Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Filosofian soveltavia kursseja pääkaupunkiseudun lukioissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Filosofian soveltavia kursseja pääkaupunkiseudun lukioissa"— Esityksen transkriptio:

1 Filosofian soveltavia kursseja pääkaupunkiseudun lukioissa
Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

2 Filosofian soveltavat kurssit
Seuraava esitys perustuu lukioiden verkkosivuihin syksyllä 2006, joten se ei ole välttämättä ajan tasalla. Noin puolessa Espoon ja Vantaan lukioista ei ole lainkaan soveltavia kursseja. Helsinkiläisistä lukioista osa jäi suuren määrän ja huonosti toimivien verkkosivujen takia käymättä läpi, mutta soveltavia kursseja tarjoavien lukioiden osuus yleislukioista vaikuttaa samanlaiselta koko pääkaupunkiseudulla. Enemmistö mukaan otetuista on helsinkiläisiä (erikoistehtävän saaneita) lukioita; Espoosta ja Vantaalta mukana vain lukioita, joilla kursseja, joita en löytänyt Helsingistä.

3 Ympäristöfilosofia Etu-Töölön lukio Kurssi 6. Ympäristöfilosofia Kurssin 2 suorittamista suositellaan ennen tätä kurssia. Kurssi on koulukohtainen, ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssilla pohditaan luonnon, ihmisen ja rakennetun ympäristön olemusta ja suhdetta toisiinsa sekä niiden eettistä ja esteettistä arvoa. Tutustutaan eläinten hyvinvointiin ja oikeuksiin liittyviin kysymyksiin Kurssilla ei ole käytössä oppikirjaa.

4 Ympäristöfilosofia (jatkuu)
Laajasalon lukio: Ympäristöfilosofia (FI5) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu ympäristöfilosofian klassisiin teorioihin ja nykyvirtauksiin tutustuu bio- ja globaalietiikan perusteisiin osaa arvioida filosofisesti ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta syventää argumentaatiotaitojaan Keskeiset sisällöt ihmisen ja luonnon välinen suhde ympäristöfilosofian klassiset teoriat ja nykyvirtaukset ympäristöfilosofian kurssin teemaan liittyvät eettiset kysymykset ympäristöfilosofian kurssin teemaan liittyvien aiheiden argumentointi

5 Ympäristöfilosofia (jatkuu)
Helsingin luonnontiedelukio FF5K Ympäristöfilosofia Koulukohtainen soveltava kurssi Mitä ympäristöfilosofia on? Miten ihminen suhtautuu luontoon? Mikä on ihmisen vastuu luonnosta ja ympäristöstä? Kurssin aiheita ovat eläinten tietoisuus ja oikeudet sekä luonnon ja rakennetun ympäristön eettiset ja esteettiset arvot. Kurssilla referoidaan artikkeleita. Kurssi voidaan suorittaa pakollisen kurssin jälkeen. Se voidaan suorittaa myös itsenäisesti. Kurssi arvioidaan numeroin. Halutessaan opiskelija saa suoritusmerkinnän.

6 Ympäristöfilosofia (jatkuu)
Tikkurilan lukio (Vantaa) Ympäristöfilosofia (FFS5) Kurssin tavoitteena on, että · opiskelija tutustuu ympäristöfilosofian keskeisiin käsitteisiin, kysymyksenasetteluihin ja näkemyksiin · oppii hahmottamaan tieteen ja arvottamisen, ympäristön ja kulttuurin rajapintoja · oppii erittelemään ja arvioimaan kriittisesti ympäristöä koskevaa keskustelua ja siinä käytettyjä argumentteja Keskeiset sisällöt • ympäristöfilosofian historia, keskeiset käsitteet ja kysymyksenasettelut • ympäristöfilosofian ja ympäristön tieteellisen tutkimuksen suhde • ihmisen luontosuhteen hahmotuksia • ympäristöfilosofian suuntaukset • eläinten ja ekosysteemien oikeudet • aktivismiin liittyvät eettiset ja lainopilliset kysymykset

