Palveluyritysten yritystuet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekesin strategia DM
Advertisements

Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Tekesin innovaatiorahoitus
Strategiat ja asiakastyytyväisyys Matti Kiiskinen, kehityspäällikkö Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry TKK Dipoli
Rahoitusta vapaa-ajan palvelu- innovaatioihin. OPM ©Tekes Ihmisten vapaa-aika lisääntyy ja sitä myötä myös vapaa-ajan palvelujen kulutus kasvaa.
Copyright © Tekes Kemian alan pk-yritykset Tekesin aktivointiprojekti.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
-kansainvälistä liiketoimintaa turvallisuusratkaisuista
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Lahden tiedepuisto Lahden seudun kehitys LADEC Oy.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Copyright © Tekes Rahoitus– ja tukiklinikka Hattula Milloin Tekes on sopiva yhteistyökumppani yritykselle ? Erkki Jääskeläinen Hämeen ELY-Keskus,
Sami Nikula, Stefan Lindström
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Tekes julkisen sektorin innovatiivisten palveluiden kehittämisen rahoittajana Ilona Lundström
- mahdollisuus kehittämiseen -
EU-rahoitusta haettavana- informaatiotilaisuus Carelicum Kalevi Pölönen/Kari Korhonen.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Copyright © Tekes Yritysten t&k-projektien rahoitus v Eero Moisala.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Innovaatiot Euroopan moottorina ja Suomen innovaatiopohjainen talouskasvu EK-Elinkeinopäivä , Turku Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Tekesin EAKR rahoitus Mikko Utriainen Tekes, Pohjois-Savon TE-keskus
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Yrityskehitys Faartti – ideasta yritykseen SUUPOHJAN ELIKEINOTOIMEN KUNTAYHTYMÄ Jurvan Nikkarikeskuksessa TEAK Oy:ssä Teuvalla Teknologiakeskus Logistiassa.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin EAKR Etelä-Pohjanmaalla ”KTM:n hallinnonala, toimintalinja 2.1 ”haasteelliset alueet”: v = 516 keur (EU+kans) keur (kunta) lisäksi.
Tekesin rahoitus media-alan yrityksille
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
ELY-keskusten palvelut kansainvälistyville yrityksille
Tekesin strategia 2015.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Jorma Hanhiala/TT Turku1 Teollisuuden merkitys Rauman seudun hyvinvoinnille.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Kestävää kasvua ja työtä
Innovatiiviset kaupungit
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
HGR Alkavan teknologiayrityksen rahoitusmahdollisuudet OHJELMISTOLIIKETOIMINTAPROJEKTI 2004 Helsingin yliopisto - Tietojenkäsittelytieteen laitos.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Tekesin viestit 2016 VIESTIT Markkinat
Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
Yritystukityöryhmän kuulemistilaisuus ELY-keskukset
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Verkostojen merkitys ja vaikutus tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Esityksen transkriptio:

Palveluyritysten yritystuet Seminaari 20.4.2007: Rakennamme palvelua – muuttuuko mikään? Pentti Nummi Teknologia-asiantuntija, Palvelut ja hyvinvointi Tekes – Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus DM 289793 04-2007 Copyright © Tekes

Tekesin toiminta-ajatus Tekes – teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes edistää teollisuuden ja palvelujen kehittymistä teknologian ja innovaatioiden keinoin. Tämä uudistaa elinkeinoja, kasvattaa jalostusarvoa, tuottavuutta ja vientiä ja siten luo työllisyyttä ja hyvinvointia. DM 31655 ja 43677 11-2006 Copyright © Tekes

Tekes on 24 vuoden aikana … rahoittanut lähes 22 000 yritysten tutkimus- ja kehitysprojektia runsaat 14 000 julkisen tutkimuksen projektia osallistunut ja vaikuttanut yli tuhannen merkittävän innovaation syntymiseen satojen yritysten syntymiseen suoraan tai välillisesti kahdensadantuhannen uuden työpaikan syntymiseen ja olemassa olevien työpaikkojen merkittävään säilymiseen ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvoinnin lisääntymiseen DM 42677 03-2007 Copyright © Tekes

Tekesin tutkimus- ja kehitysrahoituspäätökset 2006 Yhteensä 465 miljoonaa euroa 2 157 projektiin Avustukset yritysten tutkimus- ja kehitysprojekteihin 194 milj. euroa Tutkimusrahoitus yliopistoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille 195 milj. euroa Palvelukohdistuminen v. 2006 84 projektissa (37 milj. €) Perustamislainat uusille teknologiayrityksille 5 milj. euroa Palvelukohdistuminen v. 2006 220 projektissa (58 milj €) Pääomaehtoiset tuotekehityslainat yrityksille 6 milj. euroa Tuotekehityslainat yrityksille 66 milj. euroa Luvut sisältävät 27 miljoonaa euroa EU:n rakennerahastojen rahoitusta. DM 258950 ja 42677 01-2007 Copyright © Tekes

