Metatieto on tietoa tiedosta, sen avulla voidaan kertoa:  Sisällön alkuperästä  Sisällön käyttötarkoituksesta  Sisällön muutoksista  Sisällön sijainnista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Advertisements

Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
Piksu Oy Piksu Oy kustantaa kirjoittajien yhteistä talousmediaa: Tuotamme hyvää ja laadukasta asiatietoa sijoittajille ja säästäjille.
Www-sivuston ja verkkopalvelun rakentaminen Miten tehdä yritykselle www-sivut?
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
Ylläpitäjäkoulutus Tikkurilan lukio
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
Espoon Internet-sivuston uudistus Kristiina Andreasson
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Erik Fallenius Kevät  Taustaa ◦ Ontologiat  Tavoitteet  Teknologiat ◦ Dojo/AJAX ◦ JSON ◦ SOAP  Projektin kulku  Lopputulos – demo.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
TTL Sosiaalisessa mediassa
Terveytemme / Timo Koskela1 Terveytemme Tietoa väestön terveydestä alueittain ja väestöryhmittäin.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
1 WWW-lomakkeet Sähköisen liiketoiminnan tärkeä elementti.
Arkistokuvailun uusi kansallinen malli Muuttuva arkistokuvailu ja hakemistopalvelut - seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Kansallisarkisto.
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
LEIJONA-KIEKKOKOULU. LEIJONA-KIEKKOKOULU – MISTÄ ON KYSE? Seuroille suunniteltu kiekko- ja luistelukoulun toteuttamismalli alle 8 -vuotiaille lapsille.
Koodistopalvelu. Mikä? Palvelu, jonka avulla koodistoja voidaan jakaa ja hallinnoida keskitetysti. Perustuu JHS-työryhmän suositusluonnokseen ja sen yhteydessä.
Aini Iivari, Merja Maijala, Sirpa Mäkinen Google -markkinointi.
Timo Mäkilä - Bentley Systems Finland Oy
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
1 Airi Salminen digitaalisen median professori Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tutkimusalueita: rakenteiset.
Tiedonlaadun kehittämisen ja tietojen tarkastamisen palvelut.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Metatieto ja HTML-dokumentit Markus Virkkala Esa Kaihlanen TJTD63 - Semanttinen Web - 4/2002.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Metadata editor - rakenteen luonnos 1. TEHTÄVÄ 1) Järjestelmä lukee xml-dokumentin ja xml- skeeman sekä tarkistaa niiden validiuden 2) Järjestelmä lukee.
PDF –dokumentit Adobe Acrobatilla Taina Joutsenvirta Valtiotieteellinen tiedekunta
SharePoint2010 ATK-seminaari Totti Nykvist.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Data – Informaatio – Tieto – Ymmärrys – Tietopääoma Tietovarantojen hallinta.
Lisätietoja: Pirjo Räsänen
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
SYKEn metatietopalvelu Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE VM Metatietotyöpaja
Verkkopalvelut Opiskelijaviestintätiimin työpaja to klo 9-12, Kuusankoski Webmaster Pia Kupiainen ja Verkkoviestintäsuunnittelija Marika Taina.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Verkkoympäristöjen hyödyntäminen verkoston toiminnassa. Plonen ja muiden alustojen (yhteis)käyttö.
Hautajaisten ja kukkatilausten järjestely - Pilvipalvelu
Kansallinen metatietovaranto Melindan tilannekatsaus
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Median aikajana some TV v.1934 Älypuhelin (1993)
Median aikajana TV v. 1. radio-lähetys some älypuhelin
Median aikajana TV v. älypuhelin some Mitä, missä, milloin maailmalla?
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
WWW-Sisällönhallintaohjelmat
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Median aikajana TV v.1926 Mitä, missä, milloin maailmalla?
Median aikajana älypuhelin TV v. some Mitä, missä, milloin maailmalla?
Median aikajana Älypuhelin 1993 TV v.1926 some
Arvioinnista arkipäivää
Median aikajana älypuhelin TV 1. radio-lähetys TV v.
Median aikajana älypuhelin TV v. some Mitä, missä, milloin maailmalla?
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Metatieto on tietoa tiedosta, sen avulla voidaan kertoa:  Sisällön alkuperästä  Sisällön käyttötarkoituksesta  Sisällön muutoksista  Sisällön sijainnista  Kuva- ja musiikkitiedostoissa on usein tiedostoihin sisällytettynä paljon lisätietoa joka voi liittyä esimerkiksi tekijään, kohteeseen, tiedostokokoon, laatuun tai albumiin Satu, Eija ja Mirja

 Tiedon hakemiseen, kuvailemiseen ja löytämiseen  Metatietojen avulla järjestetään ja ylläpidetään suuria tietomääriä Satu, Eija ja Mirja

Metatieto voidaan tuottaa: Automaattisesti  Dokumenttien ominaisuustiedoista  Dokumentin sisällöstä rakenteisuutta hyödyntäen  Sisällönhallintajärjestelmistä  Työkaluohjelmat (HTML-editorit) Manuaalisesti  Kaikki itse kirjoitettu lisätieto, jota dokumenttiin halutaan liittää  Tarpeen aina, kun automaattinen tuotto ei ole mahdollista, tai se on epätäydellistä. Satu, Eija ja Mirja

 Metatietojen kehittämisellä pyritään tehostamaan jonkin tietovarannon käyttöä  Metatiedot voivat helpottaa tietojärjestelmien välisiä tiedonsiirtoja ja eri paikoissa olevien sisältöjen yhdistämistä  Laadukkaat metatiedot voivat myös parantaa informaation löydettävyyttä, niin että hakukoneet pystyvät etsimään tietoa tarkemmin ja monipuolisemmin Satu, Eija ja Mirja

 Metatiedon merkitys on kasvanut World Wide Webin myötä  Metatiedon merkitys esimerkiksi tiedon automaattisessa järjestelyssä on olennainen.  Metatietoja parantamalla voidaan kehittää monia asioita, esimerkiksi versionhallintaa, prosessien toimintaa, asiankäsittelyä tai tietojen arkistointia  Metatietoa voi olla tallennettuna myös jostain tiedosta jota ei enää ole olemassa Satu, Eija ja Mirja

 Luonnollisten kielien runsaus  Koneellisen tulkinnan vaikeus  Erilaisia määrittelyjä on monia  WWW-dokumenttien sijainnin pysyvyys epävarmaa  Hakukoneiden indeksoinnin hitaus, ja indeksien ajan tasalla pitäminen Satu, Eija ja Mirja

Multimedia-metatiedot jaetaan kolmeen luokkaan:  Mediakohtainen metatieto  Median käsittelyyn liittyvä metatieto  Sisältöön liittyvä metatieto Satu, Eija ja Mirja