Kulttuuripolitiikka osana yhteiskuntapolitiikkaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Advertisements

Liikuntakulttuurin kolme kulmaa Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry Osuuskunta Osakeyhtiö Yhteiskunnallinen yritys ALV:illinen toiminta Palkattu henkilöstö.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
TERVETULOA JOHTAMISKORKEAKOULUUN!
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Pirkanmaan Vuoden Kylä 2011: Kotala, Virrat.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
Taidetoimikunnat Taiken asiantuntijoina ja vaikuttajina Esa Rantanen
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Apurahapäätösten vertailuperusteet
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Yhteiskuntapolitiikan eettiset postulaatit ja kestävä kehitys Marja Järvelä Yhteiskuntapolitiikan perusteet Syksy 2005.
Pekka Aula Topiantti Äikäs
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Anthony Giddensin rakenteistumisteoria JA OIKEUS
KULTTUURI JA POLITIIKKA KARJALASSA FT MIKKO YLIKANGAS
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Aluetilastojen mahdollisuudet yliopisto-opetuksessa Satakunta – Talousseminaari Teemu Haukioja Kansantaloustiede.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto työryhmä
Strategiaperusta ja ohjelmat
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Taide- ja kulttuuriavustukset
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
Yritykset ja yhteiskunta
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
EUROARKTINEN YHTEISTYÖ
Rautatiealan sääntelyelimen sidosryhmätilaisuus
Ensimmäinen ja toinen moderni
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Esityksen transkriptio:

Kulttuuripolitiikka osana yhteiskuntapolitiikkaa Prof. Anita Kangas & Katriina Soini, FT Jyväskylän yliopisto, Kulttuuripolitiikka ksoini@yfi.jyu.fi

Luennon rakenne Kulttuurin käsite kulttuuripolitiikassa Kulttuuripolitiikka reaalisina käytäntöinä Sektoripolitiikkana Toimijat (kansallinen ja kv. Taso) Toiminnan muodot ja menetelmät Tarpeet ja tavoitteet Opetus- ja tutkimusalana Kulttuuripolitiikka ja kestävä kehitys

Kulttuurin käsite kulttuuripolitiikassa Kulttuuri yksi vaikeimmin määriteltävissä oleva käsite Kaksijako Inhimillisen tiedon ja taidon korkeimpana ulottuvuutena (suppea) Kulttuuri elämisen tapoina (laaja) Esa Pirneksen väitöskirja (2008) Merkityksellinen kulttuuri ja kulttuuripolitiikka. Laaja kulttuurin käsite kulttuuripolitiikan perusteluna. Luettavissa Internetissä!

Kulttuurin käsite kulttuuripolitiikassa KULTTUURIN KÄSITE SUPPEA KORKEAKULTTUURI (TAIDE) NORMATIIVINEN AUTONOMINEN SEKTORILOGIIKKA HALLINTO KÄSITE LAAJA KAIKKI ON KULTTUURIA MATALA, POPULAARI, KANSANKULTTUURI RELATIVISTINEN INSTRUMENTAALINEN LATENTTI HALLINTA

Kulttuuripolitiikka reaalisina käytäntöinä lähtökohdat: Yhteiskunnassa esiintyvien kulttuuristen tarpeiden tyydyttäminen Kulttuuristen kysymysten ratkaiseminen toteuttaminen julkisen vallan vastuulla; toimintavaltuudet poliittisen edustuksellisen päätösvallan ja hallinnollisen toimeenpanovallan kautta toimijat kulttuuriorganisaatioita, -instituutioita, laitoksia

Kulttuuripolitiikan tarpeet ja tavoitteet Vaihdelleet eri aikoina! Kansallisen identiteetin vahvistaminen, kansakunnan rakentaminen – oma kulttuuri (autonomian aika – ) Taiteen edistäminen tukeminen ja suojaaminen (1960 –luvulta lähtien ) Kulttuurikäsitteen laajeneminen (1970 –luvulta alkaen) kulttuuripalvelu hyvinvointipalveluna alueellisen ja sosiaalisen epätasa-arvon korjaaminen (kestävä kehitys) erilaisten tarpeiden huomioonottaminen (matkailu, terveys) Kulttuuripalvelut talouden puristuksessa ja taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamisessa -> tuloksellisen kulttuuripolitiikan aika?

