MITEN PERHE ON MUUTTUNUT?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PerheESTÄ.
Advertisements

HALSUAN VASU -avain kasvuun
Seurakuntien Lapsityön Keskus ja Lasten Keskus Selvitystyö 2000-luvun lapsiperheiden huolenaiheista Osa 2 – Lapsiperheellisten tutkimus.
Työparityöskentely päiväkodissa
Katse lapseen -hanke Marie Rautava Ohjelmajohtaja, PsL
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
Millainen perhe on hyvä paikka kasvaa? Vihtavuoren koulu Kimmo Jokinen Perhetutkimuskeskus.
Mika Niemelä Riikka Helin
Yhteistyö kehittämisen avaintekijänä Emma & Elias –ohjelma.
Maritta Törrönen, Sosiaalityön professori Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos Lastensuojelun tila nyky-Suomessa.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaavalinnat ja perhevapaiden kustannukset sukupuolten välisen tasa- arvon jarruina työelämässä? Säätytalo
Lapsi ja internet Seppo Mentula
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Perhetyö.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Ulla Hämäläinen & Pentti Takala
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Yhteisöllinen kasvatus – uusi paradigma perhetyössä
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
ERON JÄLKEISET PERHESUHTEET JA LASTEN HYVINVOINTI
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Afganistan ja naisten oikeudet
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Perhetyö Lammin vastaanottokeskuksessa
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
Lapsen asema: Avoliitossa lapsen huoltajuus äidin, isän on erikseen tunnustettava isyytensä Jos ei tunnusta, tarvitaan oikeuden päätös = isyyden vahvistaminen.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
MIESTEN MUUTTUVAT PERHESUHTEET
Lapsiperheiden ja vanhemmuuden moninaisuus
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
LAPSIPERHEET HUOMENNA – HYVINVOINNIN LÄHTEET JA RISKIT ”Tulevaisuus tehdään tänään” Oulu Kimmo Jokinen Perhetutkimuskeskus Jyväskylän yliopisto.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
NUORTEN PERHEET JA HYVINVOINNIN HAASTEET Vaajakoski Kimmo Jokinen Perhetutkimuskeskus Jyväskylän yliopisto.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Kotipuu Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija.
Suurten ikäluokkien iäkkäille vanhemmilleen ja aikuisille lapsilleen antama apu Hans Hämäläinen Sukupolvien ketju -hankkeen toisen kierroksen.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
3.3. Nuoruus ja aikuistuminen Hannu Soini Kasvatuspsykologian klinikka KASOPE, 2011.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Appivanhempien antama lastenhoitoapu uusperheissä Antti O. Tanskanen Väestöliitto
Mielenterveyden häiriöt
Sisarussuhteet uusperheissä
2 Perheitä on joka lähtöön s
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Hannu Hätinen LAPE-kehittämispäivä
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Lapsi- ja perhepalvelut maaseudulla
Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
ERIARVOISTUVA LAPSUUS SOSIAALITYÖN HAASTEENA Seminaari Savonlinnassa perjantaina klo Ohjelma: Klo Aamukahvi ja ilmoittautuminen.
Ensimmäinen ja toinen moderni
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

MITEN PERHE ON MUUTTUNUT? Diakoniatyöntekijöiden päivät 18.9. 2013 Kimmo Jokinen Perhetutkimuskeskus Jyväskylän yliopisto

Perhe ja hyvinvointi Aineellisen elintason nousu ei Suomessa ole enää 1970/80-luvun jälkeen lisännyt hyvinvointia Hyvinvointia lisäävät luottamus, osallisuus, turvallisuus, terveys, koulutus, aika, ympäristö, tasa-arvo, ystävät ja perhesuhteet Perhe on hyvinvoinnin tärkeimpiä lähteitä – ja tavat, joilla perhe tuottaa hyvinvointia tai sen vajausta, periytyvät sukupolvelta toiselle Vaikuttaako perheen muutos hyvinvointiin?

