Tiedonhaku Internetistä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Puhetaito * Puhetaidosta on hyötyä kaikissa niissä tilanteissa, joissa haluat vaikuttaa toisiin ihmisiin. -Kukaan vaikuttamisammatissa toimiva.
Advertisements

makramee-tekniikalla
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
ENTERPRISE SEARCH Toteutustekniikka Mikko Uusitalo Tampereen ammattikorkeakoulu.
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Hakukoneet Kotimaiset hakukoneetPortaalit Ulkomaisia hakukoneitaMetahakukoneet.
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Digitaalinen kuva ja kuvankäsittely
Mittaus ja etuliitteet
Internet-hajatelmia Terveysala, Kuopio Seppo Räsänen
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Reaaliaikainen tiedonhaku.
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
Web-kyselyistä Kyselyt internetissä RM 2011.
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
Wikitellen Edupoli-Factian somekoulutus Tuija Marstio.
Tiedonhaku Tekijä: Niko Penttinen TU08S1E
Sähköisen kaupan toimintaympäristö
LibraryThing. fi.librarything.com/ • Maailman suurin kirjakerho. Sisältää n. 50 miljoonan kirjan luettelointitiedot käyttäjää. • Et tarvitse.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Ohje PowerPoint esityksen tekoon
TWITTER YRITYSTOIMINNAN TUKEMISESSA Kiravo-projekti 2012.
TWITTER YRITYKSEN MAINEEN SEURANNASSA Kiravo-projekti 2011.
Eläinten oikeudet.
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Etusivun otsikko Alarivit tulevat näin lorem ipsum dolor Lorem ipsum dolor sed diam TK00507 Mikrotietokoneet I 3 opintopistettä Petri Nuutinen.
Verkkosivut opettajan apuna
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
Opasnet-kanta/Päivi Meriläinen1 Opasnet-kanta tietovarastona ja -lähteenä. Juomaveden terveysriskit ja kloorauksen sivutuotteet Päivi Meriläinen,
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Artikkelisuosittelija bX Väinö Ala-Härkönen Kansalliskirjasto / kirjastoverkkopalvelut.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
CSS ja sen sovellukset Vesa Jussila. Esitys  Yleistä –Historia –Etuja ja huonoja puolia –Mediatyypit  Käyttö –Laatikkomalli –CSS-taitto –Sovelluksia.
Teräväpiirtotekniikka Jussi Koskela Santeri Lehtonen IT-06.
TWITTER YRITYKSEN MAINEEN SEURANNASSA Krista Auvinen 2011.
Vapaa aihe Kysymykset.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Wifi direct hakusanalla Viktor Azim (MTTT10S)
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Älypuhelimet Saarinen, Pehkonen ja Ylikorkala Kesto n. 10min.
Hakkerointi.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Tieto- ja viestintätekniikka Riina Mäcklin Suvi Syrjälä Oulun Yliopisto 2011.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
1 Ohjelmointikielten varhaishistoria Esa-Matti Miettinen
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
SPORTS TRACKER Tekijä: Nybäck Teemu TU09s Tiedonhaku internetistä.
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Aivojen sähköinen taustatoiminta ja kognitiiviset prosessit
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Reaaliaikainen tiedonhaku.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
BIOS!. Tulee sanoista Basic input output system Valmistajan tehtaalla valmistettu ohjelma emolevyn flash-piirillä (ennen 1995 ROM-piirillä) Laitteiston.
SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Satelliittipaikannus
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Tutkielman teko-ohjeet
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Kirjaston avoimet tietotekniikkaopastukset
Esityksen transkriptio:

Tiedonhaku Internetistä Wikipedian arviointi Tero Rautelin ja Heikki Niva TU09S1 – tietotekniikan perusteet

Näppäimistön ergonomia Sisältö Tutkimuksen tavoitteet Käytetyt hakusanat Löytynyttä tietoa (Wikipedia) QWERTY- Näppäimistö Näppäimistön ergonomia Tulosten arviointi Viitteet

Tutkimuksen tavoitteet Verrata eri hakukoneitten tuloksia aiheesta ”Näppäimistö” ja tarkastella poikkeavatko tulokset ja tieto toisistaan.