Latentti kulttuuripolitiikka: Muut yhteiskuntapolitiikan sektorit vaikuttavat kulttuuripolitiikkaan : TALOUSPOLITIIKKA (kulttuuritilat, taiteilijoiden toimeentulo) KOULUTUSPOLITIIKKA (taideaineiden opetus, koulutuspolitiikka yleensä) TYÖPOLITIIKKA (esim. työllisyyskysymykset, taiteilijoiden asema, vierastyövoima) YMPÄRISTÖPOLITIIKKA (esim. taide ja kulttuuri kestävän kehityksen edistämisessä, kulttuuriympäristön suojelu) KAUPPA- JA TEOLLISUUSPOLITIIKKA (kulttuurin vienti ym.) ULKOPOLITIIKKKA (kv. yhteistyö, kulttuurisen monimuotoisuuden edistäminen, maahanmuuttokysymykset)

KULTTUURIPOLITIIKKA KÄYTÄNTÖNÄ taiteiden ja kulttuurin alan koulutus taide- ja yleisökasvatus kulttuurin talous kulttuuria koskeva lainsäädäntö kulttuuripoliittinen päätöksenteko ja hallinto kansalaistoiminta viestintä- ja kulttuuriteollisuus kulttuurilaitokset, toimintastrategiat ja johtaminen kansainvälinen yhteistyö ja kulttuurivienti EU:n ohjelmatoiminta Tekijänoikeus- ja sensuurikysymykset

Kulttuuripolitiikan menetelmät Edistäminen Taloudellinen kohdentaminen Sääntely ****** TIETTYJEN TAVOITTEIDEN JA OIKEUDENMUKAISUUSPERIAATTEIDEN MUKAAN TIETTYJEN KENTÄN HYVÄKSYMIEN KRITEERIEN MUKAAN

Kulttuurilaitosten vastuualueet : Kansainvälinen (EU, EN, Kv. Järjestöt; Unesco ja WTO) Kansallinen (Opetusministeriö ja kansalliset kulttuurilaitokset) Alueellinen (Läänien sivistyshallinto ja taidetoimikunnat ja taidelaitokset); Maakunnallinen kulttuurityö (Kulttuurirahastot Kunnallinen (Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnat ja viranomaiset, kulttuurilaitokset)

Kulttuuripolitiikan perustelut MORAALINEN KEHITYS Taiteet moraalisesti kehittäviä; niillä sivilisoivaa vaikutusta SOSIAALISET PERUSTELUT Sosiaalisia ongelmia ennaltaehkäisevää Terveyttä edistävää TALOUDELLISET HYÖDYT Kulttuuriala työvoimaintensiivinen Väline kaupunkien ja alueiden kehittämisessä Kilpailukykytekijä; houkuttelee investointeja KANSALLINEN IDENTITEETTI JA ARVOVALTA Ranska ja Saksa Suomi – kulttuuripolitiikan historiaprojektin julk.

Perustelujen tarkastelu MORAALI? Affirmatiivisuus ja ideologisuus Kestävyys? TALOUDELLISET? Kulttuurin tuottavuus? KANSALLINEN? Urheilu??

KULTTUURIHALLINNON TAVAT TUKEA KULTTUURIA AVUSTAJAMALLI INSINÖÖRIMALLI MESENAATTIMALLI ARKKITEHTIMALLI Hillman-Chartrand – McGaughey (1989)

KULTTUURIPOLITIIKAN TYYPIT Avustaja Verohelpotuksia taiteisiin kohdistuville lahjoituksille Rahoitus monipuolista (kriteerinä yleisön ja lahjoittajien makupreferenssit Tuotanto ja levitys markkinoilla USA

TYYPIT Insinöörimalli Valtio tukee vain sellaisia taiteellisia huippusaavutuksia, jotka täyttävät poliittiset standardit Poliittinen kasvatus Totalitarismi (NL, Pohjois-Korea)

TYYPIT Suojelijamalli Valtio tukee taiteita professionaalien toimijoiden kautta (Art’s council) Huippujen ja laadun tukeminen Taitelijayhteisöjen arvostukset pohjana Iso-Britannia, Saksa

TYYPIT Arkkitehtimalli Tuki ministeriön kautta Virkahenkilöasiantuntijuus Riippumattomuus kaupallisesta ja suuren yleisön mausta Osa hyvinvointipolitiikkaa; ei selvää laatulatausta Taiteilijalla oikeus taiteilijapalkkaan Pohjoismaat, Ranska

KULTTUURIPOLITIIKAN TUTKIMUS

Kulttuuripolitiikan tutkimus Yhteiskuntatieteellisesti painottunut monitieteinen tutkimusala Tieteidenvälisyys KULTTUURINTUTKIMUS TAIDE- JA HISTORIATIETEET TALOUSTIETEET HALLINTOTIETEET YHTEISKUNTATIETEET Oppiaineasema (JY/kulttuuripolitiikan maisteriohjelma)

