Suorituskyvyn seuranta. Harjoitustilan seuranta unimäärän ja unenlaadun tarkkailua KOP-projektin yhteydessä osa urheilijoista toteutti unimäärän ja unenlaadun.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Advertisements

TT-VOLLEYN JOUKKUEIDEN ja HARJOITUSRYHMIEN OHJESÄÄNNÖT HARJOITUKSIA, PELEJÄ JA TURNAUKSIA VARTEN.
Pilvipalvelut - Hyödyt ja haasteet Vesa Lappalainen Tietotekniikan laitos.
Korkeanpaikanharjoittelun jälkeen
Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Taitojen johdonmukaista, systemaattista, pitkäjänteistä opettelua ja harjoittelua. Fyysiset taidot Psyykkiset taidot Ainakin taitolajeissa psyykkinen.
Finska Simförbundet rf.
Univaje.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Estemenetelmät.
Yksilön kehitysohjelma KAUSI 2014 ©2012 VJS. Kenelle?  Seuran lahjakkaimmat ja potentiaalisimmat – syntyneet pelaajat.
VALMENNUSJÄRJESTELMÄ
METSÄNUUDISTAMINEN JUKKA-PEKKA VAPANIEMI
Isi tuli! Vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä
Internet ja ehkäisevä päihdetyö
Ikääntyminen ja vanhuus
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.

Kasvaurheilijaksi.fi.
kasvaurheilijaksi.fi Urheilijan elämäntapa testissä
CHEERLEADING Tiina Määttä.
Pilvipalvelut - Hyödyt ja haasteet Vesa Lappalainen Tietotekniikan laitos.
Pesäpallon Historia ja Kilpailutoiminta
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Lasten vaikutus äidin palkkaan Perhevapaiden palkkavaikutukset -seminaari Jenni Kellokumpu.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
NAISEN ITSETUNTO.
Lasten suusta.
CxO Mentor Oy. Kyselytutkimus Vastauksia 36 kpl Vastaajat aikuisia, yksi 16-vuotias mukana Mukana seuran toiminnassa: – 1-3 v (7 hlö) – 4-9 v (21 hlö)
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Hanke: Korkeanpaikan harjoittelukulttuurin kehittämishanke.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Vuorovesi.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
JOUKKUEJELPPI Harjoittelukulttuurin kehittäminen Mäntyharjun Virkistyksessä.
Pilvipalvelut - Hyödyt ja haasteet Vesa Lappalainen Tietotekniikan laitos.
Tulot ja palkat. Tulonsaajat sukupuolen ja iän mukaan Helsingissä Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus, Veronalaiset.
Diabetes.
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
NuPS T03 Pelaajapalaveri Joukkueen NuPS T03 pelaajat
Näkemyksiä nuorten voimaharjoittelusta Yläasteelta - lukioon Erik Piispa Suomen Valmentajat ry Fysiikkavalmentaja.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Pohjoismaiset sukupuolisilmälasit käytännössä SUKUPUOLINÄKÖKULMAN VALTAVIRTAISTAMINEN POHJOISMAIDEN MINISTERINEUVOSTOSSA.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Vanhempainilta AKRO Ansa kello Asialista 1.Esittäytyminen 2.Treenikuulumiset 3.Ilmoittautuminen, vakuutus, lisenssi 4.Jumppapuvut 5.Aikatauluja.
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
HYVINVOINTI PÄIVÄ! Hyvät työntekijät. Olemme päättäneet johtokunnan kanssa pitää vuosittaisen virkistyspäivän ensikuun alussa. Osallistuminen päivään.
Uusien opiskelijoiden aloitus, lukio
NAISET JA MIEHET TYÖELÄMÄSSÄ
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Ruokaoppia.
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Valmentajakoulutus taso 1 osa 1 Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Viikonlopun aikataulu (alustava) Lauantai 10:00 Avaus ja virittäytyminen 12:00.
MAALIVAHTIPELI ja MAALIVAHTIVALMENNUS
Lähteet: Mark Williams Marko Haverinen Janne Lahtinen
Elina Sillanpää, Matti Munukka, Taina Rantanen
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

