TOIMITSIJAKOULUTUS SJL / Erotuomarikoulutus / Peruskurssi2 Yleistä toimitsijatehtävistä •Seuran nimeämiä toimitsijoita koskevat.
Toiminta avustavana erotuomarina Toiminta avustavana erotuomarina •Ongelmakohtia: –Perustekniikassa ongelmia (näyttöjä ei osata.
Uudet säännöt ja tulkinnat 2009  Uudet säännöt  Valittuja muutoksia Jim Briggs Suomennos: Matti Mäkäräinen.
PELAAJIEN TURVALLISUUS
Tilastointi- ja tulospalveluohjelma
TAPAUS 1 • Joukkueen A pelaaja kuljettaa renkaan siniviivan yli keskialueelta omalle hyökkäysalueelleen. Mitä tuomari tekee?
Suomen Jääkiekkoliitto 2012
TOIMITSIJAKOULUTUS Tiina Pelander.
Taitokouluharjoitus Pääteema: 1 v 1 puolustaja selässä Ryhmä:
Harrastekiekon starttipalaveri harrasteliigat
T04 Toimitsijatehtävät. Toimitsijakassi • Tulostaulu • Sekuntikello • Joukkuevirhemerkit (punaiset mukit) • Kiistanuoli • Pöytäkirjakansio – Pöytäkirjat.
TEEMAT VUOROVAIKUTUS -VASTUSTAJAN KUNNIOITTAMINEN -PALLOTTOMAT TILANTEET -RANGAISTUKSET - UUDET PELISÄÄNNÖT.
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Harrastekiekon starttipalaveri III-V divisioonat Suomen Jääkiekkoliitto1.
TOIMITSIJAKOULUTUS Pöytäkirjan täyttäminen
Vihellän aloituksen VierasKoti Vierasjoukkue aloittaa ottelun.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Suomen Jääkiekkoliitto / Jukka Kostiainen1 Sarjapalaveri II-div. lohko 4 ja III-div. Savo-Karjala Sport & Spa Vesileppis, Leppävirta
Suomen Jääkiekkoliitto / Jukka Kostiainen1 Sarjapalaveri II-div. Itä-Suomi ja III-div. Savo-Karjala Vesileppis, Leppävirta
Kurra 2003 TT-Kulta Turnaus la
Internal Use Only KERTAUSKURSSI Internal Use OnlyLINJAUKSETEROTUOMARIVIRHE: Kun erotuomari toteaa tehneensä ottelun kuluessa pelisääntöjen.
HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? Suomen Jääkiekkoliitto / Erotuomarikoulutus2.
1. 5v2 pallonhallinta + prässi + tilanteenvaihto
Sääntötietoutta.
Suomen Jääkiekkoliitto1. KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA Suomen Jääkiekkoliitto2.
TOIMITSIJAT Ajanottaja Pöytäkirjanpitäjä
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
E-Kinkunsulatusturnaus Raksila 2, Oulu.
TOIMITSIJAKOULUTUS syksy 2014
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
Alkulämpö Hyökkääjä etenee pallon kanssa rauhallisella vauhdilla pienin kosketuksin katse koko ajan valmentajassa. Valmentaja pitää huolen että leuka pysyy.
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Otteluvastaava Kaukalopalloliiga Yleistä työkentästä Olet toimitsijoiden esimies Olet vastuussa toimitsijoiden ammattitaidosta Olet tuomariston.
LTV 1 Haukipudas. LAJITEKNIIKKAVALMENTAJA 1 - KUTSU Tervetuloa osanottajaksi SJL:n vuoden 2012 Lajitekniikkavalmentaja 1 -kurssille, joka järjestetään.
Harjoituksia Jäähalliin
RaKen ja JoKin T99-02 joukkue järjestää aikuisharrasteturnauksen LA klo , Tervetuloa! Pelitapa ja aika (Järjestävä joukkue pidättää.
PORVOO.  Syyslämäriturnaus järjestetään kuudelle A-tasoiselle joukkueelle  Turnauksen alkusarja pelataan kahdessa 3:n joukkueen alkulohkossa.
Treenin nimi ja tavoite: lämmittely
Hannunniitun kenttä, Virmuntie 1, Turku
Tilanne 1: Hyökkäävän joukkueen pelaaja roikottaa mailaansa ringetteviivan väärällä puolen. Mikäli tulkitaan rikkeeksi (tahallinen: maila jatkaa roikkumistaan.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
T YTÖT 00 ALOITUSPALAVERI KAUDELLE Jäähallin kokoustila.
Ohjeistus VJS Talvi-Liiga toimintaan VJS Talvi-Liiga 4v4.
Harrastekiekon starttipalaveri Stadi- ja Töölöliigat
JOUKKUETOIMITSIJAT JÄÄKIEKKO-OTTELUSSA 1. OTTELUTOIMITSIJAT 2.
1v1 harjoitteet. 1v1 kuljettaminen ja kääntyminen Lähtee valmentajan syötöstä. Pelaajat kisailevat pallosta ja pyrkivät tekemään maalin kumpaan tahansa.
SEURATOIMITSIJA Suomen Jääkiekkoliitto1.