7 Ympäristöfilosofia (jatkuu)
Mäkelänrinteen lukio FI6. Ympäristöfilosofia (K) Keskeiset sisällöt: - mitä ympäristöfilosofia on? Mitä luonto on? Mikä on ihmisen asema luonnossa? - millä tavoin ympäristö vaikuttaa ihmiseen? Millä tavoin ihminen vaikuttaa ympäristöön? - mitä ympäristöetiikka on? - ihmisen suhde luontoon: tekniikkakeskeinen, ihmiskeskeinen ja luontokeskeinen asenne - ympäristöfilosofisia suuntauksia: maaetiikka, syväekologia, ekofeminismi ym. - luonnon arvot - luonnon, eläinten ja tulevien sukupolvien oikeudet

8 Kertaus/yo-kirjoitus/Abi-kurssi
Kauniaisten lukio (suomenk.) Filosofian kertauskurssi (FIS1) TAVOITTEET Kurssin tavoitteena on, että opiskelija muodostaa kokonaiskuvan filosofian kursseista ja kurssien välisistä yhtymäkohdista, tunnistaa erilaiset filosofian ylioppilaskokeen tehtävätyypit, terävöittää vastaustekniikkaa. KESKEISET SISÄLLÖT kurssien pääsisältöjen kertaus, kurssien yhtymäkohdat, ylioppilaskokeen tehtävätyypit, ylioppilastehtävien harjoittelu ja vastaustekniikka, henkinen valmennus.

9 Kertaus/yo-kirjoitus/Abi-kurssi (jatkuu)
Töölön yhteiskoulun aikuislukio FI5, Filosofian harjoituskurssi kurssin sisältö: kurssilla kerrataan aiemmin opittua sekä harjoitellaan ylioppilastutkintoa varten. Oppimateriaalina kurssien kirjat/tiedot sekä materiaali OPIT-verkkoympäristössä. arviointi: kurssi on koulukohtainen syventävä kurssi ja arvioidaan suoritusmerkinnällä S. Arvioinnissa huomioidaan opiskelijan aktiivinen ja itsenäinen opiskelu Filosofian kurssien arviointi : Kurssien arvosana muodostuu loppukokeen tai koetta korvaavan itsenäisen työn perusteella sekä aktiivisen osallistumisen myötä syntyvän jatkuvan näytön perusteella. Kurssien itsenäisestä suorittamisesta sovitaan erikseen opettajan kanssa.

10 Kertaus/yo-kirjoitus/Abi-kurssi (jatkuu) "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.)
Alppilan lukio FF8  Filosofisia nautintoja abeille Kurssin sisällön opiskelijat voivat päättää suurelta osin omien filosofisten mieltymystensä mukaisesti niin, että kurssista saadaan mielekäs kokonaisuus ja koetaan filosofoinnin iloa ja nautintoa hyvässä seurassa. LUMON LUKIO (Vantaa) Filosofian projektikurssi (FI5) Kurssilla tehdään projektityö opiskelijaa kiinnostavasta aiheesta ja valmistaudutaan ylioppilaskirjoitusten ainereaalin filosofian kysymyksiin.

11 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Ressun lukio Filosofian perinteet ja nykypäivä (FI5) Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan edistymistä itsenäisenä ajattelijana, joka pystyy ottamaan osaa filosofisen yhteisön tutkimuksiin ja keskusteluihin. Kurssin keskeisenä sisältönä ovat erilaiset filosofiset ajatteluperinteet, mukaan lukien yksittäisten filosofien tuotanto. Kurssi suoritetaan ns. työpajakurssina, jonka aikana opiskelija kehittelee omaa teesiään opettajan kanssa sopimastaan tutkimusongelmasta. Opiskelijan on osoitettava kykyä kehitellä teesiään muiden opiskelijoiden kritiikkiä ja kommentteja hyödyntäen ja valmiutta puolustaa sitä järkiperäisesti. Tällä kurssilla opiskelijan on sekä osoitettava kykynsä itsenäiseen filosofiseen ajatteluun että perehtyneisyytensä johonkin filosofiseen ajatteluperinteeseen tai filosofin tuotantoon. Soveltavana kurssina Filosofian perinteet ja nykypäivä arvioidaan suoritusmerkinnällä, mutta opiskelija voi pyynnöstä saada opettajalta lyhyen kirjallisen arvion kurssilla saavuttamastaan filosofisen ajattelun tasosta.

