Nivelet notkeiksi Nivelvaiheen yhteistyö Turun seudulla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Nivelvaiheen tiedonsiirtokäytänteet ammatillisessa koulutuksessa
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Kehittämisen kohteena ollut lähinnä henkilökohtainen ohjaus -laadullinen tutkimusote -esseekirjoitukset 9-luokkalaisille, henkilökohtainen ohjaus -henkilökohtaista.
RASEKO ja yhteinen koulutusstrategia 2015+
Toimintaohjeita kesää varten Lue huolella! Jälkiohjauksesta vastaavat: • 9A, 9D, 9E, 9F : Opo Elina Nissinen, p • 9B, 9C, 9G: Opo Satu Hietala,
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Silta -hanke Maahanmuuttajanuoren tukeminen ja ohjaaminen Vantaa Silta-ryhmä Vantaan aikuisopisto Espoo Omnia Aikuisopisto.
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
LAAKERI – työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio-
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
KOULUTUSTAKUU.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Mohammed Kertoo itsestään:
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Oulun aikuislukio 2014.
Kolmas sektori ja koulutus kotouttajana
MAAHANMUUTTAJANUORTEN KOULUTUSTAKUU eli KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI Projektipäällikkö Matti Mäkelä Maahanmuuttajanuorten VaSkooli.
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
9.luokkalaisten yhteishaku 2013
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittäminen –hanke nykytila ja tulevat toimet Ulla Poutiainen
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
LOHJAN KAUPUNGIN KOULUTUSTAKUU- JÄRJESTELMÄ - KAIKKI JATKAA.
Oulun kaupunki: oppilaanohjauksen kehittäminen Oppilaantuntemus oppimisen ja ohjauksen rakennuspuina Työelämä perusopetuksen oppimisympäristönä.
JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN OPISTO PELTOLA 2009 Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet ammatillisen lisäkoulutuksen laatutyössä Yhteishanke Turun kristillinen.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
TRIANGLE Avoin ammattiopisto-teemaryhmä
Tuetun oppisopimuksen kehittäminen Etelä-Suomen verkostohanke Hankkeen aloitusseminaari Ulla Poutiainen
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Työpaikkakouluttaja- hanke
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Yhteishaku Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Sairaalaopetuksen kehittäminen Helsingissä 2010 Saireke-seminaari Auroran koulussa
KOULUTUSTAKUU PERUSKOULUN NÄKÖKULMASTA Opedan loppuseminaari Marika Syväluoma, oppilaanohjaaja.
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Innova Länsi-Suomen akk
ONNISTUVAT OPIT – YHTEISTÄ VASTUUTA NUORTEN PALVELUIHIN Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Onnistuvat opit -juurruttamishanke on kahden vuoden ajan.
InNoste-palvelupiste (02)
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
OHJAUKSEN ALUEMALLI TANSKASSA näkökulmia ohjauksen kehittämiseen Kommenttipuheenvuoro Jukka Eero Vuorinen Suomen opinto-ohjaajat ry.
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Armi – arkiohjauksen malli Paremmin arjentaidoin ja opintojen kautta työelämään Marika Lius ja Katja Bergström.
Hakuinfo. KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU - Yhteinen hakulomake: 6 hakukohdetta ensisijaisuusjärjestykseen - Haut tehdään osoitteessa
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
Hyvinvoiva lapsi ja nuori, Toimeenpano Edistetään oppilas- ja opiskeluikäisten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemista palvelurakenteita ja - prosesseja.
NET2 Aloituspäivä Dialogisuus ja koulutuskokonaisuuteen sitoutuminen Sanna Alila & Maritta Sauvola & Sanna Wenström Helsinki - Oulu.
Vanhempainillan ohjelma
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Jos lukio-opinnot ovat keskeytymässä (Nivelvaiheyhteistyö -palaveri 15
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
YHTEISHAKU 2019.
Esityksen transkriptio:

Nivelet notkeiksi Nivelvaiheen yhteistyö Turun seudulla Projektikoordinaattori Anu Parantainen

Nivelvaihe- ja tiedonsiirtotiimi kaikki Turun seudun toimijat saman pöydän ääressä yhteinen suunnittelu ja kehittäminen yhteiset tavoitteet ja niiden toteuttaminen sitoutuminen

Nivelvaihe- ja tiedonsiirtotiimin toimijat Turun ammatti-instituutti Turun kristillinen opisto Turun opetustoimi (perusopetus, lukio) Turun nuorisotoimi (Ohjaamo, Etsivä nuorisotyö) Turun keskushallinto Turun sosiaalitoimi (KOHO-toiminta) Turun työ- ja elinkeinotoimisto Turun AKK Kaarinan sosiaali- ja terveysalan oppilaitos Raision seudun koulutuskuntayhtymä/Timali SPR:n vastaanottokeskus PALO-hanke

Haasteet ja miten ne ratkaistiin Mitä koulutusvaihtoehtoja Turun seudulla on maahanmuuttajanuorille tarjolla ja mikä on kullekin nuorelle paras vaihtoehto? Ratkaisu: Maahanmuuttajanuorten koulutuspolku -kuvaus koulutuksien sisältöjä ja vaatimustasoja selkeytettiin koulutuksien kohderyhmä määriteltiin