Tekesin rahoitus painottuu pienten yritysten innovaatiotoimintaan Tekesin rahoituksen osuus yritysten tutkimus- ja kehitysmenoista % Yrityksen henkilömäärä Tekesin rahoitus kattaa yli kolmasosan alle 50 hengen yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan menoista, mutta vain alle kolme prosenttia yli 500 hengen yritysten tutkimusmenoista. DM 258950, 55635, 42677 ja 196759 01-2007 Copyright © Tekes Lähteet: Tilastokeskus ja Tekes

Tekes tarjoaa kannustavaa riskirahoitusta yrityksille Tekes kannustaa tutkimus- ja kehitysrahoituksellaan yrityksiä käynnistämään tutkimus- ja kehitysprojekteja nopeuttamaan projektien tulosten hyödyntämistä liiketoiminnassa lisäämään yhteistyötä ja verkottumista hyödyntämään kansainvälistä yhteistyötä Rahoitus on tarkoitettu tutkimukseen ja tuotekehitykseen edistämään uusien yritysten syntymistä ja vahvistamaan alkavien yritysten kasvua Suomessa toimiville yrityksille ja yhteisöille, yrityksen ulkomainen omistus ei vaikuta rahoitukseen Rahoituksen näkökulma on Suomen yhteiskunnan ja kansantalouden etu DM 41429 04-2004 Copyright © Tekes

Yleiset rahoitusperiaatteet yritysten projekteissa Tekesin asiantuntijat arvioivat projektia, tavoiteltavaa liiketoimintaa ja yritystä kokonaisuutena. Tärkeitä arviointikohteita ovat tavoiteltava liiketoiminta kehitettävä teknologia, innovaatio tai osaaminen käytettävät resurssit kehitettävä ja hyödynnettävä yhteistyö edistettävät yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointitekijät Tekesin rahoituksen ja asiantuntijatyön vaikutus Arvioinnissa otetaan huomioon muut rahoitushakemukset ja projektin välilliset vaikutukset muissa yrityksissä. DM 41429 ja 42677 09-2002 Copyright © Tekes

Palvelukonseptien kehittämisprojektien on täytettävä lisäksi kaikki seuraavat lisäperusteet Uutuusarvo Palvelukonseptin tulee olla merkittävä parannus aiempiin markkinoilla oleviin vastaaviin palvelukonsepteihin Palvelukonseptihankkeen tulee sisältää palveluprosessiin ja/tai sen lopputulokseen (palvelutuotteeseen) liittyvä uudistus Toistettavuus ja monistettavuus Palvelukonseptin tulee olla toistettavissa tai monistettavissa joko kokonaan tai osittain Teknologioiden ja/tai menetelmien hyödyntäminen Palvelukonseptin kehittäminen perustuu joko teknologioiden tai ei-teknologisten innovatiivisten menetelmien järjestelmälliseen hyödyntämiseen. Projektointi (koskee kaikkia Tekes-hankkeita) Hankkeen tulee olla selkeästi projektoitu. Projektilla on oltava selkeät vastuutahot ja -tekijät, aikataulutus, osatehtävät ja tavoitteet. Kehitystyö pitää pystyä erottamaan yrityksen normaalista liiketoiminnasta

Jatkuva ja hankeluonteinen palvelun kehittäminen KEHITTÄMISEN AIKAANSAAMA MUUTOS Palvelun kehittämisprojekti Palvelun jatkuva kehittäminen AIKA

Moniulotteinen palveluinnovaatio

Palvelujen tuotteistamisen merkitys ja tavoitteet Palvelut ovat aineettomia, prosessimaisia ja vaihtelevia Palveluliiketoiminnan ongelmia ovat mm. kysynnän vaihtelu, laadunhallinta, tehottomuus ja kannattamattomuus Tuotteistamisen tavoitteena on uudistaa ja kehittää palveluliiketoimintaa niin, että Laatu ja tuottavuus paranevat Asiakkaan saama hyöty maksimoituu Yrityksen kannattavuus paranee Luodaan kilpailukykyistä palveluliiketoimintaa Tuotteistamiselle ei ole olemassa yhtä yleisesti hyväksyttyä määritelmää Tuotteistaminen voidaan nähdä palvelujen määrittelynä, systematisoimisena, vakioimisena, konseptointina ”Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua - Opas yrityksille” http://www.tekes.fi/julkaisut/verkkojulkaisut.asp#esitteet

Tuotteistamisen vaiheet Palvelutarjooman arviointi ja kehittäminen Palvelun määrittely Seuranta ja mittaaminen Palvelun vakioiminen Palvelun hinnoittelu Palvelun konkretisointi

