Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum 19.5.2011 Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varsinais-Suomen tuulivoimaselvitys Aleksis Klap.
Advertisements

Iida, Jasmina ja Joni. Vesiensuojelun tavoitteet  Vesiensuojelun tavoitteena on suojella, parantaa ja ennallistaa vesiä niin, ettei niiden tila heikkene.
Tuulivoiman lupa- ja kaavoitusasiat
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
PORIN KAUPUNGIN MAAPOLITIIKKA
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
ESITYKSEN SISÄLTÖ (Dian nrot, sisältö 1-2)
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus -opas
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Liikenneturvallisuus kaavoituksessa
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Metsä Tieto Osaaminen Hyvinvointi Yleiskaavaselvityksen toteuttaminen Helena Mäkelä, Kari T. Korhonen, Tuula Packalen, Hannu Hirvelä Kaavoituksen vaikutukset.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi Jyväskylässä
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
Äänekosken kaupungin ympäristöpolitiikka vuoteen 2016 luonnos Kaupunginhallitus liite nro 4 (1/10) Opetuslautakunta liite nro 1 (1/10)
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
KAAVAHIERARKIA, KAAVAMUODOT JA RAKENTAMISEN OHJAUS
Vesienhoito ja maatalous Lapissa
Ympäristöhaasteita/vesistöt vesien hoidon järjestäminen - vesien hyvä tila vesistöjen kestävän käytön kehittäminen ympäristön laatu, ympäristöarvot ja.
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
PERUSKALVOT.
Aluesuunnittelu ja kaavoitus maaseudulla
Tulvadirektiivin keskeinen sisältö
Hankintalaki - haaste maankäytöstä sopimiselle Tutkija Esa Hakkola, Helsingin yliopisto POWER 07 Oikeustieteellinen tiedekunta.
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Vesienhoidon aikataulut TammiHelmiMaalisHuhtiToukoKesäHeinäEloSyysLokaMarrasJoulu Alueellinen toteutusohjelma Toimenpiteiden seurantajärjestelmä.
Ympäristövaikutusten arviointi
Miksi vesiensuojelua tarvitaan
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNTAKAAVOJEN LAATIMINEN 1.VAIHEMAAKUNTAKAAVA – JÄTKÄ 2.VAIHEMAAKUNTAKAAVA.
Maakuntakaavoitus ase- ja ampumaharrastuksen kannalta
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
KUSTANNUSTEHOKKAAN VESIENHOIDON TOIMENPIDEYHDISTELMÄN MUODOSTAMINEN
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
KOMMUNIKATIIVINEN SUUNNITTELU JA SUUNNITTELUARGUMENTAATIO
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Tulvariskien hallintaa koskevan lainsäädännön arviointia Tuire Taina
Väestömuutos Taajamat ovat kasvaneet 16,7 %, yli 73 % pohjois-savolaisista asuu taajamissa nyt Kylät (yli 20 asukkaan tiivistymät) ovat kasvaneet.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
FRESHABIT Pienvesistrategian toimenpiteiden toteuttaminen hankkeessa J. Ilmonen, Metsähallitus, luontopalvelut Pienvesistrategia sanoista teoiksi –miniseminaari.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Kansainvälinen maaperävuosi 2015 Neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto / Vesiensuojelu ja ympäristövaikutusten arviointi - ryhmä.
Valmisteluvaihe Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Viranomaistyöneuvottelu, Tuulivoimatuotanto Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Sami Suominen,
Maankäytön suunnittelu kunnallisessa päätöksenteossa kaavoituspäällikkö Tarja Outila/ Rovaniemi.
Valmisteluvaihe Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Viranomaistyöneuvottelu, Maakunnallisesti merkittävät bioenergia- ja puuterminaalit Maakuntainsinööri.
Paikkatiedon hyödyntämismahdollisuudet pienvesien tilan arvioinnissa Kati Häkkilä, Teemu Ulvi, Minna Kuoppala, Jani Heino SYKE Pienvesistrategia sanoista.
Rantaluontomme tulevaisuus? Projektivastaava Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitto UYK:n Alueiden käytön päivä
Ajankohtaista Alueiden käyttö Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja.
PIRKANMAAN MAISEMAN VIESTII OSA 6 KALVO 1 Copyright 2004 Tampereen kaupunki Museotoimi / Pirkanmaan maakuntamuseo.
Kaavoituksen ja rakentamisen kehityspiirteitä alueella Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Vaasa Matti Rantala Etelä-Pohjanmaan elinkeino-,
Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Rådplägningsdag för byggda miljöer Aulis Rantala Johtaja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
ALUEIDEN KÄYTÖN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ
Aluekehittämisen näkökulma ennakointiin Satakuntaliitto
VALTIMON KUNTA KAAVOITUSKATSAUS
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
Maankäyttö- ja rakennuslaki
Neuvottelukunta – mitä se tarkoittaa ja miten se toimii?
Esityksen transkriptio:

Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta

Tarkasteltavana neljä teemaa 1.Yleisiä lähtökohtia 2.Maankäytön suunnittelu ja vesilain välinen suhde 3.Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ja maakuntakaavoitus vesiensuojelun ohjausvälineinä 4.Maankäytön suunnittelu ja vesiensuojelu – uusia asetelmia

Suunnitelmaohjauksen merkitys  maankäyttö- ja rakennuslaki: alueiden käytön suunnittelu  vesilaki ei sisällä suunnittelua koskevia säännöksiä  vesiensuojelun keskeinen instrumentti on laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (2004/1299)  välineinä vesienhoitosuunnitelmat ja niitä konkretisoivat toimenpideohjelmat  taustalla EU:n vesipuitedirektiivi (2000/60) ja meristrategiadirektiivi (2007/60)  Suomen Itämeren suojeluohjelma  Vesiensuojelun suuntaviivat vuoteen 2015  Vesienhoidon toteutusohjelma 2010–2015

MRL ja vesilaki  vesilaki ei sisällä alueiden käyttöä koskevaa suunnittelujärjestelmää  vesilain vesiensuojelutavoitteet toteutetaan tapauskohtaisen lupajärjestelmän avulla  (UVL 1:1 § ja 3 luku)  kaavoituksella voidaan kuitenkin vaikuttaa vesilain mukaan luvanvaraisen toiminnan luvan myöntämisedellytyksiin (UVL 3:5 §)  ei saa olla asemakaavan vastainen  maakunta ja yleiskaava pitää ottaa huomioon  lupa ei saa merkittävästi vaikeuttaa vireillä olevaa kaavoitusta

Maankäyttö- ja rakennuslaki  alueiden käytön suunnittelu Valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet Maakuntakaava Yleiskaava Asemakaava

Maankäyttö- ja rakennuslaki  alueiden käytön suunnittelu  kattaa maantieteellisesti sekä maa-alueet että vesialueet  vesialueet siinä määrin kuin lain tavoitteet ja kaavojen sisältövaatimukset sitä edellyttävät  kaavoitus erisuuntaisten intressien ja tavoitteiden yhteensovittamisen väline

Vesiensuojelu ja MRL  MRL:n tavoitteena on kestävä kehitys  luoda edellytykset hyvälle elinympäristölle  sekä edistää ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä

MRL ja vesiensuojelu  Valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet (2008):  Alueidenkäytössä edistetään vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä.  Maakuntakaavoituksessa on otettava huomioon vesi- ja rantaluonnon suojelun tai virkistyskäytön kannalta erityistä suojelua vaativat vesistöt.  Alueidenkäytössä on otettava huomioon pohja- ja pintavesien suojelutarve ja käyttötarpeet  lisäksi rannikkoalueita koskevat erityistavoitteet: säilyminen luonto- ja kulttuuriarvojen kannalta erityisen merkittävinä aluekokonaisuuksina  Maakuntakaavoituksessa on osoitettava tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuvat alueet.

MRL ja vesiensuojelu  maakuntakaavan sisältövaatimuksena on mm. vesi- ja maa-ainesvarojen kestävä käyttö (28 §)  edellyttää valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden konkretisoinnin ohella mm. että  estetään vesivarojen pilaantuminen  mitoitetaan vesivarojen hyödyntäminen pohjavesien ja pintavesistöjen luontaisen uusiutumiskyvyn mukaiseksi ja saatavuuden turvaamiseksi  vesienhoitosuunnitelmat ja niitä konkretisoivat toimenpideohjelmat otettava huomioon  myös vesistörakentaminen otettava huomioon, jos seudullista merkitystä

MRL ja vesiensuojelu  Maakuntakaavoitukselle on merkitystä myös  Itämeren ja sisävesien suojelun toimenpideohjelmalla (2005)  Suomen rannikkoalueiden käytön ja hoidon strategialla  Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointi – ohjelmalla (VELMU)

Yhteenveto  Maankäytön suunnittelu vesiensuojelun välineenä  suunnittelu- ja strategiaohjelmien moninaisuus ja moninaistuvat tavoitteet  tietotarpeet – tiedon hyödyntäminen vaativa tehtävä  MRL 9 § : riittävät tutkimukset ja selvitykset alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia  Ympäristövaikutukset, ml. mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset  vaihtoehtotarkastelu  (maakunta)kaavoitus yksi – mutta keskeinen – toteuttamisväline ja yhteensovittamisväline

Uusia asetelmia  meristrategiadirektiivin täytäntöönpano – Itämeri  VELMU  Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma  merialuesuunnittelun tulevaisuus  kaavoitus merialueiden käytön suunnittelun välineenä  Natura sääntely  rannikoistuminen ( km)  sisävesillä (loma)-asutuspaineet ja suojelu- ja virkistyskäyttö  meren rannikoilla lisäksi suurhankkeet, merten rakentamien  satamat, tuulivoimapuistot jne.