Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Hiv ja aids.
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Kansantaudit.
Kappale 16.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Ryhmätyö ympäristöongelmasta
Ruusu Jenni Pajulahti.
Aseptiikan käsitteitä
Parvovirus vasta-aineita < 5v:lla 5%:lla 20 v:lla 40%:lla
Elimistö puolustautuu
Elimistön puolustusjärjestelmä
Sairasteluiden välttäminen
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Tartuntataudit s
Lintuinfluenssa Med-Video Oy A kalvoa
Syöpälääkehoito.
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Kotitehtävä.
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Ilmastonmuutos.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
A: Guten Tag! Was ist dein Problem? P: Minulla on yskä ja kuumetta. A: Wie lange hast du die Symptome? P: Jo kaksi viikkoa. A: Ich muss dich untersuchen.
Kuumeisen ja ripuloivan lapsen hoito
Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA NEWCASTLEN TAUTI.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Tartuntataudit - infektiotaudit Normaalifloora – satoja bakteerilajeja, suolistossa, limakalvoilla, iholla > suojaa, estää haitallisten mikrobien kasvua.
Verenluovutus ja verivalmisteet
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Hanna Lounela KLASSINEN SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO Kuva: Wikipedia Kuva: Hanna Lounela Kuva: Katri Kaaro.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Suomi 2A Helsingin silakkamarkkinat lokakuuta
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Näin voit estää tartunnan Hygieniahoitajat
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
TE1 Tartuntataudit Hurtig
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
7. Taudit ja tuholaiset.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Terveystiedon työ Madagascar.
Vesirokko.
Mikrobiologia.
Madagaskar.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Tartuntatautien ehkäisy
IHOTTUMAT.
Matkustatko Islantiin ?
Lapsuus ja nuoruus.
Perinnöllisyystieteen perusteita
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Opiskelijaterveydenhuolto
KPL 12: Tartuntataudit.
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Esityksen transkriptio:

Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät ihmiseen eri tavoin. Katso kuva 67 A.

Hyvä hygienia on tehokas keino ennaltaehkäistä infektioita. Käsienpesu ainakin ennen ruokailua on vähintäänkin suositeltavaa.

Flunssa eli nuhakuume Flunssa on tavallinen nuhakuume, joka leviää pisara- ja kosketustartuntana. Hoitona lepo, runsas lämmin juotava ja tarvittaessa särkylääkkeet. Flunssaan ei sinällään ole lääkettä.

Influenssa Epidemia, joka etenee maapallon ympäri joka vuosi saavuttaen Suomen yleensä talvella. Oireiltaan samantyyppinen kuin flunssa, mutta kuume on korkeampi. Suojautua voi rokotteella, joka suojaa yhden vuoden tartunnalta. Vasta-aineiden kehittyminen kestää pari viikkoa.

Puutiaiset Punkit, puutiaiset 68 A levittävät virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumeen eli Kumlingen taudin sekä bakteeria, joka aiheuttaa borrellioosin eli Lymen taudin. Punkit viihtyvät ruohikossa.

Herpesvirus Aiheuttaa yleisen yskänrokon eli huulirokahtuman, jossa suupieleen ilmestyy kivulias rakkula. Useimmiten se pysyttelee piilevänä.

Malaria Malaria leviää horkkahyttysen levittäessä malarialoisio-alkueläintä. Kuva 69 A. Itiöeläin hakeutuu ensin maksaan ja sitten punasoluihin. Malariaan liittyy rytminen, korkea kuumeilu alkueläinten poistuessa punasoluista.. Malariaan ei kehity immuniteettia. Malarialta voi suojautua lääkkein jo ennen matkaa.