12 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Kuninkaantien lukio (Espoo) Filosofinen tutkimus (FI6) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija • perehtyy syvällisesti johonkin valitsemaansa filosofiseen ongelmakenttään tai kysymykseen • kehittää taitojaan tiedonhankinnassa ja filosofisessa argumentoinnissa, hyödyntämällä sekä filosofista perinnettä että omia näkemyksiään • kehittyy itsenäisenä ajattelijana ja ajatusten ilmaisijana Keskeiset sisällöt • sovitaan erikseen tapauskohtaisesti Kurssi koostuu itsenäisesti tehtävistä kirjallisista töistä, suullisesta osiosta, sekä mahdollisesta osallistumisesta johonkin koulun ulkopuoliseen filosofiatapahtumaan. Varsinaisia oppitunteja ei ole, henkilökohtaisen ohjauksen ja suullisten osioiden ajankohdat sovitaan erikseen.

13 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Töölön yhteiskoulun lukio FI5  Filosofian erityiskysymyksiä Sisältö: Opiskelijat osallistuvat kurssin sisällön suunnitteluun, joten käsiteltävät aiheet voivat vaihdella. Yhdistävinä teemoina kurssilla ovat filosofisen argumentaation ja päättelyn harjaannuttaminen sekä joidenkin filosofian suuntausten, erityisalueiden tai keskeisten filosofien ajatusten syventävä tutkiminen. Myös työtavat sovitaan erikseen opiskelijoiden kanssa kurssin sisältöjä ja tarpeita vastaavaksi. Arviointi: Numeroarvosana/suoritusmerkintä. Arvioinnissa otetaan huomioon aktiivisuus tunneilla, koe on vain osa arviointia. Suoritusjärjestys: Kurssi rakentuu muiden filosofian kurssien varaan, joten sen täysipainoinen suoritus edellyttää ainakin kahden muun filosofian kurssin käymistä. Kurssi voidaan suorittaa itsenäisesti vain poikkeustapauksissa.

14 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Helsingin luonnontiedelukio FILOSOFIAA AJANKOHTAISIN ERITYISTEEMOIN (FF7K) Koulukohtainen soveltava kurssi Kurssi toteutetaan jonkin ajankohtaisen filosofisesti kiinnostavan keskusteluteeman tai tapahtuman pohjalta, tai se voi syntyä opiskelijoiden esittämän mielenkiintoisen filosofisen aiheen tiimoilta. Keskustelutyyppisellä kurssilla pyritään oivaltavaan argumentaatioon sekä syventämään filosofista tietämystä itsenäisesti etsityn tiedon avulla. Kurssi voidaan suorittaa pakollisen kurssin jälkeen. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti. Kurssista annetaan suoritusmerkintä.

15 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Alppilan lukio FF7 Filosofiaa huipulta Kurssilla opiskelija hankkiutuu seuraamaan korkeatasoista filosofista luentosarjaa tai muuta tasokasta filosofiaan liittyvää tapahtumaa, sekä suorittaa vaaditut tehtävät, joista sovitaan etukäteen opettajan kanssa.

16 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Itäkeskuksen lukio FI 5 Filosofiaa itsenäisesti Kurssin tavoitteena on, että opiskelija perehtyy itsenäisesti valitsemansa filosofin/osa-alueen sisältöön ja erittelee sen suhdetta muihin ajattelumalleihin. Kurssin suoritusedellytykset: Aiempien kurssien suorittaminen. Arviointi: Numero. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää mm. seuraavanlaisia tehtäviä: väittely/argumentaatioharjoitukset joiden tavoitteena on oman ajattelun johdonmukaistaminen ja tavanomaisimpien argumentaatiovirheiden tunnistaminen, sekä tsenäisesti toteutettu projektityö esim. ympäristöfilosofiasta, epistemologiasta, etiikasta, ontologiasta, tieteenfilosofiasta, uskonnonfilosofiasta tai estetiikasta.

