Esitys aiheesta: "SEURATOIMITSIJA Suomen Jääkiekkoliitto1."— Esityksen transkriptio:

1 SEURATOIMITSIJA 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto1

2 2 Kouluttajana tänään

3 Suomen Jääkiekkoliitto3 YLEISTÄ

4 Toimitsijan peruskurssin tavoite Peruskurssi antaa tietoa ja valmiuden toimia toimitsijatehtävissä ottelutapahtumassa Peruskurssin käynyt –Osaa perusteet mm. yleisimmät rangaistukset –Tietää mistä tarvittavan tiedon löytää Verkkolähteet SJL koulutuspaketti –Johdanto ja jatko-osiot: »TiTu-ohjelma ja pöytäkirja »Rangaistukset »Torjunnat ja laukaisut »Käsimerkit »Toimitsijatehtävien toimenkuvat Suomen Jääkiekkoliitto4

5 5 Toimitsijatehtävät ovat osa ottelutapahtumaa -Hyvän toimitsijan tunnusmerkit: Toimiva yhteistyö ja kommunikaatio kollegoiden sekä tuomariston kanssa Oman osa-alueen hyvä tietotaito (säännöt, ohjeet ja toimintamallit) Oikea asenne eli ”ammattiylpeys”  ONNISTUNUT OTTELUTAPAHTUMA! Pelipäivä on juhlapäivä pelaajille ja sitä sen tulisi olla myös ottelun toimitsijoille ! Toiminnan tarkoituksena on palvella ensisijaisesti peliä sekä ottelua seuraavia tahoja

6 TOIMITSIJAN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET 29.09.20116Suomen Jääkiekkoliitto - Erotuomarikoulutus

7 7 Vastuut ja velvollisuudet Toimitsija on AINA puolueeton Osaa säännöt Tulee ajoissa otteluun Toimii otteluissa puolueettomasti ja sääntöjen mukaan Osallistuu nimettyihin koulutustilaisuuksiin Hoitaa nimetyt ottelut toimitsijana On ottelun virallinen toimitsija ja toimii sen mukaisesti –Muiden suorituksia ei arvostella julkisesti, ei kasvokkain eikä myöskään somessa! 7Suomen Jääkiekkoliitto

8 Tietokoneet ovat vain tilasto-ohjelmien käyttöön Puhelin on vain kirjurin ja tilastojen käytössä Toimitsijatehtävissä ei käytetä pelin aikana SOME-maailmaa (facebook, twitter, snapchat, whatsapp, pokemon, instagram) Toimitsija edustaa kerhoa sekä tehtävissä että vapaa-ajalla –Tiedottaminen ja kommentointi otteluista kuuluu nimetyille henkilöille. –Vain neutraalia kommentteja tai ”en kommentoi” VEDONLYÖNTI omista otteluista kielletty SOME KÄYTTÄYTYMINEN Suomen Jääkiekkoliitto8

9 OTTELUUN VALMISTAUTUMINEN 29.09.20119Suomen Jääkiekkoliitto - Erotuomarikoulutus

10 Ole ajoissa paikalla, tehtävästä riippuen Pukeutuminen - EI seura-asussa toimitsijatehtäviin (puolueettomuus) - Huomioi olosuhteet, pukeudu lämpimästi Varusteet (tehtävästä riippuen) - Kynä, paperia, viivotin, sekuntikello ja pilli Ole aktiivinen: Älä oleta kaiken olevan valmista, tai että ”kuuluisa joku muu” hoitaa kaiken Tarkista, että toimintaympäristösi on kunnossa (esim. laitteistot ja paperit) Avusta muita tarvittaessa, jos olet jo valmis Suomen Jääkiekkoliitto10

11 KILPAILUSÄÄNNÖT 7.6.2. Ottelun järjestäminen Alkoholi ja tupakkavalmisteita koskevat säännöt ”Tupakkavalmisteiden (mm. nuuska) ja alkoholituotteiden käyttö pelaajille ja toimitsijoille tarkoitetuissa tiloissa on kielletty” Ei tulkinnanvaraa! 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto11

12 Toimitsija-aitio 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto12

13 Suomen Jääkiekkoliitto13 Jokaisessa ottelussa tehdään vähintään seuraavat toimitsijatehtävät –Pöytäkirja, sarjakohtaisesti sähköinen tai manuaalinen –Pelikellon käyttäjä –Kuulutus –Rangaistusaition valvojat Lisäksi Liigassa, Mestiksessä ja Nuorten SM-liigassa –Sähköinen laukauskartta ja aloitustilastointi –Peliajan seurannat Ottelun toimihenkilöt ja tehtävät