SEURATOIMITSIJAKOULUTUS 6.9.2014 Suomen Jääkiekkoliitto

S-K alueen toimitsijakouluttaja K-S alueen toimitsijakouluttaja Kouluttajina tänään S-K alueen toimitsijakouluttaja Jarmo Kauhanen K-S alueen toimitsijakouluttaja Laura Huittinen Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto KURSSIN TARKOITUS Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Antaa tietoa ja valmiuden aloittaa seuratoimitsijatehtävissä. Tuottaa hyviä seuratoimitsijoita jääkiekon hyväksi. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto KURSSIN TAVOITE Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Tietää tehtävät ottelutapahtumassa. Osata sääntöjen perusteet mm. yleisimmät rangaistukset. Tietää mistä tarvittavan tiedon löytää. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto YLEISTÄ Suomen Jääkiekkoliitto

YLEISTÄ TOIMITSIJATEHTÄVISTÄ Tuomarikortillisia toimitsijoita koskevat säännöt ja ohjeet koskevat myös seuran nimeämiä toimitsijoita. Kun tulet otteluun toimitsijaksi, olet samaa joukkuetta TUOMARISTON kanssa. Toiminta on tasapuolista ja noudattaa SJL-sääntöjä. Pyrkiminen täydellisyyteen, - kurinpitomenettely koskee myös toimitsijoita. Valmistaudu otteluun huolella . Suomen Jääkiekkoliitto

OTTELUUN VALMISTAUTUMINEN Ole ajoissa paikalla, tehtävästä riippuen. Pukeutuminen - EI seura-asussa toimitsijatehtäviin (puolueettomuus). - Huomioi olosuhteet, pukeudu lämpimästi. Varusteet (tehtävästä riippuen) - Kynä, paperia, viivotin,,, - Sekuntikello ja pilli. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto TOIMITSIJA MÄÄRÄ Ottelussa on oltava vähintään seuraavat toimitsijat: - Kirjuri / Satu - Ajanottaja / Tulostaulunhoitaja - Vara-aika kello - Kaksi rangaistusaition valvojaa - Kuuluttaja, kirjuri voi tarvittaessa kuuluttaa Sarjatasosta riippuen, lisäksi: - Kaksi peliajan tilastointiin - Laukaisukartan tilastointi - SML lisäksi +,- tilasto ja syötön nimeäjä Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto KIRJURI Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto KIRJURIN TEHTÄVÄT Kirjuri on toimitsijoiden esimies. Kirjuri saapuu otteluun viimeistään tunti ennen ilmoitettua pelin alkamisajankohtaa. Noutaa (tuodaan) pelaajaluettelot joukkueilta, joissa on kokoonpanot sarjatason mukaan sekä joukkueenjoht. allekirjoitus, nimen selvennys ja puh.nro, josta tavoittaa pelitapahtuman aikana. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Kirjoittaa ottelupöytäkirjaan pelaajat, kapteeniston, toimihenkilöt, ottelun numero, sarjataso, pelipaikka ja päiväys. Täytä TIKKUKIRJAIMIN. Tuomari tarkistaa pöytäkirjan ja allekirjoitukset ennen pelin alkua. Pelin alkaessa kirjataan alkamisaika sekä pelaavat maalivahdit. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Pelitapahtumat kirjataan ensin apupaperille, siirretään myöhemmin pöytäkirjaan. Ottelun aikana kirjurin tehtävänä on saattaa pöytäkirja siihen kuntoon, että se on oikein täytetty ja vastaa pelin kulkua ja että tuomaristo voi hyväksyä sen pelin päätyttyä. Ottelun jälkeen on AINA oltava pöytäkirja, oli tilanne mikä tahansa. Suomen Jääkiekkoliitto