17 "Vapaa" kurssi (Nykyfilosofia, Nufit ym.) (jatkoa)
Mäkelänrinteen lukio FI5. Filosofiaklubi (K) Vaihtuvasisältöinen ja vapaamuotoinen keskustelukurssi, jonka yhtenä päämääränä on osallistuminen vuotuiseen Nuorten filosofiatapahtumaan (Nufit).

18 Estetiikka ja/tai taidefilosofia
Alppilan lukio FF6 Estetiikan filosofia Kurssilla tutustutaan taiteen ja kauneuden maailmaan oppitunneilla estetiikan peruskäsitteitä ja ongelmia opiskellen sekä opiskelijoiden omien esitelmien kautta.  Kurssin aikana käydään tutustumassa taidetarjontaan kaupungilla.

19 Estetiikka ja/tai taidefilosofia (jatkoa)
SYK 6. Taiteen filosofia (FI6) Tavoitteet Tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa taiteen käsitteen historiallisen kehityksen ymmärtää tavat ja keinot, joilla taidetta määritellään hallitsee taidekritiikin perusteet ymmärtää taiteen merkityksen yksilölle ja yhteiskunnalle Keskeiset sisällöt miten taidetta on määritelty, eri taiteenlajit taide ja kauneus mitä taide on ja miten se syntyy imitaatioteoria, formalismi ja emotionismi taiteen suhde yhteiskunnan eri instituutioihin taiteen suhde moraaliin ja valtaan taiteen tulkinta ja arvottaminen

20 Estetiikka ja/tai taidefilosofia (jatkoa)
Tikkurilan lukio (Vantaa) Estetiikka (FFS6) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija • tutustuu estetiikan tapaan lähestyä taidetta · oppii hahmottamaan taiteen suhdetta muihin ilmiöihin • tutustuu tärkeimpiin taiteen tulkintateorioihin • tutustuu taiteen arvottamiseen liittyvään problematiikasta. Keskeiset sisällöt • taiteen ja kauneuden (eli esteettisen arvon) käsitteiden rajaaminen ja sisäpuolelle jäävien ilmiöiden luonteen selvittely. • taiteen käsitteen syntyhistoria • tärkeimmät tulkintateoriat • taiteen ja etiikan väliset yhteydet

21 Estetiikka ja/tai taidefilosofia (jatkoa)
Etu-Töölön lukio Kurssi 5. Estetiikka ja taidefilosofia Kurssin voi valita heti ensimmäisen kurssin jälkeen. Kurssin 2 suorittamisesta saattaa olla hyötyä ennen tätä kurssia. Kurssi on koulukohtainen ja se arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssilla pohditaan esim. seuraavia kysymyksiä: Mitä taide on? Millaista on hyvä taide? Mikä on käsitteiden taiteellinen, esteettinen ja kaunis suhde? Mitä kriteereitä taidekriitikot käyttävät arvioinneissaan?

22 Estetiikka ja/tai taidefilosofia (jatkoa)/ Erityistehtävä kurssi
Kallion lukio (ilmaisutaidon erikoistehtävä) FI5Taidefilosofia/estetiikka (Kauneus) Kurssilla perehdytään taiteen ja kauneuden käsitteiden historiaan ja merkitykseen. Kurssilla käsitellään myös taiteellisen merkityksen, sen tulkinnan ja arvottamisen kysymyksiä, sekä taiteen ja moraalin välisiä kysymyksiä. Tavoitteena on myös oppia ymmärtämään nykytaidetta sekä tämän päivän taiteen haasteita suhteessa traditioomme. Mahdollisuuksien mukaan käsitellään myös yksittäisiin taiteenlajeihin liittyviä filosofisia kysymyksiä.

