Rakennusmääräyskokoelma F-osa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Leikkialueiden talviturvallisuus Tukes – viranomaisen näkemys talviturvallisuuteen.
Advertisements

Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Asta Koivisto | Joululeluprojekti Tulokset.
Asiakasmaksulainsäädännön mukaiset kuntoutushoidon asiakasmaksut Lakimies Mari Laurén.
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
Rakennusvalvonta Rakennuslupa
Esteettömyyttä koskevat säännökset – tulkinta ja kehittäminen
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia 1 Miten välittää tietoa esteettömyydestä? Esteettömyysluokitus sosiaali- ja.
Terveyskeskuksen tilat ja esteettömyys
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Tietokanta.
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
TUKES Kolme säädöstä palovaroittimista Jussi Rahikainen SM pelastusosasto.
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
Kuljetustraileri.
Suunnittelutilanteen analysointi
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Nopeuden säätely ja automaattivalvonta Olli Hintikka Liikenne- ja viestintäministeriö
RISKIEN HALLINTA RAKENNUSTYÖMAALLA
Varkauden vammaispoliittinen ohjelma – Vampo 2012 Esteettömyys
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
TIEMERKINTÄPÄIVÄT 2013 PANK tiemerkintävaliokunta.
TYÖHAKEMUS.
Kaksi olohuonetta ja tilaa riisisäkille? – Maahanmuuttajat ja asumisen suunnittelu Hanna Dhalmann HY / Maantieteen laitos.
RIL Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen - miten hoidetaan? klo Markku Varis.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Tietoturvallisuus osa 6
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Liikuntaviraston koulutuspäivä
Turvallisuus
MERTA - hyvät palvelut, hyvät käytännöt
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Viestintäsuunnitelma
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Systeemityö 2 Toimintokaavio – Activity diagram
Rakentamisen esteettömyyssäännösten uudistaminen
Harjoitustyö 1 esittely: Puurunkoinen levyjäykisteinen halli
Kuulemistilaisuus Varapuhemies Seppo Kääriäinen.
TeSSA 2 Template © 1999 Juho Heikkilä Luottamus Tietoturvallisuuteen liittyvät käytettävyyskysymykset Kristiina Karvonen Tietoliikenneohjelmistojen ja.
Digitarina Multimedia oppimisprojektina 2012 Vaka.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia 1 Sosiaali- ja terveydenhuollossa asioinnin esteettömyysluokitus Sari Valjakka,
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
HELSINKI KAIKILLE Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke luotu työmenetelmä, jonka avulla saadaan kattavat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet siitä,
Viitearkkitehtuurin luonne, käyttötarpeet ja käyttäjät Pekka Linna, CSC.
TURVALLISEN TOIMINNAN MALLI ILMAILUKERHOILLE TTM 11 |
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallituksen valtionavustusjärjestelmä Näin haen avustusta uudessa järjestelmässä.
Ajankohtaista rakentamisen säädösmuutoksista Teppo Lehtinen Rakennusneuvos SPEK Palonehkäisyn perinnepäivät
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
Ympäristöopas 39, luonnos 5/2013 SPEK perinnepäivät Padasjoki Jorma Jantunen.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Aalto-yliopisto / Ark. Otaniemi Esteettömyys
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Henkilökunnan koulutus
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
Asumisen paloturvallisuuden parantaminen Helsinki
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
TYÖTURVALLISUUS.
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Esityksen transkriptio:

Rakennusmääräyskokoelma F-osa F1 (2005) Esteetön rakennus, määräykset ja ohjeet F2 (2001) Rakennuksen käyttöturvallisuus, määräykset ja ohjeet

Rakennusmääräyskokoelma F1-osa kohta 1. SOVELTAMISALA: Määräykset ja ohjeet koskevat hallinto- ja palvelurakennuksia, sekä muissa rakennuksissa olevia liike- ja palvelutiloja. Työtiloja sisältäviä muita rakennuksia määräykset ja ohjeet koskevat työn luonne huomioon ottaen. Nämä määräykset ja ohjeet koskevat asuinrakennuksia ja asumiseen liittyviä tiloja siltä osin, kuin asuntosuunnittelua koskevassa asetuksessa (RakMk G1) edellytetään niiden soveltumisesta liikkumisesteisille.

