Seudullinen Info ryhmä ja Tervein Mielin Länsi-Pohjassa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
TERVEYSNEUVONTAPÄIVÄT 2011 HUUMEKULTTUURIN MUUTOS POLIISIN NÄKÖKULMASTA Mika Raatikainen Rikoskomisario Huumerikosyksikkö Helsingin poliisilaitos.
Lapin yliopisto Osatutkimus D: –vuotiaiden kokemuksellinen hyvinvointi Paltamo Marika Kunnari & Asko Suikkanen.
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Mikä on suomalaisen alkoholin käytön kuva
Suomalaisten mielipiteet nykyisistä alkoholi- poliittisista rajoituksista Gallup-tutkimusten mukaan vuosina kk/v Pitäisi väljentää Pitäisi tiukentaa.
Sama keho ja sama pää koko elämän
Puimuri - kaava.
KULUTTAJAKYSELY TALVEN ENNAKOINNISTA Rengasfoorumi Sales Questor Oy.
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
LAPS SUOMEN -tutkimus Valtakunnallinen 3-12 –vuotiaiden lasten liikunta-aktiivisuuden perusselvitys.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
OIKEUS LEIKKIIN, LEPOON JA VIRKISTYKSEEN - kuudesluokkalaisten käsityksiä Lapsen oikeuksien päivä
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Oppilaiden hyvinvointi ja kiusaamisen vastainen työ Taivallahden peruskoulussa Vanhempainilta
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
Suomalaisten huolen ja ilon aiheet
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
PINSIÖ-SEURAN NUORISOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 Nuorisojaosto järjesti vuoden aikana monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Nuorisojaoston.
X:t ja Y:t toimituksissa
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
1 ©TNS 2012 NEUVOLOIDEN VASTAANOTTOJEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSMITTAUS Neuvolat - suurten kaupunkien vertailu 2012 Kaupunkikohtainen vertailu.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
Perusopetuksen oppilaat 2014 Generated on :03.
A-englanti Oppilaat: -Yhteensä ( ), noin 6 % ikäluokasta poikaa, tyttöä -Kolme neljästä teki läksyjä alle puoli tuntia -Kouluarvosanojen.
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Väestö Vantaan osa-alueilla
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Jakaumista. Frekvenssijakauma Mainostaja kysyy 200 asiakkaalta, kuinka monta kertaa viikossa he lukevat sanomalehteä. Päivät, jolloin luet lehden Frekvenssi.
POHJOIS-SUOMEN ALUEJOHTORYHMÄ WEBROPOL –KYSELYJEN TULOKSET Margit Päätalo, alueellinen suunnittelija puh
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Haarajoen koulu, Jan Mikkonen
Kuntalaisten mielipiteet - kunnallisvaaleissa äänestämisestä, - kunnallisista kansanäänestyksistä sekä - kunnanjohtajan valinnasta suoralla kansanvaalilla.
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Maakuntakirjastokokous Seinäjoki.
KOTITALO-LEHDEN LUKIJATUTKIMUS 2014 N971. Lehteä luetaan useampana päivänä Keskimäärin lehteä luetaan 2,2 päivänä.
Paikallisten järjestelyerien käyttö kunta-alalla vuonna 2008 Kunnallisen työmarkkinalaitoksen selvitys
Yleistä tutkimuksesta
AKAtk:n arviointikokous
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Lukioikäisten nuorten alkoholin- käyttötottumukset
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Keskustelua nikotiinituotteista
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Jokioisten kunnan 8.-luokkalaisten HUBU-tulokset vuosina
Etsivä nuorisotyö Lapissa vuonna 2017
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Seudullinen Info ryhmä ja Tervein Mielin Länsi-Pohjassa

 Kemin, Keminmaan, Tervolan, Tornion, Ylitornion ja Simon kuntien 7-, 8- ja 9- luokkalaisille.  Tammi-helmikuussa 2011  Mukana 9 eri koulua  Vastauksia 1710, vastausprosentti n 72 % kun lasketaan kaikki sen ikäiset alueella asuvat nuoret

 Jo aiemmin käytetty lomake, jota uudistettiin  Kysely toteutettiin sähköisesti Webpropolin kautta  40 kysymystä, monivalintakysymyksiä ja avoimia kysymyksiä  Kysyttiin taustatiedot, tupakoinnin, alkoholin, nuuskan, huumeiden, lääkkeiden ja energiajuomien käytöstä ja impaamisesta  Nuoret vastasivat yksittäin koulujen tietokoneelta

 Kemi 386  Keminmaa 302  Simo 132  Tervola 126  Tornio 630  Ylitornio luokka8 luokka9 luokka 34,2 %32 %33,8 % TyttöjäPoikia 49,1 %50,9 %

 Tupakointia kokeillaan keskimäärin 12-vuotiaana  Tupakointi aloitetaan keskimäärin 13-vuotiaana  Lähes 50 % yläasteikäistä nuorista ilmoitti kokeilleensa tupakointia  Tupakointi lisääntyy iän myötä:  Noin joka seitsemäs nuoresta polttaa tupakkaa päivittäin.  Tytöistä noin reilu yksi neljäs polttaa kun pojista polttaa vähän yli viidesosa En polta tupakkaa 7-luokka8 luokka9 luokka %89,1 %77,2 %63,6 %