23 Erityistehtävään liittyvä kurssi (jatkoa)
Helsingin luonnontiedelukio FF6K LUONNONTIETEIDEN FILOSOFIA (FF6K) Koulukohtainen soveltava kurssi Millainen on luonnontieteellinen maailmankuva? Miten tieteellinen päättely ja teorianmuodostus etenevät luonnontieteissä? Mikä on tieteenfilosofian anti tieteellisen päättelyn tarkastelussa? Miten lukiossa opiskelemamme tieto on tuotettu? Kurssilla analysoidaan luonnontiedeaineiden oppikirjojen sisältöjä. Kurssin suorittamiseksi edellytetään filosofian kurssin FF3S:n hyväksytty suoritus. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti. Kurssista annetaan suoritusmerkintä

24 Erityistehtävään liittyvä kurssi (jatkoa)
Mäkelänrinteen lukio FI7. Urheilun filosofia (K) Kurssin tavoitteena on syventää urheilevan ja liikkuvan ihmisen maailmankuvaa. Pohtia, mitä itsensä toteuttaminen liikkuvana merkitsee. Avata ihmisen näkökulmaa urheilun ja liikunnan ilmiöihin. Keskeiset sisällöt: - Urheilun synty leikistä ja sodasta. - Urheilun olemuksen etsintä. - Yhteisön ja yksilön suhde. - Ihmisenä oleminen eli eksistenssi ja urheilu. Pohditaan sellaisten peruskäsitteiden kun vapaus, mahdollisuus, vakavuus ja ahdistus merkitystä urheilussa. - Urheilun etiikka (fair play, huijaaminen, doping, väkivalta jne.). - Yhteiskunnan (politiikan)ja median osa urheilussa. - Urheilun merkitys yksilön ja yhteiskunnan kehittymiselle, sen kansakuntia lähentävä vaikutus. Itämaisen ja länsimaisen ruumiillisuuden vertailua. - Urheilun estetiikka. Taidon, taiteen ja urheilun suhde. Esteettinen ruumissuhde, draama, aistillisuus ja seksuaalisuus urheilussa.

25 Erityistehtävään liittyvä kurssi (jatkoa)/ Muita
SYK (erityistehtävänä kielet ja kansainvälisyys) Oikeusfilosofia (FI5) Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija saa perustiedot yhteiskuntafilosofian keskeisimmistä suunnista [lienee alun perin vanhan OPSin aikaan tehty!] oppii hahmottamaan yhteiskunnan luonnetta ja sen keskeisten instituutioiden toimintaa saa perustiedot oikeusfilosofisen ajattelun luonteesta ja menetelmistä hahmottaa ne keskeiset filosofiset ongelmat yhteiskunnassa, jotka liittyvät lain ja moraalin suhteeseen hahmotetaan yleiskuvaa oikeustieteen suhteesta muihin tieteisiin, erityisesti moraali- ja yhteiskuntafilosofiaan. Keskeiset sisällöt yhteiskunnan synty ja oikeudenmukaisuus yhteiskunnan instituutiot, perhe ja valtio talous, hyvinvointi ja demokratia lain ja moraalin velvoittamisen oikeutukset luonnonoikeus ja rationaalinen luonnonoikeus

26 Muita (jatkoa) SYK 7. Tieteenfilosofia (FI7)
Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija perehtyy tieteenfilosofian keskeisiin käsitteisiin, teorioihin ja ongelmiin osaa hahmottaa eri tieteenlajien menetelmien perusteita saa kokonaiskuvan tieteellisestä päättelystä ja selittämisestä kykenee jäsentämään omaa maailmankuvaansa ja –katso-mustaan suhteessa tieteelliseen m:nkuvaan ja -katsomukseen oppii arvioimaan tieteen etiikan perusteiden merkittävyyttä Keskeiset sisällöt tieteen luonne, olemus, kriittisyys, autonomisuus ja itseään korjaavuus tieteen tavoitteet ja menetelmät; käsitteet, teoriat, lait ja mallit tieteellinen laatu ja määrä, argumentaatio ja logiikka tieteellisen päättelyn menetelmät, kuten: teleologia, kausaliteetti, deduktio ja induktio tieteen suhde uskontoon, valtaan ja yhteiskuntajärjestelmiin

27 Muita (jatkoa) Alppilan lukio FF5 Logiikka Kurssilla harjoitellaan väittelyä ja opiskellaan siksi hieman Aristoteleen retoriikkaa, käytetään kieltä selkeämmin, hiotaan omia päätelmiä päteviksi sekä tunnistetaan toisten tekemiä virhepäätelmiä. Edetään lauselogiikkaan ja mahdollisiin maailmoihin.

