Esitys aiheesta: "Seuratoimitsijakoulutus"— Esityksen transkriptio:

YLEISTÄ Suomen Jääkiekkoliitto

4 Suomen Jääkiekkoliitto - Erotuomarikoulutus
TOIMITSIJAN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET Suomen Jääkiekkoliitto - Erotuomarikoulutus 4 4

5 Suomen Jääkiekkoliitto
Vastuut ja velvollisuudet Toimitsija on AINA puolueeton Osaa säännöt Tulee ajoissa otteluun Toimii otteluissa puolueettomasti ja sääntöjen mukaan Suomen Jääkiekkoliitto 5 5 5

6 OTTELUUN VALMISTAUTUMINEN
Suomen Jääkiekkoliitto - Erotuomarikoulutus 6 6

7 Suomen Jääkiekkoliitto
Ole ajoissa paikalla, tehtävästä riippuen Pukeutuminen - EI seura-asussa toimitsijatehtäviin (puolueettomuus) - Huomioi olosuhteet, pukeudu lämpimästi Varusteet (tehtävästä riippuen) - Kynä, paperia, viivotin, sekuntikello ja pilli Ole aktiivinen: Älä oleta kaiken olevan valmista, tai että ”kuuluisa joku muu” hoitaa kaiken Tarkista, että toimintaympäristösi on kunnossa (esim. laitteistot ja paperit) Avusta muita tarvittaessa, jos olet jo valmis Suomen Jääkiekkoliitto

8 Suomen Jääkiekkoliitto
KILPAILUSÄÄNNÖT Ottelun järjestäminen Alkoholi ja tupakkavalmisteita koskevat säännöt ”Tupakkavalmisteiden (mm. nuuska) ja alkoholituotteiden käyttö pelaajille ja toimitsijoille tarkoitetuissa tiloissa on kielletty” Ei tulkinnanvaraa! Suomen Jääkiekkoliitto

9 Suomen Jääkiekkoliitto
Toimitsija-aitio Suomen Jääkiekkoliitto

10 Suomen Jääkiekkoliitto
Ottelun toimihenkilöt ja tehtävät Jokaisessa ottelussa tehdään vähintään seuraavat toimitsijatehtävät Pöytäkirja, sarjakohtaisesti sähköinen tai manuaalinen Pelikellon käyttäjä Kuulutus Rangaistusaition valvojat Lisäksi Liigassa, Mestiksessä ja Nuorten SM-liigassa Sähköinen laukauskartta ja aloitustilastointi Peliajan seurannat Suomen Jääkiekkoliitto

11 Toimitsijatehtävien vaatimukset eri sarjoissa
Taulukko, josta ilmenee toimitsijatarve eri tehtäviin. K = tuomarikortillinen henkilö on pakollinen S = Seura voi nimetä oman toimitsijansa, mutta voi myös tilata sen paikalliselta ET-kerholta. TOIMITSIJA-AITION TOIMITSIJAT RAH KL2 KL1 ATK TPV KUU RM / TE TEHTÄVÄ LYH CHL LIIGA MESTIS NSML SS 1. RESULTS MANAGER - Toimitsija esimies RM - TE K 2. TULOSPALVELUVASTAAVA = TITU (kirjuri) TPV 3. TULOSTAULUN HOITAJA ATK S 4. PÄÄKELLON KÄYTTÄJÄ KL1 5. KÄSIKELLO, KONTROLLIKELLO KL2 6. RANGAISTUSAITION HOITAJA (2HLÖ) RAH 7. KUULUTTAJA KUU Huom. NSML ottelussa oltava TPV:n lisäksi toinen kortillinen toimitsija. Suomen Jääkiekkoliitto

12 TILASTOINTI-OSASTON TOIMITSIJAT
PA SN LK LL TEHTÄVÄ LYH CHL LIIGA MESTIS NSML 8..LAUKAISUKARTTA LK K S 9. LAUKAUSTEN LASKIJA LL - 10. PELIAJAN SEURANTA ( 2 HLÖÄ) PA 11. SYÖTTÄJIEN NIMEÄJÄ SN Suomen Jääkiekkoliitto