F1-osan sisältö kohta 2. Kulkuyhteydet: Kohta käsittelee kulkuyhteyksiä etc. Jotka rakennuksessa tai sen yhteydessä varataan liikuntarajoitteisille henkilöille. Käsiteltävänä ovat mm. kulkuetäisyydet, ramppien ymv. Vastaavien tarve vaadittuine tiloineen, ovien minimileveydet sekä rajoitukset ulokkeista kulkuväylän alueella. Tasoerot: Toiminnallisesti toisiinsa yhteydessä olevien kerrostasojen välillä tulee olla pyörätuolin ja pyörällisen kävelytelineen käyttäjälle soveltuva hissi tai muu kiinteästi asennettu pyörätuolin ja pyörällisen kävelytelineen käyttäjälle soveltuva henkilöiden nostoon tarkoitettu laite, ellei yhteyttä ole mahdollista järjestää toisiinsa liittyvillä luiskilla ja tarvittavilla luiskien välitasanteilla. Milloin kerroskorkeuden mittainen tai tätä suurempi tasoero järjestetään porrasyhteydellä, liikkumisesteetön yhteys on järjestettävä hissillä. Jäljempänä käsitellään määräyksiä luiskien jyrkkyydestä sekä pituudesta ja jatketaan portaiden etenemiin, korkeuksiin ja käsijohteen tarpeeseen.

F1-osan sisältö kohta 3. Tilat: Rakennuksen pääasiallisen käytön mukaisten tilojen sekä niiden kiinteän kalustuksen, varusteiden ja laitteiden tulee olla myös liikkumis- ja toimimisesteisten henkilöiden käyttöön soveltuvia. Jäjempänä käsitellään liikuntarajoitteisille suunnattujen WC- ja pesutilojen kalusteiden yms. tarve- ja mittavaatimuksista sekä siitä kuinka heille tulee järjestää pääsy uimahallien, kylpylärakennuksien, kuntoutus- ja hoito- ja huoltolaitosten, palvelutalojen ja palvelukeskusten uima-altaaseen. Näissä rakennuksissa myös sauna-, pesuhuone- ja pukuhuonetiloja on suunniteltava liikkumis- ja toimimisesteisille soveltuviksi. Muina kohtina käsitellään kokoontumis ja majoitustilat lyhyesti kulkemisen suhteen jne.

Rakennusmääräyskokoelma F2-osa F2-osassa käydään läpi rakennuksen käyttöturvallisuutta ja kokoelmassa jaotellaan se viiteen eri osaan. Yleistä Putoamis ja harhaanastumisen estäminen Muiden turvallisuusriskien vähentäminen Kokoontumistilojen turvallisuus Huollon turvallisuus LIITTEET Maankäyttö- ja rakennuslaki 132/1999 Maankäyttö- ja rakennusasetus 895/1999 Pelastustoimilaki 561/1999 Pelastustoimiasetus 857/1999 Työturvallisuuslaki 299/1958

Rakennusmääräyskokoelma F2-osa Kokoelmassa käsitellään kohta kohdalta eri rakennuksen osa-alueita joissa koetaan olevan tarvetta määräyksille riskien välttämiseksi. Toinen osa käsittelee pitkälti fyysisia asioita portaiden etenmistä, kaiteista jne. kuinka niiden pitää täyttää niille annetut määräykset. Kolmos kohdassa käsitellään valoisuutta ja valaistusta mm. siltä kantila, että saavutetaan riittävät vaaleuserot ym. pinnoille eikä tuoteta turvallisuudelle vaarallista häikäistymistä. Lisäksi käydään läpi lasirakenteet, ovet, lattiapinnat, hissit jne. joille annetaan tiettyjä mittaehtoja turvallisuuden täyttämiseen. Lisäksi viimeisenä käsitellään ulkotilojen turvallisuus. Nelos kohdassa käsitellään kokoontumistilojen kulkuyhteyksiä, katsomotilojen rajoituksia tai vaatimuksia kuten istuinten sijoittelua ja kiinnitystä. Viidennessä kohdassa käsitellään huollon turvallisuutta ja turvavälineistön vaatimia asioita, joka suurelta osin keskittyy riittäviin ja turvallisiin kulkuyhteyksiin ullakoille, katoille yms. paikkoihin joissa huoltotöitä useimmiten tehdään. Viimeisenä kohtana käydään läpi ajo- ja tavaraliikenteen järjestäminen rakennuksen alueella riittävine kulkuväylineen sekä turvallisuus vaatimuksineen.