FILOSOFIAN OSA-ALUEET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
• Teologia on tutkimusta kulttuurista, yhteiskun- nasta, ihmisestä ja us- konnosta eri ilmentymi- neen • Maailmanuskonnot, uusi.
Ontologia ja tietoteoria
Filosofian aloja ja suuntauksia
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Tieteellisen tiedon luonne ja tieteen tehtävät
punainen kirja s. 71- Sininen kirja s.
ETIIKKA.
Mereologia ja sen soveltaminen
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Etiikan peruskäsitteet
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian soveltavia kursseja pääkaupunkiseudun lukioissa
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
ETIIKAN LUONNE. Eettisten arvojen peili Moraalirealismi: moraaliväitteet viittaavat objektiivisiin tosiasioihin ja ovat tosia tai epätosia mielipiteistä.
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
FILOSOFIA Filosofia oppiaineena Itä-Suomen yliopistossa (Joensuun kampus) filosofian opetusta annetaan filosofia- ja oikeusfilosofia-nimisissä.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Mitä oleminen on?.
Terveyden määritelmät
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Moraali Eräät nohevat 9A.
Positivismi = looginen positivismi = looginen empirismi
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
Islam Eero ja Noora.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Fenomenologia.
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Aikuisen Ajattelu Sami Lu2.
Yhteiskuntafilosofia
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Tutkiva ja dialoginen orientaatio opetusharjoittelun lähtökohtana
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
1 Ydinsisällöt.
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Mikä on elämänkatsomus?
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
JOHANN FRIDRICH HERBART
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

FILOSOFIAN OSA-ALUEET

A. Teoreettinen filosofia

Metafysiikka tutkii Ontologisia ongelmia viittaa olemista ja olevaa koskeviin kysymyksiin: Mitä oleva on? Mitä on olemassa? Kosmologisia kysymyksiä viittaa maailmankaikkeuden (kosmos) rakenteeseen ja luonteeseen Teologisia kysymyksiä teologia on jumaluusoppia, pohditaan esim. jumalakäsitettä koskevia kysymyksiä

Tietoteoria tutkii tiedon ja totuuden ongelmia tieteenfilosofian kysymyksiä: Mitä tieto on? Mitä voimme tietää?

Logiikka tutkii pätevää päättelyä ja loogisesti toden kysymyksiä perustuu pelkästään käsitteisiin eikä ole riippuvainen kokemuksesta tai havainnoista

B. Käytännöllinen filosofia

Estetiikka pyrkii selvittämään kauniin käsitettä ja taiteen luonnetta: Mitä on kauneus? Mitä on taide?

Etiikka tutkii moraalia, hyvää elämää (kutsutaan myös moraalifilosofiaksi) pyrkii muotoilemaan yleispäteviä perusteita ihmisen hyvälle ja oikealle toiminnalle

Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnan perusteita ja ihmisten välisen yhteiselon kysymyksiä: Millainen on hyvä yhteiskunta? oikeudenmukaisuuden käsitettä