Pöytäkirjan yläosa (ottelun tunnistetiedot) 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

Suomen Jääkiekkoliitto 2014 Pöytäkirjan joukkuetiedot (nimet, maalit ja rangaistukset) Mestis ja NSML 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

Suomen Jääkiekkoliitto 2014 Pöytäkirjan alaosa (ottelun tulos, mv-tiedot, aikalisät, allekirjoitukset) Siis näin: 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

Pöytäkirjan joukkuetiedot (nimet, maalit ja rangaistukset) muut sarjat 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

PÖYTÄKIRJAN PELITILANNE MERKINNÄT M-Sarake, joukkueen tekemät maalit numeroidaan juoksevalla numeroinnilla alkaen ykkösestä. E-Sarake, mahdollista erikoistilannetta kuvaava kirjainlyhenne: Suomen Jääkiekkoliitto

Tarkennus vajaalukuisuuteen (kertausta) 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

SAMANAIKAISET RANGAISTUKSET Kun samalla pelikatkolla tuomitaan kummankin joukkueen pelaajille yhtä monta pientä rangaistusta, isoa rangaistusta tai ottelurangaistusta yhtä pitkäksi aikaa, tällaisia rangaistuksia kutsutaan toisensa kuittaaviksi tai samanaikaisiksi rangaistuksiksi, vaikka rangaistavia pelaajia olisi eri määrä. Kun tällaisia rangaistuksia määrätään, näin rangaistut pelaajat korvataan jäällä välittömästi ja niitä ei katsota siirretyiksi rangaistuksiksi. TÄHÄN SÄÄNTÖÖN ON AINOASTAAN YKSI POIKKEUS: Jos joukkueiden pelatessa jäällä täydellä miehityksellä ja SAMALLA PELIKATKOLLA tuomitaan ainoastaan YKSI pieni rangaistus KUMMANKIN joukkueen YHDELLE pelaajalle, nämä rangaistukset kärsitään ILMAN SIJAISKÄRSIJÄÄ (kentällä jatketaan 4-4). 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

Suomen Jääkiekkoliitto 2014 Esimerkkejä B maali ajassa 10:50 K6 ja V8 EI kumoudu, alkutilanne oli kentällä 5 - 5 10:30 kentällä 3-4 tilanne K7 päättyy vierasjoukkueen YV-maaliin 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

Suomen Jääkiekkoliitto 2014 A maali ajassa 10:50 K6 5 min istuu sijainen, V8 2 min päättyy kotijoukkueen YV maaliin. V12 sijainen istuu 5 min. 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

Suomen Jääkiekkoliitto 2014 Pöytäkirjamerkinnät Iso rangaistus (5 min) ja automaattinen pelirangaistus (20 min). Kaksi erillistä rangaistusta. Isoon rangaistukseen syykoodiksi tuomarin ilmoittama syy ja automaattinen pelirangaistus on aina järjestelmässä syykoodilla 28-PR. Pelirangaistus päättyy aina ottelun loppuun. Ottelurangaistus (25 min) Rangaistusminuuttimääräksi 25 ja syykoodiksi järjestelmään tuomarin ilmoittama syy. Pöytäkirjaan syykoodiksi OR. Jos ei kumoudu, niin pelikelloon minuuttimääräksi 5 minuuttia, jonka sijainen sovittaa. Ottelurangaistus merkitään pöytäkirjaan päättyneeksi 5 minuuttia alkamisesta. KUMOUTUNEISIIN 5min/OR-rangaistuksiin ei tarvita sijaisia! 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014