Tutkii ja analysoi institutionalisoitumisprosesseja, joissa kulttuuri saa erityisaseman yhteiskunnan tukemana kulttuurin ilmaisullisia ja rakenteellisia innovaatioita ja niiden leviämistä millaisia kulttuuripoliittisen hallinnan mekanismeja ja keinoja nyky-yhteiskunnissa on ja minkälaista kehitystä ja vaikuttavuutta näillä keinoilla tavoitellaan kulttuurin käsittämistapoja ja niiden muutoksia kulttuuripolitiikassa Kulttuurin roolia ja merkitystä alueiden muotoutumisessa, kehityksessä ja kestävässä kehityksessä

Kulttuuripolitiikan tutkimus painottaa tekemisen ja vastaanottamisen taustalla olevia vallan ja hallinan (Governance) näkökulmia taiteen tekemisen ja vastaanottamisen materiaalisia ehtoja (sosiaalisia kulttuurisia, rahoituksellisia, institutionaalisia, kielellisiä)

Tutkimuksen näkökulmia Taiteen kenttä ja pääomat (Bourdieu) Taidemaailma (Becker) Taidejärjestelmä (Luhman) Systeemi ja elämismaailma, julkinen tila (Habermas) Hallinta, diskurssi, teknologiat (Foucault) Toimijaverkkoteoria (Latour, Law) Hegemonia ja intellektuellit (Gramsci) Tila ja paikka (Massey, Lefebvre, Tuan) Hallinto –keskittyminen – hajauttaminen Valta

Kulttuuripolitiikan vaikutusten mittaaminen Colin Mercer (2002): kulttuuripolitiikan vaikutukset inhimilliseen kehitykseen: Kulttuurinen elinvoimaisuus ja monimuotoisuus Kulttuuriin pääsy, osallistuminen ja kulutus Kulttuuri, elämäntapa ja identiteetti Kulttuuri, etiikka, hallinta Mittareiden valinta ja tulkinta Tavoitteet ja kulttuuripolitiikan kontekstualisointi

Käsiteanalyyttinen tutkimus Kulttuurin käsite Politiikan käsitteet: policy, politics, polity  CULTURAL POLICY/POLITICS

KULTTUURI JA KESTÄVÄ KEHITYS Kestävä kehitys 20 v. Ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen näkökulma Kulttuurin merkitys kasvussa Globalisaation vaikutusten voimistuminen Kulttuurinen käänne Politiikan toimeenpano edellyttää kulttuurisen logiikan tunnistamista

Kulttuurin merkitys tunnistettu WCCD: Our Creative Diversity – Moninaisuus luovuutemme lähteenä (1995) Unesco: Kulttuurisen monimuotoisuuden julistus (2001) Euroopan neuvosto: Syrjästä esiin raportti (1998) Suomen kestävän kehityksen ohjelma

Kulttuurin rooli kestävässä kehityksessä: haasteita Käsitteen hankaluus (suppea – laaja) Kulttuurin ja yhteiskunnallisten rakenteiden vuorovaikutteisuus Kulttuurin ajalliset ja tilalliset sidokset ja niiden kutistuminen (<- globalisaatio) Kehityksen nopeus

Kulttuuri ja kehitys Heiskanen 1999 Kulttuuri nähdään ”Erikoistuneena” (tieteellisenä, taiteellisena) luovuutena Luovuuden ja elämäntapojen välinen vuorovaikutus Kaikille yhteisinä elämänmuotoina, -tapoina, perinteinä, arvoina, jne. kehityksen syynä ”luovuus vie kehitystä eteenpäin” ”arvot ja elämäntavat muokkaavat yhteiskunnallista kehitystä” kehityksen ehdollistajana kehityksen seurauksena ”tietyn tyyppinen kehitys voi antaa luovuudelle lisävauhtia, toisentyyppinen taas tukahduttaa sen” ”taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehitys väistämättä muokkaa elämänmuotoja ja –tapoja” Kulttuuri ja kehitys Heiskanen 1999

Ulottuvuuksia ja kiinnekohtia Päämääränä: Arvojen jatkuvuuden oikeudenmukainen turvaaminen Toimijoina: Yhteisöt ja yksilöt Välineenä: Kulttuuriperinnön säilyttäminen, kulttuurisen monimuotoisuuden edistäminen, taide ja luova toiminta

Kestävä kehitys ja kulttuuri Ekologinen -> cultural sustainability or sustainable culture? Kulttuurinen? Sosiaalinen Taloudellinen