Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Markus Riihelä Mikko Sallinen. Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Markus Riihelä Mikko Sallinen. Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba."— Esityksen transkriptio:

1 Markus Riihelä Mikko Sallinen

2 Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba käyttää CFIS (Common Internet File System) protokollaperhettä ja sen SMB (Server Message Block) tiedonsiirtoprotokollaa. Samba käyttää CFIS (Common Internet File System) protokollaperhettä ja sen SMB (Server Message Block) tiedonsiirtoprotokollaa. Samba on julkaistu GNU GPL (GNU General Public License) lisenssin alla. Samba on julkaistu GNU GPL (GNU General Public License) lisenssin alla.

3 Historia Samban alun perin kehitti UNIX:lle Australialainen Andrew Tridgell. Samban alun perin kehitti UNIX:lle Australialainen Andrew Tridgell. Tridgell aloitti projektin vuonna 1991 työskennellessään DEC:in (Digital Equipment Corporation) ohjelman Pathworks parissa. Tridgell aloitti projektin vuonna 1991 työskennellessään DEC:in (Digital Equipment Corporation) ohjelman Pathworks parissa. Alkuperäinen nimi SMB server täytyi vaihtaa, koska se oli jo käytössä. Alkuperäinen nimi SMB server täytyi vaihtaa, koska se oli jo käytössä. Nimi Samba tulee ($ grep -i '^s.*m.*b' /usr/dict/words). Nimi Samba tulee ($ grep -i '^s.*m.*b' /usr/dict/words).

4 Asennus Tulee mukana lähes kaikissa distribuutioissa ja sen voi valita asennuksen yhteydessä. Tulee mukana lähes kaikissa distribuutioissa ja sen voi valita asennuksen yhteydessä. Binääripaketteja on suurimalle osalle distribuutioista. Binääripaketteja on suurimalle osalle distribuutioista. Samban voi myös kääntää itse lähdekoodista. Samban voi myös kääntää itse lähdekoodista../configure./configure Make Make Make install Make install

5 Konfigurointi Tapahtuu muokkaamalla smb.conf tekstitiedostoa. Tapahtuu muokkaamalla smb.conf tekstitiedostoa.[global] workgroup = METRAN encrypt passwords = yes wins support = yes log level = 1 max log size = 1000 read only = no [homes] browsable = no map archive = yes [printers] path = /var/tmp printable = yes min print space = 2000 [test] browsable = yes read only = yes path = /usr/local/samba/tmp

6 Swat - Samba Web Administration Tool Web-pohjainen graafinen käyttöliittymä konfigurointiin. Web-pohjainen graafinen käyttöliittymä konfigurointiin. Selaimella yhteys ositteeseen http://localhost:901 Selaimella yhteys ositteeseen http://localhost:901 http://localhost:901 Kirjaudutaan sisään rootin tunnuksilla. Kirjaudutaan sisään rootin tunnuksilla.

7 Toiminta - prosessit Samba koostuu kahdesta pääohjelmasta smbd ja nmbd. Samba koostuu kahdesta pääohjelmasta smbd ja nmbd. Tiedonsiirto ja tulostuksenhallinta ovat smbd:n vastuulla. Tiedonsiirto ja tulostuksenhallinta ovat smbd:n vastuulla. Nmbd:n tehtävänä on hoitaa nimi- ja ositepalvelut verkossa. Nmbd:n tehtävänä on hoitaa nimi- ja ositepalvelut verkossa.

8 Toiminta Smbclient on käyttöliittymältään vastaava kuin FTP-client työkalu. Sitä voidaan käyttää yhteyden luomiseen, tiedostojen siirtoon ja jaettujen tulostimien hallintaan. Smbclient on käyttöliittymältään vastaava kuin FTP-client työkalu. Sitä voidaan käyttää yhteyden luomiseen, tiedostojen siirtoon ja jaettujen tulostimien hallintaan. Nmblookup on NetBIOS nimipalvelu client, jota käytetään NetBIOS-nimien ja IP-osoitteiden etsimiseen verkossa. Nmblookup on NetBIOS nimipalvelu client, jota käytetään NetBIOS-nimien ja IP-osoitteiden etsimiseen verkossa.


Lataa ppt "Markus Riihelä Mikko Sallinen. Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google