Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari 26.9.2007 Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Team Finland -henkinen roadshow Venäjällä ja Kiinassa - Laadukkuus - Luotettavuus - Puhtaus - Turvallisuus -
Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
ELINTARVIKEKEHITYKSEN OSAAMISKESKUSOHJELMA Foodwest Oy.
Energiaseminaari eduskunnassa
EU-rahoitus Järjestöpäivä Taneli Tiilikainen.
Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Marjojen tuotekehityksestä ja suuntauksista maailmalla
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
ADEI Kultturivienti ja koulutus Teppo Turkki Johtaja Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituutti IADE
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Kultamarkkinoiden kehitys ja näkymiä WTC –aamuseminaari Eija Salavirta SP/PT-osasto.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Museoliitto, Tampere, KULTTUURIVIENNIN TUKIVERKKO TIEDOTUSVÄYLÄNÄ.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Yrittäjyys ja kilpailukyky
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
ENI CBC –ohjelmakauden mahdollisuudet ENPI CBC –ohjelmien ohjelmakauden päätöstilaisuus Finlandia-talo, Neuvotteleva virkamies Petri.
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
LUT Tuotantotalouden tiedekunta Kolmoisvelkaantuminen ja tuottavuusinnovaatiot Vesa Harmaakorpi, dekaani.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Ostareistako asukasareenat –seminaari
Ympäristökasvatusstrategian työryhmä Ympäristökasvattajan odotukset ja toiveet Jenni Minkkinen Langinkosken lukio
Innova Länsi-Suomen akk
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Suomen Kuntaliiton pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma Kuntaliitto tutkii ja opastaa: selvitykset.
Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC.
Komission ympäristöjalanjälkipilotti Tuore-verkosto Taina Nikula, YM.
INFRA ry Vastuuhenkilö Eija Ehrukainen Ottaa käsiteltäväkseen myös asfalttialan ympäristöasiat Seurataan, vaikutetaan ja ohjeistetaan: Lainsäädännön muutokset.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Laatu ammattikeittiössä
Uudet palvelut (räätälöity): Tomin kommentit Painopiste on kuvassa mielestäni huono, tässä vaiheessa ja tätä ennen pitää panostaa eniten Jos näissä vaiheissa.
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Kiinteän biomassan kestävyyskriteerit- tilannekatsaus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Hanne Siikavirta.
Avoimen tiedon ohjelman viestintäsuunnitelma. Viestinnän periaatteet  Toimintasuunnitelmasta nostetaan tärkeimmät viestintää vaativat toimenpiteet viestintäsuunnitelmaan.
Toiminta-arkkitehtuurin palvelut Outi Tasala
Helsingin energiapäätös 2015 Jouni Tuomisto THL, Kuopio.
Biohajoavat istukkeet
Lähis-opas julkisille keittiöille
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Green Play Erasmus + Sport -hanke
LEED projektityö ohjeet – Porvoo Campus
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
Suoramyynnissä mahdollisuus
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Euromaat kehittyvät epäyhtenäisesti / Euro Countries
Euromaat kehittyvät epäyhtenäisesti / Euro Countries
Esityksen transkriptio:

Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto

Ennakkotietoa Lähikeittiöhankkeen selvityksestä lähiruoan käytöstä julkisen sektorin ammattikeittiöissä. Case Lähiruokaviikot 2007

EkoCentria on ammattikeittiöiden ja oppilaitosten ekoliiketoimintojen sekä ekoviestinnän edistäjä Palvelutoimintaamme ohjaavat kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisuuden periaatteet, esim. sitoutuminen Green Office –järjestelmään PL-ohjelmaan lähi- ja luomuruoan sekä ruokakulttuurin edistämiseen edelläkävijän ja innostajan rooliin Toimimme suomalaisissa, pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa ekokehittäjäverkostoissa

Työkalumme vuonna 2007 Lähikeittiöhanke Portaat luomuun –valmennusohjelma Sakkea kohti –hanke Lähiruokaviikot ja Lähiruokaviesti –hanke Viestintä- ja neuvontapalvelut

MITÄ ON LÄHIRUOKA? ”Omalle maakunnalle / alueelle strategisesti merkittävä, luonnollinen sekä ruokakulttuuriin kuuluva elintarvike, josta valmistettu ruoka nautitaan tuoreena ” Lähikeittiöhanke 2007 Lisää määritelmiä kts.

Lähikeittiöhanke  Tavoitteena tuoreiden ja lyhyen toimitusketjun elintarvikkeiden käytön edistäminen julkisen sektorin ammattikeittiöissä  Toteutus MMM:n tuella  Tuore on mahdollista -miniseminaarit julkisen sektorin elintarvikehankinnoista syksyllä 2007  Selvitys lähi- ja luomutuotteiden käytöstä julkisen sektorin ruokapalveluissa

 Julkisten hankkijoiden tulee näyttää esimerkkiä hankkimalla ympäristövastuullisia tuotteita ja palveluja  Julkiset hankinnat vaikuttavat tuotekehitykseen ja markkinoiden tuotevalikoimaan  ministeriöt tulevat edistämään kestävää kehitystä tukevaa kasvatusta, koulutusta, tutkimusta ja muita ohjauskeinoja yhteistyössä yritysten ja sidosryhmien kanssa Miksi Lähikeittiöhankkeen selvitys?

Kuntien kestävän kehityksen järjestö ICLEI  paikallishallinnon ympäristönsuojelun ja kestävän kehityksen edistämiseen keskittyvä yhteistyöjärjestö

ICLEIN lausuntokierroksella oleva suositusluonnos julkisen sektorin kestävistä elintarvikehankinnoista 1 “In general it can be stated that the main environmental impacts will be reduced by the purchase of organic products and as such these form the main part of the core criteria.” “Other aspects, such as the procurement of more fresh, unprocessed food and less meat, fish and dairy products, together with Integrated Production produce can also help to significantly reduce environmental impacts.”