Alla hakukoneiden tulokset hakusanalla “näppäimistö”

Alla hakukoneiden tulokset hakusanalla “keyboard”

Löytynyttä tietoa (Wikipedia) Näppäimistö on tiedon syöttämiseen tarkoitettu laite, joka koostuu painettavista näppäimistä. Näppäimistöjä käytetään monissa laitteissa, kuten tietokoneissa, kirjoituskoneissa, laskimissa ja kännyköissä. Tietokoneiden näppäimistöt muistuttavat kirjoituskoneiden näppäimistöjä, mutta niissä on enemmän näppäimiä. Tietokoneissa on ollut käytössä kolme yleistä näppäimistöstandardia, joista nykyisin yleisimmässä on 101-105 näppäintä, mutta joissain uusimmissa malleissa voi olla vielä erityisiä lisänäppäimiä. Natural/Ergo-näppäimistö on keskeltä taitettu malli, joka vähentää ranteisiin kohdistuvaa rasitusta. (kuva alla)

QWERTY on käytössä ympäri maailmaa ja siitä on käytössä useita kansallisia muunnelmia. QWERTY on myös esim. japanin ja kiinan merkinsyöttöjärjestelmien pohjana. Vanhimmat kirjoituskoneet kehitettiin 1800-luvulla ja ne oli tarkoitettu lähinnä sokeiden apuvälineiksi. Kirjainten järjestys vaihteli ja usein kirjaimet olivat aakkosjärjestyksessä. QWERTY kehitettiin Remingtonin kirjoituskonetehtaalla 1800-luvun lopulla ja tehdas mainosti että se on tieteellisesti osoitettu nopeimmaksi mahdolliseksi järjestelmäksi. Järjestelmä kehitettiin siten että englannin kielen yleisimmät kirjaimet sijoitettiin etäälle toisistaan etteivät iskurit jumiutuisi. QWERTY- Näppäimistö

Näppäimistön ergonomia Muoto Näppäimistön muoto vaikuttaa kirjoitustehoon ja virheiden määrään. Tutkimusten mukaan paras muoto on sivulta katsottuna kaareva ja toiseksi paras profiili on porrastettu. Tasainen profiili on kaikkein huonoin. Tämän takia lähes kaikkien näppäimistöjen alta löytyvät ”korotus klipsit”, jotta käyttäjällä olisi parempi ergonomia käytössä. Valmistajat suosivat 15-25 asteen kulmaa näppäimistössä, sillä tutkimuksien mukaan sillä saavutetaan paras lopputulos. Näppäimet Jotta pystyttäisiin minimoimaan kirjoitusvirheet, ovat useimmat näppäimistöissä olevat näppäimet kaarevia tai koveria. Tutkimuksista havaittujen tulosten perusteella on asetettu, myös suositukset näppäinten koolle ja etäisyyksille. Suositeltu näppäinten koko on 12 mm × 12 mm. Näppäinten keskikohdat taas tulisivat olla 19mm päässä toisistaan, sillä tiheämpi asettelu nostaa virhelyöntien määrää.

Tulosten arviointi Suomenkielisellä hakusanalla ”näppäimistö” saatiin melko yhtenevät hakutulokset sekä Googlella, Yahoolla että Altavistalla haettaessa kaikenkielisiltä sivuilta Englanninkielisellä hakusanalla ”keyboard” löytyy tietoa myös kosketinsoittimista – pääasiassa pianosta sekä syntetisaattoreista Englanniksi haettaessa huomattiin, että Yahoon hakutuloksissa on hieman enemmän linkkejä valmistajien omille ja kauppojen sivuille kuin Googlen tai Altavistan vastaavissa. Yahoo tarjoaa avoimesti kaupallisia palveluita ja se listattiin pörssiin jo v. 1996 (Google vasta vuonna 2004), mikä osaltaan selittänee tätä.

Viitteet www.google.fi http://fi.search.yahoo.com/ http://fi.altavista.com/ http://fi.wikipedia.org/wiki/näppäimistö