KIRJURIN TEHTÄVÄT ottelun päätyttyä Kirjaa päättymisaika, yleisömäärä sekä maalit, mv-torjunnat ja mv-peliaika yhteensä. Rangaistukset yhteen (määrä ja min) rangaistussarakkeiden sulkemiseen tuomareilta lupa, muut sarakkeet voi sulkea Oma ja erotuomareiden allekirjoitus (sin.) sekä huomautukset tuomarin ohjeiden mukaan. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Kopio vierasjoukkueelle Kopio tuomareille heidän sitä pyytäessä. Kotijoukkue säilyttää alkuperäiset pelaajaluettelot ja pöytäkirjan. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto AJANOTTAJA Suomen Jääkiekkoliitto

AJANOTTAJA / TULOSTAULUNHOITAJA Saapuminen otteluun ajoissa, huomio sarjataso. Ylemmissä sarjoissa käytetään lämmittelyjaksoa, jonka aikana kello käy alaspäin. Aseta kellon asetukset sarjatason sääntöjen mukaan. - erän-ja erätauonpituus, kellon käyntisuunta ylös (0-20) tai alas (20-0 esim.Mestis). Tarkista myös onko mahd.jatkoaika. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Ajanottaja antaa äänimerkin lämmittelyjakson päättymisen merkiksi. Kuittaa tuomarille valmiudesta aloittamaan ajanotto. Käytät kelloa ottelun kulun mukaisesti, tuomarin pillin ääntä seuraten. Päivittää tulostaulua maalien ja rang.osalta. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Ilmoittaa peliajan kirjurille ja kuuluttajalle pelitapahtumien yhteydessä. - peliajan ollessa laskeva, ilmoita pelattu aika - esim. kellossa 12:34, pelattu aika on 7:26 Ilmoittaa kuuluttajalle erien viim.min. lähestyessä 1 ja 2 erä 1min ja 3 erä 2min. Ilmoitus joukkueille ja tuomareille erätauon päättymisestä, 6 ja 3 min. 10 min tauko ilmoitus n.8 min kohdalla Mittaa aikalisän pituuden (30 sek) ja ilmoittaa sen päättymisestä kuuluttajalle. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto KUULUTTAJA Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto KUULUTTAJA Tutustu ennen peliä kokoonpanoon, joukkueiden virallinen nimi, palaajanimet, tuomariston kokoonpano sekä sarjataso / lohko. Esittele itsesi ja toivota vierasjoukkue tervetulleeksi pelipaikalle. Luettele kokoonpanot ennen ottelun alkua, vieras ensin sekä tuomaristo. Huomio sarjan erikoisohjeet. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Kuuluta ottelun viralliset tapahtumat, maalintekijä ja syöttäjät, rangaistukset, rangaistusten päättymiset, aikalisät ja erien viimeiset minuutit, sekä tuomarin määräämät kuulutukset. Rangaistuskuulutuksissa vierasjouk. saamat ensin. Musiikin soittaminen on aikalisän aikana kielletty, samoin jos kentällä on loukkaantunut pelaaja. Mainosten kuuluttaminen pelin käydessä on kielletty. Kuulutusohjeita: Virallinen sääntökirja, liite 2 ja 3 Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto RANGAISTUSAITION VALVOJA Suomen Jääkiekkoliitto

RANGAISTUSAITION VALVOJA Rangaistusaition valvojien tehtävänä on huolehtia siitä, että rangaistut pelaajat pääsevät oikeassa järjestyksessä oikea-aikaisesti takaisin peliin. Hänen on osattava sääntökirjan rangaistusesimerkit. Rangaistusaitioiden valvojien on - Luetteloitava kaikki rangaistukset. - Merkittävä ylös niiden alkamis-ja päättymisajat. - Oltava koko ajan selvillä rangaistusten kulusta ja siirrettyjen rangaistusten alkamisesta Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Oltava koko ajan selvillä siitä kuka rangaistuista pelaajista tai heidän sijaisistaan pääsee mahdollisesti pois vastustajan maalista. Otteluissa, missä tilastoidaan mv-torjunnat, laskee oman pelipäänsä torjunnat. Varmistaa, että aitiossa on pyyhepaperia ja vesipullo sekä aitio on siistin oloinen. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto RANGAISTUKSET Suomen Jääkiekkoliitto

