Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Juhlat vaasalaisittain

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Juhlat vaasalaisittain"— Esityksen transkriptio:

1 Juhlat vaasalaisittain
Mitä tänään tapahtuu? Juhlat vaasalaisittain

2 Yleistä Järjestetään koulussa juhla Vaasassa vuonna 1901 järjestettyjen arpajaisten tyyliin. Tutustukaa ensin Karl Hedmanin ja hänen läheistensä elämään oheissa olevan materiaalin avulla. Voitte myös lainata kirjastosta lisää lähdeteoksia, jotka kertovat Vaasan historiasta vuosisadan vaihteessa. Terhi Piikkilä Vaasan kaupunginkirjastosta auttaa tarvittaessa kirjapaketin kokoamisessa. Myös linkistä voi hakea ideoita, tietoa ja inspiraatiota. Järjestäkää juhla teille sopivalla tavalla, käytettävissä oleva aika ja luokka-aste huomioiden.

3 Juhlan ohjelma Saapuminen (muista piletti) Alkusoitto (Vaasan marssi)
Prologi (Tegengrenin mukaan) Arpojen myynti ja arvonta (Kuvaelma) Maamme-laulun laulaminen Kvartettilaulun laulaminen Ilmoitus Pohjalaisessa

4 Ennen juhlaa mietittävää
Jakakaa roolit ja miettikää mikä on roolihahmonne asema juhlassa ja miten hän käyttäytyy. Mukana voi olla Vaasan historiaan kuuluvia todellisia henkilöitä ja/tai kuvitteellisia roolihahmoja. Esimerkiksi Karl Hedman, Elin Hedman, Axel Setterberg, kauppiaita, tehdastyöläisiä, porvarisneitejä ja palvelusväkeä jne. voivat esiintyä juhlassa. Pohtikaa mitä tarkoittavat juhlaan sopivat sanat: alkusoitto, prologi, kunnallistalo, piletti, kuvaelma, kvartettilaulu.

5 Juhlaan pukeutuminen ja valmistautuminen
1900-luvun alussa vaatteet tehtiin itse tai teetettiin räätälillä pellavasta ja villasta. Maalaisnaisen vaatetukseen kuului hame, röijy eli jakku, esiliina ja huivi. Kaupunkilaisnaiset pukeutuivat hienommin. Miehet käyttivät hattua, housuja, paitaa, liiviä ja puvun takkia. Pukeudu juhlaan roolisi mukaan. Askarrelkaa paperista piletit ja arpaliput, sekä hankkikaa arpajaisten voitoksi herkkukori, jossa on esim. hedelmiä, keksejä ja mehua. Juhlan pääteeksi voitte jakaa korin antimet.

6 Ohjelmanumeroiden valmistaminen
Opetelkaa laulamaan Vaasan marssi ja Maamme laulu. Valitkaa prologin esittäjä, joka opettelee Jacob Tegengrenin kirjoittaman runon. Tegengrenin tuotannosta voi kysellä tarkemmin esimerkiksi Tegengren seuran puheenjohtajalta Erik Liljeströmiltä. Voitte myös valmistaa Hedmanin aikakauteen sopivan kuvaelman.

7 Ohjelmanumeroiden valmistaminen
Opetelkaa aikakauteen sopiva tanssi, esimerkiksi One step. (1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa tanssittu hyvin yksinkertainen tanssi: askeleet ovat kävelyaskelia. One stepiä pidetään suomalaisen kävelyhumpan kantamuotona. Valitkaa kvartettilaulua varten 4 laulajaa (Tai laulakaa kaikki yhdessä). Laulajat opettelevat jonkin kansanlaulun. Suomalaisia kansanlauluja ovat esim. Laulu Suomessa, Yksi ruusu on kasvanut, Kotini, Taivas on sininen, Aa aa!, Kalliolle kukkulalle, Kansalaislaulu.

8 Juhlan jälkeen mietittävää
Miten entisajan juhlat erosivat nykykaikaisista juhlista? Minkä takia arpajaisia vietettiin? Miksi Maamme-laulun laulaminen oli tärkeä osa juhlaa? Mitä pukeutuminen kertoi esitämienne hahmojen elämästä? Miten onnistuitte juhlan viettämisessä?

9 Hauskaa juhlaa! Kuvalähde:


Lataa ppt "Juhlat vaasalaisittain"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google