Kuntien ja kuntayhtymien ja valtakunnalliset tuottavuustavoitteet neuvotteleva virkamies Hannele Savioja Kuntamarkkinat 14.9.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2011
Advertisements

Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin päihdehuollon palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna AV
Matkustusstrategia – miten tästä eteenpäin
Kotka-Pyhtää Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Kuntauudistuksen muutostuki Muutosviestintä kunta- ja sote-uudistuksessa – iltapäiväseminaari Neuvotteleva virkamies Ville-Veikko Ahonen, VM
Kuntamarkkinat Helsinki
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
TILINPÄÄTÖS 2013 Liite 7: Jäsenkunta- kohtaiset liitteet Yhteenveto.
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Nykytilan kuvaus: Havainnointitutkimus
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Tilastoraportin 13/2014 aineisto
Perusopetuksen ryhmäkoko
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Keski-Pohjanmaa 1.
Ostopalvelujen kasvu selittää parhaiten menojen jyrkkää kasvuvauhtia Juuassa Palvelujen ostoihin Juuan kunta käytti vuoden 2009 tilinpäätöksen.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Väestönmuutos , maakunnittain
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Kaupunkiyhteiset tulostavoitteet Kh Kaupunkiyhteiset tulostavoitteet v Talous Valtuustokauden tavoiteMittariTulostavoite Kaupungin.
Hallinnonalan VATU-hankkeen tavoitteet  2015  2020 Valtion toimintaan/Hankkeen kohdealueeseen kohdistuvat vaikuttavuustavoitteet: Valtion.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme 1.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Aikuissosiaalityö kunnassa Keski-Suomen aikuissosiaalityön kehittämishankkeen loppuseminaari Jyväskylä Jussi Merikallio johtaja, sosiaali-
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Toimintamenojen hallinta Toimintamenojen hallinta Talous Palvelujen järjestäminen Henkilöstö Asiakas ja kaupunkilainen Elinvoimainen ja kilpailukykyinen.
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT 1 Erikoissairaanhoidon palvelujen käyttö Loimaan alueen kunnat Kuntaneuvottelut.
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Kotka-Haminan seutu yhdessä Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART.
Oulu Hannu Leskinen Shpjohtaja, TtT. Vuoden 2011 tammi-syyskuun seuranta: Toimintakulut ja laskutus ylittymässä, taustalla:  Kysynnän ja hoidon.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2012
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteinen kunta-alan tuloksellisuuskampanja (TUKA) Kampanjan taustaa -Julkishallinnon kestävyysvajeen ja kuntien.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Tavoitteena vaikuttavuus – kuntapalvelujen uudistaminen tutkimusprofessori Aki Kangasharju VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Muutosta johtamassa.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Henkilöstöhallinnon käsikirja
Avoimen tiedon tavoitteet
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Esityksen transkriptio:

Kuntien ja kuntayhtymien ja valtakunnalliset tuottavuustavoitteet neuvotteleva virkamies Hannele Savioja Kuntamarkkinat

Kuntaosasto Valtakunnallisten tuottavuustavoitteiden asettaminen  Peruspalveluohjelman ministeriryhmän päätös: Valmistella ehdotus kunnille, kuntayhtymille ja muille palvelujen järjestäjille tarkoitetuista tuottavuuden parantamista koskevista valtakunnallista tavoitteista.  Peruspalveluohjelman ministeriryhmä hyväksyi  Seuranta ja arviointi.

Kuntaosasto Tuottavuustavoitteet organisointi  Valtiovarainministeriö on asettanut tuottavuusohjelman koordinaatio- ja seurantatyöryhmän, jonka tehtävänä on seurata ja koordinoida 20 suurimman kaupungin tuottavuusohjelmatyötä, valmistella kunnille ja kuntayhtymille ja muille palvelujen järjestäjille valtakunnallisia tuottavuustavoitteita sekä seurata ja koordinoida kuntien ja kuntayhtymien tuottavuuden parantamista koskevien toimenpiteiden valmistelua ja suunnittelua. Jäseninä kuntien, ministeriöiden, tilastokeskuksen, Suomen Kuntaliiton, VATT:n, THL:n ja kuntayhtymien edustajia.  Asetettu alatyöryhmä valmistelemaan ehdotusta tuottavuuden parantamista koskeviksi valtakunnallisiksi tavoitteiksi hyödyntäen Tilastokeskuksen tuottamaan aineistoa sekä palvelujen laatua, saatavuutta, vaikuttavuutta ja taloudellisuutta koskevaa aineistoa.

Kuntaosasto Raportin sisältörakenne

Kuntaosasto Johtopäätöksiä  Tilastokeskuksen kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilaston katvealueet  Laatu, saatavuus, vaikuttavuus ja taloudellisuus  Panostukset laatuun ja vaikuttavuuteen lisäävät kustannuksia (ainakin lyhyellä aikavälillä)  Tarkastelu useasta näkökulmasta, kehäajattelu  Tavoitteiden seuranta ja ohjausvaikutukset

Kuntaosasto Tuottavuustavoitteita 1.Kuntasektorin toimintamenotavoite 2.Kuntapalveluja koskevat tuottavuustavoitteet – kehäajattelu syventää ja monipuolistaa 3.Tuottavuutta parantavat toimenpiteet (henkilöstö, osaaminen ja työhyvinvointi, palvelujärjestelmät, prosessit ja sähköiset palvelut, palveluverkko ja toimitilat, organisaatio ja rakenteet, hankinnat, johtamisjärjestelmä, tuottavuusmittarit)

Kuntaosasto  Toimintamenoja koskeva tavoite

Kuntaosasto Toimintamenotavoite – peruspalvelujen tarve kasvussa

Kuntaosasto Tarpeesta johdettu työvoiman kysyntä Työllisten määrän kasvu em. olettamuksilla yht. n henk., jossa lisäystä n. 9,6 prosenttia.

