Turun kaupungin kestävät hankinnat Luomupäivä 17.3.2010 Paula Juvonen Ruokapalvelu Katerinki
Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma 2009-2013 Turun hankintojen tulee olla kestäviä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. Hankinnan ja logistiikan tavoitteena on vähentää materiaalista kuluttamista sekä haitallisia ympäristövaikutuksia tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikana (pohjana Valtioneuvoston periaatepäätös kestävistä hankinnoista 8.4.2009) Turku lisää ympäristöosaamista ja -vastuullisuutta lasten, nuorten ja aikuisten ympäristökasvatuksen avulla. Näin edistetään ympäristönäkökohtien huomioimista kaikkea toimintaa koskevissa päätöksissä ja valinnoissa. Ympäristö-osaaminen luo välttämättömän pohjan vihreän talouden elinkeinoille
Ruokapalvelujen elintarvikehankinnoissa lisätään kestävyyttä Kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa on tarjolla keittiöissä vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden käyttöä pyritään lisäämään. Elintarvikkeiden hankintasopimuksissa edellytetään, että pakkausmateriaalien tulee olla joko uudelleen käytettäviä, kierrätettäviä tai polttamalla hävitettäviä. PVC:tä ei saa käyttää pakkausmateriaaleissa. Tarjouksiin tulee liittää selvitys tuotteiden pakkauksista sekä mahdollisista toimenpiteistä, joilla voidaan pakkausmateriaaleista aiheutuvan jätteen määrää vähentää.
Lähi- ja luomuruokakokeilu toteutus yhdessä koulussa ja kahdessa päiväkodissa 15.3-16.4.2010 yhteistyössä LounaFoodin kanssa sähköinen laskutus ruokalistamuutokset lähialueen kalaa (made, hauki, silakka) liha lähitoimittajalta (palvikinkku, makkara, siskonmakkara) kasvikset lähialueelta tuoreena ja pestynä (ei pakasteita) leipä turkulaisesta lähileipomosta kotimaisten marjojen käyttö päiväkodeissa aamu- ja välipalalla riisin asemesta ohraa ja perunaa Luomupuuroa elintarvikkeet sopimustoimittajilta, paitsi leipä teemapäivinä asiakastyytyväisyyskysely hintavertailu
Tilanne nykyisellä sopimuskaudella (loppuu 31.10.2010) Kolme leipätoimittajaa, joista kaksi lähileipomoa Perunatoimittaja lähitukku, mistä hankitaan myös kasvikset perunat Etelä-pohjanmaalta muut kasvikset sesongin mukaisesti Maito suomalaista = lähiruokaa Liha suomalaista = lähiruokaa Luomutuotteita ei käytetä Reilun kaupan kahvi sopimustuotteena
Elintarvikekilpailutus 2010 Tuoteryhmät Nestemäiset maitotaloustuotteet Juustot Pakasteet Pehmeät ruokaleivät ja kahvileivät Lihat, lihavalmisteet ja valmisruoat Ravintolalihat Kalat ja kalavalmisteet Peruna ja muut kasvikset Jatkojalostetut kasvikset Tukkutuoteryhmät Kahvi
Luomua tai lähiruokaa? Tietyistä tuotteista pyydetään luomuvaihtoehto maito piimä näkkileipä puurohiutaleet vehnäjauhot kahvi tee Lähiruoka tavoitteena seuraavissa tuoteryhmissä pehmeät ruokaleivät ja kahvileivät perunat ja juuurekset jatkojalostetut kasvikset lihat, lihavalmisteet ja valmisruoat (suomalainen) pakastemarjoissa kaksi vaihtoehtoa
Miten tavoite saavutetaan? Vaatimukset tarjouspyynnössä Toimitusketjun lyhyys (laatu ja ympäristövaikutukset) Esim. perunankuorimispäivä ja toimitustiheys määritellään, samoin leivän leipomisaika ja tuoreus määritellään Läpinäkyvä elintarvikeketju Alkuperämaa ilmoitettava Marjojen käyttö kuumentamatta luomuvaihtoehdot