Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työuran pituus Ydinindikaattorit
Advertisements

KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
OTTY koulutus Anu Aspiala Neuvottelupäällikkö, OTM
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Kelan sosiaaliturva maahan- ja maastamuuttotilanteissa
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Vanhuuseläkeiät EU maissa sekä Islannissa, Norjassa ja Sveitsissä 2011
Eläkkeelle siirtyminen
eläkkeensaajan asumistuki
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille.
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Kansainvälisyyttä korkeakoulujen henkilökunnalle
Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu ulkomailla Valokuvat: Jaana Mutanen_jaMu.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle Työttömyysturvalain mukaisilla lisäpäivillä olevalla henkilöllä on oikeus työeläkelakien mukaiseen vanhuuseläkkeeseen.
Opiskelijavaihtoon tai työharjoitteluun Eurooppaan
TYÖHAKEMUS.
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutorkoulutus Kansainväliset palvelut
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
Jani Haapakoski, Kv-koordinaattori, KTK,
Työvoiman vuokraukseen liittyvät velvollisuudet
Laajennettu työssäoppiminen TOP LAAJA Verkostotapaaminen
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Global Grant -apuraha ulkomailla tapahtuvaa akateemista jatkokoulutusta varten Global Grant Scholarship- apuraha.
Asumisperusteinen sosiaaliturva
Kansainvälistymis- mahdollisuuksia (Opiskelu- ja harjoitteluvaihto) Bastian Fähnrich,
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
VALTIOVARAINMINISTERIÖ HKO, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat Kehitettävät yhteiset alustat,
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
AHOT - Opiskelijalle. Lomakkeen hyödyntäminen Ei menetelmiä luotuna? Hyödynnyksessä kysymyksiä? Mikä on etenemis prosessi? Miten päätös näkyväksi? Onko.
1/2007 CIMO INFO 2.1: Työelämässä olevien kv-mahdollisuuksia KV-hallinnon kevätpäivät Helsingissä VIRKAMIESVAIHTO VALTION HENKILÖSTÖLLE.
Valtakunnallisten nuorisojärjestöjen avustaminen, järjestöpäivä
Kevään yhteishaku ja aikataulut vuonna 2011 Kevään yhteishaku Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet: Jos hakutoiveissa.
Piiriapurahojen tarkoitus
HARJOITTELUPAIKKA HAKUSESSA
Eläkkeelle siirtyminen
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
Kokonaiseläke 2016 Eläketurvakeskus 1 Lähde: Kokonaiseläke Katsaus työeläkkeen, kansaneläkkeen ja verotuksen määräytymiseen. Juha Knuuti ja Suvi.
Kelan eläke-etuudet Eläketurva Työeläkelaitokset: työeläkkeet Työkyvyttömyyseläke/ Kuntoutustuki Osatyökyvyttömyyseläke Vanhuuseläke Varhennettu.
Ulkomaantyön vakuuttaminen Birgitta Wahlberg
Suomi - Ruotsi -kuntoutusyhteistyö Kela-ETK (Suomen työeläkejärjestelmä) -Försäkringskassan - Hankkeen tausta - Menettely Suomi-Ruotsi kuntoutustilanteissa.
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutoreiden koulutuspäivä Kansainväliset palvelut
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
Apurahatyöstä eläke- ja tapaturmaturvaa Minna Isoksela-Valkola Helsinki
8/20071 Erasmus Harjoittelu Kesto 3-12 kk Harjoittelu hyväksiluetaan osaksi tutkintoa Apuraha lv : –350 € / kk, jos palkaton harjoittelu tai.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva Jyväskylän yliopisto Heli Ahokas / Kela.
Maailman ja Suomen talouden kehitys Suomea koskevia suhdanne-ennusteita *) Suomen Pankki, Euroopan komissio, OECD ja IMF raportoivat yhdenmukaistetun.
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin alkaen
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja
Opintopolku – tilannekatsaus
Opiskelemaan tai töihin ulkomaille?
TraiNet, Postitalo KTT Lauri Tuomi
Esityksen lopussa: Osoita päättäjälle!!!
Perhevapaakorvaus työnantajalle
Kelan vakuuttamispäätökset
Elämässä mukana – muutoksissa tukena
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Opintotuki ulkomaanjaksolle
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Tasa-arvotoimikunta Varhaiskasvatuksen hakuprosessista
Opintopolku-info
Esityksen transkriptio:

Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa Tiina Kalske Kelan infotilaisuus 28.8.2012

Eläkkeen hakeminen ulkomailta Suomessa asuva eläkkeenhakija Eläketurvakeskus välittää lakisääteisten eläkkeiden eläkehakemukset hakijan puolesta seuraaviin maihin: EU- ja ETA- maihin (ETA-maat: Norja, Islanti ja Liechtenstein) sekä Sveitsiin Maihin, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus: USA, Kanada, Israel, Chile ja Australia (Australiasta vain asumisperusteinen eläke) Muiden maiden eläkkeet eläkkeenhakijan tulee hakea itse ko. maiden eläkelaitoksista (yhteystietoja: www.issa.int). Eläketurvakeskus 2

Eläkkeen hakeminen ulkomailta Suomessa asuva eläkkeenhakija Ulkomaan eläkettä haetaan samalla suomalaisella eläkehakemuslomakkeella kuin Suomenkin eläkettä. Lisäksi täytetään liite U, johon merkitään ulkomaan työskentely- ja asumiskaudet. Hakemukseen tulisi liittää mahdollisuuksien mukaan ulkomaan vakuutusnumero(t), työtodistukset, palkka- kuitit ja muut mahdolliset tositteet työskentelystä. Hakemuksen voi jättää samanaikaisesti Suomen eläkehakemuksen kanssa, jos ulkomaan eläke haetaan alkavaksi samasta ajankohdasta kuin Suomen eläke. Jos ulkomaan eläkettä haetaan myöhemmästä ajankohdasta kuin Suomen eläkettä, hakemus voidaan jättää n. 6 kk ennen toivottua ulkomaan eläkkeen alkamisajankohtaa. Eläketurvakeskus 3

EU-eläkehakemusprosessi Hakija jättää asuinmaassaan (kansallinen hakemus) Yhteyslaitos (Suomessa ETK) toimittaa EU-maihin Tietojen-vaihto Kaikkien maiden vakuutuskaudet Mahdolliset lisäkyselyt Päätökset Yleensä ensin asuinmaasta (työeläke) Suomessa kansaneläke viimeiseksi Yhteenveto Yhteyslaitos laatii, kun kaikki päätökset saatu Kerrotaan hakemusprosessin lopputulos Eläketurvakeskus

Eläkehakemukset Suomesta ulkomaille Vuosi 2011 Top 10 EU/ETA + Sveitsi Yhteensä 10 234 kpl Eläketurvakeskus 5

Eläkkeen hakeminen Suomesta Ulkomailla asuva eläkkeenhakija EU-, ETA- (+ Sveitsi) ja sosiaaliturvasopimusmaissa asuvan eläkkeenhakijan tulee jättää hakemuksensa asuinmaansa vakuutuslaitokseen edelleen toimitettavaksi Suomeen. Suomessa yhdyslaitoksena ulkomailla asuvien Suomen eläkettä koskevien eläkehakemusten osalta toimii Eläketurvakeskuksen sijaan Kelan ulkomaan yksikkö. Hakemuksessa tulee mainita, haetaanko sekä työ- että kansaneläkettä ja mistä ajankohdasta alkaen eläkettä haetaan. Suomen työeläkkeen voi hakea alkamaan 63-68 vuoden iässä, Kelan vanhuuseläkkeen 65 vuoden iässä. Eläketurvakeskus 6