14 Toimitsijatehtävien vaatimukset eri sarjoissa Suomen Jääkiekkoliitto14 TEHTÄVÄLYHCHLLIIGAMESTISNSMLSS 1. RESULTS MANAGER - Toimitsija esimiesRM - TEKK 2. TULOSPALVELUVASTAAVA = TITU (kirjuri)TPVKKKKK 3. TULOSTAULUN HOITAJAATKKKKSS 4. PÄÄKELLON KÄYTTÄJÄKL1KKKSS 5. KÄSIKELLO, KONTROLLIKELLOKL2KKSSS 6. RANGAISTUSAITION HOITAJA (2HLÖ)RAHKKKSS 7. KUULUTTAJAKUUSSSSS Taulukko, josta ilmenee toimitsijatarve eri tehtäviin. K = tuomarikortillinen henkilö on pakollinen S = Seura voi nimetä oman toimitsijansa, mutta voi myös tilata sen paikalliselta ET-kerholta. Huom. NSML ottelussa oltava TPV:n lisäksi toinen kortillinen toimitsija. TOIMITSIJA-AITION TOIMITSIJAT RAHKL2KL1ATKTPVKUURAHRM / TE

15 TILASTOINTI-OSASTON TOIMITSIJAT PASNLKLLPA Suomen Jääkiekkoliitto15 TEHTÄVÄLYHCHLLIIGAMESTISNSML 8..LAUKAISUKARTTALK KSS 9. LAUKAUSTEN LASKIJALLKK-- 10. PELIAJAN SEURANTA ( 2 HLÖÄ)PA KSS 11. SYÖTTÄJIEN NIMEÄJÄSN K--

16 Suomen Jääkiekkoliitto16 TiTu / KIRJURI

17 Suomen Jääkiekkoliitto17 On toimitsijoiden esimies Täyttää pöytäkirjan siihen kuntoon, että se vastaa pelin kulkua ja tuomaristo voi sen hyväksyä Ottelun jälkeen on aina oltava pöytäkirja KIRJURIN / TITUN TEHTÄVÄT

18 Vastaanottaa joukkuuenjohtajilta allekirjoitetut ottelukokoonpanot Kirjaa ottelutapahtumat pöytäkirjaan Kirjaa päättymisajan, yleisömäärän sekä mv-torjunnat Hyväksyttää pöytäkirjan tuomareilla (allekirjoitus) TiTua käytettäessä –vahvistaa ottelun lopputuloksen –kun tuomarit ovat hyväksyneet pöytäkirjan päivittää tilastot ja sulkee ohjelman Kopioi ja toimittaa pöytäkirjan joukkueille sekä tuomareille Antaa alkuperäiset kokoonpanot ja pöytäkirjan kotijoukkueen säilytettäväksi Suomen Jääkiekkoliitto18 KIRJURIN / TITUN TEHTÄVÄT

19 Suomen Jääkiekkoliitto19 SJL:n tulospalveluohjeet löytyvät: http://www.finhockey.fi/tulospalvelu/tulospalvelun_ohjeet/ 1.Tulospalveluohje kaudelle 2016-1017 (1 tiedosto) 2.Toimitsijoiden ohjeet (6 tiedostoa) 3.Tulospalveluohjelmien käyttöohjeet (3 tiedostoa) –Mm. selkeä ja yksityiskohtainen TiTun käyttöohje Tulospalvelun ohjeet

20 Suomen Jääkiekkoliitto 201420 Kuuluttaja 12.11.2016

21 Suomen Jääkiekkoliitto21 Tutustu ennen peliä kokoonpanoon, joukkueiden virallinen nimi, pelaajanimet, tuomaristo sekä sarjataso / lohko Toivota yleisö ja vierasjoukkue tervetulleeksi Kuuluta sarjataso ja joukkueiden kokoonpanot –Aloituskentälliset kuulutetaan sarjakohtaisesti Kuuluta ottelun viralliset tapahtumat –maalintekijä ja syöttäjät –rangaistukset ja rangaistusten päättymiset –aikalisät ja erien viimeiset minuutit –tuomarin määräämät muut kuulutukset Mikäli pöytäkirjamerkintöjä joudutaan korjaamaan tai täydentämään, muutokset on kuulutettava Kuuluttaja

22 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto22 Jos molemmille joukkueille tuomitaan yhtä aikaa rangaistus, kuuluta vierasjoukkueen saamat ensin Kuulutus ja musiikin soittaminen aikalisän aikana on kielletty samoin jos kentällä on loukkaantunut pelaaja Mainosten kuuluttaminen pelin käydessä on kielletty Kuulutusohjeet löytyvät tuomarialueen toimitsija-osiosta http://tuomari.ning.com http://tuomari.ning.com Kuulutusohjeita