Mitä uutta suomalaisessa perheessä? Perhemuotojen kirjo lapsiperheiden ja ydinperheiden rinnalla lisääntyy Sukupolvi- ja sukupuolineuvottelut lisääntyvät ja matka aikuisuuteen pitkittyy Perheet eriarvoistuvat (lapsiköyhyys) Perheitä tukeva hyvinvointimalli muuttuu?

Perhesuhteet moninaistuvat OECD:n ennuste: sinkut, yksinhuoltajat ja lapsettomat parit yleistyvät, myös ”latit” ja maahanmuuttajaperheet Ideologinen perhekoodi SNAF (perhe on isän, äidin ja lasten muodostama ydinperhe) on edelleen vahva Etenkin avo- ja avioerot muuttavat perheiden koostumusta, samoin väestön ikääntyminen Suomessa lähes joka toinen lapsi tulee kokemaan vanhempiensa eron ja elämään ainakin osan lapsuuttaan yhden vanhemman perheessä (myös uusperheessä, kahden kodin lapsena jne.)

Ketkä kuuluvat lapsen perheeseen? Ydinperheiden lapset (N=25), läheisin taso: äiti (24), isä (21), sisarukset (17), isoäiti (4), lemmikki (3) + isoisä, veljen vaimo, uus-isoisä, veljen lapset jne. Neljä lasta sijoitti isän, yksi äidin ja kuusi sisarukset tasolle 2 Uusperheissä elävistä lapsista osa laski vain biologiset suhteet perhesuhteiksi, osalla taas laaja ”sosiaalinen” perhekäsitys

Eroon voi liittyä riskejä ”Lasten emotionaalinen turvallisuus moninaisissa perhesuhteissa” -projekti (EMSE) Kännykkäaineisto: yhden vanhemman perheissä lapsilla enemmän kielteisiä (surullinen, jännittynyt, väsynyt, ärtynyt) ja vähemmän myönteisiä (onnellinen) tunteita! Syynä usein tapahtumat ennen eroa (väkivalta, päihteet) ja sen jälkeen: taloudelliset ongelmat, muutot, uudet partnerit, arjen sujuvuus

Sukupuoli neuvoteltavana Mieselättäjyys yhä harvinaisempaa, sen rinnalla paljon muita ratkaisuja, kuten yksinhuoltajuus ja kahden (tai puolentoista) palkansaajan perheet ”one full-time and one part-time earner, female carer” –model saattaa yleistyä Suomessakin Työnjako (työmarkkinat ja etenkin kotityöt) säilynee epätasa-arvoisena Uudet isyyden mallit yleistyvät hitaasti Hoitovapaa, kotihoidon tuki !!??

Uudenlaisia sukupolvisuhteita Isovanhemmat tukevat (hoiva, talous) enemmän aikuisia lapsiaan ja lastenlapsiaan, ja päinvastoin, mutta hoivaketjut monimuotoistuvat koko ajan mm. erojen takia Vanhempien ja lasten väliset taloudelliset ja emotionaaliset suhteet ovat muuttuneet aiempaa läheisemmiksi/sitovimmiksi Nuorten siirtyminen omaan talouteen ja vanhemmuuteen pidentynyt

Siirtymät aikuisuuteen aikuisuus aikuisuus aikuisuus lapsuus/nuoruus lapsuus/nuoruus lapsuus/nuoruus perinteinen teollinen jälkiteollinen

Jojo-transitiot ja perhe Nuoruus ”päättyy” 28–30-vuotiaana Deinstitutionalisoituminen: julkinen sektori, koulutus ja työmarkkinat eivät vakauta siirtymiä Destandardisoituminen: siirtymät ja siirtymäriitit yksilöllistyvät, suunnanvaihtoisuus ja joustavuus lisääntyvät PERHE avainasemassa: takaa turvan (talous) ja emotionaalisen läheisyyden sekä säätelee uravalintoja ja omaa perheellistymistä

Köyhyys, eriarvoistuminen Pahin perheiden hyvinvoinnin este EU:ssa – ja ehkä pian myös Suomessa Lapsiperheiden suhteellinen köyhtyminen yleistynyt Suomessa 1990-luvun lamasta lähtien Vuonna 1995 köyhissä lapsiperheissä asui noin 52 000 lasta, nykyään lähes 150 000 lasta (THL) Köyhyys ja sen kielteiset seuraukset periytyvät Ikääntyneiden perheet myös riskiryhmä Ratkaisu: Naisten työssäkäynnin lisääminen?