Esimerkkilounas: lihapyörykät perunat porkkanaraaste tuore leipä lämmin kasvislisäke marjakiisseli Välipala: omena tai juures

Farm to School ym. projektit edistävät tuoreiden, paikallisten tuotteiden käyttöä oppilaitoksissa osana opetusta ja kouluruokailua:  kanamunat  leipä  marjat  juurekset  hunaja  kala  liha

Specifications: Food criteria X % in Euros spent on (either a defined product groups such as dairy, meat, vegetables or a list of specific products e.g. potatoes, tomatoes, beef, eggs) must be organic and thereby in compliance with EU Regulation on organic production of agricultural products 2092/91 of 24 June 1991 and EU Regulation 1804/1999 of 19 July 1999 on organic products of animal (livestock) origin. ICLEIN lausuntokierroksella oleva suositusluonnos julkisen sektorin kestävistä elintarvikehankinnoista 2

 Työryhmän tavoitteena on laatia valtioneuvostolle ehdotus Suomen kansalliseksi toimintasuunnitelmaksi (KOM 2003/302)  KeHa valmistelee Suomessa suositusluonnosta julkisen sektorin kestävistä elintarvikehankinnoista, esim. ”Julkiset keittiöt sitoutuvat parantamaan hankintojen ekologista, sosiaalista, taloudellista sekä kulttuurista kestävyyttä. Tämä tapahtuu mm. vähentämällä ruoan valmistuksen energian- ja veden kulutusta sekä vähentämällä jätteitä koko elinkaaren aikana. Keittiöissä käytetään…elintarvikkeita”  Lausuntokierrokselle marraskuussa 2007 YM:n ja KTM:n Kestävät hankinnat –työryhmä

 Puhelinhaastattelu vuoden 2007 aikana kaikkiin Suomen kuntiin  Tavoitteena  selvittää julkisen sektorin ruokapalveluiden lähi- ja luomutuotteiden hankintojen tilaa ja kehittämistarpeita  Haastatteluteemat  lähituotteiden käyttö ja kilpailuttaminen  luomutuotteiden käyttö  lähihankintojen yleisyys  Selvitys julkaistaan 2008 keväällä Savon ammatti- ja aikuisopiston julkaisusarjassa Lähikeittiöhankkeen selvitys 2007

Ennakkotietoa 9/2007 selvityksestä -Noin puolet haastatteluista tehty -Etelä-Suomen kunnat haastatellaan loka-marraskuun aikana Tuloksia - 92 % julkisen sektorin keittiöistä tekee lähituotteiden hankinnat suoraan tuottajilta - 74 % ei kilpailuta tai kilpailuttaa omalla tarjouspyynnöllä Lähikeittiöhankkeen selvitys 2007

 Lähiruokaviikkojen aikana kuluttajia ja vaikuttajia herätellään pohtimaan ruoan alkuperää  1. kertaa Suomessa! Syyskuussa 2007 viikot  Suojelija Tasavallan Presidentti Tarja Halonen  Kouluja, kauppoja, ammattikeittiöitä, mediaa sekä kuluttajia aktivoidaan pohtimaan ruoan alkuperää sekä jäljitettävyyttä

Lähiruokaviesti 2007 Polkaisi käyntiin Lähiruokaviikot  Rovaniemeltä Helsinkiin joukkuetta MTK / Maaseutunuoret Keittiömestarit Luomuketju ProLähiruoka Lähileipä VIP  toteutus Laatuketjuhankkeen tuella

Kotimaiset Kasvikset Uuden sadon herkut ammattikeittiöissä –kampanja Herkulliset kasvikset Lähiruokaviestillä

MTK Valtakunnallinen uutisointi Paikalliset toteutukset Suonenjoella lähiruokalaput kaupoissa Koulujen ja sidosryhmien aktivointi Uusi sivusto: RuokaSuomi –teemaryhmä hyväksyntä idealle valtakunnallinen tiedotus kampanjakirje ammattikorkeakouluille

Hankintalain muutos 6/07 tarjoaa mahdollisuuksia pk- elintarvikeyritysten ja julkisen sektorin ammattikeittiöiden yhteistyölle kansallinen raja-arvo nousi €:een sesonginmukaisia tuotteita voi hankkia kilpailuttamatta lähituotteita voi hankkia teemaviikkojen ja ruokaperinteen vaalimisen toteutuksiin Luomutuotteiden hankinta helppoa tekninen laatuominaisuus Lähiruoka on mahdollisuus!

Portaat Luomuun –valmennusohjelma  tavoitteena luomutuotteiden käytön edistäminen ammattikeittiösektorilla  maksuton ohjelma  valmennukset sekä luomutuotteiden käyttöön ja saatavuuteen liittyvä opastus

vaikuttaa ilmastonmuutokseen globaalilla, EU;n,kansallisella ja paikallisella tasolla suomalaisen ja alueellisen ruokakulttuurin kehittymiselle aluetalouden ja huoltovarmuuden vahvistumiselle elintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiselle sosiaalisen, psykologisen ja pedagogisen ulottuvuuden huomioimiselle ruokapalveluissa ruoan nautinnollisuuden lisäämiselle Lähiruoka on mahdollisuus!

Järjestetään yhdessä Lähiruokaviikot 2008! Tervetuloa Lähiruokaviestille Suomussalmelta Helsinkiin !