Tuotteistamisen asteet Täysin tuotteistettu palvelu Täysin ainutlaatuinen palvelu Vakioidut osat Vakioimattomat osat IT Mainonta Konsultointi Pankki Vakuutus Logistiikka Kauppa Terveydenhoito Tutkimus Muotoilu Suunnittelu

Esimerkki modulaarisen palvelun rakenteesta Moduuli 2 Moduuli 3 Moduuli 4 Moduuli 1 Vakioidut menetelmät ja toimintatavat Räätälöity osa Asiakkaan näkökulma Yrityksen näkökulma Lähde: Sipilä (1995)

Esimerkki: Morning Digitalin SIMO-palvelu ”SIMO” on myynnin tukena käytettävä multimediaesitys Palvelun lopputuloksena syntyvät esitykset ovat aina erilaisia, mutta ne tuotetaan vakioidun formaatin mukaan Vakioitu osuus Moduulit Räätälöity osuus 1. Sisältö: Intro Käyttöliittymä Myyntipuhe Valinnainen moduuliosa 2. Toteutustapa 3. Toimitusaika 4. Hinta Animaatio Video Myyntipuheen sisältö 10 havainne-kuvaa 10 piirrosta

Rahoitusmuodot Tuotekehitysavustukset on tarkoitettu tutkimuksellisiin projekteihin, jotka luovat pohjaa tuotteiden ja palvelujen kehittämiselle projekteja valmisteleviin esiselvityksiin Teknologiayrityksen perustamisvaiheen pääomalainat on tarkoitettu yritystoiminnan käynnistämiseen liittyviin kustannuksiin Tuotekehityslainat on tarkoitettu projekteihin, joissa syntyy markkinoitava tuote tai palvelu pk-yrityksille Tekesin rahoitus on usein avustuksen ja lainan yhdistelmä DM 41429 02-2007 Copyright © Tekes

Projektin haastavuus, uutuusarvo ja markkinaetäisyys vaikuttavat Tekesin rahoitukseen Haastavuus ja uutuusarvo kasvavat Kansainvälinen huippu Avustus Vaativa kansain- välinen taso Avustus tai yhdistelmärahoitus Kansallinen huipputaso Lainapainotteinen yhdistelmärahoitus Vaativa kansallinen taso Tuotekehityslaina Tuotekehitys Tutkimus Markkinaetäisyys kasvaa DM 41429, 42677 ja 196759 02-2007 Copyright © Tekes

Pk-yritysten projektit ja rahoitusvaihtoehdot 50 35 35 25 25 Avustus % 15 15 70 (max 15 000 euroa) 50 Laina % 70 50 ja 45 70 ja 25 Pitkäjänteiset tutkimusprojektit pääosin tutkimusta, teknologia kansainvälistä Tuotteiden, tuotannon ja palvelujen kehitysprojektit tuloksena syntyy tuote, palvelu tai menetelmä Haasteelliset tutkimus- ja kehitysprojektit tutkimusta ja soveltavaa kehitystyötä Tuotteistus- ja pilotointiprojektit prototyypin, palvelun tai menetelmän kehitys Projektien valmistelu DM 41429 ja 42677 02-2007 Copyright © Tekes

Alkavien yritysten projektit ja rahoitusvaihtoehdot Projektien valmistelu parantaa onnistumisen edellytyksiä Muiden projektien rahoitus noudattaa Tekesin normaaleja rahoitusvaihtoehtoja Teknologiayrityksen perustaminen jakaa perustamisen taloudellista riskiä Pitkäjänteiset tutkimusprojektit pääosin tutkimusta, teknologia kansainvälistä Avustus % 70 (max 15 000 euroa) 50 50 35 Pääoma- laina, % 80* * 1. vaihe max 100 000 euroa, 2. vaihe max 200 000 euroa DM 41429 ja 42677 02-2007 Copyright © Tekes

KIITOS! www.tekes.fi

Suurten yritysten projektit ja rahoitusvaihtoehdot Tuotteistus- ja pilotointiprojektit prototyypin, palvelun tai menetelmän kehitys Tuotteiden, tuotannon ja palvelujen kehitysprojektit tuloksena syntyy tuote, palvelu tai menetelmä projektissa vaikeasti ennakoitavia riskejä Haasteelliset tutkimus- ja kehitysprojektit tutkimusta ja soveltavaa kehitystyötä Haasteelliset ja pitkäjänteiset tutkimusprojektit pääosin tutkimusta, teknologia kansainvälistä 50 35 35 25 (25 Avustus % (15 Laina % (40) ja 25) ja 35) (60) Suluissa olevia rahoitusvaihtoehtoja käytetään vain poikkeustapauksissa. DM 41429 ja 42677 02-2007 Copyright © Tekes