13 Suomen Jääkiekkoliitto
TiTu / KIRJURI Suomen Jääkiekkoliitto

14 KIRJURIN / TITUN TEHTÄVÄT
On toimitsijoiden esimies Täyttää pöytäkirjan siihen kuntoon, että se vastaa pelin kulkua ja tuomaristo voi sen hyväksyä Ottelun jälkeen on aina oltava pöytäkirja Suomen Jääkiekkoliitto

15 KIRJURIN / TITUN TEHTÄVÄT
Vastaanottaa joukkueenjohtajilta allekirjoitetut ottelukokoonpanot Kirjaa ottelutapahtumat pöytäkirjaan Kirjaa päättymisajan, yleisömäärän sekä mv-torjunnat Hyväksyttää pöytäkirjan tuomareilla (allekirjoitus) TiTua käytettäessä vahvistaa ottelun lopputuloksen kun tuomarit ovat hyväksyneet pöytäkirjan päivittää tilastot ja sulkee ohjelman Kopioi ja toimittaa pöytäkirjan joukkueille sekä tuomareille Antaa alkuperäiset kokoonpanot ja pöytäkirjan kotijoukkueen säilytettäväksi Suomen Jääkiekkoliitto

16 Suomen Jääkiekkoliitto
Tulospalvelun ohjeet SJL:n tulospalveluohjeet löytyvät: Tulospalveluohje kaudelle (1 tiedosto) Toimitsijoiden ohjeet (6 tiedostoa) Tulospalveluohjelmien käyttöohjeet (3 tiedostoa) Mm. selkeä ja yksityiskohtainen TiTun käyttöohje Suomen Jääkiekkoliitto

17 Suomen Jääkiekkoliitto 2014
Kuuluttaja Suomen Jääkiekkoliitto 2014

18 Suomen Jääkiekkoliitto
Kuuluttaja Tutustu ennen peliä kokoonpanoon, joukkueiden virallinen nimi, pelaajanimet, tuomaristo sekä sarjataso / lohko Toivota yleisö ja vierasjoukkue tervetulleeksi Kuuluta sarjataso ja joukkueiden kokoonpanot Aloituskentälliset kuulutetaan sarjakohtaisesti Kuuluta ottelun viralliset tapahtumat maalintekijä ja syöttäjät rangaistukset ja rangaistusten päättymiset aikalisät ja erien viimeiset minuutit tuomarin määräämät muut kuulutukset Mikäli pöytäkirjamerkintöjä joudutaan korjaamaan tai täydentämään, muutokset on kuulutettava Suomen Jääkiekkoliitto

19 Suomen Jääkiekkoliitto
Kuulutusohjeita Jos molemmille joukkueille tuomitaan yhtä aikaa rangaistus, kuuluta vierasjoukkueen saamat ensin Kuulutus ja musiikin soittaminen aikalisän aikana on kielletty samoin jos kentällä on loukkaantunut pelaaja Mainosten kuuluttaminen pelin käydessä on kielletty Kuulutusohjeet löytyvät tuomarialueen toimitsija-osiosta Suomen Jääkiekkoliitto

20 Suomen Jääkiekkoliitto 2014
Pelikellon käyttäjä Suomen Jääkiekkoliitto 2014

21 Suomen Jääkiekkoliitto
AJANOTTAJA / TULOSTAULUNHOITAJA Saavu paikalle ajoissa! Varmista ENNEN ottelua kyseisen kellon käyttöohjeista oikeat syöttö- ja korjaustoimenpiteet: - Maalit min, = Kelloon 4 min jos mahdollista Peliajan ja rangaistusten korjaaminen Maalivahdin rangaistukset Ole huolellinen asetusten syötössä! - Erän pituus - Erätauon pituus - Kellon käyntisuunta Suomen Jääkiekkoliitto

22 Suomen Jääkiekkoliitto
AJANOTTAJA / TULOSTAULUNHOITAJA Käynnistää kellon, kun kiekko putoaa jäähän Pysäyttää kellon, kun tuomarin pilli soi Syöttää maalit tulostaululle Jos mahdollista, myös tekijän ja syöttäjän Syöttää taululle ne rangaistukset, joiden pitää näkyä kellossa Kumoutuvia ei syötetä Ylivoimamaalin jälkeen poistaa oikean rangaistuksen Kertoo kuuluttajalle erän viimeisen minuutin alkamisesta Käynnistää erätaukokellon Ilmoittaa joukkueille erätauon päättymisestä Suomen Jääkiekkoliitto

