Maria Pinjanainen, LPT "Love hides in the molecular structures..."

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Moodle verkko- oppimisympäristö Lyhyt johdatus kuvien avulla Lähde: Tem Valtosen PP-esitys Vetu 7 -koulutuksessa.
Advertisements

Dna:n replikaatio eli kahdentuminen.
Avaa selaimeen sivu osoitteesta: Web-sivua varten simpukka-kuvasta tarvitaan neljä erilaista.
Monimediaista sisältöä verkkokursseille ideoita sisällöntuotantoon Kajaani Terho Kontioinen Joensuun yliopisto.
Informaatioteknologian instituutti Esityksen tekeminen PowerPointilla Jouni Huotari.
Demo: Näin murtaudutaan webbikauppaan Katri Riikonen, CISSP.
Internetin ilmaisohjelmat
1 Java-kieleen pohjautuvien ohjelmien käyttökohteita Ohjelmat Appletit JavaBeans JavaScript Java Server Pages (JSP) Java Servletit J2ME, mobiililaitteet.
Pia Hietala Annemari Siro Sirpa Tahvanainen
Työskentely verkoissa Jaana Holvikivi EVTEK Tietojenkäsittelyn historiaa luku 2001 Ensimmäiset tietokoneet PC:t Suuret tietokoneet laskentaan,
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
Novell-kuulumiset Pekka Lindqvist
(c) 2006 Tero Karvinen Langattomat verkot pääkaupunkiseudulla Nykytilanne.
I-DAYS Petri Kemppainen I-DAYS palvelu varmistaa, että tärkeät päivät tulevat huomioitua ajoissa ja oikealla tavalla.
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
1. Olio-ohjelmointi.
Etusivun otsikko Alarivit tulevat näin lorem ipsum dolor Lorem ipsum dolor sed diam TK00507 Mikrotietokoneet I 3 opintopistettä Petri Nuutinen.
Toimisto-ohjelmat Linuxissa
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Atte Lukkari /OH4 Syksy 2006.
Open Source GIS Professori Ari Jolma Paikkatietotekniikan hyödyntäminen -kurssi, DIPOLI
Ortodoksinen viestintäseminaari Helsinki
Qt-käyttöliittymäkirjasto Matti Lehtinen
ADSL Eetu Leppänen 02TL3.
Äänet © Pinja Ylinen 2a 3kk Esitys © Jussi Ylinen (2007) ALOITA Alkuopetuksen Neuvokas Innostava Monipuolinen Ainutlaatuinen Laadukas Sovellus Tutustu.
The Virtual Cell Software: solun toiminnan mallintamista Liisa-Ida Sorsa S Solubiosysteemien perusteet
Office 365 –pilvipalvelut UEF:n opiskelijoille
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
Skype & TeamSpeak RäsSe, Skype Skype Out  Soittaminen lanka- tai matkapuhelin.
Graafialgoritmit laskennal- lisessa systeemibiologiassa Graph Algorithms in Computational Systems Biology Työn valvoja ja ohjaaja: Prof. Patric Östergård,
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 1 Pientalon 3Dmalli-pilottiaihio Mikkelissä Pientalon 3Dmalli-pilottiaihio Mikkelissä Olli Ilveskoski.
Valvoja: Professori Raimo Kantola Ohjaaja: DI Saara Marmo
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Neuron Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan sovellusprojekti Kevät 2004.
JavaStation haastaa PC:n oppilaitoksissa Pasi Häkkinen TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio Multimedian monet muodot, Tampere-talo.
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Markus Riihelä Mikko Sallinen. Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba.
Merkistöstandardeista
Ja muut kuvankäsittelyohjelmat
Aktiivisen verkkovalvonnan järjestäminen TV-tuotannon laitteisiin Anu Kauppinen VBP05S.
GIMP ja muut kuvankäsittelyohjelmat A Linux -järjestelmät TI07TIVE Janne Räsänen.
D OMAINHALLINTATYÖKALUN TOTEUTUS JQUERY JAVASCRIPT - KIRJASTOLLA Insinöörityö Irko Palenius 2009.
CS30A Case Course in Strategy consulting Kurssin opettaja  Professori, Tuomo Kässi Vastaanottoaika to 15:00 – 16:00  Tutkijatohtori,
Monimedian työkurssi www-teknologioiden rajoitteet Ilmari Laakkonen Huone 6535, päivystys pe 16-17
Monimedian työkurssi www-teknologioiden rajoitteet Ilmari Laakkonen.
Ti Lähiverkot Erikoistyökurssi Linuxtyö SAMBA Mikko Pukki
.NET ohjelmointi C#-kielellä RäsSe, lokakuu 2004.
Driver Logbook °. ° KajaPro Oy:n kehittämä tietojärjestelmä. Kerää reaaliaikaisesti tietoa ajoneuvon kulkemasta reitistä. Järjestelmä hyödyntää päätelaitteen.
 Perustettu v.2003  Toimii kaikissa PC / MAC / LINUX koneissa  Yhteensopiva kaikkien yleisimpien Internet- selainten kanssa :Internet Explorer, Firefox,
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
Wordpress-blogialustan käyttö Antti Huttunen
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
WWW-Sisällönhallintaohjelmat
GIMP ja muut grafiikkaohjelmat
Oma avoin pilvi Antti Alainen, Anton Rautanen
Datan ja aineistojen avaaminen
A! PEDA INTRO (5 op) LP 4: Opetuskokeilut
Datan ja aineistojen avaaminen
Datan ja aineistojen avaaminen
Aaltonen Petteri Laine Risto Nuutinen Ossi
Erilaisia toimintamalleja oppimisympäristön käyttöön
Molekyylien visualisointi
”Avaruusseikkailu 2006” Verkko-opetuskokeilu
Vaatimusanalyysin hallintatyökalu
Google Docs Teppo Räisänen,
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Esityksen transkriptio:

