osallistumiselle eli ns. maallikkohallinnolle –Järjestöt aloittivat tuottaa monia hyvinvointipalveluja, jotka sitten siirtyivät kuntien tehtäväksi Kilpailuyhteiskunta uhkaa julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan suhdetta –Kuntahallintoa uudistetaan valtion tiukentuvalla ohjauksella –Järjestöistä tehdään elinkeinotoimenharjoittajia ja palvelutuotanto- organisaatiota –Järjestöjen toimintaedellytyksiä kavennetaan kilpailuttamisvelvoitteen ja verotuksen kiristämisellä

Hyvinvointivaltion hyvä kehä Hyvinvointivaltio vähentää eriarvoisuutta, vähentynyt eriarvoisuus lisää sosiaalista pääomaa, sosiaalinen pääoma lisää kansalaisten hyvinvointia, jonka seurauksena hyvinvointivaltio saa kansalaisten kannatuksen (Hagfors ja Kajanoja 2010) Kansantulon kasvu länsimaissa enää lisää hyvinvointia Kansalaisten eriarvoisuus (tuloeroilla mitattuna) lisää hyvinvointiongelmia (Wilkinsson ja Pickett 2010) eriarvoisuus kasvattaa eroja ihmisten sosiaalisessa asemassa ja vähentää yhteiskunnan eheyttä.Tuloerojen tasaaminen vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimivuutta ja luo edellytyksiä myös vapaaehtoistyölle. ”Tuloerot rapauttavat yhteiskunnan demokraattista luonnetta” (Nobelisti Joseph Stiglitz, HS )

Julkinen vallan ja auttamishalun suhde ”Kansalaisyhteiskuntaan kuuluva auttamishalu (ja vapaaehtoistyö) ja hyvinvointivaltio ovat vastavuoroisesti toisiaan tukevia tekijöitä” ” Yhteisöllistä luottamusta (sosiaalista pääomaa) rakentuu, mikäli julkinen valta tukee systemaattisesti altruismiin kasvattavia, oikeudenmukaiseksi koettuja, onnellisuutta mahdollistavia ja lähimmäisyyden arvoa edistäviä institutionaalisia rakenteita” »(vapaasti tulkiten Pessi ja Saari 2008)

Julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan suhde vapaaehtoistyössä Mahdollisuus vapaaehtoistyöhön ja vapaaehtoistyön määrä ovat merkki luottamuksellisista yhteisöitä, sosiaalisesta pääomasta ja kansalaisyhteiskunnan toimivuudesta Julkisen hallinnon kannattaa tukea ja luoda edellytyksiä ja suotuisia olosuhteita vapaaehtoistyölle, koska julkinen hallinto ei itse kykene tekemään vapaaehtoistyötä ja tuottamaan vertaistukea samalla tavalla kuin kansalaisyhteiskunta. Vapaaehtoistyö ja vertaistuen tuottaminen edellyttävät myös organisoitua ja johdettua toimintaa, jossa julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyö on erityisen tärkeä. (Tästä kertoo Annen ja Sarin kirja erinomaisella tavalla).