23 Suomen Jääkiekkoliitto 2014
Rangaistusaition valvoja Suomen Jääkiekkoliitto 2014

24 Suomen Jääkiekkoliitto
RANGAISTUSAITION VALVOJA Huolehtii, että rangaistut pelaajat pääsevät oikeassa järjestyksessä oikea-aikaisesti takaisin peliin Osaa sääntökirjan rangaistusesimerkit Luetteloi kaikki rangaistukset Merkitsee ylös niiden alkamis- ja päättymisajat On koko ajan selvillä rangaistusten kulusta ja siirrettyjen rangaistusten alkamisesta Kuka pääsee pois vastustajan maalista Laskee oman pelipäänsä torjunnat tarvittaessa Suomen Jääkiekkoliitto

25 MAALIVAHTIEN TORJUNNAT
PÄÄSÄÄNTÖ: Maalivahdin torjumaksi laukaukseksi lasketaan laukaus, joka olisi mennyt maaliin, ellei sitä olisi torjuttu. EI OLE TORJUNTA: Kiekko meni maaliin Maalivahti pysäyttää kiekon maalin sivulla tai takana Maalivahti peittää kiekon, joka on menossa maalin edestä ohi esim. syötönkatkaisu. Kiekko osuu matkalla pelaajaan ja kimpoaa ohi maalin Suomen Jääkiekkoliitto

26 Suomen Jääkiekkoliitto
RANGAISTUKSET Suomen Jääkiekkoliitto

27 Suomen Jääkiekkoliitto
Rangaistustyyppejä 1/4 Pieni rangaistus = 2 minuuttia Pelaaja kahdeksi minuutiksi rangaistusaitioon Joukkue pelaa ”vajaalla” kaksi minuuttia Joukkuerangaistus (JR) = 2 minuuttia Pelin katkaisuhetkellä jäällä ollut pelaaja rangaistusaitioon kahdeksi minuutiksi. (ei E-jun) Joukkue pelaa ”vajaalla” 2 minuuttia Suomen Jääkiekkoliitto

28 Suomen Jääkiekkoliitto
Rangaistustyyppejä 2/4 Iso rangaistus = 5 min lisäksi tuomitaan aina myös pelirangaistus (PR) PR:n syy sama kuin 5min rangaistuksen syy L-sarake merkintä PR Ison rangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta  Sijainen rangaistusaitioon Joukkue pelaa vajaalukuisena 5 minuuttia poikkeus: E-jun ja harrastesarjat, ei sijaiskärsijää. Jos kumoutuva, sijaista ei tarvita Suomen Jääkiekkoliitto

29 Suomen Jääkiekkoliitto
Rangaistustyyppejä 3/4 PELIRANGAISTUS (PR) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan pelirangaistus, poistetaan ottelusta Ei aiheuta joukkueelle vajaalukuisuutta Merkitään pöytäkirjaan Minuuttisarakkeeseen 20 päättymisaika on pelin päättymisaika Syy nro 1 tai rikkeen mukaan L-sarake PR Tuomari raportoi AINA kurinpitäjälle Suomen Jääkiekkoliitto

30 Suomen Jääkiekkoliitto
Rangaistustyyppejä 4/4 Ottelurangaistus (OR) on 25 min mutta pöytäkirjaan se merkitään päättyväksi 5 minuutin kuluttua min-sarakkeeseen OR syykoodi rikkeen mukainen esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 / HUI sijainen rangaistusaitioon jos kumoutuva, sijaista ei tarvita joukkue pelaa vajaalukuisena 5 minuuttia Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö, jolle tuomitaan ottelurangaistus, poistetaan ottelusta Tuomari raportoi ottelurangaistukset AINA kurinpitäjälle Suomen Jääkiekkoliitto

31 EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS
Pieni käytösrangaistus: 2 min. Syykoodi 1 Käytösrangaistus: 10 min. Syykoodi 1, L-sarake KR Pelirangaistus: min. Syykoodi 1, L-sarake PR 2 ja 10min: Syy rikkeen mukaan, L-sarake merkintä KR Epäurh.käytös (10 min / 20 min) on henkilökohtainen ei aiheuta joukkueelle vajaalukuisuutta käytösrangaistuksen (10 min) saanut pelaaja rangaistusaitioon kymmeneksi minuutiksi Pääsee pois rangaistuksen päättymisen jälkeisellä katkolla Maalivahdin 10 min rangaistuksen kärsii jäällä ollut pelaaja Suomen Jääkiekkoliitto