Eläkkeen hakeminen Suomesta Ulkomailla asuva eläkkeenhakija Muualla kuin EU-, ETA- tai sosiaaliturvasopimusmaassa asuva eläkkeenhakija voi lähettää Suomen kansallisen eläkehakemuksen Eläketurvakeskukseen, Kelaan tai omaan työeläkelaitokseensa. Suomen kansallisia eläkehakemuslomakkeita saa mm. Eläketurvakeskuksesta ja Kelasta. Ne voi myös tulostaa näiden laitosten Internet-sivuilta: www.etk.fi tai www.kela.fi. Suomen työeläkkeet maksetaan rajoituksetta kaikkiin maihin. Eläketurvakeskus 7

Työskentelyyn vai asumiseen perustuva ulkomaan eläke Eläke perustuu työskentelyyn ja/tai asumiseen Eläkettä ulkomailta saa yleensä vain siellä tapahtuneen työskentelyn perusteella. Pelkän asumisen perusteella eläkettä voi saada Pohjoismaista, Alankomaista, Kanadasta, Australiasta ja Israelista. Työskentelystä riippumatonta täydentävää, vähimmäisturvan takaavaa eläkettä ei yleensä makseta ulkomailta Suomeen. Eläketurvakeskus 8

Eläkehakemukseen liittyvät lisätiedustelut Yhteyslaitos voi lähettää lisätiedusteluja eläkkeen- hakijalle koskien työskentelyä/asumista/opiskelua tai perhesuhteita haluttua eläkkeen alkamisaikaa Pankkitilitietoja. Kyselyihin on hyvä vastata heti. Vastaamatta jättäminen voi johtaa eläkehakemuksen hylkäämiseen. Eläkkeen myöntämisen jälkeen yhteyslaitos edellyttää usein eläkkeensaajalta elossa olon todistamista vuosittain. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöminen voi johtaa eläkkeen lakkauttamiseen. Eläketurvakeskus 9

EU-vanhuuseläkehakemuksen käsittely- aikoja eräissä EU-maissa 2011 Eläketurvakeskus 10

Eläkepäätös EU-/ETA-eläkeasiassa Ulkomaan eläkelaitos lähettää eläkepäätöksensä suoraan hakijalle. Eläkkeen myöntäminen perustuu kunkin maan omaan eläkelainsäädäntöön. Mahdollinen valitus hakijan tulee tehdä suoraan päätöksen antaneelle ulkomaan eläkelaitokselle. Eläketurvakeskus tekee päätösten yhteenvedon kaikista hakemukseen liittyvistä eläkepäätöksistä. Hakija voi pyytää tarkistusta yhteenvedon jälkeen, jos EU-maiden päätöksillä on kielteinen yhteis- vaikutus hänen eläkeoikeuteensa yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa. Eläketurvakeskus 11

Kooste siitä, mistä ja miten eläke maailmalta saadaan Suomessa asuvat eläkkeenhakijat ETK auttaa viran puolesta hakemaan eläkkeet sekä EU-maista että sosiaaliturvasopimusmaista (vain lakisääteiset). Ei-sopimusmaasta henkilön haettava itse; ETK:lta yhteystietoja. EU/ETA-maissa asuvat (esim. Saksa) Jokaisessa maassa yhteyslaitos, joka toimittaa hakemukset toisiin EU-maihin (vrt. ETK); myös Suomen eläke tätä kautta. Jos ao. maalla sosiaaliturvasopimuksia, apua myös näiden maiden eläkkeiden hakemiseen. Sosiaaliturvasopimusmaissa asuvat (esim. Australia) Suomen eläkkeen voi hakea yhdyslaitoksen kautta. Muualla asuvat (esim. Japani) Suomen eläke tulee hakea itse Suomen kansallisella lomakkeella. Jos ao. maalla sosiaaliturvasopimuksia, apua todennäköisesti myös näiden maiden eläkkeiden hakemiseen. Eläketurvakeskus

Yhteystiedot Suomenkielinen palvelunumero: 029 411 2818 Ruotsinkielinen palvelunumero: 029 411 2815 Sähköposti: um-elakeasiat@etk.fi Internet: www.etk.fi www.tyoelake.fi www.arbetspension.fi Eläketurvakeskus Ulkomaiset eläkeasiat 00065 ELÄKETURVAKESKUS Eläketurvakeskus