Media- ja elokuvakasvatusta pohjois-kymenlaaksolaisille esikoululaisille – hanke 2005-2006 •Tutkimustuloksia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Mediakasvatus MLL:ssa
Pikkupoika kysyi isältään...
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
1 Tiivistelmä (sivu 1/3) Telma-lehden lukeminen  Vastaajista 5 prosenttia on lukenut Telma-lehden uusimman numeron kokonaan ja noin neljännes (26 %) on.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Katso Aitolasta lisää:
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
OIKEUS LEIKKIIN, LEPOON JA VIRKISTYKSEEN - kuudesluokkalaisten käsityksiä Lapsen oikeuksien päivä
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Palautekyselyn tulokset esikouluista Käytittekö ohjelmapakettia esikoulussanne?
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut.
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Kuvakäsikirjoitus.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Norssi ja Varis juttusilla
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
T IEDOSTA M ENESTYS Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2013 – Lasten ja nuorten palvelut Varhaiskasvatus Tutkimusraportti Mikko Kesä Minna.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
CxO Mentor Oy. Kyselytutkimus Vastauksia 36 kpl Vastaajat aikuisia, yksi 16-vuotias mukana Mukana seuran toiminnassa: – 1-3 v (7 hlö) – 4-9 v (21 hlö)
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
TURUN YLIOPISTO MITÄ VOIMME OPPIA KANSALAISKYSELYSTÄ ? Sirkka-Liisa Kivelä professori, ylilääkäri.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Asunto & Rakentaja 12 – messulehden tutkimus Etelä-Saimaa
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Haarajoen koulu, Jan Mikkonen
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Palaute elämää diabeteksen ja diabeetikon kanssa päivästä Lauantai
Käsityön opetustuokio
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Asunto-Saimaan tutkimus Etelä-Saimaa Presentation name / Author Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää
Yleistä tutkimuksesta
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Riippuvuus tupakoinnista
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
724. Pelisääntökysely 10/23/15. Kysely urheilevan lapsen vanhemmalle 1. Laji?
Keski-Pohjanmaan liiton sidosryhmätutkimus. Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tekeminen aloitettiin vuoden 2015 marraskuussa. Pohjana käytettiin aikaisempaa.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Kyselylomakkeen tekeminen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Digitaalinen kasvun kansio kasvatuskumppanuuden edistämisessä
Esityksen transkriptio:

Media- ja elokuvakasvatusta pohjois-kymenlaaksolaisille esikoululaisille – hanke •Tutkimustuloksia

Tutkimus •Mediakasvatushankkeeseen osallistuneille sekä vertailuryhmälle tehtiin kirjekysely, jonka aiheena oli esikoululaisten mediankäyttö sekä kotien mediavalmiudet. •Hankkeeseen osallistuneille tehtiin lisäksi kysymyksiä hankkeesta •Hankkeeseen osallistui neljä pohjois-kymenlaaksolaista esikouluryhmää, yhteensä 54 lasta.

Tutkimus •Vertailuryhmässä jaettiin 100 lomaketta neljään eri esikouluryhmään viikolla 5, vastausaikaa oli yksi viikko. •Osallistuneista lomakkeen palautti 24:n esikoululaisen vanhemmat, jolloin palausprosentiksi tuli 44.4%. Vertailuryhmästä lomakkeen palautti 35 taloutta, palautusprosentin ollessa 35%. Kummallekaan ryhmälle ei laitettu muistutuslomaketta. •Kaiken kaikkiaan lomakkeita palautui 59. Näytekoon muodostuessa varsin pieneksi eri alaryhmissä, ei tuloksista voi vetää jyrkkiä johtopäätöksiä, vaan niiden on katsottava olevan suuntaa-antavia.

N=59 Mediakasvatus/medialukutaito •Tutkimuksen alussa pyrittiin sel- vittämään tuntevatko vastaajat käsitteen mediakasvatus/ media- lukutaito ja ymmärtävätkö he sen merkityksen. •Hankkeessa mukana olleista perheistä reilut kolme neljännestä osasi vastata avoimeen kysymyk- senasetteluun oikein tai oikean- suuntaisesti •Vertailuryhmässä vain noin 40% prosenttia osasi kertoa mistä on kysymys. ’Julkisuudessa esiintyy toisinaan termi mediakasvatus/medialukutaito. Mitä näillä termeillä mielestänne tarkoitetaan? Olkaa hyvä ja kertokaa omin sanoin.’

N=59 Missä mediakasvatusta opetetaan? •Vastaajilta tiedusteltiin missä mediakasvatusta heidän mielestään opetetaan. Vastausvaihtoehdot esitettiin strukturoituina. •Valtaosa vastaajista uskoi mediakasvatusta opetettavan kotona ja peruskoulussa. •Mediakasvatus sisältyy perusopetuksen taidekasvatuksen oppimäärään, mutta sen opetuksen sisältö on määrittelemätön. •Vanhempien mielikuvat mediakasvatuksesta ja todellisuus eivät kohtaa.

N=59 Perheen yhteinen mediaharrastus

N=24 Mielikuvat hankkeesta Keskiarvoja asteikolla 1-5 (5= Erittäin myönteinen, 1= Erittäin kielteinen)

Johtopäätös •Kaikkien arvioitavien asioiden suhteen mediakasvatushanke sai hankkeeseen osallistuneilta /heidän vanhemmiltaan arvosanan joka ylittää melko myönteisen ja hipoo erittäin myönteistä

Vanhempien perusteluita myönteisille arvosanoille •’On ollut positiivista että mediakasvatus ei jää vain kotien harteille. Työpajatoiminta on ollut hauskaa hyödyn lisäksi •Esikoululaiset käyttävät jo paljon tietokonetta ja lapset puhuvat/katsovat paljon tv:tä. Hyvä keino opettaa tietotulvaan suhtautumista •Lapsi on ollut innoissaan, kertonut kotona hankkeesta ja sen tekemisestä •Meillä kotona ainakin oli eskarilainen todella innoissaan hankkeesta ja puhui myönteiseen sävyyn kaikesta mitä hankkeen myötä tehdään •Olen vilpittömästi yllättynyt, ylpeä ja iloinen kun tällainen erittäin hyvä ja niin lapsille kuin aikuisillekin mielenkiintoinen opetusjakso on saatu! Lapsi on todella koko sydämestään mukana ja vilpittömästi ihastunut tästä 'jutusta' sekä tietysti myös 'vetäjistä' •Lapsen innokkuus kertoa kuvauksista ja tapahtumista jne. Kertoo paljon. Vanhempainilta avasi omat silmät mistä kyse, ja siellä hankkeen vetäjien sekä henkilökunnan innokkuus ym, jäi positiivisena mieleen.’

Mediakasvatuksen tulevaisuus •Hanke arvioitiin vähintään melko hyödylliseksi •Hyödyllisimpänä hanketta pitivät yli kolmen lapsen vanhemmat ja ne vanhemmat joilla on myös kouluikäisiä lapsia •Kahdeksan kymmenestä oli sitä mieltä, että hanke pitäisi sisällyttää osaksi esikoulu- opetusta. •’Valitettavasti meillä kaikilla ei ole omia taitoja ja valmiuksia riittävästi/joillakin ei ole aikaa eikä ilmeisesti halujakaan, lasta tällä tasolla opettaa ja tätä nimenomaista oppia tänä päivänä todella tarvitaan, eikä se tarve ainakaan vähene.’