23 Suomen Jääkiekkoliitto 201423 Pelikellon käyttäjä Ajanottaja Tulostaulunhoitaja ATK 12.11.2016

24 Suomen Jääkiekkoliitto24 AJANOTTAJA / TULOSTAULUNHOITAJA Saavu paikalle ajoissa! Varmista ENNEN ottelua kyseisen kellon käyttöohjeista oikeat syöttö- ja korjaustoimenpiteet: - Maalit - 2+2min, = Kelloon 4 min jos mahdollista - 5+2. -Peliajan ja rangaistusten korjaaminen -Maalivahdin rangaistukset Ole huolellinen asetusten syötössä! - Erän pituus - Erätauon pituus - Kellon käyntisuunta

25 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto25 Käynnistää kellon, kun kiekko putoaa jäähän Pysäyttää kellon, kun tuomarin pilli soi Syöttää maalit tulostaululle Jos mahdollista, myös tekijän ja syöttäjän Syöttää taululle ne rangaistukset, joiden pitää näkyä kellossa –Kumoutuvia ei syötetä Ylivoimamaalin jälkeen poistaa oikean rangaistuksen Kertoo kuuluttajalle erän viimeisen minuutin alkamisesta Käynnistää erätaukokellon Ilmoittaa joukkueille erätauon päättymisestä AJANOTTAJA / TULOSTAULUNHOITAJA

26 Suomen Jääkiekkoliitto 201426 Rangaistusaition valvoja 12.11.2016

27 Suomen Jääkiekkoliitto27 Huolehtii, että rangaistut pelaajat pääsevät oikeassa järjestyksessä oikea-aikaisesti takaisin peliin Osaa sääntökirjan rangaistusesimerkit Luetteloi kaikki rangaistukset Merkitsee ylös niiden alkamis- ja päättymisajat On koko ajan selvillä rangaistusten kulusta ja siirrettyjen rangaistusten alkamisesta Kuka pääsee pois vastustajan maalista Laskee oman pelipäänsä torjunnat tarvittaessa RANGAISTUSAITION VALVOJA

28 MAALIVAHTIEN TORJUNNAT PÄÄSÄÄNTÖ: Maalivahdin torjumaksi laukaukseksi lasketaan laukaus, joka olisi mennyt maaliin, ellei sitä olisi torjuttu. EI OLE TORJUNTA: Kiekko meni maaliin Maalivahti pysäyttää kiekon maalin sivulla tai takana Maalivahti peittää kiekon, joka on menossa maalin edestä ohi esim. syötönkatkaisu. Kiekko osuu matkalla pelaajaan ja kimpoaa ohi maalin 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto28

29 Suomen Jääkiekkoliitto29 RANGAISTUKSET

30 Pieni rangaistus = 2 minuuttia –Pelaaja kahdeksi minuutiksi rangaistusaitioon –Joukkue pelaa vajaalukuisena kaksi minuuttia Joukkuerangaistus (JR) = 2 minuuttia –Pelin katkaisuhetkellä jäällä ollut pelaaja rangaistusaitioon kahdeksi minuutiksi. (ei E-jun) –Joukkue pelaa vajaalukuisena 2 minuuttia Suomen Jääkiekkoliitto30 Rangaistustyyppejä 1/4

31 Iso rangaistus = 5 min –lisäksi tuomitaan aina myös pelirangaistus (PR) –PR:n syy sama kuin 5min rangaistuksen syy –L-sarake merkintä PR Ison rangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta  Sijainen rangaistusaitioon Joukkue pelaa vajaalukuisena 5 minuuttia –poikkeus: E-jun ja harrastesarjat, ei sijaiskärsijää. Jos kumoutuva, sijaista ei tarvita Rangaistustyyppejä 2/4 Suomen Jääkiekkoliitto31

32 PELIRANGAISTUS (PR) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan pelirangaistus, poistetaan ottelusta Ei aiheuta joukkueelle vajaalukuisuutta Merkitään pöytäkirjaan –Minuuttisarakkeeseen 20 –päättymisaika on pelin päättymisaika –Syy nro 1 tai rikkeen mukaan –L-sarake PR Tuomari raportoi AINA kurinpitäjälle Rangaistustyyppejä 3/4 Suomen Jääkiekkoliitto32

33 Ottelurangaistus (OR) on 25 min –mutta pöytäkirjaan se merkitään päättyväksi 5 minuutin kuluttua –min-sarakkeeseen OR –syykoodi rikkeen mukainen esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 / HUI –sijainen rangaistusaitioon jos kumoutuva, sijaista ei tarvita –j oukkue pelaa vajaalukuisena 5 minuuttia Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan ottelurangaistus, poistetaan ottelusta Tuomari raportoi ottelurangaistukset AINA kurinpitäjälle Rangaistustyyppejä 4/4 Suomen Jääkiekkoliitto33

