Esitys aiheesta: "Kuuluttaja jääkiekko-ottelussa"— Esityksen transkriptio:

Koulutus seuratoimitsijoille Suomen Jääkiekkoliitto / AR

2 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Kouluttajana tänään Akseli Ruoranen Puh Suomen Jääkiekkoliitto / RK

3 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Kuuluttajan tehtävät Palvella Joukkueita Tuomareita Yleisöä Tiedon välitys tärkein tehtävä Normaalit pelitapahtumat Tuomarin tai kirjurin pyynnöstä Muutokset maalin tekijöihin tai syöttäjiin Miksi maali hyväksyttiin tai hylättiin KAIKKI MUUTOKSET PÖYTÄKIRJAAN TULEE AINA KUULUTTAA Suomen Jääkiekkoliitto / RK

4 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Kuuluttajan tehtävät Yleisön viihdyttäminen ja tunnelman luominen on sallittua hyvän maun rajoissa Kotijoukkuetta saa ”hehkuttaa” ja yleisön innostaminen on tietysti sallittua Vastustajan halventaminen millään lailla on ehdottomasti hyvän kuulutustavan vastaista Kirjuri/Titu on toimitsija-aition esimies, joka tekee viime kädessä päätökset ja kirjurilta kuuluttaja saa tarvitsemansa tiedon Erotuomarit ovat jääkiekko-ottelussa kaikkien toimivaltaisia esimiehiä ja heidän pyytämänsä kuulutukset toteutetaan aina sellaisinaan Suomen Jääkiekkoliitto / RK

5 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Kuuluttaja ja kirjuri Kirjuri on kuuluttajan ”paras kaveri”. Kuuluttajan kannattaa istua aina kirjurin vieressä tai mahdollisimman lähellä Toimiva yhteistyö kirjurin sekä muiden toimitsijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää ja toimitsija-aitiossa työskentely on tiimityötä. seuraa myös itse tapahtumia jäällä ja pidä omaa kirjanpitoa Kirjurilta kuuluttaja saa vahvistuksen toteutuneeseen tapahtumaan, jonka jälkeen asian voi kuuluttaa Kuuluttaja ei koskaan sooloile, vaan odottaa vahvistusta. Tietysti järjen käyttö on sallittua ja kirjuri ei vahvista jokaista itsestään selvää asiaa Suomen Jääkiekkoliitto / RK

6 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Kuuluttaja ja kirjuri kuulutetaan kaikki pakolliset ja asiaankuuluvat kuulutukset myös ottelun päätyttyä. Kuulutus on ainoa keino joukkueille saada tieto, että jokin muutos on tehty tms. Virheitä sattuu kaikille, myös kuuluttajalle, virheelliset kuulutukset tulee korjata mahdollisimman pian Suomen Jääkiekkoliitto / RK

7 KUULUTTAJAN TEHTÄVÄT ENNEN OTTELUA
Ole ajoissa paikalla ja varmista tarvittavien laitteiden toimivuus Hanki pelaajalistat ja tarkista, että ottelun tuomarit ovat tiedossa. Varmista pelaavien joukkueiden viralliset nimet ja lyhenteet ja käytä niitä oikein kuulutuksissa. Tarkista kuulutettavat nimet ja varmista, että osaat lausua ne oikein. Varmista kirjurilta kyseisen ottelun säännöt; sarjan/tapahtuman virallinen nimi, peliaika, erien määrä, jatkoaika ja mahdollinen voittolaukauskilpailu. Varmista myös kuulutetaanko aloituskentälliset. Vahvistetut aloituskentälliset saat kirjurilta lämmittelyn jälkeen. Käy huolella läpi kuulutukset, jotka tulee tehdä ennen ottelua, sen aikana ja sen jälkeen. Varmista kaikki ajat, jolloin kuulutukset tulee tehdä, jotta ottelun alku ei viivästy tai että ehdit kuuluttaa kaiken tarvittavan ajoissa. Suomen Jääkiekkoliitto / RK