32 Pelaaja saa kaksi käytösrangaistusta samassa ottelussa
Ensimmäisen käytösrangaistuksen saanut pelaaja (tai maalivahdin sijainen) rangaistusaitioon kymmeneksi minuutiksi Mikäli pelaaja saa samassa ottelussa toisen käytösrangaistuksen se muuttuu pelirangaistukseksi (PR) ja pöytäkirjaan merkitään 20 min pelaaja poistetaan ottelusta Vaikka molemmat käytösrangaistukset on saatu samalla katkolla, niin ne merkitään kumpikin erikseen pöytäkirjaan Saa: Kär: Min: Syy: L: Aika: Alkaa: Loppui: 6 8 2 PKT 19:25 21:25 10 KR 31:25 20 KAY PR 60:00 Suomen Jääkiekkoliitto

33 Pöytäkirjan syykoodit
Syykoodiluettelo on päivitetty viime kaudella. Rangaistukset merkitään sen säännön alle, johon tehty rike kuuluu 58 syytä = sääntökirjan rangaistusotsikoinnin mukaisesti = myös sääntönumero # Rangaistus English Lyh. Abbrev. Sääntö# 1 Epäurheilijamainen käytös Unsportsmanlike Conduct KAY UN-SP 168 2 Pilkkaaminen Taunting PIL TAUNT 163 3 Tappelu Fighting TAP FIGHT 141 4 Hiuksista, kypärästä tai Pulling Hair, Helmet, Cage VET PULL 156 kasvosuojuksesta vetäminen 5 Jalkapyyhkäisy Slew-footing JAL SLEW 160 6 Pelin viivyttäminen - varusteiden korjaus Delay of Game - Adjustment of Equipment VII DELAY 129 7 Laitataklaus Boarding LTK BOARD 119 SÄÄNTÖ 168 – EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS SÄÄNTÖ 163 – PILKKAAMINEN SÄÄNTÖ 141 – TAPPELU SÄÄNTÖ 156 – HIUKSISTA, KYPÄRÄSTÄ TAI KASVOSUOJUKSESTA VETÄMINEN Suomen Jääkiekkoliitto 2016

34 Samanaikaiset rangaistukset
Kun samalla pelikatkolla kummankin joukkueen pelaajille tuomitaan yhtä monta ja yhtä pitkää rangaistusta ne ovat samanaikaisia rangaistuksia pyritään kumoamaan mahdollisimman paljon rangaistut pelaajat menevät rangaistusaitoon, mutta heidät korvataan jäällä välittömästi (eli ei aiheuta vajaalukuisuutta) Kumoutuvaa rangaistusta istuva pelaaja palaa peliin rangaistuksen päättymisen jälkeisellä katkolla SÄÄNTÖÖN ON AINOASTAAN YKSI POIKKEUS Rangaistuksia EI kumota, jos 5 – 5 miehityksellä pelattaessa kummallekin joukkueelle tuomitaan VAIN yhdet 2 min rangaistukset Ne menevät AINA kelloon eivät pääty esim. myöhemmin syntyneen ylivoiman aikana tehdyn YV-maalin johdosta Suomen Jääkiekkoliitto

35 TOIMITSIJAN EETTISET PERIAATTEET
35

36 Suomen Jääkiekkoliitto
EETTISET PERIAATTEET Oikeudenmukaisuus Rehellisyys Puolueettomuus Riippumattomuus Vastuullisuus Avoimuus Suvaitsevuus Tavoite: Tiedostaa tuomarin eettiset periaatteet. Opetustapa: käydään läpi jokainen kohta hyvin lyhyesti Etätehtävä: annetaan tehtäväksi lukea aineisto oheisesta linkistä: Eettiset periaatteet ppt esitys linkki: Aika n. 5 min. Suomen Jääkiekkoliitto 36 36 36

37 Suomen Jääkiekkoliitto
LISÄTIETOA LÖYTYY Tulospalvelu - Tulospalvelu ohjeet Tuomarit – Erotuomarialue Säännöt ja ohjeet Sääntökirja, Kilpailusäännöt, Erotuomarin ohjekirja, sekä muuta sääntöasiaa Suomen Jääkiekkoliitto