 Nuoret saavat tupakan hankittua kavereilta tai sisaruksilta  17 % nuorista vastasi, että voi hankkia tupakan itse ostamalla  5 % nuorista vastasi, että vanhemmat ostavat hänelle tupakkaa  Syiksi tupakoinnille nuoret ilmoittivat muun muassa sen, että kun kaveritkin polttavat tai he ovat jääneet siihen koukkuun tai se on tullut tavaksi. Tupakointi myös rentouttaa, tuottaa hyvän mielen tai maistuu hyvälle

 Nuuskaamista kokeillaan keskimäärin 13- vuotiaana  Nuuskaa on kokeillut lähes 30 % nuorista  Päivittäin nuuskaa käyttää lähes 13 % nuorista  Nuuskan käyttö aloitetaan keskimäärin hieman yli 13-vuoden iässä  Nuoret ilmoittavat käyttävänsä nuuskaa saadakseen siitä nikotiinia, se oli tupakan korvike ja siitä tuli hyvä olo  Nuoret hankkivat nuuskan pääsääntöisesti muualta (40,2 %), kavereiden tai sisarusten kautta (35,6 %) ja itse ostamalla (28,9 %)

 Alkoholia on kokeillut päihtymistarkoituksessa 37,4 % vastaajista  Alkoholia kokeiltiin keskimäärin 13 - vuotiaana  Kokeilussa kunnittaisia eroja: 52 % - 32,5 %  Alkoholia käyttää päihtymistarkoituksessa jossain määrin 61,3 % vastaajista  Alkoholin käyttö lisääntyy iän myötä: Ei käytä alkoholia 7 luokka8 luokka9 luokka %63 %46 %19 %

 41 % juodusta alkoholista juodaan 1-6 pulloa keskiolutta / siideriä  Tytöt näyttäisivät juovat mietoja ja pojat puolestaan väkevämpiä, pojat juovat myös tyttöjä useammin kiljua ja pontikkaa  Kiljun ja pontikan juonnissa kuntakohtaisia eroja  Alkoholi saadaan hankittua pääsääntöisesti kavereilta tai sisaruksilta  13,2 % saa alkoholin omilta tai kavereiden vanhemmilta  14,7 % ottaa alkoholia kotoa

 Alkoholia käytetään karkeasti luokiteltuna kahdesta syystä: 1. Se on kivaa ja mukavaa ja siitä tulee hyvä olo, alkoholinkäytön kuuluu nuoruuteen, ei ole muutakaan tekemistä. ”No olisi noloa odottaa että on täysi-ikäinen” 2. Toive ikävien asioiden unohtamisesta ja siitä, ettei tarvitsisi välittää mistään. Alkoholin juominen auttaa myös puhumaan ja siten avautumaan asioista ” se on kivaa. ja se poistaa huolet ainaki hetkeks” ” on jännää ja auttaa surullisuuteen kun saa olla kavereiden kanssa ja kehtaa puhua paremmin asioista”

 Koko aineistosta 9 % vastanneista nuorista oli huolissaan jonkun perhepiirissä olevan päihteiden käytöstä  Luokka-asteittain tarkasteluna eniten huolta oli 9-luokkalaisilla  Sukupuolittain tarkasteluna tytöt (11 %) olivat poikia (6,9 %) enemmän huolissaan  Kunnittaisia eroja: 4,9 % - 11,1 %

 2,6 % vastanneista oli kokeillut lääkkeitä päihtymistarkoituksessa  Kokeiluikä keskimäärin 13 vuoden iässä  4,2 % vastanneista käyttää lääkkeitä päihtymistarkoituksessa  8,5 % vastanneista käyttää lääkkeitä muiden päihteiden kanssa  Nuoret nimesivät käyttävänsä päihtymistarkoituksessa särkylääkkeitä, kolmiolääkkeitä, ”pameja” tai unilääkkeitä  Lääkkeet hankitaan enimmäkseen apteekista (40 %) tai kotoa (31 %)

 8 %:lle vastaajista oli tarjottu huumeita, kunnittaisia ja luokka-asteisia eroja  Amfetamiinia, maria, ganjaa, hamppua, hasista, lsd:tä, kannabista, heroiinia, kukkaa, pilveä, opiumia, ruohoa, silokkeja ja subutexiä  Vastaajista 3 % oli kokeillut jotain huumetta  Kokeilu alkoi noin 13,5 vuoden ikäisenä  Kokeilussakin kunnittaisia eroja On tarjottu huumeita 7 luokka8 luokka9 luokka %3 %7 %12,5 %

 5,8 % vastaajista käyttää jossain määrin huumeita  ”sämpylä- ja vehnäjauhoa”, ”kebabbia, kannabista, budia, pilveä, hamppua, kokaiinia, heroiinia, amfetamiinia ja xanoreita”  Pojista 93,1 % ja tytöistä 97,1 % ei käytä huumeita  Kunnitaisia eroja käyttäjien määrissä: 4,3 % - 11 %  Huumeita saadaan ”muualta”  Kavereista 9 % käyttää huumeita, kunnittaisia eroja

 8,4 % vastaajista oli joskus kokeillut ja 91 % ei koskaan kokeillut imppaamista  Tytöt kokeilevat useammin imppaamista  Eniten imppaamista 8-luokalla  Syy lähinnä kokeilun halu

 52 % vastaajista ilmoitti, että ei käytä energiajuomia  Käyttö enemmän viikoittaista kuin päivittäistä  Pojat (65 %) käyttävät tyttöjä (35 %) enemmän energiajuomia  Käyttö vähäisintä 9- luokka-asteella