8 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Yleistä Vierasjoukkueen kuulutukset aina ensin Pääsääntöisesti kuulutukset tehdään aina pelin käynnistyttyä, seuraavan aloituksen jälkeen. Näin joukkueet ja yleisö saavat tiedon häiriöttä, kun keskittyminen on taas itse ottelussa eikä esim. maalin juhlimisessa tai jäähyn selvittämisessä. Näin toimittaessa katkot jäävät musiikin tai mainosten ajamiseen. Pelin käydessä voidaan kuuluttaa ainoastaan ”viralliset kuulutukset” Suomen Jääkiekkoliitto / RK

9 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Yleistä Käytä pelisilmää! Jos esim. erää on jäljellä enää sekunteja, on hyvä pyrkiä kuuluttamaan jo katkon aikana ennen summeria. Tai jos kyseessä on epäselvä tilanne, esim. joukkuerangaistus ja joukkueet sekä yleisö ovat epätietoisia, voi kuulutuksen tehdä aikaisemmin Myös maalin hylkäykset, peliajan korjaus ja vastaavat kuulutukset on hyvä tehdä jo ennen aloitusta. Jos jäällä on loukkaantunut pelaaja, niin samalla tavalla kuin musiikkiakaan ei silloin soiteta, ei myöskään kuuluteta mitään ellei erikseen pyydetä Suomen Jääkiekkoliitto / RK

10 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Yleistä Maalivahtien torjunnat kuulutetaan erän päätyttyä ja aina seuraavan erän alkaessa n. minuutti ennen erän alkua. Kolmannen erän torjunnat kuulutetaan ottelun päätyttyä, kun kirjuri ne on vahvistanut. Yleisömäärä pyritään kuuluttamaan kolmannen erän aikana. Ottelun jälkeen kuulutetaan lopputulos ja torjunnat. Kiitä myös yleisöä, joukkueita, tuomareita ja toimitsijoita Suomen Jääkiekkoliitto / RK

11 Ennen ottelua tehtävät kuulutukset
Jos ottelussa on alkulämmittely, niin alkulämmittelyn alkamisaikaan 40:00 tai 10:00 Hyvää iltapäivää / iltaa arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan B junioreiden SM -sarjan (ja lohkon) ottelua Ritarihalliin Seuraavassa ottelussa pelaavat HPK ja SPORT” Edellisen jälkeen Arvoisa yleisö, jääkiekko on nopea peli. Muistakaa seurata tapahtumia jäällä ja varoa katsomoon lentäviä kiekkoja Suomen Jääkiekkoliitto / RK

12 Ennen ottelua tehtävät kuulutukset
10:00 jälkeen Joukkueiden kokoonpanot Vierasjoukkue maalivahdit ….. Yksi, Mikko Maalivahti kenttäpelaajat (numerojärjestyksessä) päävalmentaja …. Nimet kuulutetaan ETUNIMI, SUKUNIMI Ottelun tuomariston tullessa jäälle heidän esittely: Ottelun tuomarit ovat : päätuomarit/erotuomarit ovat Marko Aalto ja Janne Haapalahti Jos ottelussa ei käytetä linjatuomareita, ei ole myöskään päätuomareita, ainoastaan erotuomareita. Suomen Jääkiekkoliitto / RK

13 Ennen ottelua tehtävät kuulutukset
Joukkueiden sisääntulo Tervetuloa vierasjoukkue SPORT Tervetuloa kotijoukkue HPK 01.00 Aloituskentälliset (jos sarjassa ne kuulutetaan ja on tiedossa) Joukkueiden aloituskentälliset (vieras ensin) maalivahti ….. Yksi , Mikko Maalivahti Vasen puolustaja…, Oikea puolustaja…. • hyökkääjät: vasen laitahyökkääjä…, keskushyökkääjä…., oikea laitahyökkääjä…… Suomen Jääkiekkoliitto / RK