Maria Pinjanainen, LPT "Love hides in the molecular structures..." Jmol Intro Maria Pinjanainen, LPT "Love hides in the molecular structures..."

Molekyylistruktuurien esitys Perinteiset menetelmät. Rajoitukset. Ratkaisut. Esimerkkejä. Puutteet? Pyrin esittämään lyhyesti Jmolista, molekyylien esitysohjelmasta. Ensin katsotaan muutamia muita menetelmiä, nähdään ehkä niiden rajoituksia. Sitten kerron Jmolin ominaisuuksista, näytän muutaman webbisivun jotta nähdään millä tavoilla sitä on käytetty.

2D ratkaisut Perinteinen esitystapa: Kemiasta voi kertoa sanojen lisäksi kuvin. 2D on hyvä ja nopea tapa, eikä sitä tietääkseni voi korvata täysin.

2D rajoitukset 3D struktuurien esitys voi olla tätä vaativampaakin. 2D:n puutteet tulevat esille kun pitää esittää 3-ulotteisia rakenteita. Etenkin monimutkaisissa molekyyleissä. Lisäksi on monia muita asioita joita 2D kuvilla ei voi tuoda esille.

Rautalankaa: Hofmannin malli metaanista, ~1860. 1970-luvun rautalankamalli biomolekyylistä. Tässä on pari varhaisempaa tapaa 3D malleille. Näiden lisäksi käytetään yhä “rakennussarjoja” mallien esittämiseen. Näilläkään ei voi kertoa kaikkea.

3D ratkaisuja: Rasmol, Chime Edistyksellisiä ohjelmia. Pystyvät esittämään monia ominaisuuksia molekyyleistä pelkän rakenteen lisäksi. Toimivat tavallisella työasemalla. Puutteita: Vaativat aina asennuksen työasemaan. Lisäksi MDL Chime plugin on rajoitteinen, se toimii vain osissa käyttöjärjestelmistä. Tietotekniikka teki vallankumouksen ja useita hyviä ohjelmia, joista Rasmol ja Chime ovat lähinnä ne joihin Jmolia voi verrata. Chime on varsin yleinen appletti verkossa, mutta sitä kaikki eivät voi hyödyntää. Rasmol taas toimii vain koneelta.

