Terveydenhuolton optimointi – onko se mahdollista? Malin Brännback Professori.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
15. Loogiset operaatiot.
Good Karma = Hyviä Seurauksia
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
Yhtälön ratkaiseminen
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Suomen sairaanhoitajaliitto ry Tehy ry
Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Innovaatiokulttuuri Innovaatio = uudennos
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
VOA-oppimispäiväkirja
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
14 websuunnitteluvinkkiä!
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Rakkaat ystäväni!.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Onko huono päivä??.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Tiistai , klo Turun Ammattikorkeakoulu, Joukahainen OMALLE HUIPULLE.
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
UMF I Luento 1. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
eli raskauden keskeytys
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Trendiyhteenvetoja Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Innovaatioprojekti uusi Positia
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Logican tilannekatsaus ISO20022 XML B2C tili- ja tapahtumaraportoinnista Logica IPS/Financial Services, Finland, Markku Havukainen
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
Eeva Ketola, LT Käypä hoito- päätoimittaja
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Heuristinen arviointi Käyttöliittymäseminaari Jere Salonen.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Sidosryhmät.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Systeemiajattelun yhteenvetoa General System Theory (Bertalanffy) General System Theory (Bertalanffy) Tavoite: yleiset systeemilait Tavoite: yleiset systeemilait.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Potilas – renki vai isäntä
Esityksen transkriptio:

Terveydenhuolton optimointi – onko se mahdollista? Malin Brännback Professori

2 Terveydenhuoltojärjestelmä On varsin kansallinen järjestelmä. EU:n sisällä on yhtä monta järjestelmää kuin maita USA:ssa on n eri järjestelmää – kun tunnet yhden, tunnet vain sen yhden! Meillä pääsääntöisesti julkisen talouden piirissä mutta myös yksityisen –‘Suuri on kustannustehokas ja siksi hyvä!’, kuitenkin –TS( ) ‘Isot lääkäriasemat ovat kalliimpia’ –ja HUS… Jokaisella meillä on SOTU joka antaa meille paljon oikeuksia, joista ovat tulleet meille itsestään selvyyksiä

3 Terveydenhuoltojärjestelmä Helkkarin iso kokonaisuus –KELA, STAKES, Sairaala-piirit, Sairaalat, Terveyskeskukset, vanhainkodit, yksityiset sairaalat ja lääkäri-asemat, apteekit (794) Joillakin järjestelmän osapuolilla on erittäin syvät juuret –toiminnan logiikka on hyvin hyvin vanha –apteekit (1689, mutta todellisuudessa v saakka!) –muutoksien aikaansaaminen voi olla hyvinkin vaikeaa.

4 Mitä uutta? Väestö on saamassa uusia ja hankalia piirteitä –vanhenee –elää liian kauan jolloin se myös sairastuu, ja kun se sairastuu se on usein kroonista – KALLISTA! –meillä on jonoja – ihmiset eivät pääse riittävän nopeasti hoitoon – SE MAKSAA! –meillä on uusia hyvinvointi sairauksia – jollei uusia niin niiden laaja esiintyvyys on uutta – KUKA MAKSAA?

5 Mitä uutta? –Meillä ei edelleenkään ole lääkkeitä kaikkiin sairauksiin – ei vain ole! –Me emme edelleenkään osaa ‘korjata’ kaikkea! –Ihmisen genoomi on valtava määrä tietoa mutta toimivat ratkaisut jotka perustuvat tähän tietoon ei ole vielä….aikaisintaan n. 15 päästä!

6 Mitä uutta? Lääketiede on siirtymässä taudin hoidosta ennaltaehkäisyyn –hyvä ja selvästi halvempi MUTTA –jostain syystä ei haluta tätä resursoida riittävästi –vrt. KELA korvaa vain hoitoa JA –homma on medikalisoitumassa - –ennaltaehkäisevä terapia tai hoitava terapia halutaan kaikin tavoin jättää korvauspiirin ulkopuolelle, vaikka se olisi selvästi tuloksellisempaa ja pitkässä juoksussa sittenkin halvempaa.

7 Lääkekustannukset MUTTA –ihminen tekee myös mitä haluaa – ei välttämättä tottele lääkärin määräystä tai tulee liian myöhään hoitoon, tai … –vain 30% lääkemääräyksistä toteutuu määräysten mukaisesti!!! –7% joutuu turvautumaan sosialiapuun (kuuluu tähän 30%) – MITEN PALJON TÄMÄ 70% MAKSAA YHTEISKUNNALLE??? –Lääkekustannuksista huudetaan koko ajan; sairaala- budjetista lääkkeet muodostavat n. 7-8%

8 A Business System Approach The Core Business The Business System The Extended Enterprise Core Business Core Distributors Direct Suppliers Distribution Channels Extended Business: direct customers customers of my customers suppliers of complementary products and services suppliers of my suppliers The Business System: stakeholders competing organisations with shared product/service attributes or business processes gov’t agencies

9 Ketkä kuuluvat tähän Tänä päivänä, tulevaisuudessa? Miten tämä järjestelmä on muuttumassa ja miten yksilö pärjää siinä muutoksessa Esimerkiksi: –794 apteekkia (yksityisiä) + 16 YA –koulutettua henkilökuntaa –voitaisiinko tällaista verkostoa hyödyntää enemmän

10 Miten OR voisi kontribuoida? Monella tavalla! OR:ssä tunnetusti menetelmällisesti erittäin vahva; –ongelmien/ongelman identifiointi –struktuuria –analyysiä –systemaattisuutta –prosessiosaamista

11 Miten OR voisi kontribuoida? OR voi olla hyvinkin matemaattinen, mutta terveydenhuollossa ongelmat ovat pääsääntöisesti sosiaalisia Ongelmat eivät ole ainoastaan rationaalisia –ne voivat olla hyvinkin hankalia arvovalintoja Keeney, R: Value-focused thinking –täytyy yhdistää OR muiden tieteenalojen kanssa –erittäin hedelmällisiä tuloksia –vaatii kuitenkin hyvä tuntemus terveydenhuollostamme ja terveystalouden keskeiset kohdat olisi oltava hanskassa

12 OR:llä pitäisi olla keskeinen asema Menetelmärikkauden ansiosta OR voisi antaa erittäin paljon –tutkimuksellisesti mutta myös –tarjoamalla ratkaisukeinoja aivan käytännön tasolla OR on erittäin rikas osaamispohja Terveydenhuolto järjestelmämme on uudistusten ja muutosten kesken. Ratkaistaakseen näitä ongelmia tarvitaan validoituja menetelmiä. Ei optimoimaan mutta ratkaisemaan ongelmia järkevästi ja kestävästi.