ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa 9.11.2009 Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusiutuvat energialähteet Suomessa ja Saksassa Erneuerbare Energiequellen in Finnland und Deutschland Juha Rautanen, Motiva Uusikaupunki,
Advertisements

Energiakatselmuspäivä Pietarissa
1111 Venäjän federaation kaupallinen edustaja Suomessa Valery Shlyamin Venäjän ja Suomen välisen yhteistyön kaupallinen merkitys Helsinki
Hiihtokeskus Paljakka
KONEIDEN JA KALUSTON HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Puimuri - kaava.
Arvonlisävero kirjanpidossa
Puimuri - kaava.
Myyttejä tuulivoimasta
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Clean Energy (CE) Projektianalyysi kurssi
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Energiaseminaari eduskunnassa
Verkonkäytön ongelmat
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Ennakkomaksut Saadut ennakkomaksut Maksetut ennakkomaksut Muut ennakot
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
1 EMO LEADER-HANKKEET LEADER-HANKKEET Riihimäen toimisto • hakemusten vastaanotto • Eteläinen Asemakatu 2 A • Riihimäki •
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
Lamppu NY – Välähtävää toimintaa!. NY 6h -leiri Aurinkokennovarjostin.
Bioenergian edelläkävijät Seurakunnat bioenergian edelläkävijöinä Kotimaisen energian käytön vaikutukset •Energian kulutustietoja saapunut vain vähän •3-4.
Energiavuosi 2012 Sähkö Energiateollisuus ry
Päätösanalyysia ja riskinhallintaa tapausesimerkin kautta Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL.
INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
1Suomen Motoristit r.y. (c) 2009 Moottoripyörien määräaikaiskatsastukselle ei ole perusteita Teemu S. Lindfors & Santtu Ahonen.
Miten korvata kivihiili
Täysistunnon simulointi. Teidän tehtävänne kuudessa eri vaiheessa 1.Lausunnon käsittely 2.Muutosehdotusten laatiminen ja lähettäminen 3.Ryhmäkokoukseen.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Taloyhtiöiden yhteistoiminta energiatehokkuuden parantamisessa Taloyhtiöiden energiatehokkuuden te ta Uusikaupunki Toimitusjohtaja Mikko Virkamäki.
Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2006 / Sarja 6.1
Tulos ennen satunnaisia eriä Me 7,1 6,5 3,3 4,3 4,
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
KuituKotoa Kristiinankaupunki Liity Osuuskuntaan KrsNET Se kannattaa! MITEN INVESTOINTI MAKSAA ITSENSÄ TAKAISIN?
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
Energiatehokkuussopimus Asiantuntija Kati Ruohomäki Elinkeinoelämän keskusliitto.
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Sähköiset hankinnat kuntasektorilla Lainsäädännön kehitys Saila Eskola KTM.
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Mari Pajala Ympäristöasiantuntija Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukset - Autoalan toimenpideohjelma.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Miten teen hyvän (apu)raha- hakemuksen? Hannele Niemi
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Ilmastonmuutoksen hillintä
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus EAKR-rahoituksen käyttämiseksi laajakaistahankkeissa.
NEFCO:n tarjoamat rahoitusvaihtoehdot rakennusalalla Venäjällä Maria Maliniemi Sijoituspäällikkö Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö Espoo,
JULKISTEN KIINTEISTÖJEN ENERGIATEHOKKUUDEN PARANTAMINEN.
Väder- och Klimatförändringar
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
1 Turun kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi Investointilaskelma Case: Mobiilijärjestelmän hankinta yhdistyvään kotihoitoon TIIVISTELMÄ Petri.
LämpöYkkönen Oy | Kiinteistötekniikka Pasi Hirvijärvi
Oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä selvittävä työryhmä Tilannekatsaus vaikutusryhmä Tuomo Suvanto.
ENERGIATUKI 2015 Säädöstaustat: - Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuodelta 2012 (1063/2012) sekä - Työ- ja elinkeinoministeriön.
Päivitetty Energiateollisuus ry
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Esityksen transkriptio:

ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit

Seppo Silvonen, Motiva Oy Miksi energiakatselmuksesta kannattaa puhua? - se on kuin terveystarkastus, joka kannattaa tehdä ennen sairastumista ja joka täytyy tehdä, kun vaivoja on ilmennyt - se on tehtävä määräajoin ja aina muutosten jälkeen - se on taloudellisesti järkevää - se edesauttaa energiankäytön tehostamisessa ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä

Seppo Silvonen, Motiva Oy Energiansäästön ”ajovoimat” Aate/Järki – Markkinavoimat – Säädökset A/J M S A/J M S

Seppo Silvonen, Motiva Oy Mitä energiakatselmuksen tekeminen edellyttää? - jos haluaa julkista tukea (40-50 %), täytyy hankkia vaadittu pätevyys ja noudattaa kullekin katselmus- menetelmää varten laadittuja suoritus- ja raportoin- tiohjeita - asiakas on saatava vakuuttuneeksi saavutettavissa olevasta hyödystä ja toimenpiteen kannattavuudesta - energiatehokkuussopimuksissa asetettua 9 %:n kansallista säästötavoitetta on vaikea saavuttaa ilman järjestelmällistä energiakatselmustoimintaa

Seppo Silvonen, Motiva Oy Mitä energiakatselmuksen tekeminen maksaa? - energiakatselmuksen kustannuksille on asetettu enimmäismäärä, jota vastaavasti valtion tuki voidaan maksaa, esimerkiksi m3:n toimistoraken- nukselle 3880 euroa ja m3:n toimisto- rakennukselle euroa - energiakatselmuksen 2000 euron nettokustannukset ( m3) saadaan maksetuksi takaisin säästetyillä 5000 kWh:n (0,5 kWh/m3, 1 %) lämmityskustannuk- silla tai 2500 kWh:n (0,25 kWh/m3, 1 %) sähkön- käyttökustannuksilla

Seppo Silvonen, Motiva Oy Miksi energiakatselmus kannattaa tehdä? - se on kannattavaa katselmuksen kustannukset säästetään, kun tehdään toimenpiteitä, jotka eivät vaadi investointeja investoinneilla, joiden takaisinmaksuaika on 2-3 vuotta, saavutetaan 7-15 %:n energiansäästöt - se on tehtävä, jos energiansäästöön pyritään ESCO- palvelua käyttäen - se on jatkossa entistä välttämättömämpää, kun ener- giankäyttöä pitää tehostaa 20 % ja kasvihuonekaasu- päästöjä vähentää 20 % vuoteen 2020 mennessä - se sisältää myös uusiutuvien energialähteiden käyttö- mahdollisuuksien selvittämisen; myös erillinen katsel- musmenetelmä tätä varten on kehitetty