Kuntaosasto Toimintamenojen kehitys vuoteen 2020 Taustalla olevat taustaoletukset toimintamenoerien kehityksestä

Kuntaosasto Toimintamenoja koskeva tavoite  Kuntien, kuntayhtymien ja muiden palvelujen järjestäjien toimintamenot kasvavat reaalisesti vuositasolla enintään keskimäärin 0,4 % eli kumulatiivisesti yhteensä 4 % vuoteen 2020 mennessä.  Deflaattoreina Tilastokeskuksen kuntatalouden hintaindeksit osatekijöittäin (henkilöstömenot, ostot ja muut menot)

Kuntaosasto  Koulutuspalvelujen, terveyspalvelujen ja sosiaalipalvelujen tavoitteet

Kuntaosasto Palveluja koskevat tavoitteet - Kokonaisuus hahmotetaan ns. kehätarkastelulla 1. Kehä: TK:n tuottavuustilasto (koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut) 2. Kehä: Käyttökustannukset, €/suorite esim. €/oppilas, €/asukas 3. Kehä 3: Kehysindikaattorit mm. laatu ja vaikuttavuus

Kuntaosasto Koulutuspalvelujen tuottavuustavoitteet  Kokonaistarkastelu, joka muodostuu - koulutuspalvelujen kokonaistuottavuudesta - käyttökustannuksista oppilasta kohti - koulutuspalvelujen kehysindikaattoreista (ryhmäkoko, opettajien pätevyys, jatko-opintoihin siirtyneet, koulutuksen läpäisy, tutkinnon suorittaneiden työllistyminen)  Tavoitteena on, että koulutuspalvelujen tuottavuus paranee laatua ja tuloksellisuutta vaarantamatta

Kuntaosasto Sosiaalipalvelujen tuottavuustavoitteet  Sosiaalipalvelujen kokonaistuottavuuskehitys paranee.  Käyttökustannukset suhteessa palveluja käyttävään ikäluokkaan eivät kasva reaalisesti.  Sosiaalipalvelujen kehysindikaattorit kehittyvät positiivisesti (asiakas- ja asukastyytyväisyys, palvelun ja hoidon suunnitelmallisuus, palvelurakenne avo- ja laitoshuollon asiakkaiden osuus).

Kuntaosasto Terveyspalvelujen tuottavuustavoitteet  Terveyspalvelujen kokonaistuottavuuskehitys paranee vuosittain.  Sairaaloiden tuottavuus paranee vuosittain.  Käyttökustannukset asukasta kohti eivät kasva reaalisesti.  Terveyspalvelujen kehysindikaattorit kehittyvät positiivisesti (perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon saatavuus, asiakas- ja asukastyytyväisyys, erikoissairaanhoidon vaikuttavuus).

Kuntaosasto  Muut tavoitteet

Kuntaosasto Tuottavuutta parantavia toimenpiteitä  Suosituksia kunnille, kuntayhtymille ja muille palvelujen järjestäjille  20 suurimman kaupungin tuottavuusohjelman kärkihanketyön pohjalta koottu suositukset

Kuntaosasto Esimerkkejä muista tavoitteista  Tuottavuusohjelma, joka sisältää tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit  Henkilöstösuunnitelma, työaikojen järjestelyt ja etätyö, henkilöstörakenne ja –mitoitus, työhyvinvointiohjelma  Asiakkuusstrategia, asiakaslähtöiset palvelujärjestelmät ja sähköiset palvelut  Palveluverkkosuunnitelma ja johtopäätöksineen  Laajaa väestöpohjaa edellyttävien palvelujen kokoaminen ja kuntarakenteen kehittäminen osana tuottavuustoimenpiteitä  Kustannuslaskennan, kustannusseurannan ja tuotteistamisen kehittäminen  Tuottavuusmittareiden käyttö  Hankintatoimen kehittäminen ja yhteistyön lisääminen  Kunnat, kuntayhtymät ja muut palvelujen järjestäjät asettavat kehysmenettelyssä henkilöstömäärää, toimintamenoja ja ostopalveluja koskevat tavoitteet.  Kuntayhtymille ja muille yhteistoimintaorganisaatioille rahoituskehykset kuntien maksuosuuksille

Kuntaosasto muita tavoitteita jatkuu  J äsenkunnat asettavat kuntayhtymille ja muille yhteistoimintaorganisaatioille toimintamenojen enintään 0,4 % vuotuisen reaalikasvutavoitteen vuoteen 2020 saakka.  Koulutuspalvelujen järjestäjille toimintamenojen enintään 0,4 % vuotuinen reaalikasvutavoite vuoteen 2020 saakka.

Kuntaosasto Hallitusohjelman linjauksia  Käynnistetään yhdessä valtion eri toimijoiden, kuntien ja työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteinen kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittämiskampanja, jonka yhteydessä luodaan kuntapalvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioimiseksi kestävän kuntatuottavuuden mittaristo.  Kehitetään kuntien kustannuslaskentaa todellisten yksikkökustannusten arvioimiseksi ja avaamiseksi asiakkaille, palvelujen kehittämiseksi ja kustannustietoisuuden lisäämiseksi.  Palvelujen kustannusten ja laadun vertailua sekä läpinäkyvyyttä kehitetään mm. selvittämällä ja edistämällä sitä tukevia käytäntöjä ja kokeiluja.