Voittaja- ja häviäjäperheet VOITTAJA: keskiluokkainen kahden koulutetun ja työssäkäyvän vanhemman perhe, jossa 1–3 lasta (hyvinvoivat isovanhemmat ovat plussaa) HÄVIÄJÄT: yksinhuoltajat, monilapsiset perheet, yksinelävät iäkkäät ihmiset, maaseudulla asuvat perheet, työttömien ja huonosti koulutettujen vanhempien perheet, maahanmuuttajaperheet 1. HÄVIÄJÄ: huonosti koulutetun ja työttömän yksinhuoltajanaisen monilapsinen perhe

Taloudellisesti niukka lapsuus: seurauksia ”Kulttuurisairaudet”: päänsärky, vatsakivut, hermostuneisuus, unettomuus, jännittyneisyys Mielenterveysongelmat, huostaanotot Suppeammat sosiaaliset verkostot Joutuminen helpommin kiusaamisen kohteeksi Alhaiset koulutusvalinnat Aikuisena ihmissuhdeongelmia (erot) ja isommat työttömyys- ja köyhyysriskit

Vakavia riskejä tuottavat perhesuhteet päihde- ja/tai väkivaltaongelmat jatkuvassa pelossa eläminen raastavat riitelyt ja jatkuvat ristiriidat perheenjäsenen vakava sairaus tunneilmaston ongelmat (nolaaminen, kurinpito, puhumattomuus, väheksyminen, etäisyys) [pitkäaikaiset ja vaikeat taloudelliset ongelmat]

Perhesuhteiden ”pienet” riskit lasten hyvinvoinnille Avioero: lapset selviävät, jos syy on selvä ja ero hoituu asiallisesti (ei huoltajuuskiistoja ym.) Eron jälkeiset hoivajärjestelyt Perhemalli (ydin/uus/yksinhuoltajaperhe) Hoitomuoto (koti- vai päivähoito) Sosiaalinen media Uudenlaiset sukupolvisuhteet: hukattu vanhemmuus, pitkitetyt siirtymät aikuisuuteen

Kohti uutta hyvinvointimallia? Lastenhoito (päivähoito, esikoulu, koulu) voimakkaimmin laajentunut perhepolitiikan alue Euroopassa; valtion rooli on tässä keskeinen Liittyy läheisesti tasa-arvopyrkimyksiin ja naisten työssäkäynnin lisäämiseen (yksiselitteisin ratkaisu lapsiperheiden ja leskien köyhyyteen?) ”Welfare mix”: hyvinvointivaltio, kohdennetut tukimuodot, perheiden ja yksilöiden vastuun lisääminen, kolmas sektori, yritykset, kirkko

Hyvinvointivajaus Haasteita perheiden hyvinvoinnille Suomessa ovat EU:n ym. hyvinvointitutkimusten mukaan riskikäyttäytyminen (päihteet, väkivalta, itsemurhat ym.), perhe- ja ystävyyssuhteet (yksinoloa paljon, yksilöllisyyden eetos), ja subjektiivinen hyvinvointi (”en ole kovin onnellinen”, huono työ- ja kouluviihtyvyys) Perheiden eriarvoistuminen paheneva ongelma (lapsiperheet, iäkkäiden perheet)

Lasten käsitys perheiden hyvinvoinnista (EMSE) ( + ) perhesuhteet, sisarusten syntymät, perhelomat ja -juhlat, harrastukset, kaverit, päiväkoti, koulu ja yhteiset ruokahetket sekä arjen askareet kuten ruoanlaitto, leipominen, siivoaminen ja lemmikkien hoito ( - ) taloudelliset ongelmat (ei varaa matkoihin), vanhempien ero (muutot ja vanhempien uudet partnerit), perheriidat, päihteet, väkivalta, omiin asioihinsa keskittyvät vanhemmat