28 Muita (jatkuu) Kuninkaantien lukio (Espoo) Mediafilosofia (FI5)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija • osaa jäsennellä tietoyhteiskuntaa liittyviä kysymyksiä käsitteellisesti • perehtyy tietoyhteiskuntaan liittyviin keskeisiin yhteiskunnallisiin ja eettisiin kysymyksiin sekä teorioihin • osaa soveltaa filosofista lähestymistapaa ja erittelyä ajankohtaisiin informaatio-ja kommunikaatioteknologiaan liittyviin kysymyksiin Keskeiset sisällöt • aihekenttään liittyvät keskeiset käsitteet • tietoyhteiskunta-ajattelu teknologisena paradigmana sekä yhteiskuntafilosofisena ja eettisenä ongelmakenttänä • informaatio-ja kommunikaatioteknologian käyttöön liittyvät eettiset ja maailmankatsomukselliset kysymykset • kurssin aikana yhdessä opiskelijoiden kanssa sovittavat ajankohtaiset yllä mainittuihin teemoihin liittyvät kysymykset

29 Muita (jatkuu) Etelä-Tapiolan lukio FI5 Uskonnonfilosofia
Kurssilla pohditaan uskonnonfilosofian keskeisimpiä kysymyksiä kuten Jumalan olemassaoloa ja sen todistamista, teodikea-ongelmaa, ihmeiden mahdollisuutta sekä sielun olemassaoloa ja kuolemanjälkeistä elämää Kurssi soveltuu kaikille, joita kiinnostaa uskontoon liittyvien kysymysten filosofinen tarkastelu. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

30 Muita (jatkuu) Tikkurilan lukio (Vantaa) Rakkauden filosofia (FFS7)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija • tutustuu rakkauden käsitteen erilaisiin tulkintoihin • oppii hahmottamaan rakkauden käsitteen suhdetta kulttuurin muuttumiseen · • oppii arvioimaan rakkauden ja rakkaustulkintojen merkitystä Keskeiset sisällöt • rakkauden käsite eri aikoina · • rakkauden määrittelemiseen liittyvä problematiikka · • rakkauden ja filosofian suhde · • rakkauden ja rakastamisen välinen ero · • tarpeen, halun ja tunteen käsitteet · • rakkaus etiikan teorioiden näkökulmasta · • toiseuden ja sukupuolen käsitteet

31 Muita (jatkuu) Kulosaaren yhteiskoulun lukio Filosofia ja maailmankatsomus (Lfi5) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija aktivoituu pohtimaan analyyttisesti oman maailmankatsomuksensa perusteita, sisältöä ja merkitystä. ymmärtää tietoisuuden omista filosofisista käsityksistään merkittäväksi ja kiinnostavaksi tavoitteeksi. ymmärtää filosofian historiallisen vaikutuksen maailmankatsomuksellisten käsitteiden kehityksessä. osaa tulkita omia maailmankatsomuksellisia käsityksiään sosiokulttuurisesta kontekstista käsin. pystyy tasapainoisesti arvioimaan myös sellaisten uskomusjärjestelmien ja maailmankatsomusten perusteita, joita hän ei tunnista omikseen, mutta joiden kanssa hän väistämättä joutuu kosketuksiin elämässään.

32 Keskeiset sisällöt filosofia, elämän tarkoitus ja merkitys; elämänfilosofia erilaisten maailmankatsomuksien jaottelua ja ominaispiirteitä (tieteellinen, uskonnollinen, poliittis-ideologinen, eettinen) informaatio, tieto ja viisaus uskonnonfilosofian perusteet; jumalatodistukset; uskonnollisen uskon ominaispiirteet; uskonto ja moraali; uskonnollisen tiedon mahdollisuus tieteenfilosofian perusteet; mitä tiede on; tieto itseisarvona; tieteen päämäärä; tieteelisen maailmankatsomuksen mahdollisuus filosofia hyvän elämän keinona ja päämääränä


Lataa ppt "Filosofian soveltavia kursseja pääkaupunkiseudun lukioissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google