34 Pieni käytösrangaistus: 2 min. Syykoodi 1 Käytösrangaistus: 10 min. Syykoodi 1, L-sarake KR Pelirangaistus: 20 min. Syykoodi 1, L-sarake PR 2 ja 10min: Syy rikkeen mukaan, L-sarake merkintä KR Epäurh.käytös (10 min / 20 min) on henkilökohtainen –ei aiheuta joukkueelle vajaalukuisuutta –käytösrangaistuksen (10 min) saanut pelaaja rangaistusaitioon kymmeneksi minuutiksi Pääsee pois rangaistuksen päättymisen jälkeisellä katkolla Maalivahdin 10 min rangaistuksen kärsii jäällä ollut pelaaja EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS Suomen Jääkiekkoliitto34

35 Ensimmäisen käytösrangaistuksen saanut pelaaja (tai maalivahdin sijainen) rangaistusaitioon kymmeneksi minuutiksi Mikäli pelaaja saa samassa ottelussa toisen käytösrangaistuksen –se muuttuu pelirangaistukseksi (PR) ja pöytäkirjaan merkitään 20 min –pelaaja poistetaan ottelusta Vaikka molemmat käytösrangaistukset on saatu samalla katkolla, niin ne merkitään kumpikin erikseen pöytäkirjaan Pelaaja saa kaksi käytösrangaistusta samassa ottelussa Suomen Jääkiekkoliitto35 Saa:Kär:Min:Syy:L:Aika:Alkaa:Loppui: 682PKT19:25 21:25 6610PKTKR19:2521:2531:25 6620KAYPR19:2531:2560:00

36 Pöytäkirjan syykoodit Syykoodiluettelo on päivitetty viime kaudella. Rangaistukset merkitään sen säännön alle, johon tehty rike kuuluu 58 syytä = sääntökirjan rangaistusotsikoinnin mukaisesti = myös sääntönumero 12.11.2016Suomen Jääkiekkoliitto 201636 #RangaistusEnglishLyh.Abbrev.Sääntö# 1Epäurheilijamainen käytösUnsportsmanlike ConductKAYUN-SP168 2PilkkaaminenTauntingPILTAUNT163 3TappeluFightingTAPFIGHT141 4 Hiuksista, kypärästä tai Pulling Hair, Helmet, CageVETPULL156 kasvosuojuksesta vetäminen 5JalkapyyhkäisySlew-footingJALSLEW160 6Pelin viivyttäminen - varusteiden korjausDelay of Game - Adjustment of EquipmentVIIDELAY129 7LaitataklausBoardingLTKBOARD119 SÄÄNTÖ 168 – EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS SÄÄNTÖ 163 – PILKKAAMINEN SÄÄNTÖ 141 – TAPPELU SÄÄNTÖ 156 – HIUKSISTA, KYPÄRÄSTÄ TAI KASVOSUOJUKSESTA VETÄMINEN

37 Suomen Jääkiekkoliitto37 Samanaikaiset rangaistukset Kun samalla pelikatkolla kummankin joukkueen pelaajille tuomitaan yhtä monta ja yhtä pitkää rangaistusta ne ovat samanaikaisia rangaistuksia –pyritään kumoamaan mahdollisimman paljon –rangaistut pelaajat menevät rangaistusaitoon, mutta heidät korvataan jäällä välittömästi (eli ei aiheuta vajaalukuisuutta) Kumoutuvaa rangaistusta istuva pelaaja palaa peliin rangaistuksen päättymisen jälkeisellä katkolla SÄÄNTÖÖN ON AINOASTAAN YKSI POIKKEUS –Rangaistuksia EI kumota, jos 5 – 5 miehityksellä pelattaessa kummallekin joukkueelle tuomitaan VAIN yhdet 2 min rangaistukset Ne menevät AINA kelloon eivät pääty esim. myöhemmin syntyneen ylivoiman aikana tehdyn YV-maalin johdosta

38 TOIMITSIJAN EETTISET PERIAATTEET

39 39 EETTISET PERIAATTEET –Oikeudenmukaisuus –Rehellisyys –Puolueettomuus –Riippumattomuus –Vastuullisuus –Avoimuus –Suvaitsevuus 39Suomen Jääkiekkoliitto

40 www.finhockey.fi –Tulospalvelu - Tulospalvelu ohjeet www.finhockey.fi –Tuomarit – Erotuomarialue ( http://tuomari.ning.com ) http://tuomari.ning.com Säännöt ja ohjeet -Sääntökirja, Kilpailusäännöt, Erotuomarin ohjekirja, sekä muuta sääntöasiaa Suomen Jääkiekkoliitto40 LISÄTIETOA LÖYTYY