Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntien kustannukset alas
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Nainen – miehen kylkiluustako?
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Terveyden edistäminen
Kotitapaturmien ehkäisykampanja 2013 Kaarina Tamminiemi, Erityisasiantuntija, kampanjan puheenjohtaja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Tredu eli Tampereen seudun ammattiopisto Koulutuscoctail
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
MIKSI SENIORILIIKETTÄ TARVITAAN ?
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Työsuojelu Suomessa.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tilaisuuden sisältö Teemana tuki- ja liikuntaelinvaivat ja –vammat sekä niihin liittyvät kivut. ► Miten jokainen meistä voi itse ehkäistä ja hoitaa näitä.
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Hurtig TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Ergonomiainfo 10/2015 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Eläkeikäiset.
TE1 Terveyden perusteet
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Unettomuus Inka ja Milga.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
Terveyspoliittinen työ reumaliitossa
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet Merkittävä ongelma sekä kansallisesti että maailmanlaajuisesti Yksilöiden kannalta - aiheuttavat huomattavaa haittaa, kipua ja toimintakyvyn vajausta. Yhteiskunnan kannalta vaativat paljon hoitoresurssia, aiheuttavat kustannuksia ja työvoiman menetystä. Yli miljoonalla suomalaisella on oireita tuki- ja liikuntaelimissä.  Tule-sairaudet ovat Suomessa yleisin syy lääkärissä käyntiin ja toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio

Tule-vaivoja ovat esimerkiksi Nivelrikko (n. 400 000 suomalaisella) Nivelreuma  (n. 35 000 suom.) Osteoporoosi (joka kymmenennellä suom.) Selkävaivat (lähes milj. suom., johtava töistä poissaolon syy miehillä, toiseksi yl. syy naisilla) Niska-hartiaseudun vaivat Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio

Tuki- ja liikuntaelinten oireita lisäävät vähäinen liikkuminen staattinen  työ tupakointi ylipaino Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio

Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio

Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio (http://www.ktl.fi/attachments/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/pdf2007/kansanterveys907_6.pdf) Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio

Iäkkäiden murtumien ehkäisy Osteoporoosin ehkäisy Kaatumisten ehkäisy (ympäristön turvallisuus, liikuntaharjoittelu; mm. tasapainokyky ja lihasvoima) Kaatumistaipumusta lisäävien lääkkeiden ja alkoholin käytön välttäminen Murtumasuojaimet (kustannustehokkain keino lonkkamurtumien ehkäisyssä, ongelmana suojainten käyttämättömyys) (Kansanterveys 9/2007) Tuulevi Piesanen/Voionmaan lukio