SÄÄNTÖKIRJA 501 – PIENI RANGAISTUS Pieni rangaistus = kaksi (2) minuuttia. Pelaaja poistetaan kahdeksi minuutiksi rangaistusaitioon. Joukkue pelaa ”vajaalla” kaksi minuuttia. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 502 - JOUKKUERANGAISTUS Joukkuerangaistus = kaksi (2) minuuttia. Joukkuerangaistuksessa poistetaan rikkeen aikana ( vrt. väärän vaihdon rangaistuksessa pelin katkaisuhetkellä ) jäällä ollut pelaaja rangaistusaitioon kahdeksi minuutiksi. Joukkue pelaa ”vajaalla” kaksi (2) minuuttia. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 503 – ISO RANGAISTUS Ison rangaistuksen lisäksi tuomitaan kaikissa tapauksissa pelaajalle myös automaattinen pelirangaistus (PRK). Ison rangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelun loppuajaksi pukuhuoneeseen. Sijainen rangaistusaitioon. poikkeus: E-jun ja harrastesarjat, ei sijaiskärsijää. Joukkue pelaa ”vajaalla” viisi (5) minuuttia. Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 504 - KÄYTÖSRANGAISTUS Käytösrangaistus = kymmenen (10) minuuttia. Harrastesarjoissa on myös 2 min pieni käytösrangaistus. Käytösrangaistus on henkilökohtainen. Tämä ei aiheuta joukkueelle ”vajaalukuisuutta”. Ensimmäisen käytösrangaistuksen saanut pelaaja (poislukien maalivahti) poistetaan rangaistusaitioon kymmeneksi minuutiksi. Jos pelaaja ottaa samassa pelissä toisen käytösrangaistuksen, niin se muutetaan pelirangaistukseksi (PRK), ja pelaaja poistetaan näin ollen pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. Suomen Jääkiekkoliitto

505 – PELIRANGAISTUS (PRK) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan pelirangaistus, poistetaan pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. Ei aiheuta itsessään joukkueelle ”vajaalukuisuutta”. Merkitään pöytäkirjaan 20 –minuuttisena. Pöytäkirjassa päättymisaika on pelin päättymisaika. Pelirangaistukseen johtanut tilanne on tuomarin raportoitava AINA kurinpitäjälle. Suomen Jääkiekkoliitto

507 – OTTELURANGAISTUS (OR) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan ottelurangaistus, poistetaan pukuhuoneeseen ottelun loppuajaksi. Merkitään pöytäkirjaan 25 –minuuttisena. Joukkue pelaa ”vajaalla” viisi (5) minuuttia. Pöytäkirjassa päättymisaika 5 min jälkeen. Ottelurangaistukseen johtanut tilanne on tuomarin AINA raportoitava kurinpitäjälle. esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 - OR ) Suomen Jääkiekkoliitto

512 - Samanaikaiset rangaistukset Kun samalla pelikatkolla määrätään kummankin joukkueen pelaajille yhtä monta ja yhtä pitkää rangaistusta (pieni, iso tai ottelurangaistus), tällaisia rangaistuksia kutsutaan:   SAMANAIKAISIKSI RANGAISTUKSIKSI = KUMOUTUVA = K Kun tällaisia rangaistuksia määrätään, näin rangaistut pelaajat korvataan jäällä välittömästi ja niitä ei katsota siirretyiksi rangaistuksiksi. Niissä tapauksissa, joissa rangaistut pelaajat jäävät peliin, heidän on mentävä rangaistuspenkille ja he eivät saa lähteä rangaistuspenkiltä ennen ensimmäistä pelikatkoa heidän rangaistusaikansa päätyttyä. TÄHÄN SÄÄNTÖÖN ON AINOASTAAN YKSI POIKKEUS (katso tämän säännön kohta d): Jos joukkueiden pelatessa jäällä täydellä miehityksellä, tuomitaan SAMALLA PELIKATKOLLA ainoastaan YKSI pieni rangaistus KUMMANKIN joukkueen YHDELLE pelaajalle, nämä rangaistukset kärsitään ILMAN SIJAISKÄRSIJÄÄ. Suomen Jääkiekkoliitto

