KANNABIS – ei mieto eikä vaaraton huume

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

SISÄLTÖ Kannabis Amfetamiinit Ekstaasi Kokaiini Khat Opiaatit
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD tilastot/hak lähde: Asuntojen rakentaminen Vantaalla vuodesta 1970.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Ympäristöterveys.
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Mielenterveyden häiriöt
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
Mielenterveyden häiriöt
Riippuvuus tupakoinnista
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Masennus eli Depressio.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
NAISTEN PÄIHDETYÖN PÄIVÄT Seinäjoki Anne Poikolainen.
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Keskustelua kannabiksesta
Riippuvuudet.
6.4 Liikunnan merkitykset
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihdyttäviä paineita
3 Minuudessa on kaksi puolta
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
TE1 riippuvuus Hurtig
Päihdyttäviä aineita.
Tupakan terveydelliset haittavaikutukset
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Psyykkinen terveys.
8 Riippuvuus.
Lapsuus ja nuoruus.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

KANNABIS – ei mieto eikä vaaraton huume Vanhempainilta 30.11.2009 Vantaan nuorisoasema

ESITYKSEN SISÄLTÖ: KANNABIS PÄIHTEENÄ: Käytön välittömät vaikutukset Pitkäaikaisen käytön vaikutukset Päihderiippuvuuden kehittyminen Kuinka suuri merkitys on perimällä ja ympäristöllä Merkkejä, jotka voivat kertoa kannabiksen käytöstä VANTAAN NUORISOASEMA: Toiminnan pääpiirteet Hoitoon ohjautuminen Hoito nuorisoasemalla Ryhmät

Käytön välittömät vaikutukset Vaihtelevat suuresti eri käyttäjillä! Koordinaatio- ja reaktiokyvyn sekä lähimuistin huononemista Voimakas makean himo Fyysisinä oireina pulssin kiihtyminen, silmien verestäminen, silmien, suun ja nielun kuivuminen, huimaus ja yskä Ajan, paikan, nopeuden ja etäisyyden arvioinnin heikentymistä Keskushermoston vaikutukset, johon liittyy aluksi usein mielihyvän tunnetta: puheliaisuutta, iloisuutta ja estojen katoamista Aistikokemusten voimistuminen, aistiharhat ja sekavuustilat

Pitkäaikaisen käytön vaikutukset Passiivisuus käyttäytymisessä, käytöshäiriöt Suun, nielun ja ruokatorven alueen syöpäriskin lisääntyminen Erilaiset mielenterveyden ongelmat (masennus, harhat ym.) Väsymys, univaikeudet, haluttomuus, ahdistuneisuus ja masennus Ärsytys ja tulehdukset hengitysteissä Oppimis- ja keskittymis- kyvyn heikenty- minen Persoonaan ja sosiaaliseen elämään liitty- vät muutokset Erilaisia fyysisiä vieroitusoireita Sietokyvyn kehittyminen  annoskoon suu- reneminen

keuhkoputken tulehduksen, alkoholiriippuvuuden Eräiden sairauksien, esim. astman, keuhkoputken tulehduksen, skitsofrenian ja alkoholiriippuvuuden pahentuminen Riippuvuus: kannabiksen käyttö aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riip- puvuutta

40% Nuorten PÄIHDERIIPPUVUUDEN kehittymisestä: 1% 10% Tupakoinnin rooli on merkittäväPorttiteoria Nikotiinialtistus lisää morfiinin riippuvuutta aiheuttavia vaikutuksia Tupakoinnin kautta oppii tekniikan, joka edesauttaa kannabiksen käyttämistä Nuorten aivoissa tapahtuu keskeisiä muutoksia/kehittymistä 9-25 vuoden iässä  addiktiomuistin kehittymisen mahdollisuus 25-vuotiaana päihteiden käytön aloittaneella todennäköisyys päihdehäiriöön sairastumiselle 1% 21-vuotiaana päihteiden käytön aloittaneella todennäköisyys päihdehäiriöön sairastumiselle 10% 14-vuotiaana päihteiden käytön aloittaneella todennäköisyys päihdehäiriöön sairastumiselle 40%

Mitä perimä ja ympäristö merkitsevät? Perheympäristö ja varhainen vuorovaikutus vaikuttavat kiistattomasti mielihyväratojen kehittymiseen aivoissa  Geenit ja varhaiset kokemukset määrittelevät sen millaiseksi aivojen hermoradat muotoutuvat Riippuvuuden kehittymiselle keskeisesti altistavia tekijöitä ovat:  puutteet minän ja itsetunnon rakentu- misessa ja psyykkisessä tasapainossa  minä-kokemuksen rakentuminen edellyttää riittävää peilaamisen kohdetta vanhemmista / turvallisesta aikuisesta Riippuvuuden kehittymisen uskotaan saavan alkunsa jo lapsuudessa Negatiiviset kokemukset muok- kaavat lapsen identiteettiä Lapsi muodostaa omat selviytymiskeinot, jotka saattavat aikuisuudessa muuttua riippuvuudeksi

Geneetttisillä tekijöillä ei tutkimusten mukaan Nuorten alkoholin käytön terveydelliset riskit ovat kaksin- kertaiset aikuisiin verrattuna Alkoholistien poikalapsilla alkoho- lin palaminen tuottaa ainetta, joka on aivoissa samalla tavalla riippuvuutta aiheuttava aine kuin opiaatit Päihdeperheiden: Lapsilla on nelinkertainen riski alkoholisoitua Lapsenlapsilla riski on kolminkertainen Tyttärillä on taipumus avioitua päihdeongelmaisen kanssa Geneetttisillä tekijöillä ei tutkimusten mukaan ole vaikutusta päihteiden käytön aloittamisikään!!

Merkkejä, jotka voivat liittyä kannabiksen käyttöön Lihominen, päihtymyksen aikana makeanhimo kasvaa Laihtu- minen Vaatteiden tai hiusten erikoinen tuoksu Sormien, kynsien tai hampaiden kellastuminen Arvomaailman muutos, päihde- myönteisyys Käyttövälineet: paperista/ pahvista pyöritellyt filtterit, itse tehdyt piiput, piipputupakkatarvikkeet folion tai kelmun palaset, pieni veitsi, sytkäri jne. Silmien verestä- minen Lisääntynyt rahantarve, kotoa katoa- vat tavarat/raha, nuorelta toistuvasti katoaa/ varastetaan tavaroita (puhelin, polkupyörä jne.)