Kansallispukukurssi Kansallispukujen ompelu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANGASHELMET Karjalasta Карельские бусы из ткани
Advertisements

PUKEUTUMISOHJEITA PROMOOTIOON 2013
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
Pukeutuminen Etiketin mukaan pukeutuminen eri tilaisuuksiin ja tilanteisiin on yksi tapa osoittaa hallitsevansa hyvät tavat. On kohteliasta pukeutua oikein,
1. 2 Rekisteröityminen •Rekisteröidy oppimisalustalle kohdasta kirjautuminen • ainstituutti.fi taihttp://vierumaki.valmentaj.
Tekstiilityö Tekstiilityö kehittää monipuolisesti oppilaan kädentaitoja, luovuutta,suunnittelu- ja ongelmanratkaisukykyä. Itsenäinen ajattelu työskentelyssä.
SIJOITUSSTRATEGIAT Petteri Uronen Karlo Haapiainen Ville Jahn.
Pannunalunen pujottelemalla ja ompelemalla
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
Haminan kaupungin museot.  Kekkermatti 2013  Kohderyhmänä 4-6- luokkalaiset  Ei osallistumismaksua  16 kokoontumista kevätlukukauden aikana eli joka.
Joyn tarina. Olen Joy, 10 vuotta vanha. Tykkään pelata verkkopalloa ystävieni kanssa!
Puolalanmäen yläaste, Turku
KÄSITYÖ KIELEN OPPIMISEN APUVÄLINEENÄ
1. Tunnetko oman kotiseutusi kansallispuvun?
Ammatillinen pukeutuminen
Venäläinen riepunukke
Juhlat vaasalaisittain
Kurssilla käytettävät työkalut
Käsityökulttuuria Käspaikan silmin
TEKSTIILITYÖ
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Kaappikelloja Jouni Varjon vetämältä puutyöpiiriltä
Lattiatyynyt Iida Mansikka 9.c Puolalan koulu Tekstiilityön sisustusjakson lopputyö
Lauri Viidan lapsuudenkoti
Historia Yhteiskuntaoppi Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous Kristina Kaihari-Salminen Opetushallitus.
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
OMPELUN TYÖVÄLINEET, TILAT JA TEKNIIKAT Päivi Aalto - TOKL syksy 2008 TAVOITTEET Perehdytään ompelun työvälineisiin, koneisiin ja työtiloihin sekä niiden.
Omavalvontasuunnitelma
Mitä opetan ammatillisessa koulussa? Mariitta Savolainen
Nauhaohjesääntö.
Käsityön sisältöalueet
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit eilen? Mitä hän teki eilen?
NAUTITAAN KÄSILLÄ TEKEMISESTÄ JA LUOVUUDESTA!. 8.LK 1. KURSSI KONEOMPELU -SYVENNETÄÄN AIEMMIN OPITTUA -OLLAAN MUOTISUUNNITTELIJOITA - KOKEILLAAN MATERIAALEJA.
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tekstiilityö ySV1-ySV4. ySV3 / ySV4 1. jaksossa ke ja to x 75 min. 4. jaksossa ti ja ke x 75 min.
ET oppimateriaalit Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Anne Järvinen perhetukiverkko lapsen sairaus.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Kestävä vaatekulutus Ryhmäporina Milloin viimeksi ostit jonkin vaatteen? Minkä vaatteen ostit? Mihin tarkoitukseen ostit vaatteen? Paljonko vaate maksoi?
KÄSITYÖT Aiheena nauhat ja nyörit eri tekniikoilla. Valmistus ei vaadi suurta tilaa eikä välineitä, eli niitä voi toteuttaa vaikka kauppakeskuksissa.
Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Tuunattua Tavaraa Kristiina Sakala.
Ongelma: Miten saan näppärästi dödöt ja meikit mukaan matkalle?
Suomen kielen alkeiskurssi -k-p-t-vaihtelu: nominit
Ompeluseurat.
Vierailu Viron kansallismuseoon
II Luonnonuskonnot Suomalainen muinaisusko.
Näin ennen, mutta EI kai enää..
Valinnainen 8 – 9 lk 2h/ viikko Lisäkurssi 8 – 9 lk 2h tai 1 h/ viikko
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Vaatteet vastuullisesti
Talonpoikia ja torppareita
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Taekwondon alkeiskurssi
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Vaatteet.
T Mitä kaikkea voidaan yhden käsityön avulla opettaa? Paita nimeltä
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