Jmol Kuten RasMol/MDL Chime: Avoin lähdekoodi. (GPL)‏ Monipuolinen, sovellus tai applet. Avoin lähdekoodi. (GPL)‏ Sekä akateeminen että kaupallinen käyttö luvallista. Riippumaton käyttöjärjestelmästä. (Java)‏ Ei vaadi erillistä asennusta. Javan toiminnot työasemalla riittävät. Jmol yhdistää nämä edellämainitut ohjelmat ja kun se on totetutettu Javalla ja on avoimen lähdekoodin ohjelma, sen käyttö ei ole rajoitettu ja se toimii kaikissa koneissa joissa java toimii. Verkkokäytössä se ei vaadi erillistä asennusta.

Jmol, lisää Tukee monia selaimia: Hyvä 3D ilman laitevaatimuksia IE, Mozillat, Safari, Opera, Konqueror Hyvä 3D ilman laitevaatimuksia Monet tiedostot, myös pakatut. Animaatiot. Vibraatiot. “Unit sell” ja symmetria toiminnot. Mittaustoiminnot. Etäisyys, kulma, torsion kulma. Vienti kuviksi ja myös PovRay:lle.

Esimerkkejä Course; Molecular Structures RNA-Binding Domain Ajankohtaisesti varustettu Moodle. RNA-Binding Domain Proteiineja. Stereochemistry Havainnollistamista, tehtäviä tavallisella webbisivulla. Drawing 2D stuctrures Jmol havainnollistamassa 2D piirrosta. Jmol demot, animaatiot Lukuisia esimerkkejä ja vapaita ohjeita. Enimmäinen esimerkki on Moodlesta. Tuolla on hyvin ajakohtaiset “lisäpalikat” moodleen ja näiden avulla Jmol-sivujen totetus on sujuvaa. Täällä nähtävissä myös miten moodle taipuu kaavoihin. Proteiinisivulla on esimerkkejä “napsautetavista näkymistä” Näiltä Mol4D web sivuilta kannattaa ottaa oppia, miten Jmolia voi käyttää ihan peruskemian opetuksessa. Jmolin omilta sivuilta löytyy lisää esimerkkejä näihin voisimme käyttää paljonkin aikaa, mutta...

Esimerkkejä lisää... Jmol työpöydällä Vetysidosten esimerkki, verkossa Muita asiaan liittyviä ohjelmia: Editori, toimii myös työpöydällä Specview, toimii myös työpöydällä Myös spektrien esittäminen on tärkeää. Harjoitustehtävä, esimerkki. Spektrien tulkinnan harjoituksia varten. Jmol toimii työpöydällä kuten kaikki muut ohjelmat. Omalta koneelta voit avata struktuuritiedostot ja tuottaa niistä kuvia haluamastasi näkymästä vaikka mittatietojen kera. Jmol pystyy esittämään mm. Lasketut pinnat ja esittämään ne graaffisesti. Tässä koetetaan havainnollistaa vetysidoksia. Oikealla on kaksi polymeeripätkää joiden välillä on melko luja vetysidos. Vasemmalla on muutama ketju joista saamme sähköiset pinnat esille. Verkko-opetuksessa tarvitaan myös piirros- ja kirjoitusohjelmia. Tämä editori on käytettävissämme. Erilaisten spektrien esittäminen on myös tärkeä osa opetusta ja tämä toimii webissäkin. Myös eri ohjelmien yhteiskäyttö on mahdollista. Tämä esimerkki ei vielä toimi siten kun haluan, mutta tästä voi arvata mitä käyttöä sillä on esim. NMR spectrien tulkinnan opetuksen kanssa...

Jmolin puutteita Jmolin käyttöönotto webissä vaatii perehtymistä ja rakentamista. Jmol vaatii Moodlessa ns. “lisäosia” ja Jmol kehittyy melko nopeasti. Se on Moodlen ylläpidolle “haastava”. Markomolekyylit, polymeerit ja niiden mukaan liitetyt tiedot saattavat vaatia paljon resursseja. Se voi aiheuttaa riippuvuutta... Jmolin kanssa aplettien esittämien ei ole kuitenkaan sen vaikeampi kuin muidenkaan, mutta se vaatii omaa tietämystä. Kaikken lisäominaisuuksien asentaminen tuotantoympäristöön on asia mitä ylläpito joutuu harktsemaan huolella. Kun Jmol kehittyy, sitä se aina voi asentaa Moodleen heti.