2006 www.pellervo.fi AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari 12.4.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusi osuuskuntalaki 2014 – lisää joustavuutta
Advertisements

Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Turvallisen ase- ja ampumaharrastuksen tulevaisuus Suomessa TULI SEIS VAI TURVALLISIA LAUKAUKSIA AMPUMARATOJA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET JA TULEVAISUUS Finlandia.
Lausunto mhy-lakiluonnoksesta Mikko Tiirola
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan Pellervon päivä Pääjohtaja Reijo Karhinen.
Enfo käynnistää konsernin jakautumisvalmistelut Tiedotustilaisuus
Huomio vesiosuuskuntien kehitystarpeisiin Pellervon Kainuun seminaari Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto, Pellervo-Seura ry.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
VAIHTOEHTO Osuuskunta Pentti Saaristo
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
LAKIKATSAUS Pellervon Päivän 2009 juhlaseminaari Helsingissä Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto Pellervo- Seura ry.
Testamentin peruuttamisesta 2014 Pertti Välimäki.
OTL Seppo Pöyhönen ”Osuuskunnan jäsenen omistajaoikeudet ja mahdollisuus osuuden arvonnousuun” ” Omistajaoikeudet ja omistaja-arvo osuuskunnissa”  tilannekatsaus.
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Yritysmuodot Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö 3. Kommandiittiyhtiö
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Ajankohtaista lakirintamalta Toimitusjohtaja Jukka Pötry Silta yrittäjyyteen - Lahden alueen uusyrityskeskus Pellervon Päivä Tapahtumatalo.
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Päätöksenteko yhdistyksissä
Ajankohtaista lakirintamalta Varatuomari Kari Lehto Pellervon Päivä Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki.
OSUUSTOIMINNAN MENESTYKSEN EVÄÄT 2010-LUVULLA
Verotuksen perusteet VI, Osakeyhtiön varojenjaon verotus
Vakka-suomen sanomain kuntayhtymä toimintojen yhtiöittäminen
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
Tiedonlaadun kehittämisen ja tietojen tarkastamisen palvelut.
PELLERVON ALUESEMINAARI Kaukametsä Taavi Tainijoki.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Peitelty osinko VML 29§.
Liiketoimintasuunnitelma Liiketoimintasuunnitelma on yritystoiminnan kokonaisvaltainen suunnitelma. Se analysoi, perustelee ja täsmentää liikeideaa. Liiketoimintasuunnitelma.
Hallituksen valiokunnat  OYL:ssa ei säännöksiä  Valmistelevat asioita hallituksen käsiteltäväksi  Hallitus valitsee valiokuntiin jäsenet keskuudestaan.
Kirjanpitolain muutokset GLÖGITILAISUUS Eduskunnan sivut Atsoftin sivut Asteri kirjanpito.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski
YIT-YHTYMÄ OYJ |1 YIT-Yhtymä Oyj:n varsinainen yhtiökokous klo
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
PSI-direktiivin muutoksen implementointi O-P Rissanen.
Osuustoimintayritysten lähivuosien koulutustarpeet
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
OSUUSKUNTALAKI UUDISTUMASSA - MUUTTUUKO MIKÄÄN?
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan
EDUSKUNNAN TEHTÄVÄT.
Jyrki Jauhiainen, oikeusministeriö Pellervon Päivä 2004, 5. 4
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Osmo Seppälä, toimitusjohtaja Vesi- ja viemärilaitosyhdistys VVY
Iitin Reserviupseerikerho ry.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
Eveliina Karjalainen.
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
33 Laki ja budjetti syntyvät yhteistyöllä s
Osakeyhtiön oikeudellinen riskienhallinta corporate governance, yritysetiikka, juristi  “When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters.
Käsitteitä yrittäjyydestä
LUKIO-TET Viherlaakson lukion ensimmäisen ja toisen vuositason opiskelijoiden työelämään tutustuminen keväällä 2015.
MAAN JA HUONETILOJEN HALLINTA
Yritysmuodon valinta…
Esityksen transkriptio:

AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari Helsinki

LAINSÄÄDÄNTÖTILANNE Osuuskunnat voimaan tullut osuuskuntalaki (OKL) on toiminut hyvin. Säännökset sulautumisesta sekä edustajistosta osuuskunnan kokouksen korvaajana ovat osoittautuneet hieman vaikeaselkoisiksi Unohtakaamme nimitys uusi osuuskuntalaki! Eurooppaosuuskuntalakia ollaan säätämässä Eurooppaosuuskuntalaki voimaan

LAINSÄÄDÄNTÖTILANNE, 2 Osakeyhtiöt Eduskunnan käsiteltävänä on Ehdotus uudeksi osake-yhtiölaiksi (OYL) Uuden OYL:n on tarkoitus tulla voimaan Uuden OYL:n säätämisen myötä tulee mahdolli- seksi osakeyhtiön muuttaminen osuuskunnaksi Uuden OYL:n säätäminen aiheuttaa vain pari teknistä muutosta osuuskuntalakiin OKL:ää tultaneen muuttamaan sen yhdenmukaistamiseksi tarkoituksen- mukaisilta osin uuden OYL:n kanssa. OKL OYL

UUDET OSUUSKUNNAT JA KÄYTÄNNÖN JURIDIIKKA Osuustoiminta - aatteellista vai yritystoimintaa? Osuuskunta harjoittaa melkein poikkeuksetta yritystoimintaa. Osuuskunnan ensisijaisena tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, mutta… … osuuskunnan, kuten kaikkien yritysten, toiminnan perusedellytys on kannattavuus. €

Arkipäivän osuuskuntajuridiikkaa Kaikki halukkaat älkööt allekirjoittako osuus- kunnan perustamiskirjaa. Mahdollinen korjaaminen on hankalaa, jos paljon allekirjoittajia. Lisää jäseniä voidaan ottaa jo ennen osuuskunnan rekisteröintiä heti perustamisen tapahduttua. Jäsenen erottamiseen pitää olla laissa tai sään- nöissä mainittu peruste. Tavoittamattomuus ei riitä perusteeksi. Kaikkia halukkaita ei tarvitse ottaa osuuskunnan jäseniksi. Tälläkin estetään osuuskunnan ”kaappaus”.

Arkipäivän osuuskuntajuridiikkaa, 2 Ulkomaalainenkin voidaan ottaa osuuskunnan jäseneksi. Ulkomaalainen voi olla myös osuuskunnan perustajana. Ulkomaalainen voi toimia myös osuuskunnan toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä. Vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä ja toimitus- johtajalla on oltava asuinpaikka Euroopan talous- alueella (poikkeuslupakin voidaan myöntää). Myös vajaavaltainen ja konkurssissa oleva voidaan ottaa osuuskunnan jäseneksi (ei perustajiksi).

Arkipäivän osuuskuntajuridiikkaa, 3 Pelkkä seitsemän jäsentä ei käytännössä karista jäseniltä yrittäjästatusta. Työttömyysturvan katkaisee työnteko, ei palkan maksun alkaminen. Hallituksen yksi keskeisimmistä tehtävistä on toimitusjohtajan toiminnan valvonta. Talousraportit on käsiteltävä hallituk- sessa säännöllisesti myös pienissä osuuskunnissa.