Rikkeet pelaajia kohtaan Suomen Jääkiekkoliitto 46

RIKKEET PELAAJIA KOHTAAN 520 LAITATAKLAUS 521 MAILAN PÄÄLLÄ LYÖMINEN 522 RYNTÄYS 523 SELÄSTÄ TAKLAAMINEN 524 LEIKKAAMINEN 525 POIKITTAINEN MAILA 526 KYYNÄRPÄÄTAKLAUS 527 KOHTUUTTOMAN KOVA PELI 528 NYRKKITAPPELU TAI VÄKIVALTAISUUS 529 PÄÄLLÄ ISKEMINEN 530 KORKEA MAILA 531 KIINNIPITÄMINEN 532 MAILASTA KIINNIPITÄMINEN 533 KOUKKAAMINEN 534 ESTÄMINEN 535 POTKAISEMINEN 536 POLVITAKLAUS 537 HUITOMINEN 538 KEIHÄSTÄMINEN 539 KAMPITUS 540 PÄÄN TAI NISKAN ALUEELLE KOHDISTUVA TAKLAUS 541 VARTALOTAKLAUS NAISILLA Suomen Jääkiekkoliitto 47

507 – Ottelurangaistus (OR) Mahdolliset rangaistukset Aina 5 min vajaalla Merkitään pöytäkirjaan 25 min mittaisena Suomen Jääkiekkoliitto 48

Suomen Jääkiekkoliitto 508 - Rangaistuslaukaus Suomen Jääkiekkoliitto 49

Suomen Jääkiekkoliitto 520 - Laitataklaus Pelaajalle, joka vartalotaklauksella, poikittaisella mailalla, kyynärpää-taklauksella, ryntäämällä tai kampittamalla aiheuttaa vastustajan rajun kaatumisen laitaa vasten Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 50

521 - Mailan päällä lyöminen Mailan päällä lyöminen kuvaa tilannetta, jossa pelaaja käyttää ylemmän käden yläpuoleista mailan varren osaa vastustajan taklaamiseen Mahdolliset rangaistukset 2+2+10 min (jos ei osu) 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 51

Suomen Jääkiekkoliitto 522 - Ryntäys Ryntäyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa taklaava pelaaja vauhtia otettuaan rajusti taklaa vastustajaa (distance travelled violently checks) Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 52

Suomen Jääkiekkoliitto 523 - Selästä taklaaminen Selästä taklaus on tilanne, jossa taklattava pelaaja ei ole tietoinen uhkaavasta taklauksesta, ja täten hän ei voi suojata itseään, ja lisäksi kosketus tapahtuu hänen vartalonsa selkäpuolelta Mahdolliset rangaistukset 2 min + automaattinen 10 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 53

Suomen Jääkiekkoliitto 524 - Leikkaaminen ”Leikkaaminen” on teko, jossa heittäydytään vastustajan polviin tai niiden alapuolelle, rynnätään tai kaadutaan vastustajan polviin, kun häntä on lähestytty takaa, sivulta tai edestä Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 54

Suomen Jääkiekkoliitto 525 - Poikittainen maila “Poikittainen maila” tarkoittaa pelaajan taklaamista jäästä kohotetulla, kaksin käsin pidetyllä mailalla Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 55

Suomen Jääkiekkoliitto 526 – Kyynärpäätaklaus ”taklaa vastustajaa kyynärpäällä” Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto 56

528 – Nyrkkitappelu tai väkivaltaisuus ”syyllistyy tarpeettomaan väkivaltaisuuteen” Mahdolliset rangaistukset Väkivaltaisuus 2 min 2+2 min 5 min + automaattinen PRK HUOM!!! EI Ottelurangaistus Nyrkkitappelu Aloittaa nyrkkitappelun Ottelurangaistus Lyötynä lyö tai yrittää lyödä takaisin Suomen Jääkiekkoliitto 57