Suorituskyvyn seuranta

Harjoitustilan seuranta unimäärän ja unenlaadun tarkkailua KOP-projektin yhteydessä osa urheilijoista toteutti unimäärän ja unenlaadun tarkkailua Lisäksi päivittäiset harjoitusminuutit otettiin yhtenä lukuna huomioon kun arvioitiin urheilijan harjoitustilaa (subjektiivinen tuntemus x harjoitusminuutit)

Happisaturaation seuranta

Yösykeanalyysi

Yksilöllisyys Merenpinnan tasolla ”parhaat” uimarit ovat myös ”parhaita” ohuessa ilmanalassa – suorituskyky merenpinnan tasolla ei ennusta sopeutumista ohueen ilmanalaan Korkeanpaikanharjoittelua ei kannata lähteä toteuttamaan mikäli urheilijoiden harjoitustausta ei ole riittävän vahva ja terveys hyvä Urheilijan iällä ei ole rajoittavaa vaikutusta – sopii myös lapsille ja vanhuksille

Yksilöllisyys Naiset reagoivat hypoksiaan voimakkaammin kuin miehet Myös joitain muita viitteitä naisten ja miesten eroista – naisten pienemmästä maksimaalisen hapenottokyvyn laskusta suhteessa miehiin  löydettävissä kirjallisuudesta, mutta KOP-projektin aikana näitä ei todennettu Mielialan muutoksissa ei ole havaittu eroja ohuessa ilmanalassa suhteessa merenpinnan tasolla tapahtuvaan harjoitteluun Toisille sopii ja toisille ei

Yksilöllisyys

Garvican et al. 2012

Yksilöllisyys Sama urheilija LH-TH / SL Verrokkiryhmään verrattuna LH-TH / SL H=Healty S= Sick / injured 1360m korkeudessa Wachsmuth et al. EJAP 2013

Isona yhteenvetona Optimikorkeus korkeanpaikanharjoittelulle on 2000–2500 m Punasolumassan kasvuun tarvitaan vähintään kolme mieluummin neljä viikkoa Paras aika kilpailla on ensimmäinen viikko tai 2–3 viikon jälkeen Parhaan hyödyn harjoittelusta saa seuraamalla elimistön reaktioita ja suorituskykymuutoksia Punasolumassan kasvu pienentää rautavarastoja = ravintolisän käyttö ennen leiriä, leirin aikana ja leirin jälkeen suositeltavaa

Isona yhteenvetona Valmentajan vastuu ja urheilijan vastuu kokonaisseurannasta! Seurannat hyvä aloittaa ajoissa Urheilijan tulee olla terve ja hyväkuntoinen mennessään korkealle Nesteytys huolehdittava hyvin Kokonaispalautumisesta huolehtiminen – Fysiologinen, neuraalinen kuin mekaaninen taso (esim. Olkapäät) Ortostaattinen ja sykeseuranta ovat tärkeitä

Uimareiden kokemuksia leireiltä ja projektista ”opin harjoittelusta korkeanpaikanleirillä” ”veriarvot paranivat, mutta uinti tuntui puutuneelta 2- 3 viikkoa leirin jälkeen, mikä oli yllätys” ”tuntemukset osittain päinvastaisia kuin oli olettanut” ”ohuessa ilmanalassa pitää huolehtia lihashuollosta vielä paremmin kuin kotona” ”kaikkia mittauksia ei tahtonut muistaa tehdä” ”painon tarkkailu oli hyvä ja jatkoin sitä koko kauden ajan” ”jos useita korkeanpaikanleirejä/12kk niin paikka voisi vaihtua, pari leiriä vielä menee tosi hyvin”

KIITOS!