14 Ennen ottelua tehtävät kuulutukset
KUNNIOITA PELIÄ - KUULUTUS: Tsemppiä peliin, muistakaa kunnioitus kaukalossa ja sen ulkopuolella! Kuulutus välittömästi ottelun alkaessa ja jokaisen erä alussa (ensimmäisen aloituksen jälkeen): Arvoisa yleisö, jääkiekko on nopea peli. Muistakaa seurata tapahtumia jäällä ja varoa katsomoon lentäviä kiekkoja Suomen Jääkiekkoliitto / RK

15 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Maalit Maali: HPK neljäs maali (yli-/alivoimalla) maalintekijä #99 AA, syöttäjät #88 BB ja #77 CC aika 36:12 Korjaus / lisäys maalitekijä tai syöttäjä korjaus / lisäys SPORTIN ensimmäiseen maaliin ajassa 36:12 maalintekijä # 88 BB / syöttäjinä #99 AA ja # 77 CC Maalin hylkääminen tai muut tuomarin pyytämät kuulutukset tuomarin sanoilla Suomen Jääkiekkoliitto / RK

16 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Aikalisä Aikalisä HPK aikalisä Aikalisä päättynyt (päättymistä ei kuuluteta, jos summeri käytössä) Suomen Jääkiekkoliitto / RK

17 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Rangaistukset Pieni rangaistus HPK #11 PP, 2 minuuttia, syy ”väkivaltaisuus”, aika 11:15 Pieni rangaistus ja käytösrangaistus HPK #11 PP, 2 minuuttia ja käytösrangaistus, syy ”päähän kohdistunut taklaus”, kahden minuutin rangaistuksen kärsii # 22 JJ, aika 11:15 Suomen Jääkiekkoliitto / RK

18 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Rangaistukset Iso rangaistus ja pelirangaistus HPK #11 PP, viisi minuuttia ja pelirangaistus, syy ”korkea maila” rangaistuksen kärsii # 22 JJ, aika11:15 Ottelurangaistus HPK, #11 PP, ottelurangaistus, syy ”Huitominen” rangaistuksen kärsii # 22 JJ, aika 11:15 Suomen Jääkiekkoliitto / RK

19 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Rangaistukset Useita rangaistuksia vierasjoukkueen rangaistukset kuulutetaan ensin SPORT , #10 KK, 2 minuuttia, syy ”väkivaltaisuus”, HPK , numero #11 PP, 2 minuuttia, syy ”väkivaltaisuus”, aika 11:15, joukkueet tasalukuiset Joukkuerangaistukset HPK, kahden minuutin joukkuerangaistus syy: ”liian monta pelaajaa jäällä”, rangaistuksen kärsii # 22, JJ, aika 24:53 Suomen Jääkiekkoliitto / RK

20 Joukkueiden voimasuhteiden muutosten kuulutukset
Suomen Jääkiekkoliitto / RK

21 Erien viimeisten minuuttien sekä yleisömäärän kuulutus
”Ensimmäistä / toista erää jäljellä yksi minuutti” ”Kolmatta erää jäljellä kaksi minuuttia” 3. erän aikana – ”Ottelun yleisömäärä on xx xxx ” (3. erä n min kohdalla) Suomen Jääkiekkoliitto / RK

22 Suomen Jääkiekkoliitto / RK
Maalivahti Erätauon alkaessa, vähän ennen seuraavan erän alkua ja ottelun päätyttyä Maalivahtien torjunnat 1. (/ 2. / 3.) erässä / (jatkoajalla): " SPORT " # 1 RR 7 torjuntaa " HPK " # 30 ZZ 8 torjuntaa Maalivahdin vaihto HPK vaihtaa maalivahtia. Maalilta pois #30 AA ja maalille #1 BB. Aika 20:00 Suomen Jääkiekkoliitto / RK