Suomen Jääkiekkoliitto 530 - Korkea maila ”Pelaajalle, joka pitää mailaa tai sen osaa olkapäänsä korkeuden yläpuolella ja aiheuttaa mailallaan kontaktin vastustajaan” Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Vahinko 2+2 min Suomen Jääkiekkoliitto 58

Suomen Jääkiekkoliitto 531 - Kiinnipitäminen ”Pelaajalle, joka pitää kiinni vastustajasta käsillään tai mailallaan tai millä muulla tavalla tahansa” Mahdolliset rangaistukset 2 min HUOM ! Merkkiä ei käytetä Kypärästä, kasvosuojuksesta tai vetää tukasta => väkivaltaisuus 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Suomen Jääkiekkoliitto 59

532 - Kiinnipitäminen vastustajan mailasta ”Pelaajalle, joka pitää käsillään tai millä muulla tavalla tahansa kiinni vastustajan mailasta” Mahdolliset rangaistukset 2 min Suomen Jääkiekkoliitto 60

Suomen Jääkiekkoliitto 533 - Koukkaaminen Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK OR Loukkaantuu Ottelurangaistus ”Pelaajalle, joka estää tai yrittää estää vastustajan etenemistä koukkaamalla tätä mailallaan” Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 534 - Estäminen ”Pelaajalle, joka estää tai haittaa kiekottoman vastustajan etenemistä” Tätä sääntöä sovelletaan kaikkeen mahdolliseen estämiseen, kuten mailan lyöminen vastustajan kädestä, ja mailansa pudottaneen pelaajan estäminen saamasta mailaansa takaisin haltuunsa. Pelaajan, joka viimeksi kosketti kiekkoa - ei maalivahdin - katsotaan olevan “kiekollinen pelaaja”. Mahdolliset rangaistukset 2 min Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 536 - Polvitaklaus ”Pelaajalle, joka taklaa vastustajaa polvella” Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 537 - Huitominen ”Pelaajalle, joka estää tai yrittää estää vastustajan etenemistä mailallaan huitoen” Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 538 - Keihästäminen ”Keihästäminen tarkoittaa vastustajan iskemistä mailan lappeen kärjellä, jolloin ote mailasta voi olla molemmilla tai vain toisella kädellä” Mahdolliset rangaistukset 2+2+10 min (jos ei osu) 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto 539 - Kampitus ”Pelaajalle, joka käyttää mailaansa, polveaan, jalkaansa, käsivarttaan, kättään tai kyynärpäätään siten, että se aiheuttaa vastustajan kompastumisen tai kaatumisen” Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto

540 - Pään tai niskan alueelle kohdistuva taklaus ”Pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen tai iskun, millä vartalonsa tai varusteensa osalla hyvänsä, vastustajan pään tai niskan alueelle tai ”ohjaa” tai ”painaa” vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten” Mahdolliset rangaistukset 2 + automaattinen 10 min 5 min + automaattinen PRK Ottelurangaistus Loukkaantuu Suomen Jääkiekkoliitto

541 - Naisten vartalotaklaus ”Naisten jääkiekossa, jos pelaaja taklaa suoran vartalotaklauksen” Mahdolliset rangaistukset 2 min 5 min + automaattinen PRK Suomen Jääkiekkoliitto

573 - Liikaa pelaajia jäällä Mahdolliset rangaistukset 2 min Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto Aikalisä Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen Jääkiekkoliitto JUNIORISÄÄNNÖT Suomen Jääkiekkoliitto 71

Suomen Jääkiekkoliitto JUNIORISÄÄNNÖT Ns. taklaamisen rajoitussääntö on voimassa vain E-junioreilla (2001 syntyneet), ja sitä nuoremmilla junioreilla. Pieni rangaistus (2 min), tai vastustajan loukkaantuessa iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus erotuomarin harkinnan mukaan, tuomitaan vastustajan taklaamisesta, kun loukkaantumisvaara on ilmeinen. kun taklataan vauhdilla laitaa vasten kentältä päin lähestyen. kun taklataan selvästi vastustajan liikeradasta poikkeavasta suunnasta takaa, sivusta tai edestä lähestyen. Suomen Jääkiekkoliitto 72

