Turun kaupungin kestävät hankinnat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Maakuntakirjastokokous Seinäjoki
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
2/2009 Ajankohtaista CIMOsta Kv-kevättapaaminen Tampereella 25.4.
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
Suomalaisen ruuan brändit ja laatutekijät
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
Unitutkimus.
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
Lahden Seurakuntayhtymän Juhla- ja muistotilaisuudet lukien
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
Harrasteliikuntatuote Poweraction Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Liikuntapalvelukeskus Blomberginaukio 4, Turku Lasten ja nuorten.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ulla Rönnberg Aikis –hankkeiden IV käsikirjoitusseminaari AIKUISTEN MAAHANMUUTTAJIEN KIELIKOULUTUS-
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Hyvinvointimatkailu Lähiruoka/ Loimijoen ruokalaakso Lähiruoka/ Loimijoen ruokalaakso Vaihtoehtoinen malli Etelä-Suomen keskellä Valinnanvapautta palvelusetelillä.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Ajankohtaista – Päivähoitopalvelujen yhteistyö Leena Viitasaari.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Suomalaiset ravintosuositukset
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Sivistystoimi Hankintabrunssi Raija Lindroos.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
Lähis-opas julkisille keittiöille
Hankinnoilla työllistämisen malli
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Kampanjajärjestöjen tapaaminen
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Kuntien pienhankinnat Marjojen jatkojalostuskurssi
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Rahoituksen kriteerit
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Terveys ja maku samalla lautasella
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Kylän Kattaus -liikelaitos
Viljat.
Esityksen transkriptio:

Turun kaupungin kestävät hankinnat Luomupäivä 17.3.2010 Paula Juvonen Ruokapalvelu Katerinki

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma 2009-2013 Turun hankintojen tulee olla kestäviä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. Hankinnan ja logistiikan tavoitteena on vähentää materiaalista kuluttamista sekä haitallisia ympäristövaikutuksia tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikana (pohjana Valtioneuvoston periaatepäätös kestävistä hankinnoista 8.4.2009) Turku lisää ympäristöosaamista ja -vastuullisuutta lasten, nuorten ja aikuisten ympäristökasvatuksen avulla. Näin edistetään ympäristönäkökohtien huomioimista kaikkea toimintaa koskevissa päätöksissä ja valinnoissa. Ympäristö-osaaminen luo välttämättömän pohjan vihreän talouden elinkeinoille

Ruokapalvelujen elintarvikehankinnoissa lisätään kestävyyttä Kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla keittiöissä vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden käyttöä pyritään lisäämään. Elintarvikkeiden hankintasopimuksissa edellytetään, että pakkausmateriaalien tulee olla joko uudelleen käytettäviä, kierrätettäviä tai polttamalla hävitettäviä. PVC:tä ei saa käyttää pakkausmateriaaleissa. Tarjouksiin tulee liittää selvitys tuotteiden pakkauksista sekä mahdollisista toimenpiteistä, joilla voidaan pakkausmateriaaleista aiheutuvan jätteen määrää vähentää.

Lähi- ja luomuruokakokeilu toteutus yhdessä koulussa ja kahdessa päiväkodissa 15.3-16.4.2010 yhteistyössä LounaFoodin kanssa sähköinen laskutus ruokalistamuutokset lähialueen kalaa (made, hauki, silakka) liha lähitoimittajalta (palvikinkku, makkara, siskonmakkara) kasvikset lähialueelta tuoreena ja pestynä (ei pakasteita) leipä turkulaisesta lähileipomosta kotimaisten marjojen käyttö päiväkodeissa aamu- ja välipalalla riisin asemesta ohraa ja perunaa Luomupuuroa elintarvikkeet sopimustoimittajilta, paitsi leipä teemapäivinä asiakastyytyväisyyskysely hintavertailu

Tilanne nykyisellä sopimuskaudella (loppuu 31.10.2010) Kolme leipätoimittajaa, joista kaksi lähileipomoa Perunatoimittaja lähitukku, mistä hankitaan myös kasvikset perunat Etelä-pohjanmaalta muut kasvikset sesongin mukaisesti Maito suomalaista = lähiruokaa Liha suomalaista = lähiruokaa Luomutuotteita ei käytetä Reilun kaupan kahvi sopimustuotteena

Elintarvikekilpailutus 2010 Tuoteryhmät Nestemäiset maitotaloustuotteet Juustot Pakasteet Pehmeät ruokaleivät ja kahvileivät Lihat, lihavalmisteet ja valmisruoat Ravintolalihat Kalat ja kalavalmisteet Peruna ja muut kasvikset Jatkojalostetut kasvikset Tukkutuoteryhmät Kahvi

Luomua tai lähiruokaa? Tietyistä tuotteista pyydetään luomuvaihtoehto maito piimä näkkileipä puurohiutaleet vehnäjauhot kahvi tee Lähiruoka tavoitteena seuraavissa tuoteryhmissä pehmeät ruokaleivät ja kahvileivät perunat ja juuurekset jatkojalostetut kasvikset lihat, lihavalmisteet ja valmisruoat (suomalainen) pakastemarjoissa kaksi vaihtoehtoa

Miten tavoite saavutetaan? Vaatimukset tarjouspyynnössä Toimitusketjun lyhyys (laatu ja ympäristövaikutukset) Esim. perunankuorimispäivä ja toimitustiheys määritellään, samoin leivän leipomisaika ja tuoreus määritellään Läpinäkyvä elintarvikeketju Alkuperämaa ilmoitettava Marjojen käyttö kuumentamatta luomuvaihtoehdot