MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Seurakuntien Lapsityön Keskus ja Lasten Keskus Selvitystyö 2000-luvun lapsiperheiden huolenaiheista Osa 2 – Lapsiperheellisten tutkimus.
Totuus.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Johtajuus on suunnan antamista. Suunnan antaminen 1 Kor.14:8:”Jos sotatorvesta lähtee epäselvä ääni, kuka valmistuu taisteluun. Samaa koskee teitäkin,
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
LIONS-PERIAATTEET JA LIONS-ARVOT
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
AUKTORITEETTISUHTEET JA MORAALI
Pia Perkiö. Uud. Anna ‑ Maija Raittila Virsikirjaan Virsi Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elämälle suunta ja.
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
Vertailussa aikuisten sekä nuorten novellikokoelma
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
LUTERILAINEN KIRKKO.
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Aiemmin peruutettu luento
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Katumuksen sakramentti
Tove Selkälä Porvoon kaupunginkirjasto Millaista on rakentaa kahta Nelliä/kokemuksia ruotsinkielisen Nellin rakentamisesta.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Kerrostaloasumisen uusi aika YIT Oyj | Pekka Helin |
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
“Cyborgit” ja kielenopiskelu: verkkokurssi vastauksena uuden sukupolven asettamiin pedagogisiin haasteisiin HILC seminaari, Kielikeskus, HY Marja.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Sakari Kainulainen Sakari Kainulainen, Pasilan kirjasto EPÄITSEKKYYDEN MAHDOLLISUUDET Suomalaiset ovat muuttumassa arvomaailmaltaan.
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Osuustoiminnan Päivä Helsingin Messukeskus Toimitusjohtaja
Yksilön lyhyt historia
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Uskonnot modernissa maailmassa
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Kysymyksiä fi tunnille
Onko tahto vapaa?.
Lähetysopetus rippikoulussa
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN

Suvaitsevaiuus ja pluralismi  Post-modernissa yhteiskunnassa pelätään totuutta  On suvaitsemattomuutta sanoa: Tämä on totuus!  Åke Greenin “synti” oli väittää että Raamatun sanoma yhä on voimassa.

Postmoderni totuus  agraariyhteiskunnassa auktoriteetti edusti totuutta (pappi opettaja)  teollisuusyhteiskunnassa tiede edusti totuutta  post-moderni ajassamme suhteet /luottamus /yhteenkuuluvus / oma ryhmä/ mihin kuulun / subkultuurit edustaa totuutta.

Mediariippuvuutta ja viihdettä  Pitää koko ajan olla “on-line”  Uutisvälitys hyvin nopea  Reality - show - psykodraamoja  Samalla kokonaiskuvat häipyvät - kaikki on hyvin hajanaista (fragmentaarista)

Individualismi- yksilökeskeisyys  Vapaus elää omien valintojen mukaan  Individualismi toimii hyvin - hyvinvointiyhteiskunnassa  Srk-elämä edellyttää yhteisöllisyyttä

Narsisimi - itsensä ihaileminen  Idealisoi ihmistä/image/ulkomuoto enemmän kuin ideologiaa ja arvoja  Media rakentaa narsistista elämäntyyliä (Idols, julkkispalvonta)  “Tunnettu ihminen” = tärkeä ihminen

Hedonismi  Viihdettä priorisoidaan enemmän kun vastuunkantamista  Tietyt ammatit eivät enää vedä puoleensa – eivät ole “mediaseksikkäitä”  Työnmerkitys elämäntyylinä vähenee - raha työstä rahoittaa vapaan ajan menot

Konsumismi -kuluttaminen  Monien identitetti on kulutuksessa  Ostosparatiisista tulee katedraali  Ostaminen antaa tyydytystä & lohdustusta  Tavartalossa kaikki onnistuu (IKEA)

Perinteisiä valtastruktuureja heikkenee  Poliittiset puolueet eivät vedä…  Järjestys ongelmia kouluissa/kaduilla  “Direct Action” nk. Attack, Vegaaneja  Lyhytaikaisia projekteja - pitkäntähtäyksen suunnittelun sijaan  Vanhojen kirkkojen hidas seurakuntakultuurin kehitys kasvattaa kuilua

Tiedotusyhteiskunta  IT-vallankumous ja digitaalinen tekniikka muuttavat sosiaaliset rakenteet  Mitä ihmiset löytävät meidän kotisivuiltamme  Hengellinen avoimuus kasvaa – kuinka seurakunta toimii tiedotusyhteiskunnassa??

Kaupunkilaistuminen - urbanisoituminen  Nuorilla on urbaanikulttuuri  Sama elämäntyyli ja samat arvot  Pluralismi  Yhä enemmän ihmisia asuu yksin  Perhestruktuurit hajoavat

Nykyihminen hakee:  Toimivia ihmissuhteita- ei niinkään toimintaa.  Ihmissuhde luo luottamus - luottamus on tärkeämpi kun “totuus”  Soluseurakunta tarjoaa toiminnan sijaan toimivia ihmissuhteita

Nykyihminen hakee:  Toimivia ihmissuhteita  Aitoutta, rehellisyytä ja syvyyttä

Nykyihminen hakee:  Toimivia ihmissuhteita  Aitoutta, rehellisyytä ja syvyyttä  Hengellisiä todellisuuksia

Nykyihminen hakee:  Toimivia ihmissuhteita  Aitoutta, rehellisyytä ja syvyyttä  Hengellisiä todellisuuksia  Apua löytää identiteetti & elämän tarkoitus

Nykyihminen hakee:  Toimivia ihmissuhteita  Aitoutta, rehellisyytä ja syvyyttä  Hengellisiä todellisuuksia  Apua löytää identiteetti & elämän tarkoitus  Tietä pois yksinäisyydestään

Tulevaisuuden seurakunta (Newbigin)  On ylistävä seurakunta - Kristus juhlia!

Tulevaisuuden SEURAKUNTA  On ylistävä seurakunta  On rehellinen, läpinäkyvä ja uskottava

Tulevaisuuden SEURAKUNTA  On ylistävä seurakunta  On rehellinen, läpinäkyvä ja uskottava  On mukana yhteiskunnan ongelmissa

Tulevaisuuden SEURAKUNTA  On ylistävä seurakunta  On rehellinen, läpinäkyvä ja uskottava  On mukana yhteiskunnan ongelmissa  On rohkaisemassa yleiseen pappeuteen

Tulevaisuuden SEURAKUNTA  On ylistävä seurakunta  On rehellinen, läpinäkyvä ja uskottava  On mukana yhteiskunnan ongelmissa  On rohkaisemassa yleiseen pappeuteen  On rakentamssa kollektiivista vastuuta ja vastustaa rajoittavaa individualismia.

Tulevaisuuden SEURAKUNTA  On ylistävä seurakunta  On rehellinen, läpinäkyvä ja uskottava  On mukana yhteiskunnan ongelmissa  On rohkaisemassa yleiseen pappeuteen  On rakentamssa kollektiivista vastuuta ja vastustaa rajoittavaa individualismia.  On TOIVON yhteisö. Kristus tekee uutta ihmisissä, yhteiskunnassa ja maailmassa