JUNIORISÄÄNNÖT jatkuu Säännön rikkominen merkitään pöytäkirjaan ´vartalotaklaus´ numeroinnin mukaan. Jos taklattu pelaaja loukkaantuu, tuomitaan 5 min ja pelirangaistus tai ottelurangaistus erotuomarin harkinnan mukaan. E1- ja nuoremmissa junioreissa laita- tai selkään taklauksesta sekä päähän kohdistuneesta taklauksesta seuraa automaattisesti 5 min. ja pelirangaistus ja jos vastustaja loukkaantuu, suoraan ottelurangaistus. Suomen Jääkiekkoliitto 73

JUNIORISÄÄNNÖT jatkuu Rangaistusta ei tuomita, kun luistellaan laidansuuntaisesti, taklattavan pelaajan ollessa kiinni laidassa ja taklataan pelaajaa samansuuntaisella liikeradalla kun puolustava pelaaja ja hyökkäävä pelaaja liikkuvat samansuuntaisesti, vaikka rintamasuunnat ovatkin vastakkaiset ja puolustava pelaaja taklaa ns. 1 vastaan 1 -tilanteessa vastustajan hyökkääjäpelaajan ns. lantio- tai hartiataklauksella Suomen Jääkiekkoliitto 74

JUNIORISÄÄNNÖT jatkuu Mailalla suoritettu, vartaloon kohdistuva häirintä on kielletty. Juniorimailan käyttöpakko. Tasapuolinen peluuttamispakko. Ottelun kokonaiskestoajan määrittelee sarjan järjestävä alue. Jos otteluvuorosta jää aikaa, suositellaan, että joukkueet jatkavat pelaamista ilman pöytäkirjan pitoa otteluvuoron loppuun. Pitkän kiekon tehnyt joukkue saa vaihtaa kenttäpelaajat pitkää kiekkoa seuranneella katkolla. Pienen rangaistuksen kestoaika on kaksi (2) minuuttia. Rangaistuksen päätyttyä rangaistu pelaaja menee vaihtoaitioonsa, ellei ole hänen pelivuoronsa. Suomen Jääkiekkoliitto 75

JUNIORISÄÄNNÖT jatkuu 3 pientä rangaistusta, poistetaan kyseisestä ottelusta. Kolmatta rangaistusta ei kärsitä rangaistusaitiossa. Rangaistuksen päätyttyä seuraava pelivuorossa oleva pelaaja kentälle. Rangaistuksia syyllä ”pelin viivyttäminen / kiekko katsomoon” ei lasketa tähän kertymään. Iso rangaistus ( 5 min ) automaattisesti pelirangaistus ja poistaminen ottelusta l loppuajaksi. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta. Ottelurangaistus aiheuttaa myös 5 minuutin vajaalukuisuuden. Rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Rangaistuksen päätyttyä seuraava pelivuorossa oleva pelaaja kentälle. Yksinkertaistettu ja lyhennetty. Suomen Jääkiekkoliitto 76

JUNIORISÄÄNNÖT jatkuu Maalivahdin saadessa 10 min käytösrangaistuksen, ei hänen käytösrangaistustaan kärsi kukaan kenttäpelaajista rangaistusaitiossa. Kenttäpelaajan käytösrangaistuksen päätyttyä pelaaja ottaa oman paikkansa pelijärjestyksessä. Suomen Jääkiekkoliitto 77

Suomen Jääkiekkoliitto TIETOA LÖYTYY www.finhockey.fi - Tulospalvelu - Tulospalv. ohjeet www.finhockey.fi - Tuomarit - Erotuomarialue - kohta: säännöt ja ohjeet. Sääntökirja, Kilpailusäännöt, Erotuomarin ohjekirja, sekä muuta sääntöasiaa. www.finhockey.fi – Oikopolku palvelusivustolle - Kirjautuminen henkilö- tai joukkuesivuille Suomen Jääkiekkoliitto

KIITOS ETTÄ JAKSOIT OLLA TARKKANA OIKEIN HYVÄÄ JÄÄKIEKKOKAUTTA 2014 - 2015 7.4.2017 Suomen Jääkiekkoliitto 2014