Kansallispukukurssi Kansallispukujen ompelu Kansallispuvun historiaa,puvun valinta, hankinta Puvun osat,kokonaisuus, materiaalit Puvun hankkiminen Ompelu, työtavat Lähteet. linkit Kuvassa Uskelan puvun vaihtoehdot

Kansallispukujen ompelu Kansallispuku on perinnettä Kansallispuvut ovat uusintoja maalaisväestön 1700- ja 1800-luvulla käyttämien, alueelleen tyypillisten kansanpukujen juhla-asuista Pukua käytetään juhlapukuna mm. perhe-, koulu-, kotiseutu- ja perinnejuhlissa, kirkossa ja kansalaisjärjestöjen tilaisuuksissa, tanhu- ja pelimanniryhmien sekä kuorojen esiintymisasuna Puvun voi valita kotiseudun tai suvun juurien, tai omien mieltymysten mukaan Suomalaiset kansallispuvut ovat toinen toistaan kauniimpia kun ne on tehty kantajansa mittojen mukaan, oikein mittasuhtein ja perinteisin materiaalein ja työtavoin Kuvassa Meri Rokan ompelema Koiviston puku, Copyright Rauni Rokka 2004

Kansallispukujen ompelu Kansallispuvun osat Paita; pellava-, puuvilla- tai puolipellavapalttinaa, usein ostokangasta Alushame; pellava- puuvilla- tai puolivillakangasta Hame, röijy ja nuttu; puolivilla-, villa-, pellava- tai puuvillakangasta Liivi; usein sama materiaali kuin hameessa Miesten housut; sarkaa, verkaa tai säämiskää Esiliina; pellava-, puuvilla-, villa- tai silkkikangasta Sukat; puuvilla- tai villasukat Päähineet; tykkimyssy silkkiä, tanu, huntu, sorokka pellavapalttinaa, säppäli villakangasta tinanastoin, silkkiä tai puuvillaa Huivi; silkki, pellava tai puuvilla Puku on kokonaisuus, johon kuuluvat sen omat osat, materiaalien ja värien kirjo on runsas Kuvassa Uskelan naisen kansallispuvun osia

Kansallispukujen ompelu Puvun hankinta                                         OSTOPUKU Puvun voi ostaa alan liikkeestä tai yksityisiltä markkinoilta valmiina. Kankaat ja kirjonnat ovat usein  koneella tehtyjä, ns. kaupasta ostettu puku. ITSE OMMELTU PUKU Materiaalit ostettu ja puku ommellaan itse valmiista kankaista ja tarvikkeista. Kankaat usein käsinkudottuja. TEETETTY PUKU Perinteisiin työtapoihin perehtynyt ompelija valmistaa puvun tilaustyönä ja käsityönä. OMAVALMISTEINEN PUKU Puku tehdään itse alusta asti, kudotaan kankaat, kirjonnat, nauhat, pitsit tehdään itse. VANHA PUKU KUNNOSTETAAN Peritty, saatu, kirpputorilta löytynyt tai sopimaton vanha puku kunnostetaan käyttökelpoiseksi perinteisin työtavoin. LAINAPUKU, eri yhteisöillä on pukuja, joita voi lainata. Kuvassa vanhasta puvusta uudistettu Perä-Pohjolan puku

Kansallispuvun valmistus perinteisin työtavoin Kansalais- ja työväenopistojen kursseilla voi valmistaa itse pukunsa valmiista kankaista tai kutoen kankaat itse Kursseilla voi myös korjata ja täydentää pukuja Pukuun voi valmistaa myös päällysvaatteen

Kansallispukujen ompelu Lähteet ja lisää linkkejä: Uskelan naisen kansallispuku, Salo-Uskelan Seura ry., 2003, tiedustelut Salon kirjasto www.kaspaikka.fi Kurssin tekivät Mirja Rautiainen ja Anna-Liisa Heinonen