Haasteet ja miten ne ratkaistiin Kesällä 2009 maahanmuuttajanuorille suunnattuihin koulutuksiin haki 317 nuorta. Todellisuudessa hakijoita oli 155. Mistä oli kyse? Ratkaisu: Maahanmuuttajien valmistavien koulutuksien yhteinen opiskelijavalintajärjestelmä yhteinen haku, valintakoe, jälkiohjaus

Yhteinen haku ja sen tulokset Keväällä 2010 Turun seudun valmistaviin koulutuksiin haki 202 alle 25-vuotiasta, heistä valittiin 145. Kesän täydennyshaun aikana valittiin lisäksi 74 nuorta. Elokuun 2010 lopussa nuorille suunnatuissa koulutuksissa oli kaksi vapaata paikkaa. ”Tänä vuonna ei ole ollut sellaista opiskelijavaihtelua ja liikettä kuin aina aikaisemmin. Työrauha on selvästi lisääntynyt.”

Haasteet ja miten ne ratkaistiin Kenelle kuuluu vastuu nuoresta koulutuksien nivelvaiheissa? Ja miten taata mahdollisimman hyvä alku uudelle koulutukselle? Ratkaisu: Tiedonsiirron prosessikuvaus ja tiedon siirtämiseen liittyvät lomakkeet. seurantavastuun määrittely tarvittavan tiedon siirtyminen seuraavaan koulutukseen

Haasteet ja miten ne ratkaistiin Miten maahanmuuttajanuorten vanhempia voitaisiin tukea entistä paremmin heidän vanhemmuudessaan? Ratkaisu: Uudet toimintamallit maahanmuuttajanuorten vanhempien ja maahanmuuttajajärjestöjen kanssa tehtävään yhteistyöhön. omankieliset vanhempainillat yhteistyössä yhdistysten kanssa opas opettajille ja ohjaajille

Haasteet ja miten ne ratkaistiin Usein hankkeen aikana käynnistetyt työryhmät lakkaavat hankkeen myötä ja useat hyvät mallit unohtuvat. Ratkaisu: Tiimille on määritelty selkeät tehtävät. toimintaa ohjaa vuosikello, johon on koottu tiimin tehtävät (mm. yhteinen haku, ilman opiskelupaikkaa jäävien ohjaus, nivelvaiheen koulutukset -opas, tarvittavien koulutuksien suunnittelu)

Kaikki nivelvaihe- ja tiedonsiirtotiimin toimijaorganisaatiot ovat sitoutuneet tiimin toiminnan jatkamiseen hankkeen päättymisen jälkeen.

Hyvät mallit käyttöön myös Oulussa

Tiedonsiirtokäytäntö Oulussa on perustettu nivelvaihetiimi, johon kuuluvat kaikki tärkeimmät maahanmuuttajanuoria kouluttavat oppilaitokset (mm. aikuislukio, setlementti ja työvoimapoliittisia koulutuksia järjestävät oppilaitokset). Jokaisesta oppilaitoksesta on nimetty edustaja, joka osallistuu nivelvaihetiimiin ja on vastuussa tiedonsiirtoon liittyvistä käytänteistä oppilaitoksen sisällä. Lomakkeet ovat lähes samankaltaiset Turussa tehtyjen lomakkeiden kanssa. Idea nivelvaihetiimistä ja tiedonsiirrosta, materiaalit ja käytännön toteutus on mallinnettu Turusta hyödyntäen tutustumismatkoja sekä VaSkoolin Oulussa järjestämää 2-päiväistä koulutusta.

Maahanmuuttajien yhteishaku oululaisissa oppilaitoksissa Yhteinen haku on otettu esille yhteistyöryhmässä ja ajatusta jatkotyöstetään.

SOTE-VALMA Yksi oululainen oppilaitos on eriyttämässä nykyistä yleistä maahanmuuttajien ammatillisiin opintoihin valmistavaa koulutusta erityisesti sosiaalialalle. Konkreettiset ja hyvät käytänteet mallinnettiin Turusta ja näitä sovelletaan myös Oulussa (esimerkiksi viikoittainen muutaman tunnin suomenkielen / työharjoittelu).

Ohjaus- ja tukitoimiin satsaaminen Turkulaisten esimerkkien ja lukujen avulla on pystytty perustelemaan selkeästi ohjauksen ja tukitoimien tärkeys oululaisille päättäjille. Päättäjiä kiinnostavat erityisesti kustannukset, joten niiden avulla MANO-hankkeen olemassaoloa ja toiminnan tärkeyttä on helpompi perustella.

”Ilman turkulaisten merkittävää vaikutusta MANOon, olisimme varmasti vasta alkumetreillä. Hyvien käytänteiden jakaminen ja kehittävä yhteistyö on tehostanut toimintaamme, nopeuttanut sekä parantanut sitä. Kiitämme yhteistyöstä.” Maria Karppinen, projektipäällikkö MANO-hanke